Personlig utveckling är enbart ett annat missbruk

Personlig utveckling är enbart ett annat missbruk

Jag valde personlig utveckling eftersom jag kände mig trasig och piller fungerade inte längre.

Jag stoppade hörlurarna i öronen för att lyssna på en bok om personlig utveckling. Och varför jag skriver en bok om personlig utveckling är eftersom jag inte kommer ihåg vilken det var.

Det var en bok i mängden som jag ville ta mig igenom eftersom jag ville “utvecklas” “tänka positivt” “bli bättre” och bli en “doer”.

Ironin var att jag hade läst i en annan bok om personlig utveckling att man kunde sova med hörlurar i öronen för att “mata” sitt undermedvetna.

Det lät bättre tyckte jag än att bara “slösa” tiden på att sova, som jag tolkade det.

Jag tyckte det var viktigt att nyttja varje stund till max och vara effektiv…eller? Var det här verkligen sanningen? I efterhand vet jag att det var en lögn.

Sanningen var att jag var livrädd för mina egna tankar och känslor, så rädd att jag distraherade mig själv från dem.

Jag gjorde det genom att läsa och lyssna på böcker som handlade om personlig utveckling, till och med när jag skulle sova.

Dessa böcker berättade om metoder och verktyg, metoder och verktyg som jag försökte applicera som en galen fanatiker utan verklighetsuppfattning eller källkritik.

Jag använde eller ursäktade missbruket av personlig utvecklingen som en ”kolatorsk drar ladd aka kokain”.

Det här var självklart inget jag ville erkänna för mig själv. Utan det var enklare att intala mig själv att “jag måste fortsätta utvecklas, jag måste bli bättre, tänka positivt, bli mer fokuserad och…”

“I efterhand kan jag se varför jag drogs mot personlig utveckling som en kråka till silver.”

Jag hade provat piller och det funkade inte, därför valde jag personlig utveckling

Sanningen var att jag kände mig trasig, inte bara “trasig” utan jag skämdes över mina trasiga delar.

Det var delar som jag inte ville erkänna för mig själv att jag hade, delar som jag inte ville visa och delar som jag inte vågade berätta om.

Mina tankar och känslor om dessa delar hade jag provat att bedöva med droger vilket inte fungerade.

Istället för att bedöva mig själv började jag att distrahera mig själv med personlig utveckling allt för att fly det som fanns inom mig.

Om du känner dig trasig och skäms över dina “trasiga” delar är det naturligt att du blir attraherad av något som lovar dig att bli “bättre” eller att “utvecklas”.

Du kanske blev attraherad av personlig utveckling av samma anledning, dvs. att du kände dig trasig, att du skämdes över dina “trasiga delar”, att du kände att du inte var nog och att du inte dög.

“Personlig utveckling” kan få oss att plantera de vackraste blommorna i trädgården medan vårt hus faller sönder.

Jag tror det mesta av den så kallad självhjälpen funkar lika bra som att linda ett bandage runt armen om du har ett krossat hjärta.

Nog för att placebo är effektivt men i mitt fall handlade det mer om ett missbruk, ett missbruk som fungerade precis som med många andra.

Ett missbruk som ledde mig bort från grundproblemet, gav mig korta dopaminkickar samtidigt som det fick mig att må sämre på lång sikt.

***

Personlig utveckling som missbruk

Jag är rätt säker på att flera använder och har använt personlig utveckling som missbruk, ett missbruk som kanske får/fick dem att må sämre.

Missbruket kanske var/är fyllt av små dopaminkickar med gigantiska hål av att aldrig vara “bra nog” eller “tänka positivt nog” “göra nog” eller vara “öppen nog”.

Den personlig utvecklingsindustrin 2019 omsatte 11 miljarder dollar enbart i USA. USA är ett av de länder där man äter mest antidepressiva läkemedel i hela världen (Även Sverige ligger i toppen).

Jag säger inte att det är enbart på grund av den personliga utvecklingsindustrin man äter så mycket antidepressiva läkemedel.

Och är fullt medveten om att det finns kulturella skillnader men jag tror den personliga utvecklings- och självhjälpssfären påverkar vårt välmående i stor utsträckning dock ofta till det sämre.

Jag tror även den personliga utvecklingsindustrin måste ändras drastiskt. Hur den ska ändras vet jag inte

Det är en komplex fråga eftersom alla är unika individer som ändras med tiden beroende på vilka faser de går igenom, vårt förflutna, DNA och vår livsfilosofi. Det vill säga hur vi hanterar livet.  

***

Några saker som jag tycker borde framhävas mer inom personlig utveckling är

Hej, ursäkta att jag stör!

Jag vet att du läste och vill fortsätta. Men det verkar som om att du snubblat över en artiklar som endast är tillgänlig för medlemmar.

Och jag hatar att säga det, men dessa artiklar är inte gratis.

(Är du redan medlem?) logga in här  

Som du vet så skriver jag och delar med mig. Och två tredjedelar av informationen på hemsidan är tillgängligt helt gratis, men det mest transformativa är endast tillgängligt för medlemmar och de som väljer att stötta mig.

Men jag tror inte på donation eller att en skribent ska tigga pengar. Om du väljer att stötta mig och mitt skrivande ska du få något.

Detta ”något” är makalös bra och transformerande information som jag har satt ihop för de som väljer att stötta mig. Sanningen är att du får tillgång till absurt mycket mer än vad du betalar för.

Läs mer om medlemskapet

 


Kommentera