Det bästa sättet att uppnå motivation

 

Hur får jag oändligt med motivation? 

Hur din motivation fungerar

När jag var arton år visste jag att jag levde ett liv jag inte ville. Det fanns inga fel om man tittade på mitt liv utifrån.

Visst, jag kanske var lite hetsig, hade ett stort ego, var väldigt osäker och ville bevisa för mig själv och andra att jag var “något”. Möjligtvis drack jag lite väl mycket sprit för mitt eget bästa och gillade att hetsa mig själv och andra.

Vad ska man säga? Vi var ett gäng som gillade adrenalin. Förutom det så hade jag en ganska rak väg av vad ansåg vara ett “bra liv”.

Jag jobba som snickarlärling på ett lokalt företag, hade en egen lägenhet centralt, en bil (nog för att det var en Volvo 745 men jag älskade den där mojängen), dejtade och hade många bra vänner.

På utsidan såg allt bra ut men på insidan längtade jag efter något annat. Saknaden av “det” växte för varje månad som gick. Jag visste att jag skulle göra något annat så jag började spara 5 000 kr varje månad eftersom vad jag än skulle göra behövde jag troligtvis pengar.

Månaderna gick, tre, fyra, fem, sex, sju, åtta, nio, kontot växte liksom saknaden. Jag förstod inte vad som fattades eller varför. Känslan av saknad skar och skrek inom mig till slut.

Ett år senare fick jag min önskan besvarad men inte i den form jag hade tänkt mig. Året var 2009 och den ekonomiska krisen slog hårt mot Sverige och även mot lilla Köping.

Jag skulle i värsta fall behöva sluta mitt arbete inom en månad. Jag var inte orolig, på något sätt kändes det mer som en befrielse eftersom jag visste att jag inte ville jobba som snickare resten av mitt liv.

Samma vecka som jag fick reda på att jag var varslad pratade jag med en vän som hade ansökt till en skola i Australien.

Ansök du med sa han, så jag gjorde det. Tre månader efteråt satt vi två och ytterligare en vän på flyget. Vi var på väg till Australien för att studera i ett och ett halvt år.

Jag blev kvar i Australien i två år och lärde mig att älska det.

I början var det tufft med ett nytt språk, ny kultur och att inte ha allt som jag haft innan.

Jag tvivlade på mitt val och var på väg att åka hem men jag stannade kvar och bet ihop  och efter några månader hittade jag surfen och blev kär.

Stranden blev som mitt andra hem och jag surfade varje morgon innan skolan och ibland efter.

Vissa gånger “sket” jag i att gå till skolan eftersom vågorna var så pass bra. På helgerna spenderade jag största delen av tiden på stranden och i vattnet.

Jag kunde ge mig ut tidigt på morgonen och var ute två, tre eller fyra timmar och sedan komma hem. Jag käkade frukost och tog en powernap för att sedan ge mig ut igen.

Jag blev helt besatt och surfen fyllde ett behov jag inte vetat om att jag haft. Efter vissa vågor tänkte jag tanken “Gud döda mig nu så dör jag lycklig!” Jag behöver inget mer och det var något helt nytt för mig. Jag hade aldrig tänkt eller känt så innan.  Det var som om att surfen fick mig att se, känna och vara “mer”.

Efter två år åkte jag “hem”

När jag åkte “hem” till Köping kändes det fantastiskt att träffa min familj och vänner. Men känslan av saknad inom mig gnagde nu mer än någonsin. Köping var inte mitt hem och jag kände mig totalt vilse.

Den nya Tomas som hade växt fram under de senaste två åren passade inte in längre. Från att ha levt som en “beach bum” i en helt annan kultur med helt andra vanor och att ha surfat varje dag i två år till att komma tillbaka till lilla Köping gjorde otroligt ont inom mig. Det skar som en varm kniv genom smör.

Efter någon månad blev jag fylld av hopplöshet, misär, bitterhet, ångest och sorg. Jag blev deprimerad, började knarka och kände att det kvittade om jag levde vidare eller dog. Jag mådde värre än någonsin, såg döden som en befrielse och hade ingen plan att bli över 30 år.

Ett halvår senare stod jag i köket och fyllde på en kopp kaffe, mörkret utanför fönstret var en reflektion av mitt inre. Som så många gånger förr tog jag koppen med kaffen i ena handen och en näve Tradolan i den andra för att gå till tv:n. Av någon anledning var det knäpptyst i lägenheten denna kväll. Det var väldigt ovanligt eftersom jag inte ville vandra runt i mina tankar.

Jag ville inte höra alla ord, meningar, uttalanden och frågor som fanns där inne i huvudet som var kopplat till otroligt starka känslor. Jag satte mig i soffan och precis innan jag skulle stoppa in alla piller i munnen kom ”det”. “Det” var något jag blundat för länge och som nu slog mig som ett basebollträ i huvudet. “Det” var en känsla, tanke och en röst, allt-i-ett.

Jag hörde det glasklart, det var som om att någon satt bredvid mig och sa; Tomas! Vad fan håller du på med? Du vet att det finns något annat i livet, att det finns mer, DU HAR JU FÖR FAN LEVT DET! ändå sitter du här i Köping, flyr ditt liv dagligen med droger, tycker synd om dig själv, skyller ifrån dig och mår skit! Du är fan patetisk! Du mår sämre än någonsin och har aldrig tagit så lite ansvar! Du har spelat martyr länge nog. Sluta tyck synd om dig själv! Börja ta ansvar över dina val och liv.

Det var som en uppenbarelse med ett budskap jag borde sett och förstått tidigare. Budskapet grep nu tag i mig och skakade om mig stenhårt och jag visste att det var sant, lika sant som att natt blir till dag. Orden ekade inom mig och jag insåg att jag fallit ned i en oändlighet av misär, ett svart hål av tomhet som aldrig skulle ta slut. Jag spelade en roll jag hatade och levde ett liv jag föraktade utan att göra något aktivt för att ändra den.

Tvärtom så hade jag gjort aktiva val för att fortsätta ned i spiralen av självömkan och förödelse. Jag hade valt att skylla ifrån mig och vara ett offer tills jag fick höra sanningen av mig själv, sanningen som funnits inom mig.

Precis som att jag redan visste vad jag egentligen inte borde göra. Du vet faktiskt om du lever i en lögn eller inte. Ändå kan vi fortsätta med ett destruktivt beteende som exempelvis en person vet som gillar att dricka alkohol.

Det kan gå så långt att han förlorat sitt jobb ändå fortsätter han dricka. Hans fru ställer ett ultimatum: “mig eller spriten!”

Han lyckas hålla sig borta en stund men sedan börjar han dricka och hon lämnar honom. Han förlorar sitt hus men dricker vidare, sina barn men fortsätter förgifta sitt sinne och förlorar tills slut även sina vänner som respekterade honom och försökte hjälpa honom. Så många tecken på att han borde sluta och ändå fortsätter han.

När det har gått tillräckligt lång tid har han förlorat all respekt för sig själv och känner sig helt meningslös och värdelös. Då är chansen väldigt stor att han förlorar sig själv till sitt självförakt som är hans stora “misstag” och förflutna och fortsätter dricka.

Ett annat exempel är personen som fått en hjärtinfarkt. Ett par dagar efter bypass-operation vill individen ha specifik information om “superkosten” och det bästa träningsprogrammet. Personen fattar ett beslut att nu ska det bli en ändring! Individen planerar sitt kostschema och beställer kött och sallad som ska räcka ett helt år och två löpband.

Efter tre månader utan smärta är personen tillbaka i soffan och “andas in” ett ton nachos och lösgodis. Hur är det möjligt? Glömde männen bort alkoholen och hjärtinfarkten? Eller begär personen det gift som nästan dödade honom eller båda? Vad var felet med mig? För att få en förståelse för varför vi gör som vi gör måste vi förstå människans motivation. “Vi älskar det som vi borde hata, och hatar det som vi borde älska.“

Människans motivation

Vi har en “biologiska brygd” som puttrar inom oss, som vi inte kan ignorera, som ger oss motivation att göra saker som exempelvis att sitta kvar i soffan och äta chips och titta på HBO eller Netflix.

Vår motivation kan få oss att göra helt idiotiska och vansinniga saker i andras ögon. Motiven till varför vi gör som vi gör vet vi inte alltid, ett behov finns alltid där och att inte göra något kan också vara motiverande.

Ibland greppar motivationen tag i dig, spänner fast dig och du får bara åka med och som i en berg- och dalbana sitter du där. Du får uppleva ömsom skräck och förtjusning för att sedan inte kunna förklara varför du gjort som du gjort. Vid vissa tillfällen kan du avböja och förklara varför.

Ett problem med vår motivation är att den kan få oss att gå emot vad som är rätt, som jag gjorde och som mannen som drack sprit och förlorade allt eller personen som genomförde en bypass-operation och tre månader efter sitter i soffan och “andas in” nachos och dricker öl.

Motivation är olika stark hos olika individer och påverkar våra beslut medvetet eller omedvetet. Jag tänkte göra ett försök att förklara människans motivation. Om vi ska förstå vår motivation kan vi  använda oss av Maslows uppdaterade behovspyramid.

Människans motivation & Maslows behovspyramid

Människans motivation & Maslows behovspyramid
Människans motivation & Maslows behovspyramid

”Människans motivation & Maslows behovspyramid”

1. Biologiska och fysiologiska behov

Det handlar om överlevnad dvs vår motivation luft, mat, dryck, skydd, värme, sex och sömn. Om du någonsin sovit dåligt under en period vet du hur mycket det påverkar dig eller om du gått hungrig, varit utan sex eller fryser.

Du vet hur dessa behov greppar tag i dig och skakar om dig. Om dessa behov inte tillgodoses kan vi drabbas av sjukdomar, smärta, obehag, irritation och i värsta fall kan vi dö. Därför har vi en motivation att tillfredsställa dessa behov snabbast möjligt.

2. Behov av säkerhet

Säkerhet är viktigt då det får oss att överleva. Det här behovet varnar dig bla för osäkerheter, exempelvis ger dig ångest när du ska prata inför en grupp. Behov av att vara säker är en stor motivation

3. Tillhörighet och kärlek

Vi har ett behov av att känna tillhörighet och bli accepterade eftersom vi är flockdjur. Det är så vi överlever. Det kan få oss att falla för grupptryck.

4. Självvärde och respekt för sig själv

Strävan efter att känna sig värdig och respekterad inför sig själv och andra. Sökandet efter självständighet, status och att klara av saker. Det kan innebära att du exempelvis vill gå din “egen väg” genom jobba för dig själv.

5. Kognitiva behov

Sökandet efter kunskap och förståelse. Det finns även ett behov av mening och förutsägbarhet i behovet.

6. Estetiska behov

Uppskattning och sökandet efter skönhet, balans och form. Som tex när jag paddlade ut och skulle surfa, det var som att jag fick se soluppgången varje morgon målad i olja.

7. Det självförverkligande behovet är en motivation

Att få insikt om de personliga möjligheterna, självuppfyllelsen, motivationen efter personlig tillväxt och “toppupplevelser”.

Jakten på “toppupplevleser” är egentligen en jakt på  upplevelser av ickeordinära mentala tillstånd. Det är därför människor tex lyssnar på musik, gillar att dansa, dricker alkohol, ta droger, utövar extremsporter och mediterar.

8.Det andliga behovet

Är motivationen som överskrider det personliga jaget. Det kan vara mystiska lärdomar, estetiska vanor, sexuella erfarenheter, att ge service till andra eller en strävan efter kunskap om vetenskap eller religiös tro.

Här är några typer av motivation som kan uppstå från behoven

Vi är livrädda för det okända

Vår biologi undviker helst allt som är okänt och som vi inte gjort förut.

Det är därför du känner ångest och rädsla inför att tala inför en grupp, starta ett nytt projekt, bjuda ut en okänd person, söka ett nytt jobb eller bryta upp från partnern.

Du vet inte riktigt vad som kommer att ske om du tar ett nytt och okänt beslut därför väljer du medvetet eller omedvetet att undvika beslutet eftersom det är säkrare än att känna osäkerheten för vad som ska hända efter beslutet.

Om du inte agerar vet du vad du får (du överlever). Det här gäller inte bara när du ska prova nya saker, under hela ditt liv har du inövade beteenden, praktiska beteenden i den “yttre världen” i form av vanor som att borsta tänderna med höger hand till exempel.

På samma sätt har du tankebeteenden i ditt huvud som du är “säker” på och gärna håller dig till för att slippa ångest, rädsla osv.

Barndom

I vuxen ålder kan du försöka kompensera olika behov som du känner att du inte fick tillfredsställda eller eventuellt för mycket av när du var liten.

Du kanske tycker att din mor inte gav dig tillräckligt med kärlek, det kanske var sant, vilket kan leda till att du överkompenserar behovet av “kärlek” i vuxen ålder och stannar kvar i destruktiva relationer.

Eventuellt växte du upp med en guldsked i munnen och när du inte får “guldskedsbemötande” som vuxen kanske du känner förakt. Felet blir när du tror att alla i hela universum ska tillbe och tillfredsställa dig utan att du ska behöva göra något tillbaka.

Det kan vara så att du växte upp väldigt fattigt och det har skapat en strävan efter rikedom eftersom du aldrig vill uppleva fattigdom igen. Eller en far som aldrig sa att du var bra nog eller gjorde bra ifrån dig.

Du ägnar ditt liv åt att omedvetet jaga hans uppmärksamhet och orden “du är bra nog” genom att uppnå saker som en bra karriär, ny bil, hus och fru fast du egentligen bara vill sitta på fjället och fiska.

Som du förstår finns det väldigt mycket som färgar oss längs vår livslinje och skapar olika behov och motivation som vi inte har en aning om i förväg och även om vi börjar fundera på vilka behov och vilken motivation det skulle vara är det inte säkert att vi får rätt svar.

Lathet

Att spara energi är viktigt för oss eftersom det gör att vi överlever. Vi blir fetare och mer bekväma i den yttre världen genom tanken “jag tar det imorgon” eller “det löser sig”.

Sedan hur det ska lösa sig eller att du inte lever i morgon spelar ingen roll eftersom du får vara lat i stunden. Inte bara det, du slipper även uppleva fysisk eller psykisk smärta i nuet som är mest värt av allt även om du inte får en belöning. Därför väljer du soffan framför träning.

Undvika fysisk och psykisk smärta

Du begränsar dig själva eftersom du helst undviker fysisk och psykisk smärta för att du vill överleva.

Du gör allt för att slippa även om det betyder att du inte får någon belöning. Istället för att prata inför en grupp struntar du i det eftersom du inte vill känna känslan av skam eller misslyckande om du “gör bort dig”.

Istället för att erkänna att du har fel även om bevisen pekar mot dig förnekar du dessa. Det är ytterligare en del av din motivation som får dig att sitta kvar i soffan och äta chips istället för att gå och träna. “Människor är två gånger mer motiverade att röra sig från smärta än mot något de vill ha.”

Känna tillhörighet, bli accepterade och känna dig älskad

Om du vill vara i en flock måste du anpassa dig och de flesta människor vill tillhöra en flock, då vi är flockdjur. Anpassningen till flocken kan få dig att till exempel begränsa dig själv fast du har stor potential inom dig. Tänk dig att din flock består av din mor, far och en syster.

Dina föräldrar har bott i en liten stad hela sitt liv och är väldigt nöjda med livet. Det är det livet din flock vet om. För att passa in i din flock och bli accepterad är det enklast om du blir en del av den men du kanske inte är likadan som den. Du kanske känner något annat inom dig som säger åt dig att göra något annat än vad den gör.

Om din flock säger A och även om din insida säger B så säger de flesta A eftersom de har ett behov av att passa in. Behovet av tillhörighet får folk att falla för grupptryck, följa trender, säga vad andra säger, ta droger, dricka alkohol och klä sig likadant, allt för att “passa” in och känna tillhörighe och kärlek. Allt annat utanför just deras “flock” är okänt och du vet vad vi tycker om det, ajaj!

“Gräset är alltid grönare” effekten motiverar dig

Det har fått oss att utvecklas som ras från vatten, till land och idag är vi på väg till mars.

Snabb tillfredsställelse

Det får oss att bla vilja äta, skydda oss från kylan och knulla. En snabb tillfredställelse håller oss vid liv, belönar oss för det och har bidragit till att vi överlevt.

Känslan av att du är värd mer

Troligtvis kom du inte till världen med storken utan du låg i din mammas mage i flera månader.  Där inne var du säker, omhändertagen och alla dina känslomässiga och biologiska behov blev uppfyllda utan att du behövde göra ett skit. När du inte får vissa biologiska behov uppfylla i nuet kan känslan väckas att du är värd mer och bättre. Eftersom du fått allt uppfyllt utan att behöva göra något i nio månader. Så du är bortskämd i grund och botten.

Självförverkligande kan vara en källa för motivation

Du har en dröm, en vision eller en känsla inom dig som säger något. Du vill göra X. Den känslan säger åt dig att du ska göra “något”. Detta “något” är din livsuppgift och när du strävar mot den skapas en mening.

Behov av att känna mening

En del av dig vill inte uppleva fysisk eller psykisk smärta. Den kan få oss att inte vilja ta ansvar eftersom med ansvar kan det uppstå psykisk eller fysisk smärta. Då är det lättare att skylla ifrån sig.

Om du inte vill ta ansvar känner du mindre mening i ditt liv eftersom det inte känns som om du bestämmer något. Om du vill känna en större meningslöshet ska du fortsätt skylla ifrån dig, hitta på ursäkter och rycka på axlarna och säga: “det är inte mitt fel att…” Om du vill känna mening och mer motivation, ta ansvar för både gott och ont.

Sökandet efter skönhet och former kan ge dig motivation

Varför tror du de flesta trivs i naturen? Exakt! Många gillar att resa, eventuellt surfa eller titta på konst.

Hur behåller jag motivationen?

1.Sluta ljug för dig själv och se dig för den du är

Det gör du genom att du rannsakar dig själv och vara ärlig. När du gör det kommer du få svaret du sökt och ett svar du inte ville ha.  Om du börjar undersöka dig själv kommer din hjärna “redigera” bort alla fel du gjort i ditt förflutna eftersom den “skyddar” dig från fysisk och psykisk smärta som kan uppstå när du försöker minnas.

Några frågor som kan hjälpa dig på vägen; Vad gör jag dagligen för att försämra min livskvalitet? Hur mycket tid slösar jag på “skit”? Agerar jag på avund? Hur mycket motivation har jag? Känner jag svartsjuka? Känner jag ilska? Tar jag ansvar över mina val och beteenden? Ser jag mer positivt på livet än negativt? Hur mycket ljuger jag? Varför ljuger jag? Vet jag varför jag sitter och ser på tv 6 timmar varje dag? Är jag mer god än ond? Hur ska jag bli en ”bättre” människa? Ska jag bli mer ödmjuk? Är jag för mesig? Är jag en “skitstövel”? Varför tränar jag inte när jag vet att jag måste? Vad vill jag göra? Hur skulle mitt drömliv se ut? Vad behöver jag lära mig för att uppnå mina mål? Varför vill jag göra det här? Vad är mina styrkor och svagheter? Är jag en latmask? Är det något jag borde göra mer/mindre av? Väljer jag att inta en offerroll medvetet eller omedvetet? Varför? Får det mig att känna mig viktig, som om mitt lidande genom offerrollen ger mig en mening och en ursäkt? Vad motiverar mig?

2. Skriv en lista och börja med en sak i taget

När du börjar ifrågasätta dig själv kan osäkerhet, frustration, ångest, hat och förtvivlan bubbla upp inom dig. Allt kan kännas överväldigande och du kan bli “fast i ditt huvud” utan att göra något. Du ska inte bli en martyr och hata dig själv utan att agera. Meningen är att du ska börja förstå dig själv för att sedan göra små förbättringar, börja “polera upp dig själv”.

Det kanske blir en lista på 5,10, 20, 50 eller 100 saker du vill ändra i ditt beteende och som du vet att du borde förändra. Istället för att börja med alla samtidigt vilket med största sannolikhet kommer bli övermäktigt ska du börja med en sak i taget.

Om du vet att du väger 10 kilo för mycket och vill gå ned skriv ned det och börja röra på dig! Efter att du skapat en rutin av att röra på dig vilket kan ta allt från 30 dagar upp till någon månad kan du börja med nummer två på listan.

Det kanske är din mat, dricka mindre alkohol eller äta mindre sött och mer hälsosamt. När du har fått in rutinen gällande maten kanske du vill prova på en ny hobby.

Sedan fortsätter du så här och genom små dagliga val kan du förändra hela ditt liv, hur du tänker och hur du ser ut på väldigt kort tid. Åter igen, för att du inte ska bli överväldigad välj en sak i taget från din lista tills du har skapat en rutin.

3. Istället för att “sluta” med en dåliga vana ersätt den!

Med kunskap om hur den biologiska brygden funkar och hur lat du egentligen är kan du “lura dig själv”. Om du har dåliga vanor och skäms över ditt beteende prova att ersätta en dålig vana med en ny och bättre istället för att “sluta”.

Om du inte vill Snooza men gör det ändå, lägg telefonen längre bort så att du måste gå upp ur sängen och stänga av den. Jag bor i en etta och lägger telefonen i köket varje kväll. För jag vet, att om jag lägger den bredvid mig kommer jag stänga av alarmet och sova vidare.

Om du vet att du dricker sex öl varje dag och är smällfet, äter “skit” och att din vikt skapar problem för din hälsa så som ont i leder och högt blodtryck, byt ut all öl du dricker mot vatten. Om du är så sugen på öl, gå en mil innan du handlar ölen och gå en mil hem igen.

Eftersom din lathet troligtvis kommer vinna över dig och du toligtvis inte orkar gå två mil för att få öl leder det dessutom till att du dricker mindre. Om du dricker mindre så kommer du tappa i vikt eftersom du får i dig färre kalorier.

Om du känner att du är beroende av din telefon (dvs meningslöst scrollande på facebook, instagram, spela något värdelöst spel eller svara på alla direkta meddelanden som “inte kan vänta”) lägg ifrån dig den. Många av de bästa spelen som tillverkas har oftast ett helt team av beteendevetare och psykologer som ska hjälpa till att göra spelet så beroendeframkallande som möjligt. Vad tror du Facebook, Snapchat, Instagram och alla andra sociala medier har?

Om du vill skriva en bok men vet att du scrollar runt på youtube och tittar på katter dra ut internetsladden och sätt telefonen på flygplansläge. Stäng av allt som är designat för att distrahera dig och ge dig snabb tillfredsställelse.

Om du vet att du dricker för mycket alkohol Om du inte kan gå ut nykter eller ta en öl får du göra något annat. Något annat är inte att sitta ensam hemma en fredagskväll och tycka synd om dig själv. Då är det bättre om du går till gymmet, går ut och går, börjar läsa, studerar eller startar ett sidoprojekt.

Om du vet att du är en “skitstövel”, försök vara några procent mindre “skitstövel” Om du vet att du ljuger för mycket, ljug mindre Om du vet att du agerar på avund, stoppa dig själv Om du vet att du känner meningslöshet, prova att ta ansvar över ditt liv och dina val. Om du vet att du borde spara pengar, gör en plan och börja spara.

Sannolikheten att du får ett “återfall” om du försöker sluta med en dålig vana är väldigt stor eftersom din omgivning, ditt beteende och hela du har troligtvis byggts upp av den ovanan under många år. Om du får ett “återfall” genom att du exempelvis går upp och stänger av alarmet en morgon för att gå och lägga dig igen är det så. Ställ dig upp, borsta av dig och börja om nästa dag. Jag hoppas att du blir nyfikenhet på dig själv vilket kan leda till en bättre förståelse för  dina egna val, varför du känner som du gör och varifrån allt kommer. Som känslan att vara värd mer, vilja ha, rädslan inför något nytt, var din lathet kommer ifrån, den eviga jakten på snabb tillfredsställelse, rädslan för fysisk och psykisk smärta, hur du kan överkompensera i vuxen ålder för saker som hänt i din barndom och förstå hur hjärnan lurar dig för att du ska överleva.

Var ska jag få motivationen ifrån när jag inte vill?

A. Förhandla med dig själv för att skapa motivation

Lär dig förhandla med dig själv. Om du gillar att spela tv-spel eller titta på en tv-serie använd det som en belöning efter att du pluggat, jobbat på ditt sidoprojekt eller spelat gitarr. Gör det du måste innan du får spela tv-spel eller se tv-serien som en belöning.

B. Motivation finns inom dig

Sträck ned handen i påsen av smärta som du känner och greppa problemet. Använd föraktet, ångesten, alla osäkerheter, hat och ja även självhat, avund, förtvivlan och passion som finns där för att få dig göra det du måste!

C. Ibland får du bara glömma bort vad du känner för att komma ihåg vad du förtjänar.  

D. Vision och handling skapar motivation

Dina handlingar måste matcha din ambition. Om du har en dröm att exempelvis bli egen företagare måste du agera. Du kommer inte kunna slösa bort lika mycket tid som innan.

E. Skapa vanor för att bibehålla motivation

Hur tråkigt det än låter skapa vanor och följ dem! Källor https://en.wikipedia.org/wiki/Maslow%27s_hierarchy_of_needs

6 reaktioner på ”Det bästa sättet att uppnå motivation”

 1. Wow. Blev mycket tagen av denna läsning då jag varit tillsammans med en alkoholsit under ett års tid. Som jag nu valt att lämna pga av återkommande lögner. Mycket intressant läsning detta.

 2. Så sant och bra skrivet, känner igen mig i det mesta.
  Då jag kämpar med att komma tillbaka till livet efter en utmattning.
  Är jättebra på att börja med olika förändringar av mig själv, helst allt samtidigts
  Vilket leder till många misslyckande.
  Att ta tag i en sak i taget kräver tålamod svårt man så viktigt.

  Tack Tomas

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen