Hur Du blir produktiv enligt gammal filosofi

Vill du bli mer produktiv? Varken du, jag, dina föräldrar, Kapten krok, din granne, eller din hund är ett undantag för tiden, den tickar för alla och har alltid gjort och kommer alltid göra. Den tickar som klockan i magen på krokodilen i Peter Pan. Vänta Peter Pan? Är Kapten Krok produktiv?

Vad har Kapten Krok med filosofi att göra? När får jag egentligen veta hur jag blir mer produktiv? Om du fortsätter läsa ska jag avslöja hur du kan bli mer produktiv med hjälp av gammal filosofi. Jag ska även avslöja något ännu viktigare…

Varför Kapten Krok är livrädd för krokodilen.  Kapten Krok, krokodilen och tiden hänger ihop inget kommer utan det andra. Anledningen varför Kapten Krok är livrädd för krokodilen är för att den påminner honom om hans egen dödlighet. Att just en klocka ligger i krokodilens mage är klockrent eftersom den förmedlar budskapet om att tiden alltid går och att döden är inget som kan stoppas.

Ett ännu större mysterium än Kapten Krok och krokodilen är frågan: Varför jobbar vi 8-9 timmar om dagen så vi kan få “fritid” när vi ändå kasta bort all vår fritid på meningslöst skit?
Du kanske känner att du sitter “fast” i karriären, relationer, självförverkligande eller finansiellt, att livet känns tomt, meningslöst, orättvist och att du är uttråkade och vet inte varför. 

Låt mig förklara varför du känner så här: FÖR ATT DU SLÖSAR DIN TID PÅ MENINGSLÖS SKIT! Det är därför och det är så enkelt!

Du och jag vill gärna tro att vi är super produktiva. Om vi granskar oss själva kanske vi får se något helt annat? Att vi spenderar oerhört mycket tid på sociala medier och tittar på människors liv som vi egentligen fullständigt skiter i.

Timmarna vi tillbringar framför tv:n för att titta på serier gör snart så att våra ögon kommer att bli fyrkantiga eller torka ihop. Inom en snar framtid kan vi varken umgås eller göra en aktivitet utan att ha en liten skärm bredvid oss.

Där till undrar du varför du inte är produktiv, varför du känner meningslöshet, tomhet och att du sitter “fast”. Din naiva bild av dig själv säger att du kan göra flera saker samtidigt fast vetenskapen bevisat att du får bättre resultat om du fokuserar på en sak i taget.

Produktivitet är inget nytt som många tror, att “vi” i dagens samhälle enbart är måna om vår tid. Det är inte heller något som kom med industrialismen utan har varit med oss länge troligtvis sedan västra och östra filosofin växte fram.

Idén om produktivitet sträcker sig över världen och genom historien och jag tror att det har med vår biologi att göra och att vi försöker använda vår tid bättre.

Vad är produktivitet om inte just det? Vi vet att vi har en begränsad tid och att varken du eller jag blir yngre. Vi är alla jagade av krokodilen eller tiden. Här får du en lista på lektioner från några välkända filosofer i historien som jag hoppas kommer hjälpa dig bli bättre med din tid.

Hur du blir produktiv enligt gammal filosofi

Eliminera distraktioner

“If you seek tranquility, do less. Or (more accurately) do what’s essential. Do less, better. Because most of what we do or say is not essential. If you can eliminate it, you’ll have more tranquility.” (Marcus Aurelius)

Om du någonsin vill bli produktiv, få mer sinnesro och nå längre handlar det mycket om eliminering av distraktioner, saker och människor.
Du ska inte bara eliminera saker som stör dig utan även saker som distraherar dig.
Ju mer du eliminerar desto bättre fokus och sinnesro får du. Drar dina sociala medier i din rastlösa själ? Ta bort dem, sätt telefonen på flygläge eller gör som jag, lägg den i ett annat rum när du vill fokusera (som jag gör när jag skriver eller jobbar hemma). Stör eller skadar människor dig som du umgås med? Sluta umgås med dem. Vill du sluta titta på tv och börja läsa? Ge bort tv:n! Ta bort allt som färgar ditt liv negativt och distraherar dig.

 Försök inte göra mer

“Beware the barrenness of a busy life” (Socrates)

Socrates insåg att det är enkelt att fylla ett liv med meningslös skit. När du fyller ditt liv med saker utan att ifrågasätta vad som är viktigt för dig blir allt lika viktigt eller oviktigt. När allt är lika viktigt eller oviktigt är det helt omöjligt för dig att prioritera och när du inte kan prioritera gör du lite av allt. När du gör lite av allt blir det bara skit till slut. Ta inte på dig mer uppgifter att göra utan mindre och lär dig fokusera på vad som är viktigt för dig.

Fortsätt röra dig framåt

“It does not matter how slowly you go as long as you do not stop.” (Confucius)

Underskatta aldrig vad en mycket oproduktiv dag kan göra eller hur svårt det är att leva ett produktivt liv. De flesta människor i din omgivning kommer inte förstå. “Vad gör ytterligare en till drink? Kom igen!” Det påverkar ganska mycket om man ligger som ett dött trä en hel dag efteråt. Även om du har “dagar av försök” göra något medan du vilar och som tar dig närmare ditt mål som att läsa en bok, skriva några rader, gå till gymmet eller hälsa på en vän som du värdesätter. Det spelar ingen roll hur litet steget är utan ta steget och fortsätt röra dig och stanna inte för något

Gör klart 3-4 saker varje dag

“Better a little which is well done, than a great deal imperfectly.” (Plato)

Tiden är motsägelsefull, livet är långt och våra dagar är korta. Gör små dagliga steg varje dag som att skriva en sida, gå och träna, prata med en nära vän eller läs i tio minuter. Gör klart 3-4 saker dagligen som ställer in siktet på vad du vill uppnå i livet.

Förlita dig på ett system

“Great acts are made up of small deeds.” (Lao Tzu)

Jag har pratat om vanor tidigare och hur viktigt det är. Allt du gör är i stort sett vanor, vad du gör när du vaknar, när du börjar jobba, hur mycket du jobbar, vart du jobbar, äter och om du tränar eller inte. Alla dina små vardagliga vanor är en form av ett system för ditt liv. System, identitet, vanor och hur du ändrar dem är otroligt viktigt eftersom alla små vanor bildar något stort. Det är upp till dig vad det stora är, om du har 20 kilos övervikt eller är vältränad, om det är att vara skuldsatt eller ekonomiskt fri, om det är att skriva 20 böcker eller ingen bok alls. Vill du ha ett bra utfall eller ett dåligt? Om du slösar med din tid så är chansen stor att du får något du inte vill ha. Så vad väljer du?

Håll ordning på ditt ego

“Neither blame or praise yourself.” (Plutarch)

Egot älskar all form av uppmärksamhet som beröm, skylla ifrån sig och klanka ned på dig själv. Om du är för elak mot dig själv kommer du till slut att börja hata dig själv (jag har själv varit där och det är inget roligt) eller kanske till och med hata andra människor. Om du däremot enbart lever i ditt universum och allt kretsar kring dig själv är du en så kallad narcissist vilket inte heller är toppen även om en liten släng av narcissism inte skadar. Beröm dig själv men inte för mycket och var inte för hård mot dig själv, fira istället att du kan “göra” vad du än gör istället för att invänta “målet”.

Hitta glädje i att göra

“Pleasure in the job puts perfection in the work.” (Aristotle)

Om du tror att det som gör dig glad är att uppnå ditt mål kommer du vara olycklig större delen av ditt liv. Din väg i livet kommer inte alltid att matcha din uttänkta idealiska väg. Om du lär dig älska processen av att uppnå målet istället för själva målet kan du vara glad så länge du gör det. Det är enkelt att dagdrömma om allt vi vill ha och göra i framtiden. Det är lätt för oss att hamna i fel sinnestillstånd och genom det riskera att offra stunden för framtiden. Det spelar ingen roll hur hårt du jobbar idag, se det inte som en uppoffring eftersom du då kommer börja avsky dig själv. Känn istället stolthet över att du faktiskt gör något och att du försöker ta dig närmare din dröm. Det kommer inte bara leda till bättre resultat utan även till mer tillfredsställelse i nuet.

“Vi slösar med tiden som om att vi skulle leva för evigt. “

Rulla till toppen