Varför du ska misslyckas och ha fel

Varför du ska misslyckas och ha fel

Att misslyckas är något du är livrädd för, avskyr och föraktar. Varje gång du får en annorlunda idé ifrågasätter du den men även dig själv.

Oftast begraver du din idé innan du ens gett den liv för att du är livrädd att…

Vad är du livrädd för? Varför ger du den inte ens liv? Troligtvis nämner du den inte för någon utan lägger tillbaka den i en kista i dina tankar tillsammans med din ångest, skam och rädsla.

Du måste förstå att ingen har nått framgång utan att misslyckas eller haft fel. Ibland är det ett gigantiskt misslyckande andra gånger flera misstag som när dammsugaren eller glödlampan uppfanns.

Misslyckanden är något som har definierat mitt liv

Misslyckanden är något som har definierat mitt liv
Misslyckanden är något som har definierat mitt liv

Misslyckanden är inget människor vill prata om eftersom dessa tillfällen oftast är fyllda med skam och ångest.

Mina tankar och känslor kring att misslyckas och att ha fel har skapat mycket onödigt lidande.

Jag har misslyckats med i stort sett allt jag gjort och det har känts för jävligt.

I vissa stunder har jag funderat på om jag fått en förbannelse från Satan, att han skulle ha gett mig ett behov av att försöka skapa och göra saker i världen men inte gett mig förmågan att lyckas.

I förra veckan surfade jag och det var helt magiskt blandat av känslor som ångest och frustration.

Det var ett år sedan jag stod på brädan sist och det kändes. Brädan, kontrollen och balansen fanns inte där som förut och som jag kommer ihåg.

Jag trillade av, satt fötterna fel, tappade balansen och förstörde vad som skulle ha blivit en riktigt bra våg, flera gånger om.

Som vid många andra tillfällen när jag surfat kände jag en frustration och en irritation sprida sig genom kroppen som ett virus.

Den byggdes upp för varje våg jag misslyckades med.

När jag sedan paddlade ut efter en våg infann sig en känsla som en blixt från en klar himmel. En känsla som jag aldrig fått när jag surfat tidigare. Känslan blev till en tanke som viskade:

”Misslyckas några gånger till så lär du dig snart var och hur du ska stå på brädan igen. Det är exakt som allt annat”.

Jag log eftersom jag visste att det var sant. Irritationen försvann och blev ersatt med min egna röst:

”Nöt på! det kommer! fortsätt paddla! fortsätt trilla! ta en våg till! till slut lär du dig igen!

Nu har jag öppnat min skam- och ångestlåda, då kan jag lika gärna fortsätta och dela med mig utav några flera misslyckanden.

– Alla de interaktioner med människor (speciellt brudar) där jag blivit utskrattad, hånad och stått som ett fån kan jag inte ens komma ihåg, de är oändliga. Även om det kändes som om att jag ville sjunka genom golvet eller bli osynlig i stunden överlevde jag.

– Mina träningspass och de gånger jag misslyckats och haft fel… Det har hänt tusentals gånger att jag trott och tänkt att nu ska jag klara ett nytt PR eller ytterligare en repetition men fallit kort.

Jag har haft fel och misslyckats så många gånger i min träning att jag borde skämmas.

Men det gör jag inte utan jag kör ett pass till dagen efter för att kanske misslyckas igen. Vissa gånger har jag trott att det inte fanns något mer att ge men gav mer ändå.

– När jag skickade in första kapitlet till boken: En man, flera liv till korrekturläsning tyckte jag att den var okej och redo att bli en bok. Gud så fel jag hade, det var 300 röda markeringar på 20 sidor. Hon som hjälpte mig hade inte tagit fel färg på pennan, de röda markeringarna var grammatiska fel. Efter att jag rättat alla dessa och skickade in omgång två fick jag tillbaka kapitlet med 170 röda markeringar. Det här fortsatte fem gånger fram och tillbaka.

– De gånger jag misslyckats med uppgifter inom min digitala verksamhet, herregud! Det går inte att räkna alla projekt och idéer jag har misslyckats med genom åren. Om jag skulle skriva ned allt skulle min lista bli längre än Andens i Aladdin. De första tre åren på min resa genom mitt digitala företagande ”förlorade” jag över 70 000 kr på annonser och produkter jag försökte sälja.

– När jag fick idén om att jobba som surfinstruktör skickade jag mitt CV till surfcamps över hela världen. Ingen ville ha mig förutom ett ställe! Var det att misslyckas? Jag trodde att jobba som surfinstruktör på ett surfcamp skulle vara drömjobbet, det var det inte.

– Relationer vart ska jag börja? Min första kärlek trodde jag skulle vilja ha mig… Du vet svaret, hon ville inte. När jag trodde jag hittat min drömkvinna och levde min dröm, ja då blev den krossad. När jag var liten trodde jag att alla vänner jag hade då skulle finnas kvar för evigt, det blev inte så. Det är åtskilliga relationer jag misslyckats med men det har gått bra ändå.

Vad händer om du inte slutar när du misslyckas?

Allt jag försökt med har en sak gemensamt. Det är att jag har blivit väldigt bra på att misslyckas och ha fel och samtidigt och dessutom vara okej med det.

Potentialen att misslyckas är stor om du försöker göra något du inte gjort innan. Du kommer misslyckas, inte bara en gång utan många gånger.

Det kommer även ta tid och mycket längre tid än du vill.

Dessutom måste du fortsätta komma tillbaka även om det är turbulent inom dig.

Att misslyckas är alltså en del utav ”vägen” och för varje gång du misslyckas gör du färre fel vilket betyder att du kommer lite längre för varje gång, så sluta inte!

Jag slutar inte träna även om jag misslyckas lyfta en sista repetition i gymmet som jag tänkt göra. Jag går till gymmet även om jag känner mig ledsen, inte har lust eller tex skadat min överkropp.

Bara för att jag misslyckas med en interaktion med en kvinna betyder det inte att jag ska sluta prata med kvinnor.

Om jag inte hade jobbat som surfinstruktör i Norge hade jag aldrig fått kunskapen och fått veta att det inte var mitt drömjobb.

Om jag inte provat att sälja andras produkter och sedan köpt in mig i andra produkter hade jag aldrig sålt 410 böcker förra månaden.

Om jag inte hade varit okej med att misslyckas när jag surfade första gången hade jag aldrig fått uppleva den otroliga känslan av att surfa på en våg.

Utan alla dessa fel, misslyckanden och brister hade jag aldrig varit där jag är idag.

Varför du inte bör ge upp när du misslyckas

Varför du inte bör ge upp när du misslyckas
Varför du inte bör ge upp när du misslyckas

Chansen att just du blev den du är idag, var minimal. Att du blev en människa som lever i den här tiden, det här landet och fick alla möjligheter och dessutom tillgång till internet är ofattbart liten. Det gör dig skyldig att göra det bästa utav ditt liv, inte bara för din egen skull men också för dem som inte har samma möjligheter och som troligtvis aldrig kommer få samma chanser. Du är alltså skyldig dem och dig själv det eftersom du enbart lever en gång. Tänk igen, du har ett liv och varför skulle du inte försöka skapa och göra det du vill göra?

Varför våra misslyckanden borde lyftas och hyllas

– Du lär dig mer utav att misslyckas och gör sällan om samma misstag igen.
– Din karaktär byggs upp när det är svårt och när du misslyckas.
– Att misslyckas är en stor del utav ”vägen” du väljer, om än annorlunda.
– Att dela med dig utav dina misslyckanden gör dig mänsklig och älskad.
– Att dela med dig utav misslyckanden frigör dig från skammen du kanske känner. Misslyckanden kan också vara roliga vilket gör att du kan skratta åt dem tillsammans med andra människor.
– Att kunna stå för dina nederlag stärker dig i alla lägen.
– Du lär dig göra lite färre fel varje gång.
– Till slut vet du att misslyckanden är en del utav själva ”resan”.
– Andra människor kan lära sig utav dina fel och brister.

För varje gång du misslyckas gör du lite färre fel dvs mer rätt!

4 comments

  1. Spännande att du lyfter det här med misslyckandet eller att acceptera sina fel. Jag tror det finns mycket att hämta om man kan se dessa erfarenheter som tillgångar, MEN det är inte lätt då det kan vara behäftat med starka känslor och skam. Jag tror man skulle få en mycket bättre skola om vi kunde tänka fel/misslyckande som värdefulla. Tack för din text!

  2. Hej Lennart! Det glädjer mig att du gillar texten och berättar det. Tack. Absolut känslorna av att misslyckas och ha fel är starka. Erfarenhet kan hjälpa en med insikten av att misslyckas är en del av livet.

  3. Anne Jaakola

    Tack för texten, önskar att jag hade läst den för många år sedan 💕 💕 💕 absolut tar jag den med glädje o delar den till nära o kära med dåligt självförtroende, tack 💕 💕

  4. Hej Anne! Kul att du uppskattar den och berättar. Dela gärna och om du gillar texten kan jag varm rekommendera min bok: https://tomas-oberg.se/du-fast-battre-en-motsagelsefull-bok-till-sjalvhjalp/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *