Meningen med livet är inte att vara glad

Förut var jag helt säker på att meningen med livet var att känna glädje och slippa smärta. Min tro har gjort att jag har dragit mängder linor kokain, varit på bordeller och levt ut mina sexuella begär.

Jag har ätit Tradolan som lösgodis, knaprat Benzo som mintpastiller, hackat upp amfetamin som jag sugit i mig som en dammsugare, rökt gräs som Bob Marley … eller det är överdrivet, men en hel del gräs och hasch.

Druckit alkohol likt en man som vandrat runt i öknen för länge för att sedan få tillgång till vatten. Jag blandade droger och alkohol, och jag har även rest, flyttat, gjort vansinniga saker, sökt, skapat, uppnått mål och satt upp nya i hopp om vadå?

I hopp om att hitta brunnen till evig glädje och slippa fysisk och psykisk smärtan för evigt. Det kanske låter naivt men det vore underbart och jag klandrar inte mig själv eller någon annan för den tanken, som bara är mer än en tanke.

Människan vill inte uppleva någon form av psykisk eller fysisk smärta. Det finns inom oss och har med vår överlevnadsförmåga att göra.

Det är en stor anledning varför vi överlevt som ras. Genom den här förmågan att överleva baseras våra beslut på att känna smärta eller glädje som är tillfällig eller långvarig.

När vi levde i grottor och kommunicerade genom ett fåtal ord såg världen annorlunda ut. Besluten togs för att överleva i nuet.

Vår förmåga att ta besluten under den tiden gynnade oss som ras och fick oss dit vi är idag. Mycket har ändrats sedan dess men vår beslutsförmåga är liknande nu som då, titta dig runt.

Vi köper skit vi inte behöver, jagar titlar och beröm för att få bekräftelse av människor vi inte ens tycker om. Tar beslut som att till exempel hoppa i säng med personer som vi vet inte är bra för oss.

• Vad är meningen med livet.
• Jag saknar mening.
• Hur hittar jag min passion?
• Jag mår dåligt!
• Jag känner ingen glädje!

Vi tror att snabb tillfredsställelse är svaret till ett meningsfullt liv

Det som vi kallar glädje och avgudar är egentligen bara en snabb tillfredsställelse av vår lust. Den känslan som fått oss att överleva, jagar vi som en hungrig hund springer efter en hare.

Vi vill ha eller rättare sagt har ett behov precis som en heroinist behöver en spruta eller en alkoholist en flaska, så har vi behovet att känna glädje och röra oss ifrån smärtan.

Den kombinationen tror vi ger ett meningsfullt liv. Snabb tillfredsställelse av vår lust kommer aldrig ge långvarig tillfredsställelse eller mening, ändå försöker vi eftersom det är vår natur att ta beslut baserat på att överleva nuet. Här kan du läsa en hel artikel om hur dina känslor förstör dig och vad du ska göra åt det.

Det stämmer inte, kanske du tänker, jag är bättre, okej bättre än vadå? Människans natur, jag tror inte det. Det är precis som det mesta du skaffat för att försöka bli lycklig för evigt.

Känslan du kände när du köpte/fick det, försvinner och lämnar dig tom, speciellt om du inte ens kämpat för det, då försvinner den ännu snabbare. Ibland kan det vara några sekunder efteråt, en minut, en timme, dag, vecka, månad, år eller längre, men om du jagat snabb tillfredsställelse av lusten kommer du med största sannolikhet ligga där i sängen själv eller bredvid din partner och tänka: Var finns den oändlig glädjen? Just ja! Jag hittar den när jag köper den nya telefonen, huset, bilen, när jag uppnår drömkroppen eller får högre lön! Då kommer jag vara glad för evigt. Men du har fel och jag ska avslöja var brunnen är.

Den finns inte! Du måste förstå att det är en bluff, annars kommer du att fortsätta jaga objekt eller människor som du tror ska göra dig glad för evigt.

Faktum är att ha glädje som ett mål, är en riktigt dålig idé. Och det här är inget jag kommit på utan det finns undersökningar som indikerar på detta.

Iris Mauss, en psykolog inom socialpsykologi på U.C. Berkeley visade att människor som värderar glädje väldigt högt har mer problem med sin mentala hälsa, och får lättare depression än andra. Så om du har ett mål att nå evig glädje kommer du alltid känna dig mer tom och olycklig vilket är tragiskt.

***

Så om inte glädje är meningen med livet vad är meningen då?

Det finns gömt i den meningen. Det är just mening. Så istället för att jaga utlösningar av känslan som sprudlar genom din kropp och lämnar dig lika tom som en uppdrucken colaburk ska du göra ditt liv meningsfullt.

Du behöver inte gå till en spådam eller sitta och klia dig i huvudet, ligga sömnlös och fundera för att få reda på din mening. Jag tänkte dela med mig av tre enkla saker som du kan applicera direkt och känna mer mening.

***

Först måste du förstå smärta- och glädjeprincipen

Besluten du tar är baserat på att undvika smärta eller känna glädje. Hur fungerar då smärta- och glädjeprincipen?

A. Vi vill undvika smärta och uppleva njutning.

B. Vad vi vill mest är att undvika smärta, även om vi inte upplever glädje.

C. Vi vet inte vad som kommer att orsaka smärta eller glädje, så vi måste förlita oss på vad vi uppfattar vara smärtsamt eller behagligt.

D. Att undvika omedelbar smärta eller uppleva nöje är viktigast.

E. Om känslor är involverade i stunden kommer ekvationen bli förstorad, oavsett typ eller orsak.

F. Slutligen, om något utlöser vår överlevnadsinsikt, försvinner allt annat, eftersom vi är tränade för att överleva.

Vår biologi får oss att ta beslut som undviker smärta för att nå njutning. Då har vi inte ens lagt in tid, känslor, logik eller ditt DNA i formeln som får just dig att agera.

Om du ska förändra din kropp, lära dig prata inför en grupp, börja på ett nytt jobb, gå ut på en dejt med en okänd människa, prata med den där tjejen eller killen du är hemligt förälskad i, lära dig dansa tango, eller ett nytt språk är det viktigt att veta hur du ska agera.

Med tanke på hur smärta- och glädjeprincipen fungerar är sannolikheten att du provar något nytt av de ovanstående alternativen väldigt liten.

Den är minimal eftersom det är kopplat till smärta och det finns inte en snabb tillfredsställelse och njutning på samma sätt som kokain, en orgasm, äta skräpmat eller godis.

Om du provat nya saker och vunnit över din rädsla vet du vad belöningen är. Du känner dig bättre som människa. Inte som en kortvarig utlösning utan en längre tillfredsställelse.

Det mesta som kommer leda till utveckling av dig själv eller ditt liv föds oftast ur det fysiska (träning till exempel) eller det psykiska (ångest, rädsla smärta).

Vi är alltså mer motiverade att röra oss ifrån smärta än mot något vi vill ha. Är det någon information du kan applicera för att motivera dig själv?

Alla har specifika formler för vad som fungerar för dem. Hur skulle du kunna använda smärta- och glädjeprincipen för att få dig själv att göra saker som du vill och behöver göra?

Men Tomas!?
Jag jobbar ju kvar på ett jobb och det gör ont inom mig att gå dit!
Jag är ju kvar i en destruktiv relation fast den sliter mig i stycken!
Jag hatar min kropp och det gör ont men jag gör ändå inget åt den!
Jag mår dåligt!

***

Hur fungerar smärta- och glädjeprincipen egentligen?

Vi är otroligt komplexa som människor och principen har med vår överlevnad att göra. Osäkerhet kunde förr leda till vår död och ja ibland kan det även leda till det än idag.

Säkerhet däremot gillar vi eftersom det får oss att överleva. Så om du till exempel jobbar kvar på ett jobb du hatar, eller är i en relation du vet är dålig för dig, eller fast i en kropp du avskyr eventuellt håller kvar dig i en tro som: ”jag är inte värd något” finns det en anledning varför.

Hur sjukt det här än kommer att låta så håller du kvar för att smärtan ger dig en säkerhet.

Du vet vad du får och det är ”säkrare” och bekvämare för dig än att ”hoppa ut” i osäkerheten genom att söka ett nytt jobb, bryta med partnern, börja träna eller sluta begränsa dig själv.

Så det här gäller inte bara vårt beteende och val utåt även hur vi tänker.

Så om du är missnöjd med något av ovanstående saker måste du förstå vår natur. Att den kommer jobba emot dig stenhårt och göra allt i sin makt för att hålla kvar dig där du är.

Att du med största sannolikhet kommer känna fysisk och psykisk smärta när du försöker ändra ditt beteende. Det är en del av vägen.


***

Så vad ska jag göra?

Ta ansvar på både gott och ont

Du måste förstå att du har möjligheten att ändra på ditt liv. Du har möjlighet att skapa ett liv du vill leva, men för att göra det måste du ta ansvar. Ansvar över dina val, din attityd och ditt beteende.

Om du börjar ta ansvar, inser du att du har mer kontroll än du tror, då kan du försöka styra dig mot ett liv som du tror dig vilja leva, det kommer i sig att skapa mer mening och utveckling av dig.

Ansvar är något som många människor inte vill ta, eftersom det är enklare att skylla ifrån sig och säga: Det var inte mitt fel, och som ett brev på posten kom smärta- och glädjeprincipen in igen omedvetet.

Vi rör oss ifrån smärtan genom att säga: Det är inte mitt fel, även om det inte är någon belöning involverat. Allt för att inte känna psykiska smärta som till exempel ångest, skam, skuld eller misslyckande.

Du kanske har rätt att det inte var ditt fel. Men innan var det dåtid, nu är du missnöjd över något i ditt liv, och det är nutid. Om du tittar på smärta- och glädjeprincipen igen kanske du förstår att den håller kvar dig.

***

För att något ska hända måste du AGERA

En annan ”hemlighet” för att skapa mening är att du gör något, att du känner att det du gör är av nytta, det är olika för alla. Det kan vara att måla, bilda familj, jobba på ett projekt du får vara med att bestämma i, bjuda dina föräldrar på en resa, snickra ihop en stol, skriva en artikel om saker du lärt dig i livet.

Försöka bli den bästa föräldern någonsin, sköta om din trädgård, rita, skapa filmer, surfa, starta ett företag, servera mat till folk som bor på gatan eller allt ovanstående.

Poängen är att du måste känna att du är till nytta och det gör du genom att göra något. Att vara till nytta är en stor skillnad om du jämför mot att dra upp ett vitt pulver i näsan, spruta ned någon med ditt klet, åka på en semester och ligga på stranden, köpa saker som du egentligen inte behöver eller kolla på Netflix tills dina ögon trillar ut.

Om du inte GÖR något kommer du känna meningslöshet och tomhet.

***

Vad är det som skapar mening i mitt liv?

Du kommer aldrig få svaret genom att titta på Netflix eller fortsätta leva det livet du levt. Det enda sättet att ta reda på det är att göra något varje dag.

Så istället för att välja relationer, projekt, aktiviteter eller hobbyers i din vardag som ger dig kortvarig glädje fundera på om du kan ändra det.

Prova en ny sak varje månad till exempel att ta en kurs i målning. Men Tomas jag gillar inte måla. Okej, hur vet du det, har du testat? Nej, dåså prova! Men jag har provat och gillar det inte!

Ta en dansklass, prata inför en grupp, prova på yoga, börja spela gitarr, skriv, träna. Eller kanske starta ett projekt, börja plugga, gå på något nätverksevent utan att dricka alkohol, bjud ut personen du vill, eller varför inte prata med en främling.

Du kan starta ett nytt liv om du vill. Allt börjar med ett nytt val. Så vad väljer du?


Källor

https://mcb.berkeley.edu/news-and-events/department-news/the-science-of-painhttps://www.psychologytoday.com/us/blog/the-addiction-connection/201506/whats-your-definition-happinesshttps://medium.com/thrive-global/this-year-pursue-meaning-instead-of-happiness-71e1bb3a3d8f

 

 

Rulla till toppen