Hur du får det du vill ha

Hur du får det du vill ha utan att bli galen

Hur du får det du vill ha. Du, jag, ditt barn, din granne, och även Rambo vill att den lille tjocke magiske dvärgen med fyrklövern, trollstaven, drömfångaren och kärran med guldtackorna ska knacka på dörren. Han som är klädd i en alldeles för liten grön pysslingdräkt så magen sticker ut, har vitt hår, ögon som är kristallblå, stora rosa kinder som är röda av kylan och ett leende av tjugofyra karat.

Drömfångaren sitter runt halsen och snurrar som fälgarna på vissa bilar, trollstaven är färgad som en regnbåge och han har möjligheten att kasta en formel på dig. Inte en formel som gör dig till en groda eller lika snygg som han är, nej, en som löser alla dina problem och ger dig allt du någonsin velat ha!

Han ger dig inte bara allt du vill ha i den objektiva världen utan även gåvan av att alltid “må bra” vad nu än det betyder. Formeln stänger tydligen av alla dina behov utöver mat, sex och säkerhet.

Känslan av att du slösar din tid eller liv ersätts med att du känner dig tillfredsställd, meningsfylld och lycklig varje sekund. Den ska tydligen också göra så att du inte ska behöva uppleva någon negativ känsla eller tanke igen.

Den tar bort all din fysiska och psykiska smärta och all risk för att att känna det i framtiden.Han lämnar över allt utan att vilja ha något tillbaka. Eftersom han hört din önskan och tycker du är värd allt du någonsin velat ha utan att behöva göra något för att uppnå det.

Ser du honom? Han står utanför din dörr. Gå och öppna!

”Hej! Jag heter Eurojackpot, vad heter du? Säger han och ler.”

Bilderna snurrar så fort i huvudet så du inte vet vad du ska välja. Du är som ett litet barn på julafton. Tänk dig att jag vinner drömvinsten och får mitt liv exakt som jag vill ha det utan att behöva göra ett skit! Oj, vad jag kommer vara lycklig när jag köpt allt och varit på mina semestrar!

Mitt liv kommer bli fantastiskt och jag kommer älska varje sekund av det! Vad skönt att slippa känna fysisk eller psykisk smärta eller vänta nu! Hur ska jag veta när jag skadar mig?

Om jag inte kan känna någon negativ känsla hur ska jag kunna känna tillhörighet med andra? Hur ska jag veta om jag skadar någon annan psykiskt? SKIT SAMMA! Jag vann!

Känslan av att “må bra” som du identifierat med kortsiktig tillfredsställelse hela ditt liv ser du inte som ett problem när du vunnit.

Om du inte känner någon fysisk smärta kommer du skada dig, mer än någonsin och kanske till och med dö utan att du vet om det. Den psykiska smärtan så som ångest, skam ,skuld, rädsla och “negativa tankar” som gör dig mänsklig och hjälper dig överleva försvinner.

Då kommer du inte kunna känna t.ex. samhörighet med andra människor eftersom du inte kan känna exempelvis sorg. Du kommer troligtvis hitta på helt idiotiska saker och utföra allt eftersom du inte kan tänka “negativt” och inte känna fysisk smärta.

“Jag vet att jag inte hade överlevt speciellt länge om jag hade upplevt den kombinationen.”

Så vad vill du ha?

Du kanske tänker att du vill känna mening och lycka varje sekund, samtidigt som du nästan äter dig till döds varje dag och har oändligt med underbara orgasmer.

Mellan maten och knullandet simmar delfiner som sprutar guldtackor ur sina lufthål runt dig. Du själv ligger på en madrass av saffran i din egen vallgrav som är fylld av diamanter som slingrar sig runt slottet av platina.

Du kanske ser dig själv bli masserad halva dagarna medan någon putsar dina naglar och matar dig med dadlar? En person läser högt för dig samtidigt som du tittar på 300 tv-kanaler.

Kanske har du vunnit alla medaljer i OS eller en Oscar och varit med i alla stora filmer och ser dig själv på TV och i alla kanaler. Kanske vill du ha oändligt med pengar? Bilarna? drömpartnern? bästa sexet och perfekta barnen…eller vänta nu! Jag vill inte ha sex med dvärgen.

Även om du inte vill ha delfiner som sprutar diamanter ur sina lufthål, ett slott av platina, 300 tv-kanalen eller vinna en Oscar kanske du vill tjäna mer pengar.

Du ser kanske dig själv spendera dagarna på en strand och dricka mojitos, ha en fantastisk relation, ett eget företag, bli författare, ha bättre sex, få en snygg kropp, eller så kanske du inte vet vad du vill. Här får du fyra frågor som kan hjälpa dig få klarhet i vad du vill ha och varför samt vad som kommer ”på köpet” om du är redo för det.

Hur ser ditt drömliv ut?

Bästa sättet att förstå vad du vill ha är att skriva ned det eller visualisera det (du kan göra båda delar). Poängen är att uppleva ditt drömliv eftersom om du inte vet vart du seglar kan du inte nyttja någon vind. Om du har någon form av karta kan du planera åt vilket håll du ska segla och nyttja vinden, även om det enbart är en kastvind.

Skriv ned ditt drömliv på ett A4-papper (Jag ger några exempel)

Hur ser ditt drömliv ut? Skriv gärna ner en perfekt dag
Hur är du som person? Vad har du för egenskaper? (jag är livsglad, omtänksam, hjälpsam, nyfiken, öppensinnad, driven, ärlig, modig)
Vad har du för fritidsintressen? (jag reser, surfar, tränar, hoppar fallskärm, träffar vänner)
Vad jobbar du med? (driver mitt företag, dvs. skriver, är konsult och föreläser)
Vart befinner du dig i världen? (jag är i min hemstad nära familj och vänner 7 månader om året och därefter reser jag runt i världen)
Hur är din relationer? (väldigt starka och bra. Jag träffar min familj varje vecka när jag är hemma och nära vänner så ofta jag kan. Har fem nära vänner som jag litar på till  hundra procent)
Din hälsa? (jag är i toppform fysiskt och psykiskt fast jag inte är en ungdom längre)
Vad gillar du att göra? (resa, surfa, träna, hoppar fallskärm, träffar vänner, skriva, driva mitt företag)
Vad gör du när du inte jobbar? (reser, surfar, tränar, hoppar fallskärm, umgås med nära och kära, skriver)
Har du någon partner? (ja en fantastisk kvinna som jag älskar)
Har du någon målbild? (ja, min framtid ser jag glasklart)

Skriv ner din mardröm på ett A4-papper (jag ger några exempel)

Hur är du som person? Vad har du för egenskaper? (ljuger, skyller ifrån mig, klagar, är väldigt bitter på världen och människor, tar inte ansvar, lever i en offerroll, är avundsjuk på alla som har “det”, manipulerar människor och söker alltid snabb tillfredsställelse)
Vad gör du? (så lite som möjligt, dricker öl och byter tv kanal)
Vad jobbar du med? (vad spelar det för roll, ett jobb är bara pina och jag avskyr mitt jobb)
Vart befinner du dig i världen? (i min hemstad)
Hur fungerar dina relationer med vänner och familj? (de fungerar väl)
Din hälsa? (ohälsosam, högt blodtryck, 50 kilos övervikt, ont i kropp och leder, sover dåligt, motionerar inte, hatar mig själv och min hälsosituation men gör inget åt det)
Vad gillar du att göra? (inget, tycker allt är meningslöst)
Vad gör du när du inte jobbar? (tittar på tv)
Har du någon partner? (nej kvinnor är ondskan)
Har du någon målbild? (vem bryr sig?)

”Om du vill leva din dröm, skriv ditt eget manus”

Små val gör stor skillnad

Anledningen till varför du ska skriva ned både din dröm och mardröm är för att du ska bli medveten om vikten av dina val. Många av dina val du gör dagligen och som du inte tror har betydelse, har betydelse. Kanske inte om 1 vecka, 1 månad, 3 månader eller ens 1 år men om 3, 5, 10 år har det stor betydelse.

Tänk dig t.ex. om du skulle börja spara pengar, säg att du börjar spara 2 000 kr. i månaden. Om 12 månader har du sparat ihop 24 000 kr. och om 24 månader har du 48 000 kr.

Låt oss säga att du har ett mål att skriva 1 bok. Om du skriver en halv sida varje dag i 1 år har du skrivit över 150 A4-sidor vilket är över 300 sidor i en pocketbok. Vilket ger dig en bok på 1 år och 10 böcker på 10 år.

Om du inte motionerar och går upp 1,5 kilo på ett år, ytterligare 1 kilo året efter och 2 kilo året efter och om du ”snittar” 1,5 kilo i 10 år har du plötsligt lagt på dig 15 kilo.

Du kanske vill bli bättre på att använda din tid. Exempelvis att starta varje dag med att gå upp direkt istället för att snooza. 

Tänk dig att du börjar applicera “tidsförbättring” vad det gäller en ”sak” i livet och efter ett tag kanske du är så jävla effektiv så att vad som normalt tog dig 4 timmar tar dig nu bara 1 timma. Vi vet inte hur effektiv en människa kan bli.

Du kanske vill bryta ett tankemönster!
Det är helt normalt att vi vill skylla ifrån oss eftersom biologiskt vill vi undvika fysisk och psykisk smärta. Så om du inte tänker på det kommer din biologi tala om för dig och säga “det är inte mitt fel” eller hitta på andra ursäkter när det var ditt fel. Om det var ditt fel, stoppa dig själv och stå för det och säg förlåt.

Du kanske vill bli bättre på t.ex. att sälja. En början kan vara att läsa eller lyssna på några sidor ur en bok om försäljning varje dag. Inom några månader har du massor av kunskap och lärdom från människor som redan gjort det du vill göra. Alla dessa tips och idéer kommer inte funka eller passa dig men några idéer funkar!

Vad du än bestämmer dig för måste du förstå att det räcker om du förbättrar dig med 0.1% varje dag för i längden vinner du. Om du lyckas gör en sak varje dag som tar dig närmare ditt mål är du så mycket närmare än innan då du inte gjorde något.

En annan anledning varför du ska skriva ner din mardröm är för att öka motivationen.
Det var någon psykolog som sa att vi människor är två gånger mer motiverade att röra oss ifrån något vi inte vill ha än mot något vi vill ha.

Så om du vet att du absolut inte vill ha din mardröm kan den funka som bränsle när du har begränsande tankar som “jag skiter i det idag”, “jag tar det imorgon”, “varför ska jag skriva en halv sida varje dag, det gör ändå ingen skillnad” eller ursäkter som “ jag har inte tid” dyker upp.

Om du börjar skylla ifrån dig är det lätt att du fortsätter gör det. Om du vet att det är en del av din mardröm ska du vara medveten om den när du försöker skylla ifrån dig och stoppa dig själv. Till slut gör du det mindre och mindre och kanske lyckas du sluta helt eftersom du är medveten, då det är en del av din mardröm. Du har en klar bild av din dröm och mardröm och dina val blir enklare eftersom du har något att “falla tillbaka på”.

Vad kommer ”på köpet” med det jag vill ha?

Mycket av det du tror du vill ha vill du egentligen inte ha eftersom du inte vill ha ”hela paketet”. När du köper en bil så köper du inte bara bilen.

Det ingår andra saker som du även måste betala, som försäkring, service, möjligtvis vinterdäck och kanske amorteringar. Likaså kommer vad du tro dig vilja uppnå tillsammans med något annat.

Ett sexpack är något många vill ha men väldigt få förtjänar det eftersom det inte är något som är gratis. Det krävs att du tränar och äter bra inte bara en gång, en dag eller en vecka.

Du kanske måste ändra hela ditt liv under en väldigt lång period för att uppnå resultatet du vill ha. Allt du ville var att inte stå i vassen i sommar. Min fråga till dig är: ”Vet du vad som ingår i din dröm?”

Du säger att du vill ha en underbar relation med en partner.
Vet du att det kommer med en potentiell ”hjärtekrossare”? Vet du att det tillkommer med vad många anser vara jobbiga samtal som skapar ångest, rädsla och osäkerheter inom dig? Samtal som får dig att vilja sjunka genom golvet. Att du kanske måste dejta 100,200, 500 människor innan du hittar “rätt”?

Du säger att du vill ha mer pengar eller värre, är värd mer pengar.
Vill du verkligen jobba mer? Förstår du att du måste lära dig mycket nytt och att du kanske misslyckas under flera år innan du får någon “avkastning” på allt slit? Vet du att det mesta kommer med risker? Vet du att du måste spara pengar? Klarar du verkligen av att leva ett enklare liv, ett liv utan den där fina bilen, alla måltider ute och allt skit du köper? 

Du säger att du vill starta ett företag som du kan livnära dig på.
Vet du att du kanske kommer misslyckas under flera år innan du till slut lyckas?
Du kommer behöva lägga ner helt ”sjukt” mycket tid som du aldrig kommer att få tillbaka. 

Vet du att företaget blir som ditt eget barn, att tankarna på det oftast ligger och snurrar i ditt huvud? Det är väldigt svårt att “koppla bort” dessa tankar och det har en väldigt hög prioritet hos dig. Du kommer att få ta ett mycket stort ansvar (även om mycket som sker inte är ditt fel) så kan du inte säga “det är inte mitt fel” eller jo du kan men då kommer du inte ha några kunder.

Du säger att du vill skriva en bok kanske till och med bli författare.
Vet du vad som tillkommer med det? Jo att du måste skriva och att du inte kan sitta och titta på Netflix lika mycket som förut och kanske inte alls?


När väl boken är klar kanske inte ens någon vill läsa skiten fast du trodde alla i hela Sverige skulle bry sig. Vet du att folk kommer kasta skit på dig fast de inte känner dig och berätta hur dålig du är på att skriva? De kommer säga att du inte har någon förmåga, att din bok inte ens duger som brasved, att du är en skitstövel och att du inte borde skriva!

Du säger att du vill bli en producent eller stå på en scen framför tusentals människor och spela i ett band. Vet du vad som kan komma som ett brev på posten med det? Många timmar i replokalen, alla spelningar på mindre ställen som ingen kommer till eller alla tusentals timmar i studion som kanske inte leder någonstans!

Om du vet att du inte ens vill försöka svettas, träna, äta bättre och förändra stora delar av ditt liv för att få ett sexpack så gör det inte.

När du känner känslan av avund inom dig mot människor med sexpack, säg ingenting och när bitterheten greppar dig tänk inte ens tanken att du är värdig eller borde ha ett sexpack eftersom du inte är värd det.

Du vill uppenbarligen inte göra uppoffringen i stunden för vad som kanske kan vara en framtid. Om du inser att du inte vill göra uppoffringen kan det ge dig mer tacksamhet över dig själv och ditt liv i stunden, vilket är positivt.

Om du inte vill hantera dina pengar idag genom att spara och investera dem klandrar jag dig inte. När du känner känslan av avund inom dig mot människor som har mer pengar, säg ingenting och när bitterheten greppar dig tänk inte ens tanken att du är värdig eller borde ha mer pengar eftersom du inte är värd pengar.

Du vill uppenbarligen inte göra uppoffringen i stunden för vad som kanske kan vara en framtid. Om du inser att du inte vill göra uppoffringen kan det ge dig mer tacksamhet över dig själv och ditt liv i stunden, vilket är positivt.

Om du inte vill bli bättre på att handskas med din tid eller på något annat förstår jag det eftersom du måste erkänna att du är dålig på att hantera tid. Att erkänna det är inget människan vill göra eftersom vi då upplever psykisk smärta som vi gör allt i vår makt för att slippa uppleva.

Vår hjärna skapar ursäkter och det är precis som när Houdini slänger rökbomber och skapar illusioner. På samma sätt Houdini försvinner i dimman försvinner våra liv i våra egna ursäkter och vårt eget fängelse. Ett fängelse som vi byggt själva. Vad som håller oss fängslade är vår ångest, skam, skuld, lathet, avund, och rädsla. Dessa känslor sträcker sig över alla tidslinjer och allt upplevs i nuet.

Som du kanske förstår är inget givet i jakten på din dröm, du kanske aldrig uppnår den. Men vad är valet? Ska du sitta kvar på staketet eller kanske i ditt fall i en cell hela ditt liv och fundera på hur resan till mars skulle ha varit? Eller ska du spendera resten av ditt liv med att försöka komma dit? Jag gjorde mitt val men när resan började satt jag mentalt på Alcatraz.

Varför vill jag ha det här?

Varför du vill ha just “detta” kommer bli otroligt viktigt eftersom alla som levt ett tag vet att livet kommer banka skiten ur dig i vissa perioder.

Du tränar för att uppnå ett mål men sedan blir du sjuk en längre tid eller skadad. Det kommer troligtvis att hända, inte bara en gång utan flera. Ger du upp eller fortsätter du?

Du vill starta ett bolag och möter problem hela tiden, ska du ge upp eller fortsätter du?

Med alla nya problem och hinder du möter när du försöker uppnå din dröm händer även saker du inte ens förtjänat. Det kan exempelvis vara att någon i din närhet går bort, du blir dumpad, en vän sviker dig, du blir av med jobbet, mobbad, skadar dig fysiskt, förlorar ditt hem och alla dina ägodelar.

Poängen är densamma, ska du ge upp eller fortsätter du? Det kommer bli tufft och ditt ”varför” måste vara starkt nog annars kommer du ge upp eftersom du är dödlig. Slumpen är involverad i ditt liv och du kan inte kontrollera allt.

Är jag redo för det?

Min dröm började när jag ”köpte” en vision av att jag med noll erfarenheter inom företagande skulle jag flyga runt bland rosa moln på en enhörning som sket ut pengar och gjorde mig lycklig 24/7.

Allt skulle ske på ett år. Jag hade inte en aning om hur eller vad jag skulle göra eller hur mycket ansvar som kom med ett företag. Rädsla, ångest, sorg eller frustration var inte en del av min naiva bild heller. Man kan säga att jag hade ganska fel.

De första framstegen såg jag först 2014, på min resa mot målet av att tjäna pengar via min dator. Året efter fallerade det men jag fortsatte att försöka.

År 2016 sålde jag två böcker med ett värde av 399 kr och spenderade över 10 000 kr i annonseringkostnad.

Många hade nog tänkt att det var dags att ge upp nu, men jag gjorde det inte. Sedan dess har jag sålt tusentals böcker online, samlat på mig mängder av kunskap och skapat metoder som inte bara funkar för mig utan även för andra företagare och deras produkter och tjänster.

Timmarna jag lagt ner är TUSENTALS. Timmar jag kunde varit ute och festat, kollat på netflix, umgåtts med vänner eller familj. Har det varit värt allt slit? Min dröm gav och ger mig inget val än att fortsätta.

Är din dröm värd dig eller rättare sagt är du värd din dröm? Du kanske inte vet om du klarar av det. Men vem vill sitta där om ett antal år med tanken “tänk om” inte jag. Jag vill heller inte dö nyfiken. Känner du samma sak? Genom att försöka kommer du få alla svar du behöver och kanske också svar du inte ville ha. Använd gärna frågorna och berätta hur det gått!

1. Hur ser ditt drömliv ut?

2. Varför vill jag ha det här?

3. Vad kommer med ”på köpet” av det jag vill ha?

4. Är jag redo för det?

Rulla till toppen