Personlig utveckling är enbart ett annat missbruk

Personlig utveckling är enbart ett annat missbruk

Potential, egenskaper, känslor, utveckling eller avveckling

Jag valde personlig utveckling eftersom jag kände mig trasig och piller fungerade inte längre.

Jag stoppade hörlurarna i öronen för att lyssna på en bok om personlig utveckling. Och varför jag skriver en bok om personlig utveckling är eftersom jag inte kommer ihåg vilken det var.

Det var en bok i mängden som jag ville ta mig igenom eftersom jag ville “utvecklas” “tänka positivt” “bli bättre” och bli en “doer”.

Ironin var att jag hade läst i en annan bok om personlig utveckling att man kunde sova med hörlurar i öronen för att “mata” sitt undermedvetna.

Det lät bättre tyckte jag än att bara “slösa” tiden på att sova, som jag tolkade det.

Jag tyckte det var viktigt att nyttja varje stund till max och vara effektiv…eller? Var det här verkligen sanningen? I efterhand vet jag att det var en lögn.

Sanningen var att jag var livrädd för mina egna tankar och känslor, så rädd att jag distraherade mig själv från dem.

Jag gjorde det genom att läsa och lyssna på böcker som handlade om personlig utveckling, till och med när jag skulle sova.

Dessa böcker berättade om metoder och verktyg, metoder och verktyg som jag försökte applicera som en galen fanatiker utan verklighetsuppfattning eller källkritik.

Jag använde eller ursäktade missbruket av personlig utvecklingen som en ”kolatorsk drar ladd aka kokain”.

Det här var självklart inget jag ville erkänna för mig själv. Utan det var enklare att intala mig själv att “jag måste fortsätta utvecklas, jag måste bli bättre, tänka positivt, bli mer fokuserad och…”

“I efterhand kan jag se varför jag drogs mot personlig utveckling som en kråka till silver.”

Jag hade provat piller och det funkade inte, därför valde jag personlig utveckling

Sanningen var att jag kände mig trasig, inte bara “trasig” utan jag skämdes över mina trasiga delar.

Det var delar som jag inte ville erkänna för mig själv att jag hade, delar som jag inte ville visa och delar som jag inte vågade berätta om.

Mina tankar och känslor om dessa delar hade jag provat att bedöva med droger vilket inte fungerade.

Istället för att bedöva mig själv började jag att distrahera mig själv med personlig utveckling allt för att fly det som fanns inom mig.

Om du känner dig trasig och skäms över dina “trasiga” delar är det naturligt att du blir attraherad av något som lovar dig att bli “bättre” eller att “utvecklas”.

Du kanske blev attraherad av personlig utveckling av samma anledning, dvs. att du kände dig trasig, att du skämdes över dina “trasiga delar”, att du kände att du inte var nog och att du inte dög.

“Personlig utveckling” kan få oss att plantera de vackraste blommorna i trädgården medan vårt hus faller sönder.

Jag tror det mesta av den så kallad självhjälpen funkar lika bra som att linda ett bandage runt armen om du har ett krossat hjärta.

Nog för att placebo är effektivt men i mitt fall handlade det mer om ett missbruk, ett missbruk som fungerade precis som med många andra.

Ett missbruk som ledde mig bort från grundproblemet, gav mig korta dopaminkickar samtidigt som det fick mig att må sämre på lång sikt.

***

Personlig utveckling som missbruk

Jag är rätt säker på att flera använder och har använt personlig utveckling som missbruk, ett missbruk som kanske får/fick dem att må sämre.

Missbruket kanske var/är fyllt av små dopaminkickar med gigantiska hål av att aldrig vara “bra nog” eller “tänka positivt nog” “göra nog” eller vara “öppen nog”.

Den personlig utvecklingsindustrin 2019 omsatte 11 miljarder dollar enbart i USA. USA är ett av de länder där man äter mest antidepressiva läkemedel i hela världen (Även Sverige ligger i toppen).

Jag säger inte att det är enbart på grund av den personliga utvecklingsindustrin man äter så mycket antidepressiva läkemedel.

Och är fullt medveten om att det finns kulturella skillnader men jag tror den personliga utvecklings- och självhjälpssfären påverkar vårt välmående i stor utsträckning dock ofta till det sämre.

Jag tror även den personliga utvecklingsindustrin måste ändras drastiskt. Hur den ska ändras vet jag inte

Det är en komplex fråga eftersom alla är unika individer som ändras med tiden beroende på vilka faser de går igenom, vårt förflutna, DNA och vår livsfilosofi. Det vill säga hur vi hanterar livet.  

***

Några saker som jag tycker borde framhävas mer inom personlig utveckling är

Smärta är en del av livet och din personliga utveckling

Sluta intala dig själv eller önska att livet var enkelt eller rättvist, det är det inte, PUNKT! Så fort du ser livet för vad det är och inte vad du önskar, intalar dig själv att det är eller tror det vara kan du hantera det bättre.

Livet är fyllt av smärt och obehag. Personligen tror jag att vår mening som människor är att skapa ett liv som väger upp den smärtan.

Att väga upp smärtan handlar inte om att gräva ner sig i självömkan och lidande i onödan.

Det är hur du väger upp eller hur du kan utmana dig själv mer, hur du hanterar din rädsla, obekvämligheter, applicerar tålamod, jobbar för något “större” än dig själv och prova nya saker.

Om du skulle göra det skulle du förstå att du är starkare än du trodde.

Det gör inte något att du misslyckas eller att du känner en större mening eller stolthet över dig själv.

Det skulle även ge dig en förståelse för att du inte kan vara i självömkan lika mycket som du kanske tidigare har varit.

Du skulle även få en möjlighet att förstå vad du kan och vad du inte kan kontrollera. 

Det skulle ge dig chansen att förstå att smärta, osäkerhet, misslyckanden, misstag och alla “negativa” känslor som du flyr från och som du avskyr är nyckeln till din förändring?

Du kanske även skulle förstå att du skulle kunna använda alla dessa negativa känslor som en drivkraft framåt!

Du skulle även få chansen att vara en del av “nuet” som är svårt att hantera om du hela tiden “är på väg”.

***

Ta reda på vem du är 

Ta reda på vem du är för din personliga utveckling
Ta reda på vem du är för din personliga utveckling

“Know thyself” skrevs för tusentals år sedan och att rådet överlevt säger en hel del enligt mig.

Rådet är tidlöst eftersom det inte går att säga “gör så här” till alla människor eftersom alla är unika individer med sitt eget bagage.

Vissa människor är mer okej med att acceptera smärta och har hittat sätt att använda den som ”drivmedel”.

Andra individer använder rädslan som sitt drivmedel, andra går i fördärvet och vissa människor skiter fullständigt i allt.

Därför är en stor del av nyckeln till livet att ta reda på vem du är, vad du står för, vad du inte står för, vad du vill, vad du inte vill, vilka dina styrkor är, vilka dina svagheter är, vad du drivs av, om du har sår inom dig, om du känner dig otillräckligt, om du har ett självdestruktivt mönster, om du har och lider av ångest, om du inte vill göra ”x” eller om du borde göra ”y”, med andra ord är det dags att rannsaka sig själv.

Du får börja fråga dig själv följande frågor…

Vem vill jag absolut inte vara? Vad ska jag undvika? Vad ska jag sluta med? Att veta vem du inte är ger dig ledtrådar till vem du är eller vem du vill vara.

***

Du behöver inte mer distraktioner utan mindre för din personlig utveckling

Tänk dig att du står vid en höstack och ska leta efter en nål. Istället för att ta bort hö lägger du istället på mer hö på en redan stor höstack.

Höet som du lägger på är mer distraktioner som exempelvis böcker, poddar, bloggar, ljudböcker, youtubekanaler, videos, teknik och annat skit. Nålen finns där inne någonstans men du vet inte var.

Ju mer hö du lägger på desto mer förvirrad blir du. Nålen kan vara en symbol för din obearbetade smärta, den som du inte vill ta i och därför gör allt för att fly ifrån.

Därför lägger du på “mer” hö precis som jag gjorde. Jag tror inte du behöver mer hö utan mindre.

Prova att spendera mindre tid med saker som dränerar och distraherar dig.

Din mobil,  tidningsprenumerationer, tv och människor som dränerar dig. Ta några tysta minuter ensam med dig själv varje dag.

“Alla mänskliga problem härstammar från människans oförmåga att ”vila” i tystnad.”

Självacceptans borde ersätta personlig utveckling

Jag skulle inte säga att alla problem härstammar från distraktioner men många gör det.

Vad jag lärt mig är ändå att den bästa personliga utvecklingen är acceptans, att kunna acceptera dig själv för den du är, dina känslor, ditt förflutna, din framtid och att leva för stunden.

Inte att försöka förändra, “förbättra”, distrahera eller fly utan enbart acceptera.

När du accepterar en negativ tanke, händelse eller känsla leder det till en positiv upplevelse. Om du försöker förändra detta leder det till negativitet som att du exempelvis ska tänka positivt hela tiden.

***

Sluta ta dig själv på ett så stort allvar (dra ut huvudet ur ditt eget rövhål)

Ett av det största problemen idag är att folk verkar ha sitt huvud uppkört för långt i arslet (inkluderat mig själv vissa stunder).

Det gör att du, jag och alla andra människor lider i onödan eftersom vårt ego säger att vi är allt, kan kontrollera allt och att alla borde buga sig inför oss.

När det inte händer eller när någon säger något som nästan krossar våra gigantiska glasbollar till egon gör det ont.

Det är inte “PK” men jag är helt övertygad om att om vi slutade ta oss själva så seriöst hela tiden skulle alla kunna slappna av och må bättre.

“Dra ut ditt huvudet ur din röv, tack!”

***

Våga vara ärlig, ödmjuk och sårbar mot dig själv

Människor vill oftast göra det som är enklast och går snabbast för att få till stånd en “förändring” eller ge en illusion av förändring.

Det får oss att gå ut och plantera de vackraste blommorna i trädgården medan vårt hus faller sönder.

Blommor som oftast ger en kort tillfredsställande för stunden kan liknas med att äta snabbmat, dricka alkohol, jobba på ett sidoprojekt eller distrahera dig själv med din mobil eller tv när du vet att din relation (som kan jämföras med huset) håller på att falla i bitar.

Du kan enkelt fråga dig själv;

Vad är det jag undviker och som jag borde göra?
Vad är jag rädd för att ta tag i?
Är det något jag absolut inte bör göra?

Du ska inte bli ett offer och förlora dig i självömkan utan få en förståelse för dig själv och därefter göra vad du borde men inte nödvändigtvis vill.

***

Gör vad du borde men inte nödvändigtvis vill

Du borde äta bättre och röra på dig, söka ett nytt jobb om ditt nuvarande jobb dränerar dig på energi, borde prata med din partner men du undviker det.

Du undviker det mesta som är kopplat till osäkerhet eftersom du inte vet vad som kommer att hända vilket du hatar. Det finns en risk för att vi när vi tränar kommer att uppleva fysisk och psykisk smärta, vilket vi avskyr.

Det är heller inte någon direkt snabb tillfredsställelse att svettas och bli anfådd, tvärtom. Då är det skönare, enklare och mer naturligt att sitta kvar i soffan och spara energi.

Vad du borde göra skiljer sig ofta mot vad du vill göra. Gör vad du borde göra och inte vad du vill.

***

Umgås med vänner utan distraktioner av tv och mobiler

När satte du dig ner senast med en eller flera vänner och bara pratade utan distraktioner eller spelade ett familjespel tillsammans utan tv i bakgrunden eller mobiler närvarande?

För de flesta människor tror jag det är främmande. Titta dig omkring, vi är “tillsammans” men känner oss mer ensamma än någonsin.

Många lever mer i mobilerna än i sin egna verklighet.

Om du vill känna en större tillhörighet måste du spendera tid med människor när du är med dem. Mobilen har du tid för, jag lovar dig.

Två tips: 

* Om du går hem till någon lämna mobilen i jackan.

* Skaffa teknikfria zoner i hemmet.

***

Rör på dig

Den psykiska och fysisk hälsan hör ihop, de går hand i hand som namnen Hans och Greta. Vår kropp är skapad för att röra på sig annars hade vi aldrig blivit belönade psykiskt för det, så rör på dig!

Tips till läkarna: Skriv ut fler recept på fysisk aktivitet och nyttig mat!   

***

Smärta är en superbra motivation för att trigga igång din personliga utveckling

Istället för att gräva ner dig själv och stänga till påsen med känslor (som kan vara din kropps mående, din situation på jobbet, dina relationer, din vilja att göra dina egna val) greppa tag i dina känslor och låt dem fungera som din drivkraft framåt.

Låt dem också fungera som motivation för att få dig att göra ”x” när du inte “känner” för det.

Låt dem tala om för dig att det är dags nu eftersom du inte vill känna dig dum, dålig, värdelös, misslyckad, fet, ful eller vad det nu än må vara.

***

Skaffa en mat- och sovklocka precis som Skalman

Att människan mår bra av rutiner är inte något nytt. Rutiner ger oss en form av trygghet och säkerhet.

Säkerhet och trygghet som är bra speciellt om du är en person som ofta känner mycket negativa känslor, som exempelvis ångest och rädsla.

Trygghet skapar säkerhet vilket leder till mindre negativa känslor. Rutin skapar underverk

***

Våga ta ansvar för din personliga utveckling

Våga ta ansvar för din personliga utveckling
Våga ta ansvar för din personliga utveckling

Har du någonsin hört “när jag fick barn då fick mitt liv mening” ?

Vad tror du det beror på? Två stora faktorer är att när du skaffar barn blir du tvungen att

1. Ta mer ansvar, vilket genererar en större mening med ditt liv.

2. Du måste prioritera någon annan än dig själv.

Behöver du skaffa barn för att känna en större mening eller prioritera någon/något annan/annat än dig själv?

Nej, du behöver bara ta större ansvar. Börja ta ett större ansvar för din kropp, dina relationer, din dröm och ditt liv.

***

Ingen är skyldig dig ett skit

Om du ger för att få tillbaka är du inte generös, då är du egoistisk. Världen är inte skyldig dig något så sluta tyck att den är orättvist.

För när du känner så är det lätt att du fastnar i bitterhet, förakt och till och med hat.

Istället för att anta att du ska “få” eller att någon är skyldig dig ”y” för att du gjorde ”x”, prova istället att tänka; vad kan jag ge världen? Sluta förvänta dig saker tillbaka. 

***

Hitta något du kan “växa” av

Att ha ett mål har visat sig vara kopplat till positiva känslor och motverka depressioner.

Ett mål behöver inte vara något grandiost. Det finns ingen som säger att du ska åka till månen, bli nästa Bill Gates eller Warren Buffett.

Poängen med ett mål är att enbart ha en punkt som du rör dig mot.

Det kan vara en utbildning, ett nytt jobb, lära dig mer om relationer, börja en ny hobby eller vad som helst. Men hitta något du kan “växa” av. 

***

Sov mer! 

När du sover återhämtar och reparerar kroppen sig men det är framför allt hjärnan som behöver sömn.

Saker bearbetas, lagras och flyttas om. För lite sömn under en lång period leder till katastrofala effekter. 

Tips: Försök sova 7-8 timmar så ofta du kan.

***

Dela med dig av dina känslor och tankar

Tänk att dina andetag är dina känslor. Om du inte släpper ut dem blir det svårt att andas. Att hålla andan är jobbigt.

Betyder det att du ska skrika i trafiken eller slå någon? Nej, det är inte riktigt samma sak enligt mig.

Poängen med att dela med dig av dina känslor och tankar är för att befria dig själv från de känslor som oftast är kopplade till händelser.

Vad jag märkt är att när jag delar med mig av mina nederlag, misslyckanden, stunder med sorg, hat, förakt, bitterhet och onda tankar får jag en distans till det som hänt.

Jag får en distans till mina känslor och accepterar vad som hänt och oftast kan jag till sluta skratta åt det som hänt.

Att dela med sig är inte detsamma som att älta, dvs upprepa. Älta utan att göra något åt dessa känslor under dagar, veckor, månader och/eller år.

Dela med sig handlar om att berätta om något som tyngder ner dig till en person som du litar på. Anledningen är att frigöra dig själv från många av de känslor som är bundna till en viss händelse.  

***

Var inte rädd för att misslyckas 

Sluta vara så rädd för att misslyckas och sluta vara rädd för att det ska se “dåligt” ut inför andra. Att misslyckas är en del av livet, det är lika självklart som att natt blir till dag.

Den vanligaste övertygelsen som jag tror människan har är att vi tror att misslyckas är samma sak som att vara misslyckad.

Det är inte samma sak. Om du är en person som vill något “mer” kommer du att misslyckas, det är en del av “vägen” och näst intill oundvikligt.

En annan dold funktion i dina misslyckanden är att för varje gång du misslyckas kommer du ha eller göra lite mindre fel, alltså mer rätt! Det betyder att om du misslyckas mer och oftare hamnar du rätt snabbare!

***

Prova nya saker 

Jag tror alla känner sig förvirrade i perioder. Att man inte veta vad man ska göra med livet.

En enkel väg ur det är att prova något nytt. Prova en ny hobby, ett nytt jobb, ett nytt umgänge, en ny stad eller ett nytt tänkande. Våga prova!

***

Tålamod

Du kanske har ”seglat ur kurs” i veckor, månader eller till och med år och du tror att du ska vända skeppet på en dag, ett träningspass eller en måltid?

Vad du än försöker uppnå kommer det ta tid. Mycket längre tid än du någonsin kan föreställa dig.

Poängen är inte själva målet som du trodde från början.

Poängen är utvecklingen som kommer med att nå målet men även själva resan till att förbättra ditt liv.

***

Fokusera på att kontrollera dig själv och skit i allt annat

Vad vi försöker kontrollera är allt annat som vad folk tycker, tänker och känner om och inför oss.

Hur en viss person tittade på dig, varför det regnar ute, att bilarna i bilkön ska köra fortare eller varför personen i fråga inte hör av sig.

Lägg istället din energi på att flytta ditt fokus och kontrollen till dig själv.

Fråga dig själv; ligger detta inom min kontroll?

Om inte sluta spendera energi på det. Om det ligger inom din kontroll, gör ditt bästa och låt resten bli som det blir. 

***

Ta kalla duschar

Börja ta kalla duschar. Nej det är inte ett skämt, prova. Innan du går ur duschen nästa gång, duscha kallt! Stå där och frys i 30 sekunder till en minut. När du kommer ut, kan du tacka mig.

 


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *