Riskera eller ångra dig

Riskera eller ångra dig

Om du inte vill ångra dig måste du våga

”Många människor på dödsbädden visar sig ha en sak gemensamt, ångest över allt de inte gjorde.”

Jag hade bott i Göteborg i fem månader och det kändes som om att jag satt fast i livet. Det var inte första gången jag känt den här känslan.

På något sätt levde jag i en flykt, en flykt från något annat, en flykt från vad jag egentligen skulle göra med mitt liv.

Jag gick till ett jobb jag ogillade, tränade, kom hem, tittade på tv eller spelade datorspel och ibland var jag ute och festade.

Livet var inte speciellt tillfredsställande, jag kände direkt ingen stolthet över vad jag gjorde, vem jag var eller visste hur jag skulle gå vidare.

Det var  uppenbart, grått, utan mening eller tillfredsställelse och det enda jag visste var att jag inte kunde fortsätta som jag gjorde.

“Det livet jag levde kändes på något sätt fel för mig, men jag visste inte heller vad som var rätt.”

Livet visar ibland vad du ska göra

Under den här perioden kom en Australiensisk polare och hälsade på och allt var precis som förut fast vi inte hade sett varandra på några år.

Vi hade liknande humor och kunde ha kul med varandra och åt varandra dessutom. Han lärde mig verkligen att njuta av livet och att älska livsstilen som “beach bum” under perioden jag bodde i Australien. 

Jag kände mig bekväm i hans närvaro och det gjorde att jag kunde slappna av.

När vi en dag satt och fikade i Göteborg beskrev han sin sista surf innan han åkte till Sverige.

Berättelsen slog an som om någon kastade en hink med iskallt vatten över mig. Det var precis som om att något “klickade”inom mig, som att ett kugghjul hade satts på plats till en helt ny mekanisk anordning som började.

Jag såg då att jag levt i en lögn och plötsligt visste vad jag ville.

När han åkte vidare bestämde jag mig för vad jag skulle göra, jag hade inte en aning hur det skulle gå till men jag visste att det skulle ske. 

“Elden som jag hade haft inom mig vaknade plötsligt till liv.”

Jag gick och köpte en vit canvasduk. Skrev “Mål i livet, 1. Surfa varje dag” högst upp på och hängde den över min säng.

Mitt nya mål och agerande gav mig hopp, hopp om ett annat liv, hopp om något nytt, hopp om att jag var på väg att ändra min nuvarande livssituation som jag vantrivdes i.

Jag såg tavlan varje morgon och kväll.

Efter två veckor kom det till mig, inte i form av “gör så här ” eller som att någon knakade på min dörr och sa “här är din dröm” utan det var knappt märkbart.

Jag stod på jobbet och dagdrömde sedan såg jag plötsligt en Facebookannons som sa “Surfa i Norge” och jag tänkte “Surfa i Norge?” det måste vara ett skämt och klickade in mig på annonsen.

“Jag visade livet vad jag ville genom att sätta upp ett mål utan att ha en aning om hur, sedan visade livet mig och jag agerade på det.”

Jag hamnade på en hemsida där jag fick se bilder av perfekta vågor, fantastisk natur, leenden, snygga brudar och fester, det jag ansåg mig själv söka efter.

Jag skulle dit bestämde jag. I den stunden skrev jag ihop ett personligt brev, samlade ihop några bilder där jag surfade och lärde folk surfa i Australien sedan skickade jag in det.

Kommande nätter hade jag svårt att sova. Att bo, jobba och leva på surfcampet i Norge var allt jag tänkte på.

Det fick mig att känna mig levande. Känslorna målade upp bilder i huvudet där jag surfade, festade, raggade brudar och levde livet. 

En vecka efter jag hade skickat mejlet stod jag i gymmet och kände hur telefonen vibrerade i fickan.

Det var ett okänt samtal med konstiga siffror före numret, vilket jag normalt sett aldrig svarade på men av någon anledning svarade jag ändå.

– Hej, är det här Tomas jag pratar med? Hörde jag på norska.

– Hej, ja det är Tomas. Vem är du?

– Jag heter Karin och jobbar som personalansvarig på ett surfcamp i Norge. Vi har fått ett mejl av dig. Är du fortfarande intresserad av att börja jobba?

Haha! skämtar du? Är detta på riktigt? Tänkte jag och jag höll på att hoppa ur skinnet av alla känslor som skenade iväg som en galen hingst i kroppen. Det kändes som att jag vunnit högsta vinsten på Eurojackpot! 

– Ja absolut, självklart är jag intresserad, svarade jag.

– Bra! Kul att höra sådan glädje! När kan du börja?

– Så snart som möjligt.

– Perfekt, då förbereder jag avtalet och ringer dig om tre dagar.

– Grymt, vi hörs … och du Karin, tack.

– Varsågod, hejdå.

Jag kunde inte greppa vad som hänt. Det kändes helt overkligt. Min dröm skulle bli sann! Det var knappt att jag trodde det själv. Jag ville ringa upp alla jag kände och skrika av lycka men jag gjorde inte det eftersom jag visste att det inte är klart förrän jag var på plats. 

“De kommande tre dagarna kändes det som om jag flög fram på rosa moln. “

Tredje dagen

Jag kollade på telefonen hela tiden. Till slut ringde det från Norge och jag svarade exalterat samtidigt som jag försökte dölja exalteringen.

– Hej Tomas

– Hej Karin. Kul att du ringer. Är allt klart med kontraktet?

– Förlåt Tomas, vi kan inte anställa dig. Vi måste prioritera en tjej eftersom det bara är killar som jobbar där nu.

Det kändes som jag fick ett hårt slag i magen och tappade luften. Jag kunde inte tro mina öron, allt var ju KLART! Det var som jag snubblade på mållinjen.

– Okej, men hör av dig om något skulle dyka upp, sa jag och lade på.

Samma dag översatte jag det personliga brevet till engelska. Maniskt började jag söka till alla surfcamps jag kunde hitta, jag sökte över hela världen. Jag satt flera timmar per dagen och bara spottade ut mejl, det gav mig en mening, ett hopp och något att sträva efter.

Några dagar efter mitt nederlag fick jag ett nytt samtal från Norge.

– Hej Tomas. Det är Karin igen och du kommer inte tro mig. Tjejen som skulle börja jobba hos oss har råkat ut för en olycka så vi är i akut behov av personal. Om du vill börja här så kan du göra det. Du kan få träffa den ansvarige för campen i veckan. Han heter Gregg och bor i Göteborg.

Hahahaha!, är det här något skämt? Är det här på riktigt? Det här är så absurt så jag vet inte vart jag ska ta vägen. Spelar någon in detta? Vem fan är det som lägger mina kort? Det var så absurt att jag inte visste vad jag skulle ta vägen tänkte jag.

– Hoppas det är okej med tjejen. Men du, fan så skönt att jag får komma upp! Tack och tack! Du anar inte vad det här betyder för mig. Skickar du över kontraktet påskrivet till mig direkt?

– Absolut Tomas, kolla din inbox om två minuter. Jag skickar även kontaktuppgifterna till Gregg.

– Bra … och du Karin, tack!

– Vi ses Tomas

– Absolut Karin

Precis som hon sagt såg jag kontraktet i inkorgen påskrivet av henne och kontaktuppgifterna till Gregg. 

Två dagar efter samtalet träffade jag Gregg som var ansvarig för campen

Vi hade någon form av intervju där vi satt och bytte historier om livet med varandra samtidigt som vi drack öl.  Jag fick se foton på honom där han surfade och sedan visade han mig sina surfingbrädor.

Han var hur chill som helst, verkligen en extrem livsnjutare. En arbetsintervju som den ska vara., avslappnad och rolig där man delar med sig av sitt förflutna genom ett gemensamt intresse. Jag och Gregg kom bra överens och det blev starten på något nytt.

Han började berätta hur livet var där uppe på campen. Medan jag satt där och lyssnade på honom kände jag hur lyckan strömmade genom hela min kropp. Detta var rätt val och det spelade ingen roll vad någon annan sa.  Efter en kort stund avbröt han sig själv mitt i berättandet och sa:

– Tomas vet du vad? Jag kan sitta här och prata hur mycket som helst men det är bättre om du får uppleva allt själv.

När jag kom hem till lägenheten den kvällen bokade jag bussresan till Norge. Jag ville känna att allt skulle förverkligas. Ett steg närmare min egen dröm, WOW!

“Det kändes som livet förde mig framåt och jag åkte bara med.”

Dagen efter jag varit hos Gregg gick jag in till min chef och sade upp mig.

– Jag brinner inte för det här. Jag ska resa upp till Norge och jobba som surfinstruktör.

Biljetten är bokad och jag åker inom tre veckor. Jag skulle uppskatta om jag kunde sluta efter den här veckan för jag vill åka hem till Köping och säga hej då till familjen och mina vänner innan jag ger mig av till Norge.

– Absolut Tomas, det fixar jag. Tack för den här tiden.

– Tack.

Min chef tog det väldigt bra och på ett moget sätt. Den som var PT-ansvarig tog det på ett annat sätt.

Hans reaktion var: ”Surfa varje dag, hur ska du kunna göra det? Du får jobba ett år först, sedan kan du åka iväg på en kortare semester. Du kan inte bara tro att du kan göra som du vill!”

Det är exakt vad jag kan göra och kommer göra din dumma jävel tänkte jag men jag sa det inte utan var enbart tyst.

“Det pirrade i hela kroppen av förväntan, rädsla och ångest innan jag klev in genom ytterdörren till bostaden där jag skulle bo och även jobba i Norge. Alla dåliga känslor blev bortspolade av ett varmt välkomnande, vacker natur, underbar surf och fantastiska människor.”

Min första surf i Norge

Innan min första surf i Norge stod jag på stranden i min tjocka våtdräkt och såg ut över viken.  Fjälltopparna omringade mig som en mur. Vågorna slog mot piren längre ut och exploderade upp i luften som ett vulkanutbrott.

Det fanns en råhet i klimatet jag aldrig tidigare hade kunnat koppla till surf. Sju grader i vattnet, åtta grader i luften och storm.

Nordsjön levererade som aldrig förr och vinden piskade mitt ansikte samtidigt som jag stod där med ett leende.

Jag kunde höra en röst spelas upp som en repig gammal bandspelare i mitt huvud:[

“Surfa varje dag, hur ska du kunna göra det? Du får jobba ett år först, sedan kan du åka iväg på en kortare semester .Du kan inte bara tro att du kan göra som du vill.”  Det är precis vad jag kan göra, då det är mitt liv.

Lärdomar

Våga prova eller riskera att ångra dig

När människor ligger på dödsbädden är det ofta ångest som kommer till dem, ångest över allt de inte gjorde, som att de inte spenderade mer tid med sin familj, jobbade mindre, reste mer, började måla, skapade musik eller att fortsatte med vad de nu gjorde. Vad det än är, är det ångest, ångest över att de inte gjorde något de ville.

Jag säger inte att du ska säga upp dig från ditt jobb och starta ditt eget företag om du har en familj att ta hand om. Det jag säger är börja agera på vad du vill.

Om du ser dig själv vara egenföretagare i framtiden börja bygg på det idag, små, små steg. Om du vet att du skulle vilja börja mål, måla idag, vänta inte tills imorgon eller när du går i pension, vem kan säga att du ens lever så länge?

Om du funderar på att resa till ett annat land, spara pengar och res för guds skull. Om du funderar på att bjuda ut en viss person, bjud ut den, om personen inte vill eller är upptagen så vet du men sluta inte leva  mindre än vad du är.


“Ångest skrämmer skiten ur mig, jag är livrädd för att ångra mig när jag blir äldre att jag inte gjorde x eller försökte med y.“

Om du provar är chansen stor att du misslyckas

Att du lyckas måla lika bra som Picasso, skriva lika bra som Steven King, vara lika snabb som Bolt eller lika bra med en basketboll som Koby är helt omöjligt.

Om du fortsätter blir du bättre men du kanske aldrig blir lika bra som Steven King eftersom du inte är Steven King eller så kanske du blir ännu bättre än honom på att skriva skräckhistorier.

Du och jag vet att om det är första gången du provar kommer du troligtvis misslyckas eller kanske skapa ett “hyfsat resultat”.

“Att röra oss mot ett mål gör så att vi mår bättre psykiskt.“

Ett mål är viktigt

Förmågan att sätta upp ett mål och röra oss mot det är superviktigt för oss människor.

Om det inte var viktigt hade vi suttit kvar i grottorna än idag och frusit. Utan mål är vi bara skepp som driver omkring till havs, vi kan inte nyttja någon vind även om det är en kastvind. Att bara “flyta omkring” är som att stå vid sidan av en fotbollsmatch.

Det skapar förvirring, frustration, irritation, meningslöshet, obeslutsamhet och en känsla av att vi inte kan påverka våra liv.

Utan mål är det enkelt att bli åskådare och låta livet hända vilket i sin tur leder till att du inte gör något, om du inte gör något av allt du vill göra kommer du att ångra dig.

Om du vill göra något annorlunda kanske inte vägen är helt synlig

Om du bestämmer dig för att prova något annorlunda är det inte säkert att “nästa steg” syns. Du kanske inte ser det eftersom du inte har någon erfarenhet, är rädd, tvivlar eller inte tror på dig själv.

Du kanske ser nästa steg men är livrädd för att agera. Om du ser det behöver du inte kasta dig ner i den djupa änden av poolen om du inte vill, du kan bygga vad du vill successivt.


”Om du är naiv nog att ” bygga en raket” av den kunskap och erfarenhet du har idag för att åka till Jupiter men kraschar på månen, har du fortfarande kommit väldigt mycket längre än vad du trodde var möjligt från början. Så sikta högt!”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *