Hur du skapar mening och minskar ditt lidande

Hur du skapar mer mening i ditt liv och minskar det mentala lidandet

Hur du skapar mer mening i ditt liv och minskar det mentala lidandet. Den mentala hälsan har aldrig varit sämre sägs det, orsaken är nog för att vi vågar prata om det nu vilket är bra för att få mer förståelse.

Jag tror en annan stor anledning till detta är att vi inte förstår eller vill förstå hur vi fungerar. Vi vågar inte ifrågasätta oss själva och tror att våra känslor är det viktigaste som finns.

De är inte det eftersom enligt mina egna känslor är det bra att dra en lina kokain. Någon annans känslor säger att det är en bra idé att dricka trots att personen är alkoholist.

En tredje persons känslor säger att det är okej att sitta i soffan och att “jag tränar i morgon” fast personen har 50 kilos övervikt, högt blodtryck, diabetes och riskerar få en hjärtinfarkt. En fjärde person vet att han borde hälsa på sin mor och att det är bra men väljer att inte göra det.

Väldigt ofta är det som “känns bra” i stunden dåligt långsiktigt och tvärtom eftersom människan var skapad för att överleva nuet men vi har inte samma problem som förut. Det verkar precis som att vi inte är anpassade biologiskt för dagens samhälle.

Vårt samhälle har blivit säkrare och bekvämare vilket betyder att vi inte behöver känna lika mycket osäkerhet, känslomässighet eller fysisk smärta. När vi lever i ett samhälle som är bekvämare och säkrare än någonsin krymper självklart vår acceptans för smärta.

Vi brottas ofta med lyxproblem som att jag inte har råd med den senaste iphonen, inte kan köpa en ny skjorta, gå ut och äta på en fin restaurang, att jag tjänar för lite eller att jag inte kan resa till den platsen som jag såg kändisen besöka på Instagram.

Om vi förstår hur vi funkar inser vi snart att det är mycket vi vill ha som människor men väldigt lite vi faktiskt förtjänar. Det beror på vår biologi och hur samhället är utformat idag.

Mentalt lidande skapas när du inte kan acceptera verkligheten som den är och försöker manipulera den utan att lyckas.”

Mentalt lidande

Mentalt lidande skapas när du inte kan acceptera verkligheten som den är och försöker manipulera den utan att lyckas. Jag har själv försökt och försöker än in idag att manipulera verkligheten vissa stunder. Detta leder oftast till mycket känslor.

Att leva utan att uppleva lidande då du troligtvis kritiserar dig själv och låter din nihilism löpa amok inom dig i vissa ögonblick är  naturligtvis oundviklig.

Dessa stunderna är då du känner dig berättigad till saker du inte får, du kan känna skuld och ångest över att du inte behandlar dig själv bra, du försöker kontrollera vad som inte går, tex en annan människa.

Förutom din självkritik och din nihilistiska sida som kan göra din vardag miserabel kommer du en dag att dö. Alla du känner kommer att dö, du kommer troligtvis någon gång att skada dig, bli behandlad orättvist, råka ut för saker som inte andra gör, se saker och människor försvinna och tro det eller ej men ibland händer saker bara, utan att det är ditt eller någon annans fel.

Jag tror inte på en gubbe i himlen med skägg, stav och ett vitt skynke som en lucia eller någon specifik religion men många religioner har bra berättelser och budskap.

Budda som för övrigt verkade vara en klok man sa att allt är lidande och skapade fyra sanningar som skulle kunna upphäva lidandet. Jesus var också inne på samma spår med lidande, hopp och mening. Han bar ju för fan korset på ryggen. Om detta inte är en symbol av att “ta upp ditt lidande, bär det och gör det bästa av det” vet jag inte vad som är.

“Lidandet är en del av livet och om du begär ett liv utan lidande begär du något omöjligt.”

Människan har alltid planer och mål på att få slut på sitt lidandet för evigt men när himlen syns vid horisonten tittar vi nedåt och hittar något annat att lida över.

När du är i Grekland drömmer du om Maldiverna, när du uppnått sexpacket vill du ha 5 % kroppsfett, när du har köpt en ny porsche vill du ha en helikopter, när du har sparat ihop 20 000 kr vill du ha 50 000, när du har en partner vill du ha någon annan.

önskar oftast inte vad du försöker uppnå eller har en aning om vad du skulle göra om och när du väl uppnått det. Vad du omedvetet jagar är mening i ditt liv, inte målet i sig. Meningen som komiskt nog skapades i att försöka att uppnå målet. Meningen som skapades när du överkommer problem, när du är tvungen att utveckla din karaktär och när du får kämpa och “slåss” för ditt mål. Du kan även känna mening om ditt mål är att förgöra dig själv och/eller världen.

Livet kommer aldrig vara fritt från lidande då vi inte vill göra oss fria från det. “

Vänta, vänta, vänta nu Tomas, du säger att jag gillar att lida? Att det finns mening i lidandet och att jag inte vill eller kan bli fria från det? Exakt, människan verkar inte kunna leva ett meningsfullt liv utan lidande eftersom vi bara uppskattar vad vi kämpar och slåss för.

Du vet själv hur mycket du uppskattar saker du har kämpat för. Du kände troligtvis mer mening än du brukar och meningen fick dig att uthärda mer lidande än du normalt vill som exempelvis att jobba över för att spara pengar, ta en kurs för att söka ett nytt jobb eller gå upp tidigare för att träna.  

Meningen finns inte där på samma sätt om du inte får kämpa och “slåss” för ditt mål. Det här är jag helt övertygad om att du själv har upplevt. Det är alltså omöjligt för oss att ta bort lidandet eftersom vi är beroende av det.

Vi har också en tendens att känna en mening när vi plågar oss själva, själva lidandet vi känner när vi lider ger oss en mening. Min självkritiska och nihilistiska sida gav mig en mening. Meningen som var att lida och plåga mig själv så mycket som möjligt.

Det är ett dåligt mål samtidigt som vi inte kan bortse från att det kan vara någons mening, att förgöra sig själv och andra, vilket är otrolig tragiskt.

Om du inte känner någon mening i lidandet som sker vare sig du vill det eller inte kan du förlora dig själv i det, preics som jag gjorde. När du förlorar dig själv i ditt lidande känner du bitterhet mot dig själv och möjligtvis till andra.

När du är bitter blir du till slut elak vilket i sin tur föder ondska. Du måste lära dig parera lidandet i livet med mening så att din självkritik och nihilism inte få det bästa av dig dvs. att du förlorar dig själv i lidandet och blir ond.

Mening

Om du inte ska bli bitter, börja hata dig själv och andra människor för att tillslut bli elak och ond måste du känna att lidandet i livet är rättfärdigat trots tragedierna. Mening ska alltså väga upp ditt lidande och det som händer oavsett om du vill det eller inte.

Du kan försöka välja ditt lidande eller göra det rättfärdigat för dig själv genom att skapa mening och välja hur du ser på det som händer. Mening skapas på olika sätt. Att utforska vad som är din mening är ditt livsuppdrag och meningen kan ändras, den står inte fast.

Vissa känner att meningen med livet hittas när de skaffar barn, andra skaffar barn för att få en mening i vad de annars känner som en meningslös existens eller ett förlorat förhållande, en del får mening av att skapa meningsfulla intressen som att måla, skriva, rita eller bygga, andra får mening genom att skapa ett företag, många får det genom att umgås med sina vänner, andra upptäcker mening genom att resa och vissa får mening genom musik och tro det eller ej men några känner mening när de plågar sig själva (jag har själv varit där).

Människan verkar inte kunna leva ett meningsfullt liv utan lidande. Jag tror att det är det mänskliga lidandet som målar tavlor, som blöder ord som blir böcker, som bygger skyskrapor, skriver låtar, som skapar fantastiska relationer och barn. Utan lidande och vår irrationella tendens att njuta av det skulle vi vara förlorade.

Hur rättfärdigar jag det lidandet jag känner med mening?

Välj ditt lidande, plocka upp det , bär det, sluta klaga och gör det bästa av världen och dig själv.

Det är med största sannolikhet ingen som tvingar dig att sitta i soffan och äta chips när du vet att du borde röra på dig.

Det är troligtvis ingen som tvingar dig till att titta på kattfilmer på Youtube istället för att läsa en bok. Det är förmodligen ingen som tvingar dig att jobba kvar på jobbet du hatar förutom du själv.

Du kanske säger “men jag har ju utgifter”, det säger jag också och alla andra.

Många har dyra lån på saker de egentligen inte behöver som en bil och möjligtvis ett dyrt boende, teknik, kläder och kanske till och med resor. Vi har spenderat halva dagslönen innan vi kommit hem på kvällen. Om du undersöker vart pengarna tar vägen kanske du inser att du slösar mycket pengar på onödig skit.

Om du var mer varsam med pengarna kanske du skulle kunna sänka dina kostnader och jobba deltid.  

Du skulle få tid med vad du tror dig vilja göra som att måla, skriva, skapa musik, umgås med dina barn, sköta trädgården eller resa mer.

Det är oftast du som gör allt det här mot dig själv samtidigt som du klagar på att ditt liv känns meningslöst.

Är det konstigt att ditt liv känns meningslöst när du inte gör något vettigt? Du lider extra mycket för att ditt lidande inte skapar någon mening.

Du måste välja ditt lidande, vad du vill lida för och vad som är värt att lida för. När du gör det skapar du mening.

“Du lider extra mycket för att ditt lidande inte skapar någon mening.”

Välj ditt lidande och utsätt dig själv för det medvetet

Om vi har ett behov av att lida varför inte försöka välja det som är värt att lida för. Jag har valt att skriva, träna och skapa ett företag samtidigt som jag jobbar.

Är det kul varje dag att skriva? Nej det är det inte. Är det kul att träna? Ibland, men oftast är det enbart jobbigt. Är det kul att lösa alla problem som kommer med ett företag? Nej, men det är ingen annan förutom jag själv som har valt detta. Är det kul att gå till jobbet varje dag? Nej och då kanske du tänker varför i helvete är han så dum att välja så mycket lidande?

Lidandet skapar mening och gör mig till en bättre och mer tålig människa. Om du väljer att utsätta dig själv för lidande och prövningar får du bevis på att du är starkare mentalt och fysiskt än du trodde innan.

Du får en möjlighet att vara stolt över dig själv och känna att du åstadkommit något för en gångs skull. Din nihilism, självkritik och alla osäkerheter inom dig har då inte lika mycket kraft. Meningen skapas av att du löser problem.

Problem som kan vara att förbättra din hälsa, skapa nya relationer eller hitta ett nytt jobb. Dessa problem skapar inte bara mening även ett lidande men lidandet du känner är värt allt detta eftersom meningen uppväger det.

När och inte om du möter motgångar i livet är det en fördel att veta att du är stark och kan klara av dem.

Det är därför du ska utsätta dig själv för svårigheter som får dig att bli starkare och tuffare som människa. När du t.ex. möter din rädsla även fast du inte behöver vet du att du kan vinna över den, du vet att du inte är gjord av glas, du vet att du kan utföra jobbiga saker fast du inte vill, du vet att du klarar dig utan dina bekvämligheter, du vet att du är starkare fysiskt än du trott från början när du började träna. Att utsätta dig medvetet för svårigheter får dig även att se en liten del av din enorma potential.

“Om du agerar mer hinner du inte tycka synd om dig själv så mycket”

Ta mer ansvar och känn mer mening

Ansvar är möjligheten eller förmågan att agera självständigt och fatta beslut utan tillstånd av dina föräldrar, en granne eller kollegor på ditt jobb. När du är ansvarig och lyckas eller misslyckas ligger det på ditt eget bord.

Du kan inte skylla ifrån dig även om du troligtvis kommer att vilja gör det, men det går inte. Ett sådant ansvar kommer oftast med känslor som vi helst undviker biologiskt. Att ta ansvar över ditt eget liv och dig själv hör inte till vanligheten eftersom det är enklare och bekvämare att inte göra det då du inte behöver erkänna för dig själv att du möjligtvis är helt oduglig.

Att du inte ens kan ta hand om din kropp, din hälsa, relationer, familj, jobb eller agera på din dröm. Det är otroligt mycket enklare att enbart rycka på axlarna och säga “det är inte mitt fel att…”

Du har kanske rätt, det kanske inte var ditt fel eller så var det ditt fel. Även om det inte var ditt fel så har du alltid valet att välja hur du ser på det och gå vidare.  

Mycket av vad vi vill lägga ifrån oss är vårt eget fel eftersom vi oftast valde att ignorera “saken” i stunden. Exempelvis att du ligger dåligt till ekonomiskt men fortsätter att spendera, att du har problem med en relation men väljer att inte agera, att du äter för mycket skitmat utan att röra på dig.

Du vill inte ta ansvar eftersom det är enklare att bara ignorera det. Det är den klassiska strutsmentaliteten som gör att du stoppar ner huvudet i sanden och låtsas som om att problemen inte finns trots att du vet att det är ett problem som enbart kommer att fortsätta växa.

Anledningen till varför vi människor är experter på detta är för att vi gör allt i vår makt att undvika smärta i stunden så du slänger räkningarna eller skiter i att prata med sambon.

“Tänket “det är inte mitt fel” gjorde att jag fortsatte knarka dagligen.”

Det var mitt fel att jag knarkade och ingen annans. Det var ingen annan som stoppade pillerna i munnen på mig utan det var jag, det var jag som valde att umgås med pundare och det var jag som valde att agera som en pundare.

Det var mitt fel att jag skyllde ifrån mig på “systemet”, livet och människor som inte förstod. Det var mitt fel att jag hade en pissig attityd, ingen annans. Knarket var mitt eget fel  men det kändes bättre och var enklare att skylla ifrån mig än att acceptera att det är jag som förstör mitt eget liv ingen annan.

Tänk om du skulle kunna titta dig i spegeln och erkänna för dig själv att, okej, jag har mycket att jobba på men jag ska bli bättre, jag ska förändra mig, jag kanske snubblar längs vägen men jag ska fortsätta.

Tänk om du kunde göra det istället för att fortsätta tillfredsställa din snabba lust genom att du återupplivar ett gammalt beeteende som att du spenderar alla pengar du har, äter skit mat, super skallen i bitar, knarkar bort allt ditt förstånd, hittar på ursäkter, snackar skit om allt och alla eller tittar på tv och äter chips samtidigt som du tycker ditt liv är meningslöst och orättvist.

Om du äger lyxen att dina problem är ditt eget fel kan du faktiskt göra något åt dem istället för att hålla kvar i illusionerna. Det kan vara så enkelt som att du går ut och går 30 minuter varje dag och slutar köpa hem så mycket skit. Du måste titta över dina vanor och hur du ändrar dem.

“Att inte vilja ta ansvar skapar meningslöshet.”

Fokusera på vad du faktiskt kan kontrollera

Mentalt lidande skapas när du inte kan acceptera verkligheten som den är och försöker manipulera den utan att lyckas. Istället för att försöka manipulera trafiken, vädret, människor och hela världen bör du inse att det enda du kan kontrollera till hundra procent är dig själv.

Även det är diskuterbart eftersom att ibland står du bland godiset även fast du inte vill. Istället för att känna mentalt lidande över en relation ska du förklara för personen vad du känner och vad du tänker och om relationen inte ändras är det bättre att kapa den istället för att lura dig själv med att “det blir bättre”. Du fortsätter bara att lida. Det du kan kontrollera är dig själv, din attityd, ditt val, beslut och handlingar.

Ett mål är viktigt för meningen men processen är viktigare

Betydelsen av ett mål är otroligt viktigt men att du agerar och känner att du tar dig närmare målet är viktigare.

Vägen mot målet utmanar dig och ger dig möjlighet att växa som person. Vägen skapar känslor såsom tillfredsställelse, tacksamhet, glädje, hopp, stolthet, entusiasm, optimism och mening. När du väl har ett mål måste du vadå?

Om du vill bli mer hälsosam, spara pengar, förbättra relationen med din far, bli en bättre sambo, skriva en bok, vad måste du göra? Du måste ta eget ansvar, du måste ta ansvar över ditt eget agerande. Kommer du ihåg vad ansvar genererade?

Mening, precis mer mening.  Om du tar ett större ansvar känner du också en större mening.

“ Jag tror att det är det mänskliga lidandet som målar tavlor, som blöder ord som blir böcker, som bygger skyskrapor, skriver låtar, som skapar fantastiska relationer och barn. Utan lidande och vår irrationella tendens att njuta av det skulle vi vara förlorade.”

Inspiration

Jordan Peterson
Fyodor Dostoevsky
Seneca 
Epictetus
Viktor Frankl

[/text_output][/vc_column][/vc_row]

Rulla till toppen