Ambition är en nyckelingrediens för framgång

Jag tycker att ambition är en oberhört vacker egenskap.

Ambition är något vackert. Fantastiskt och fruktansvärt. I det här inlägget är  djupdyket i just ambition. Hur det kan driva dig till att uppnå men även kännas som att du håller på att bli vansinne.

När jag tänker tillbaka på mitt liv ser jag inte bara att jag velat ha snabba bilar, miljoner på ett konto, göra långa resor och leva i lyx.

Med tiden och åldern har jag förstått (tror jag) att drömmen om överflöd även handlar om att jag vill uppnå något jag känner att jag aldrig varit.

Det handlar om egenskaper som kapabel, smart, modig, stark, lösningsfokuserad, driven, positiv, medveten, självständig, ödmjuk, glad och kunna känna en tillfredsställelse och stolthet över mig själv. 

Jag säger inte att jag inte vill ha snabba bilar, miljoner på ett konto, göra långa resor och leva i lyx.

Jag vill ha både utveckling av karaktären och uppnå min materialistiska dröm av överflöd. 

“Jag jagar känslan av att kunna vara stolt över mig själv och känna en tillfredsställelse.”

Den känslan jag jagar känner jag av ibland. Den kommer ifrån dagar, veckor och månader av jobb med mitt eget självförverkligande.

Känslan av tillfredsställelse som är den bästa känslan man kan ha kommer från att jag, Tomas Öberg känner att jag rör mig närmare målet och behärskar egenskaperna bättre.

Även om det enbart är 0.1 % bättre är det ändå bättre. Förra gången jag kände denna känsla av tillfredsställelse var för några veckor sedan när jag skulle gå och lägga mig. Jag hade en komplett ro i kroppen och sinnet.

En tacksamhet fyllde min kropp, en tacksamhet som inte kommer så ofta, en tacksamhet jag inte belönar mig själv med särskilt ofta.

En tacksamhet som jag strävar efter som en hungrig hund som springer efter en öppen kötttransport. 

“Att bygga ett liv du vill leva och en person du vill vara är det svåraste som finns i livet. Du behöver nog vara lite ignorant eller tro på dig själv för att ens börja.”

Vad är ambition?

Vad är ambition? Vad är ambition?

Ambition är viljan att göra eller uppnå något. Ambitiösa människor hungrar efter att göra saker, bli bättre, få mer makt, pengar och är mer benägna att ta risker för att få mer och spendera mer energi för att uppnå det.

Ambition är enligt en studie detsamma som strävan efter status eller viljan att uppnå status.

Det handlar inte bara om att jobba hårt utan att uppnå saker och få statusen som kommer på köpet. Ambitiösa människor vill oftast bli bäst, sedan om de är programmerare, säljare, chef, CEO eller artist är detsamma.

“Inget kan stoppa en man med rätt mental attityd från att nå sitt mål och inget på jorden kan hjälpa en man med fel mental attityd.” – Thomas Jefferson.

Varför är ambition viktigt?

Vi alla vet att livet inte bara är vackert och fyllt av rosa moln. Det kan vi se på antalet människor som mår dåligt, är överviktiga, äter kass mat, skiter i sin hälsa och lever i tragedi.

Antalet människor som är olyckliga och klagar är större än någonsin. De flesta människor verkar enbart låta livet “hända” dem. Det kan jämföras med att de passivt står och kollar på en fotbollsmatch.

Så vad får dig att tro, verkligen tro att du ska lyckas skapa ett liv du vill leva?

Sanningen är att vad du än försöker uppnå är chansen minimal att du lyckas på första försöket. Chansen är större att du kommer att misslyckas. Vägen till att skapa ett bra liv är troligtvis ingen väg som du kommer trilla in på, det krävs att du sätter ett mål. Du kommer troligtvis att snubbla och falla men fortsätter resa dig.

“Om du inte tror på dig själv d.v.s att du kommer lyckas kommer du aldrig börja. Om du inte börjar kommer du aldrig uppnå det du vill i livet.”

Ambition är ett dubbeleggat svärd och här är några saker som du kan tänk på om du är ambitiös

“En läxa för ambitiösa människor, stanna upp en sekund, titta på allt du har och vad du har åstadkommit och var nöjd med det även om det bara är för en kort stund.”

Vikten av att uppnå

Om vikten av att uppnå blir allt som betyder något sätter du ett enormt tryck på dig själv och andra. När trycket blir allt för stort kan du köra slut på dig själv och alla andra runt dig. Hitta en form av balans som fungerar för dig men även för människor runt dig. 

Kompetens

Om ditt behov av att ha rätt hela tiden, vinna varje argumentation och en känsla av att vara bättre skenar iväg kommer det till slut skada din karriär, dina relationer och din egen hälsa. Välj dina strider för att spara energi, tid och relationer.

“Människorna som är galna nog att tro att de faktiskt kan nå sina drömmar är de som gör det!”

Kontroll, makt och ambition

Att ha kontroll ger en känsla av makt, makt som skapar ännu större kontrollbehov. Om du inte iakttar dig själv kan det bli en negativ spiral för din familj, vänner, arbetskollegor, företag och din egen hälsa. Om du försöker styra hela världen med en järnklo kommer du skapa en stor misär för dig själv eftersom du inte kan styra världen.

Självisk

Om du fokuserar på att vara oroad över dig själv, ditt varumärke, ditt företag riskerar du att förlora tid då du istället hade kunnat jobba och se saker ur ett större perspektiv.

Att vara överambitiös kan göra dig mer självisk vilket kan ha en negativ effekt på vänner, familj, jobb och resten av ditt sociala liv vilket i slutändan påverkar din hälsa negativt. Om du bara fokuserar på dig själv tröttnar människor i din omgivning ganska fort.

Tillväxt

Om du tränar för mycket utan att vila skadar du dig. När ditt företag växer för fort finns en risk att du spenderar dina pengar på ett ovist sätt som att du investerar i marknadsföring, människor och resurser du inte behöver.

Att “växa” för fort för din egen kapacitet, erfarenhet och kunskap kan förstöra vad du byggt upp. Vi har alla hört om personer som blivit lurade av någon som vill att man ska investera pengar.

Många tänker att det där skulle jag aldrig göra! Någon timme senare går vi och köper en trisslott. Det är inte samma sak kanske du tänker, tänk igen, du investerar dina pengar i en lott, varför? Jo för att du vill ha mer pengar snabbt!

Mål och ambition

Vägen till ditt mål är aldrig rak. Om du vill ha en drömkropp kommer du troligtvis skada dig, om du vill starta ett företag kommer du misslyckas med mycket innan du lyckas, om du vill ha en bra relation måste du ha jobbiga och även “dåliga” samtal ibland.

Att misslyckas är en del av resan och bara för att du misslyckas är det en temporär sak, misslyckandet varar inte för evigt och du behöver inte känna dig “dömd”.

Utan att misslyckas kommer du aldrig att lyckas. För varje misslyckande lär du dig, du lär dig vad du inte ska göra eller vill göra och kommer närmare vad du ska göra för att lyckas.

Många sätter extremt höga mål vilket är bra men många blir totalt nedslagna och går under när de misslyckas även om det är första gången de försöker. Om du är för fixerad på ett specifikt slutmål kan de hindra dig från att se, utvecklas och kunna anpassa dig.

– Om du skadar dig under tiden du tränar kanske du väljer att sluta träna eftersom det inte är någon idé då du inte kommer bli Mr.Olympia.

– Om du är i en relation du tror är den “rätta” men som ändå är fel håller du kvar vid den fastän den är mer destruktiv och negativ än positiv.

– Allt annat som inte hjälper dig att uppnå ditt mål står i vägen men du ignorerar det, du ignorerar “stunden” och intalar dig själv att inget är av samma värde som målet. Detta gör att du kan missa möjligheter och du sätter samtidigt dig själv i en mental spiral av att du inte har eller är x och därför kan du heller inte vara y…

“Att enbart ha ambition utan agerande, mål och självinsikt är destruktivt. Även att vara totalt blind av sin ambition kan vara en stora börda”

Missnöjdhet

En vanlig fälla tror jag är att ambitiösa människor ofta är missnöjda över sin situation och/eller sig själva. Bara för att du inte är allt du kan vara är du inte dålig. Varje dag du gör något för att bli bättre är du bättre.

Tacksamhet för vad du har

Vad du än jagar, söker eller vill uppnå kommer du aldrig komma fram till målet eftersom målstolpen flyttas kontinuerligt. Du tar ett steg framåt i vem du vill vara eller vad du vill uppnå och du förstår att du kan göra, vara och bli ännu mer.

Detta gör att din målstolpe flyttas framåt och därför kan det vara bra ibland att bara stanna upp även om det är för några sekunder, minuter, timmar eller en dag och bara inse “att shit, jag har kommit en bra bit och jag är rätt jävla grym.”

Var driven av processen, inte av ett mål

Att vara driven av processen istället för målet kan ge dig lugn. Om du är driven av processen att åstadkomma saker kommer du alltid att lyckas och så länge du arbetar medvetet har du chansen att uppnå vad du vill.

Om du är driven av ett mål finns risken att du blir besviken när du till sist uppnår det eftersom det kanske inte “gav” dig det du trodde.

Jämförelse

Människor är flockdjur och lever i hierarkier där jämförelse är naturligt. Jämför dig inte med andra utan med dig själv från igår och var lite bättre idag än igår. Slösa lite mindre tid, ät lite bättre, sov lite mer, ta trapporna istället för hissen och kom ihåg den versionen av dig själv som du jagar kommer du aldrig att fånga.

“Den versionen av dig själv som du jagar kommer du aldrig att fånga, vilket är okej.”

Acceptera att du inte kan kontrollera allt

Att ha kontroll är den största mänskliga illusionen genom tiderna. Vi vill ha kontroll eftersom kontrollen får oss att bl.a. undvika psykisk och fysisk smärta men även att dö.

Det enda du kan kontrollera i världen är dig själv vilket ibland är tveksamt. Det är som våra inre drivkrafter gör så att vi ibland agerar på impulser.

Vi står vid kassan med en chokladkaka, tog hissen fast vi sa att vi skulle ta trappan eller hittade någon aktivitet vi fastnade för och kan egentligen inte förklara varför.

Mycket av dig själv och dina val kan du kontrollera så fokusera på dig själv istället för vädret, trafiken, att manipulera andra och försöka styra jorden med din järnklo.

Ambition utan agerande

Det är mänskligt att vilja ha “mer” och en synd att inte agera. Om du har stora ambitioner utan att agerar drömmer du bara vilket i sig kan vara rart och fantastiskt.

Att bara drömma utan att agera kan även skapa självhat och avund eftersom du vill ha något annat men vill inte göra något för att uppnå det.

Ditt ickeagerande kan skapa självhat och avund gentemot andra som har ambition och som har agerat. Jag tror att om du verkligen vill uppnå något kommer du att agera.

Om du bara “kanske” vill eller “vet inte riktigt” då kommer du inte agera tillräckligt. När och om du träffar någon som inte gav upp, spy inte ut ditt eget självhat eller avund över den personen.

Vanor, tålamod

Att sitta i soffan och titta på tv är enkelt, att gå ut och springa eller gå och träna är svårare. Meningslöst surfande på telefonen är enkelt, att skriva en bok är svårare.

Vanor är enkla, bra vanor är svårare eftersom det går emot vår biologi. Du måste hitta din balans på att belöna dig själv i stunden och implementera bra vanor och ha tålamod.

“Pengar och objekt kommer inte skapa någon magisk lycka utan studier visar att pengar ger “lycka” till en viss gräns sedan är skillnaden mer marginell.”

Vad är ett framgångsrikt liv för dig?

Ett framgångsrikt liv är fyllt av agerande, ansvar, krav och vishet inte önskningar. Ett framgångsrikt liv ser annorlunda ut för mig än för dig, vet du ens hur ditt ser ut? Om du inte vet hur ett framgångsrikt liv ser ut hur ska du någonsin veta om du kommit närmare?

“Att balansera ambition med självinsikt, agerande, vad du värderar och relationer tror jag är nyckeln till framgång.”

Hur ska jag balansera min ambition?

Du och din ambition behöver varandra samtidigt som ni måste förstå och acceptera varandra. Om ni inte gör det kommer ni slitas i två riktningar som kommer dränera dig.

Din ambition kan kräva mycket av dig, mer än du någonsin kan tänka dig så förbered dig själv, positionera dig bättre i livet, tänk på din hälsa, vad du stoppar i dig, att du rör på dig, att du sover tillräckligt och ta hand om dina relationer.

Din ambition vill att du ska jobba hårt, bli bäst på det du gör och göra uppoffringar för att nå det du vill uppnå.

Min ambition bromsar mig från att agera på snabb tillfredsställelse som jag gjorde förut, som att dricka varje helg, äta skitmat och inte ha några rutiner. Jag tror konsten är att förstå att ambition är ett dubbeleggat svärd och om du vet om det har du lättare att kalibrera dig din egen ambition.

Lev din ambition idag

Om du vill uppå din ambition måste du börja agera NU! Det är inte bara “NU” utan även senare idag, imorgon och resten av dagarna som kommer framöver.

Att uppnå din ambition handlar också om att agera när du inte vill det eller “känner för det”. Din ambition måste väga tyngre än allt det där “andra” men även tyngre än din lust efter snabb tillfredsställelse.

Din snabba tillfredsställelse är en del som ställer till mycket när det kommer till din ambition. Den kan få dig att supa varje helg, knarka och även sitta i soffan och kolla på tv.

Den får dig även att ta dåliga beslut som är till för att maximera din tillväxt i stunden, som att investera pengar i en dålig affär “något som låter för bra för att vara sant” men även att vara lat.

Beroende på vad du vill uppnå behöver du agera mer eventuellt mindre. Du kanske måste börja prioritera bort saker som tv:n, gå ut och dricka varje helg, ligga i soffan och pilla i naveln och slösa bort ditt liv på Netflix.

Det kommer vara toppar och dalar under resans gång som kommer sträcka sig längre än du någonsin kan föreställa dig. Dina små dagliga val under en lång tid gör enorm skillnad! 

Din ambition och din framtid

Du kommer aldrig nå din fulla ambition, den flyttas alltid framåt och om du inte är okej med det här kan du bli miserabel. Trots att du är driven kan du komma leva i misär, du måste hitta balansen av “plåstret och piskan” som jag ser det.

Du måste kunna “piska” dig själv för att agera och i vissa stunder när du behöver det får du tillåta dig själv att plåstra om dig. Små belöningar längs vägen är viktiga för att du ska fortsätta

“Ambition, har jag börjat tro är det primära och heliga i vår existens. Att känna ambition och agera på det är att omfamna vårt unika uppdrag vi fått från vår själ. Om du inte agerar på din ambition vänder du ryggen till dig själv och din mening med livet.” – Steven Pressfield

Källor

https://mendoza.nd.edu/
Steven Pressfield
https://www.inc.com/jessica-stillman/how-to-balance-ambition-and-happiness-5-tips.html
https://www.psychologytoday.com/us/articles/199209/ambition
https://www.elitedaily.com/money/entrepreneurship/ambition-important-success

Lämna en kommentar

Rulla till toppen