Vad är depression och vad kan man göra

Vad är depression och vad kan man göra

Depression är inte ett skämt, det är inte roligt utan det begränsar och är smärtsamt – Jordan Peterson

Jag satt i baren och tänkte över mitt liv och min situation. Situationen var så absurd att jag inte ens själv förstod hur jag hade kunnat sätta mig i den här sitsen eller hur jag skulle ta mig ur den.

Smärtan inom mig och hur jag mådde när jag levde som jag gjorde och hade gjort hade jag gett upp ända tills nu. Smärtan som fanns inom fick mig att välja mina tankar med omsorg för att inte börja gråta, jag satt trots allt bland människor. 

“Tre år tidigare hade jag förlorat min dröm och någon som jag kände kunde ha blivit mamma till mina framtida barn och allt sedan dess hade jag jobbat på att förgöra mig själv.”

Nu hade jag slagit i någon form av botten, jag hade bott hos vänner, en sjuårings rum och funderat på att ta livet av mig över hundra gånger.

Jag hade sett mig själv kliva framför bussar, tåg, gå genom isen och hoppa från höga byggnader. Tragedin inom mig färgade allt jag såg, tänkte och kände.

Under den större delen av min vakna tid kände jag att det inte fanns något vackert, mening, kärlek eller något fint i världen utan allt var bara ett jävla lidandet som jag ville skulle ta slut. 

“Jag hade sovit i en bil i nästan två månader och mina ägodelar fanns i en resväska som var intryckt i en möglig barack.”

Jag satt där och funderade på vad jag skulle göra men fick inget svar men innan jag hade  förlorat mig själv i tankarna klev hon in.

Hon kom fram med ett leende som lyste upp min själ för ett kort ögonblick, en kort stund som fick mig att glömma, glömma allt elände men framför allt mitt skitliv.

Det var oerhört vackert att under en kort stund slippa tänka på att jag sov i min bil och att jag såg mig själv som det största misslyckandet någonsin och att det var mitt fel att mitt liv såg ut så här, att jag ville tortera mig själv för det och att jag behövde straffas.

Allt detta försvann under stunden med henne. Kvällen rusade fram och vi hade trevligt tillsammans då vi pratade om gamla tider, tiden nu och framtiden. 

“All tragedi och misär försvann i stunden med henne tills hon sa: Jag ska gå hem nu…“

All smärta jag känt tidigare skar upp nya sår inom mig som en kaststjärna gör som snurrar vilt. Jag höll emot tårarna och önskade att jag kunde säga “jag ska gå hem nu”.

Det var något jag inte velat göra på över två månader nu. Min känsla var att jag inte hade något hem att gå hem till, jag ville inte gå hem. Skulle jag “gå hem” och krypa in i bagageluckan? Var det ett hem?

Ändå var det mitt hem just nu och det gjorde verkligen ont. Det gjorde också väldigt ont inom mig att hon skulle gå hem eftersom jag inte ville vara ensam ikväll och framför allt inte “gå hem” eftersom jag inte kände att jag hade ett hem att gå till.

Jag tittade på henne och reste mig och sa: Jaha ska vi gå hem?

Mitt hopp var att hon skulle bjuda in mig till sitt hem men hon hade andra planer där jag inte var inräknad. Hon skrattade bort det och sedan kramades vi och hon gick ut från baren.

Jag satte mig ner igen och det kändes som om mitt hjärta blivit utspilt som en öl på bardisken och runnit ut över den och ner på golvet.

Smärtan inom mig spred sig som ett virus, ett virus jag inte ville känna men som gav mig en feber. Jag gick mot tunnelbanan och väntade på tuben mot Sundbyberg.

När jag satt där höll jag emot mina tårar på utsidan men det regnade inom mig. Jag visade inget, ingen skulle få se hur jävla dåligt jag mådde, jag ville bara slippa känna mig så misslyckad.

Jag ville bara försvinna från den här jävla skitplaneten och från det här livet. Det var en sen septemberkväll och lika mörkt och kallt inom mig som det var utomhus.

“Jag ville bara försvinna från den här jävla skitplaneten och från det här livet.”

Tankespiralen jag var rädd att förlora mig själv i tidigare när jag satt i baren var jag nu förlorad i.

Det skar inom mig som när ett vildsint lejon sliter bort köttbitar från en gasell. Jag visste inte om jag klarade av detta så mycket längre, om jag skulle klara av att öppna bagageluckan och lägga mig där för att försöka sova.

Skulle jag orka? Jag hade inte en aning. Jag fick inte tänka så långt fram utan jag var tvungen att tänka över ett kortare perspektiv. Först tar jag mig till bilen, sedan kan jag lägga mig och läsa.

Jag kan lägga mig och läsa istället för att gråta, istället för att gråta läser jag. Jag gråter när jag skriver det här just nu eftersom jag kommer ihåg hur jävla dåligt jag mådde och hur gärna jag ville dö.

Jag kommer ihåg att det kändes som att det aldrig någonsin skulle bli bättre, att jag var dömd och märkt av livet, att jag var ämnad till att lida varje sekund av min vakna tid. Jag hade inte ens levt i 28 år men ville inte leva längre.

Under den här perioden var jag väldigt nära att avsluta mitt liv men av någon anledning hittade jag ett litet hopp i min mörkaste stund. Idag är jag mer än tacksam över den här svåra tiden än jag någonsin varit.

Vad är en depression?

Depression visar sig genom nedsatt humör, förlorat intresse eller nöje, minskad energi, känslor av skuld, lågt självvärde, störd sömn eller aptit och dålig koncentration.

Depression kommer oftast med ångest som symptom. Det finns olika typer av depression en person kan lida av.

Depressioner kategoriseras som milda, måttliga och svåra. En individ med en mild depression har vissa svårigheter med att “fungera” på jobbet och med sociala aktiviteter men kommer troligtvis inte att sluta “funka”.

Under en svår depression är det en mycket liten chans att den som lider av den kan jobba, hålla igång sitt sociala liv förutom till en väldigt marginell grad.

Skillnaden mellan en depression och om det skulle vara något annat personen lider av är om personen har/haft maniska perioder eller inte.

Om det finns maniska perioder kan personen t.ex. vara bipolär. Diagnosen innehåller både maniska och depressiva perioder blandat med ett “normalt” humör. 

“För lite serotonin i hjärnan är ett förenklat svar.“

Idag är det mer välkänt att depressioner ofta är en kombination av biologiska, psykiska och sociala faktorer.

Dessa faktorer är baserade på våra behov, på samma sätt som du har behov av vatten, värme, mat, frisk luft, har du psykiska behov som att känna att du tillhör, att ditt liv har mening och en riktning, att människor ser och värderar dig, att du har en vettig vision och plan för framtiden. 

“Vissa dagar mår jag verkligen skit men det är flera år sedan jag tänkte tanken “Jag vill inte leva det här skitlivet” vilket var något jag tänkte på dagligen under tre år.”

Depression och självmord

En depression kan vara ständig eller återkommande och leda till att individen har svårt att ta hand om sina dagliga aktiviteter. I värsta fall kan en depression leda till självmord. Självmord är något som sker var 40e sekund och är den näst största dödsorsaken för människor mellan 15-29 år, enlig World Health Organisation (WHO).

“Det är en skillnad på att vara deprimerad och ha ett fruktansvärt liv.”

9 nyckelfaktorer som skapar depression (7 är psykiska och två biologiska)

Du känner ingen anknytning till ett meningsfullt jobb och/eller att du inte har någon kontroll

Vi behöver något meningsfullt att göra, det är så djupt rotat i oss. Om vi inte känner meningsfullhet i arbetet kan det leda till att vi mår dåligt eller sämre. Speciellt om vi också vantrivs med kollegorna på jobbet.

“Det är idag 380 000 personer som på grund av arbetet känner psykiskt obehag flera gånger varje vecka av att gå till jobbet. Ytterligare över 600 000 pesoner känner ett sådant obehag några gånger varje månad. Av årets Jobbhälsoindex framgår också att den psykiska ohälsan har ökat – det är allt fler som känner ett psykiskt obehag av att gå till jobbet.

Den psykiska ohälsan fortsätter att öka för kvinnor i alla åldrar och även för yngre män.”

Du har tappat kontakten med människor

Vi är flockdjur och utan vår flock hade vi aldrig kommit så här långt i vår utveckling. Detta är inbyggt i oss, att vi vill ha en flock. Vi vill ha anknytning till människor eftersom de har fått oss att överleva.

Vissa studier visar på att när en människa är ensam och känner sig ensam (likställt med att man inte har någon i sin närhet) får den del av hjärnan som hanterar mycket av våra känslor “Amygdalan” en lika stor reaktion som om någon okänd skulle slå oss rakt i ansiktet.

Du känner att du vare sig har status eller får respekt

Återigen är vi flockdjur, flockdjur som vill ha bekräftelse, synas, värderas, respekteras och ha status.

Du har tappat bort eller aldrig förstått vad som är viktigt för dig

Du vet inte vad som är viktigt och därför köper du dyr skit du inte behöver istället för att gå ner i arbetstid och spendera mer tid med barnen eller att exempelvis börja måla.

Du känner att du förlorat kontakten på grund av trauma i din barndom

Något i din barndom kan ha skapat ett trauma inom dig, något som gör att du kanske känner bitterhet, hat, förakt eller osäkerhet gent emot dig själv eller andra människor.

Tappat koppling och närheten till naturen

Vi är djur och behöver vara utomhus i naturen. Vi känner oss oftast mer “levande” när vi är i naturen. Djur som blir instängda i fångenskap tappar intresse för t.ex. sex och visar andra underliga och depressiva beteenden. 

Du har tappat kopplingen till ditt hopp om en ljusare framtid

Varför fortsätta om du är i en tuff situation? Om vi inte ser en ljusare framtid, att saker kan bli bättre, att du kan leva ett annat liv än du gör i stunden är det väldigt enkelt att fastna i tanken “det kommer aldrig vända” när och om du är i en tuff situation eftersom det kan kännas så.

Genetik

Om det är någon i din familj som varit eller är deprimerad har du två till tre gånger högre risk att utveckla depression någon gång i livet. Det betyder inte att du kommer få en depression utan att det finns en högre risk.

Neruroplasticitet

Det betyder att din hjärna fortsätter att växa och ändras och den är inte densamma hela tiden. Om en person fokuserar mer på negativitet och rädsla än tacksamhet, glädje och tillfredsställelse kommer de platser i hjärnan som associeras med tacksamhet, glädje och tillfredsställelse bli svagare och de negativa platserna starkare.

“Vilket betyder att “din hjärna är trasig och inte funkar” inte är helt sant.“

Andra faktorer som ökar risken för depression 

Fattigdom

Jag tror många människor i Sverige har upplevt känslan av att vara fattig. Du kanske  inte har haft råd att betala räkningar, legat efter med hyran eller haft noll kronor på kontot.

Du och jag vet att dålig ekonomi leder till att man mår sämre.  Jag har själv legat efter med räkningar och fått brev från inkasso så många gånger att jag inte minns. Jag har heller inte haft råd att köpa mat och när det var som värst levde jag på vatten och havregryn i fem dagar.

Andelen som lever i en allvarlig materiell fattigdom i Sverige har legat på ca. 1-2 procent de senaste åren. År 2018 motsvarade det ungefär 160.000 materiellt fattiga personer i Sverige.  Allvarlig materiell fattigdom innebär att man inte har råd med utgifterna för minst fyra av nio poster. Det handlar exempelvis om att inte kunna betala för oförutsedda utgifter, inte ha råd med tillräcklig uppvärmning av bostaden eller att inte kunna betala skulder inom utsatt tid.”

“I Sverige har ungefär 7 procent av befolkningen svarat att boendekostnaderna utgör en tung börda på hushållets ekonomi.”

Droger och alkohol

Separerat eller skilt sig, gäller speciellt män

Mycket av den negativa spiralen för män kan förklaras i en förändrad livsstil som ökad användning av alkohol, droger och/eller tobak. En kvinna kan stoppa en man från att agera på detta här sättet. Att förlora sin partner genom skilsmässa eller separation kan göra att en man snabbt faller ner i ett gammalt beteende med dåliga vanor.

En annan anledning är att många män är mer känslomässigt beroende av sin partner och har färre eller söker färre källor av stöd. I en undersökning framgick det att 71 % av alla män skulle vända sig till sin fru/sambo om de kände sig deprimerade men enbart 39 % av kvinnorna vänder sig till mannen.

Det beror på att gifta kvinnor har och/eller underhåller ett större nätverk av känslomässigt stöd än mannen. Ett stöd utanför partnerstödet är superviktigt när man separerar eller skiljer sig. Det är inte så att män inte har vänner eller familj utan de söker eller får mindre känslomässigt stöd av dem än vad kvinnor får.

Kroniska sjukdomar

Allvarliga kroniska sjukdomar som sömnproblem, ångest, cancer och kronisk smärta.

“De flesta är bara en katastrof att bli golvad av livet.”

När en katastrof har hänt

Depression behöver inte vara en mental sjukdom utan enbart en helt naturlig reaktion då ditt liv ser ut att ha gått åt helvete. Det kanske känns som att ditt liv blivit slaget i tusen bitar. En familjemedlem eller nära vän har kanske gått bort, ett jobb, en relation har gått åt helvete eller så kanske du blivit utsatt för våld. 

Du har ingen rutin i livet

Cirkadianska rytmen fungerar som en inre biologiska klocka. Den styr bl.a. växlingen mellan vila och aktivitet, ämnesomsättningen och matintaget. Om du inte har rutiner förvirrar du din Cirkadianska rytm vilket i sin tur påverkar ditt humör.

Något bra har hänt

Du kan känna dig deprimerad när du åstadkommit något bra, att du t.ex. tagit studenten, klarat din examen, fått ett barn eller uppnått något annat. Det kan leda till att du blir deprimerad eftersom du kanske trodde att “det” skulle lösa “allt annat” och att du ändå känner att det inte löste ett skit.

Omgivning

Din omgivning berättar saker för dig och är den magiska handen som formar dig.
Vad berättar den för dig i stunden?

Din ångest och depression behöver alltså inte komma som resultat av en kemisk obalans. Depressionen kan alltså vara en kombination av biologiska, psykiska och sociala faktorer.

Du kanske inte ens är kroniskt deprimerad utan ditt liv har enbart kraschat och du vet inte vad du ska göra åt det eller så kanske du inte förstår vad du behöver.

Det här ger oss en större bild av en depression och mer förståelse istället för att svälja berättelsen om att dina serotoninnivåer är låga, att din hjärna inte funkar som den ska och att du behöver piller.

”Sätt att hantera depression”

Sätt att hantera depression

Jag tror vi aldrig får bortse från målbilden när man hanterar en depression. Hela poängen med att hantera en depression är att överleva för att sedan kunna jobba på det successivt.

Om du inte lever kan du inte bli bättre. Som för många andra sjukdomar är en individuell bedömning nödvändig för att du ska kunna få rätt behandling.

Om du känner dig självmordsbenägen skulle jag starkt rekommendera att söka akuthjälp på t.ex. Självmordslinjen. Om du bara känner dig lite nere eller om du just nu är i en svacka kan tipsen nedan hjälpa dig.

Hitta mening i något

Det är väldigt enkelt att lägga över ansvaret på samhället och säga “det är inte mitt fel” att jag inte har ett meningsfullt jobb.

Du kanske har rätt, det kanske inte är ditt fel men vad tjänar det till att måla ut sig som ett offer? Det är inget jag vill skapa åt dig utan jag försöker bara se vad du kan göra åt din egen situation.

Fyll din fritid med saker som skapar mening
En väldigt enkelt sak för att minska din ångest och meningslöshet över att du inte känner någon mening i ditt “jobb” är att fylla din fritid med saker som skapar mening.

Det är så jag har gjort, jag har jobbat på mitt företag istället för att se på tv varje kväll, spela datorspel eller gå ut och dricka öl två eller tre gånger i veckan.

Det ger mig mening, utveckling och tillfredsställelse jag inte fått på mina “vanliga jobb”. Jag kan gå till mitt vanliga jobbet utan att behöva känna mening eftersom jag har fyllt upp min fritid med det som är meningsfullt.

Ta tjänsteledigt och prova på något annat!

Sök nya jobb! Jag har bytt jobb fler gånger än de flesta tror jag.
Det är inget fel att byta jobb, hoppa runt och prova saker, prova!

Börja plugga samtidigt som du jobbar!
Om du ser dig själv utbilda dig till något annat kan du börja studera vid sidan av. Det kan ge dig en mening.

Försök ändra hur du tänker om ditt nuvarande jobb
För mig är det väldigt konstig att tänka “oh nej, vad värdelöst, måndag igen”. Även om tanken kommer upp ger jag den ingen energi utan tänker “ja men det här tråkiga jobbet får mig att kunna spara pengar för att resa och jobba mer med mitt eget”. Jag tror du kan hitta en mening med ditt jobb om du ändrar din tanke om det.

“Om jag hade tänkt negativt, inte hade någon plan, tränade, åt bra,  hade rutiner, spenderade min tid framför tvn och återupprepade det fem dagar i veckan hade jag varit deprimerad inom en vecka.”

Ta upp kontakten med människor

Börja dela meningsfulla erfarenheter och/eller stunder med andra.

Men jag känner ingen! Jag vet inte hur jag ska göra!
Börja med en ny hobby (om du inte vet vad, gör något bara)
Samla ihop lite folk på jobbet för att göra något gemensamt (som en “get together”)
Gå med i aktivitetsgrupper på facebook
Gå med i ett “meetup” på nätet
Flytta till en större stad
Prata mer med människor runt dig
Fokusera på andra personer mer än på dig själv

Förstå vad som är viktigt för dig

Fråga dig själv, vad är det jag värderar högt? Inte vad samhället berättar för dig vad du “ska” eller “borde” ha/göra, utan vad du själv vill ha och vad du själv vill göra.

Vill du spendera mer tid med dina vänner? Mindre tid att jobba? Mer tid med barnen? Vill du skapa ett eget företag? Börja skriva? Måla? Fråga dig själv och gör om din egen värderingspyramid för att må bättre.

Om du tycker att “spendera tid med barnen” är viktigast, dra ned på dina utgifter, sälj bilen, minska inköpen på skit, sluta äta ute och se över din ekonomi grundligt som en CSI-agent löser ett mord i CSI Miami.

Bearbeta trauman genom att söka hjälp

Det bästa sättet att försöka bli kvitt ditt förflutna är genom hjälp av en specialist som ex. en psykolog. Du kanske redan provat och inte tyckte att det var din grej? Ge inte upp utan prova några olika psykologer tills du hittar en du gillar.

Spendera mer tid i naturen

Ta en promenad, en springtur eller bara var ute i naturen eftersom den har en direkt koppling till vårt välmående.

“Gör det minsta möjliga för att få dig börja agera på din vision eftersom det skapar ett hopp och ibland måste du agera först innan du kan känna hopp.”

Skapa en plan för framtiden

Både du och jag vet att livet går upp och ner. Om du har en vision inför din framtid kan den hjälpa dig känna hopp när du går igenom något tufft, ett hopp som får dig att fortsätta framåt mot målet. 

Hur skapar jag en vision av min framtid?

Du frågar dig själv, hur vill jag leva mitt liv? Efter det börjar du agera på den minsta möjliga aktiviteten för att röra dig närmare din målbild.
Du kanske ser dig själv vara i bra form, du kan knyta på dig skorna för att ta en promenad runt huset.
Du kanske ser dig själv som alkohol- och drogfri, då kan du ta första steget i att söka hjälp. Gå på KBT-behandling, besöka AA, psykolog eller läkare.
Du kanske ser dig själv jobba som psykolog, då kanske det första steget är att ansöka om att plugga upp betyg det som behövs.

Programmera om din hjärna

Om du vet med dig själv att du är fokuserad på det negativa men också att din hjärna kan ändras, kan du då börja en förändringsprocess?

Kan och vill du exempelvis börja titta på komiska klipp så du får skratta? Kan och vill du börja läsa om människor som gått igenom ett levande helvete och gjort något bra av det? Kan och vill du börja “mata” din hjärna med positivitet istället för negativitet?

Skulle du kunna göra en förändring av dina tankar som sedan förändrar hur din hjärna fungerar? Det kan vara värt ett försök! 

”Initiativet måste ligga hos dig själv. Man kanske måste göra en förändring i livet.” – Anynom hemlös, raddningsmissionen.se

Ordna upp din ekonomi

Istället för att tänka “jag måste tjäna mer pengar”, banta din guldkostym genom att ge tillbaka bilen till banken, bo billigare, ät billigare, se var dina pengar tar vägen. Om du tänker “jag gör det för barnen” är det inte bättre att bo billigare och jobba mindre då?

Är det huset som gör dig till en bra förälder eller är det den tid du spenderar med dem? Om du inte lever i extrem fattigdom börja tänk på att spara pengar.  Spendera mer tid med barnen och gör fler saker tillsammans med dem. Gå tillbaka till din värdepyramid igen!

Om du lever i extrem fattigdom finns det olika hjälporganisationer som frälsningsarmen, räddningsmissionen, stadsmissionen och socialen som kan stötta dig. 

Prata med någon

Många av oss är enbart en katastrof från att bli golvad av livet och bli deprimerad och det kan hända vem som helst. Ett första steg kan vara att söka hjälp genom att prata med en familjemedlem, en vän eller kollega om hur du känner dig.

Du kan även söka hjälp hos en läkare, psykolog eller någon annan teraput och eller gå med i olika hjälpgrupper. Om du tror att du kommer att skada dig själv eller är en fara för dig själv eller andra, sök akut hjälp.

Stärk dina relationer runt dig

Jag säger inte att du ska sitta och klaga och älta samma sak varje gång men om du faktiskt mår dåligt våga dela med dig.

Våga dela med dig av hur du känner, vad du tycker och tänker. Inte bara det vanliga “snacket” utan våga prata om känslor eftersom det kommer stärka dina relationer.

Rutiner och vanor

Skapa nya och hälsosammare rutiner och vanor. Som att du går upp/lägger dig på samma tider. Ett förslag är att du kanske kan börja röra på dig 30 minuter om dagen istället för att sitta i soffan hela kvällen.

Du kan exempelvis börja måla 10 minuter varje dag, skriva, rita, spendera mer tid med barnen eller ge dig ut i naturen.  

“Tänk dig att du är som en gitarr, du ska stämma och underhålla din egen hälsa.”

Skapa en ny omgivning

Vad skulle hända om du drog upp persiennen, dukade bordet, städade rent toan, plockade upp kläderna från golvet, tog ner skräpet till soprummet, diskade, börja med att städa och fixa ditt rum.

Din nya omgivning skapar en ny berättelse inom dig. Börja med det minsta möjliga steget som att dra upp persiennen.

Istället för att fokusera på “målet” fokusera på resan

Om du sätter upp ett mål som att, när jag blir/kommer/uppnår X då kommer jag att känna mig/vara nöjd, lycklig tillfredsställd och älska allt. Då är du ute på riktigt hal is. 

För vad skulle hända om du aldrig uppnår målet? Vad händer om din planering för att uppnå målet ändras? Ska du vara och känna dig miserabel ända tills du är i mål? Det kanske tar 10 år eller 20 år. Vad skulle hända om du tänker dig att målet är själva resan?

Istället för att “skriva en bok” gör jag mitt bästa genom att skriva varje dag. Istället för att få ett sexpack så rör jag på mig lite varje dag. Om du tänker så blir egentligen målet i sig ganska oviktigt eftersom vinsten ligger i att du får göra saker varje dag som du vill göra och må bra av det.

Målet är en bonus, samtidigt ska du inte förkasta målet eftersom det kan få dig att agera vissa dagar när du inte har lust eller vill göra något alls.

Försök sluta jämföra dig själv med andra

Om du måste ta bort alla dina sociala medier, gör det. Om du jämför dig med hela världen kommer det alltid finnas någon snyggare, bättre, snabbare, smartare, rikare, mer vältränad och som har finare tänder…alltid!

Det kommer alltid finnas någon som är snyggare, rikare, är i bättre form och har finare tänder än den personen också, det tar aldrig slut så sluta jämföra dig själv med andra. 

“Den bästa att jämföra sig med är dig själv från igår, försök vara 0.1 % bättre idag och imorgon 0.1% bättre in idag.”

Välj en sak att förbättra och fokusera på den

Välj inte massor av saker att förbättra samtidigt eftersom chansen är att du då blir överväldigad av det, känner ångest och inte gör ett skit.

Om du istället fokuserar på en sak att förbättra, som t.ex. din hälsa. Fokusera på din hälsa och gör det minsta möjliga dagligen för att få framsteg på sikt.

Fråga dig själv vad är det du kan göra som skulle höja din livskvalitet

När du frågar dig själv vad du kan göra för att höja din livskvalitet kanske du får svar som att ha bättre rutiner, börja röra på dig, äta mer hälsosamt, söka ett nytt jobb, läsa mer, skriva eller producera musik.

Du kommer få ett svar och sedan gör du det minsta möjliga för att genomföra detta…som att “dra upp persiennen”.

Se till att du får tillräckligt med sömn

Sömn är nyckeln till ett hälsosamt liv. Skapa tydliga rutiner när det gäller din sömn för att hjälpa kroppen förstå.

Undvika teknik i sovrummet (sexleksaker är okej) eftersom  du bara spenderar tid i sängen när du ska sova eller knulla. Sovrummet ska även vara svalt och mörkt.

Träning och kost

Träning och kost är en grundstenarna i ditt välmående. Om du inte vet, eller tror dig veta om du äter bra börja leta information om bra kost. Träning och kost är grundpelarna och de hjälpte mig igenom mina depressioner och manier. 

Skapa förståelse för vad du kontrollerar

Psykisk ohälsa tror jag är grundad i att vi försöker kontrollera saker vi inte kan kontrollera, som andra människor, vädret, trafiken och hur du vill att världen ska fungera. Vi har skeva förväntningar på allt och alla och när dessa inte uppfylls vilket de troligtvis inte gör lider vi. 

1. Förstå vad som är inom din kontroll, din attityd och de flesta av dina val.

2. Sluta att förvänta dig saker.

3.Om du har en relation kan du berätta om dina förväntningar och på så sätt lida mindre.

Försök att ha kul

Det är lätt att säga “försök att ha kul” men om jag inte kan ha kul vad är valet? Att sluta försöka? Nej, fortsätt försök ha kul!

Medvetenhet och självinsikt

Försök förstå hur du fungerar. Fundera, reflektera och ifrågasätt dig själv. Då kanske du ser att du beter dig på ett visst sätt som leder till att du blir superstressad helt i onödan.

Ta på dig ansvar och skyldigheter

Istället för att säga “det är inte mitt fel” dra upp persiennen.

Skapa en stabil grund att stå på

En stabil grund med ett hem, mat, träning, rutiner och relationer är en väldigt bra grund. 

Utöka din kunskap om problemet/sjukdomen och möjliga lösningar

Med mer förståelse för ditt problem/situation/sjukdom kan du se fler möjliga lösningar. Sök på internet eller prata med experter.

Skapande

Skapandet kan göra tragedi till konst. Att skapa något gör att du inte bara tänker, skapandet gör så att du får göra något handgripligt, skapandet gör att du kan uttrycka dig själv fritt och skapar en mening i stunden.  Många som är kreativa blir deprimerade om de inte skapar så börja skapa mer.

Hitta ett sätt att varv ner

Hitta några för dig bra sätt att koppla av på. Du kanske kopplar av genom en promenad i skogen, genom att läsa en bok, titta på en tv-serie eller lyssna på en podd. Hitta din balans i vad som kan vara en värld med höga krav, stress och påfrestningar.

Sänk dina krav på dig själv

Vissa dagar är man inte på topp och under dessa dagar är det viktigt att vara okej med det och att man inte kan prestera 100 % hela tiden. Under dessa dagar är det viktigt att vara snäll mot dig själv och sänka dina krav.

“Ibland måste du agera först innan du känner ett hopp. Agerande skapar hopp och när du agerar och känner hopp vill du agera mer.”

Terapi

Terapi är ett vanligt verktyg för att hantera depression. Den vanligaste behandlingen vid depression är kognitiv beteendeterapi, KBT eller interpersonell terapi.

ECT – elbehandling

Elbehandling kan vara mycket effektiv mot svår depression.

Minska stress och ångest genom meditation

Målet med meditation är inte att trycka undan stress eller dåliga tankar utan enbart iaktta och förstå att du inte behöver agera på dem.

Psykedeliska droger för depression

Psykedeliska droger är inte bara till för hippies och tillhör 50- och 60-talet. De behöver inte vara livsfarliga och döda dig direkt som en fluga. Idag har en del psykedeliska droger börjat användas för behandling av depression, ångest och missbruk.

Hur det psykedeliska fungerar neurologiskt är oklart. FMRI-scanning har visat att när en individ tagit psilocybin (som finns i magiska svampar) minskar blodet och aktiviteten i Amygdalan. Amygdalan är oftast överaktiv under depression och ångest. Det visar också att hjärnan blir aktiverad på ett annat sätt, det är som om vissa delar “startas om”.

Detta kan vara förklaringen till varför en patient kan få insikter, tänka om och bryta impulsiva mönster och beteenden.

I en studie fick 51 patienter med livshotande cancer prova på att inta psilocybin. Vissa fick en låg dos psilocybin, vissa placebo och andra en hög dos psilocybin. Den högsta dosen ledde till minskad ångest och depression i 80 % av fallen och hjälpte även patienter att acceptera döden. Dessa resultat kvarstod även efter sex månader i de flesta fallen. Ett universitet i New York visade liknande resultat efter att ha behandlat rökare och alkoholmissbrukare””

“På John Hopkins forskningscentrum gavs femton personer som hade rökt mycket och länge psilocybin. 80 % av deltagarna hade slutat röka efter sex månader från första dosen av psilocybin.”

Antidepressiva

Om antidepressiva läkemedel kan få en person att fortsätta leva d.v.s. inte skära halsen av sig kommande månaden är det kanon. Om en person inte lever är det svårt att göra något åt personens depression.

Om personen i fråga inte är självmordsbenägen och kanske enbart är i en jävligt tuff situation i livet kanske denne enbart behöver någon att prata med för att få större klarhet.

Enligt undersökningar ger antidepressiva mediciner bäst effekt om du har en svår eller kronisk depression och/eller återkommande depressioner. Om du provar antidepressiva mediciner kan det ta ett tag att hitta vad som fungerar för just dig.

Slutord

Jag tycker medicin ska vara den sista utvägen i de flesta fall. Med tanke på att läkemedelsindustrin för antidepressiva läkemedel omsätter över 13 miljarder dollar vet jag inte om alla tycker som mig.

Jag tror att om läkare, psykologer och skolor skulle lära ut och kanske till och med skriva ett recept där medicinen består av de nio faktorerna (ovan) mot depression d.v.s. hitta en mening i något, ta kontakt med andra människor, förstå vad som är viktigt för dig, bearbeta trauma genom att söka hjälp, spendera mer tid i naturen, skapa en genomförbar planerning för framtiden och börja programmera om din hjärna genom att skapa bättre rutiner, äta bättre mat och röra på oss.

Då skulle den psykiska ohälsan och depressioner minska drastiskt

Källor

https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/how-meditation-helps-with-depression
https://www.who.int/mental_health/prevention/suicide/suicideprevent/en/
https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/depression
https://www.who.int/mental_health/management/depression/en/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/it-s-man-s-and-woman-s-world/201412/why-breakups-are-actually-tougher-men
https://www.webmd.com/depression/fears-and-facts-about-antidepressants#1
https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/levnadsforhallanden/levnadsforhallanden/undersokningarna-av-levnadsforhallanden-ulf-silc/pong/statistiknyhet/namnlos/
https://www.foretagshalsor.se/sites/default/files/fsf/Filer/jobbhalsobarometern_2016_delrapport_1.pdf
https://medium.com/invisible-illness/what-are-the-9-causes-of-depression-4a89eed8adba
http://www.kvalitetsindex.se/vikande-jobbhalsa/
https://raddningsmissionen.se/stories/hemloshet-en-liten-grundkurs
https://www.webmd.com/depression/features/natural-treatments#2
https://www.cbsnews.com/news/psychedelic-drugs-lsd-active-agent-in-magic-mushrooms-to-treat-addiction-depression-anxiety-60-minutes-2019-10-13/
https://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0269881116675512

One comment

 1. Eva Olsson

  Helt underbar artikel
  Vi borde öppna våra sinnen genom att se, lyssna finnas till som medmänniskor och sträcka ut en hand och säga till killen eller tjejen på krogen häng med hem o ta en fika så fortsätter vi snacka men det blir på mina villkor ex är inte intresserad av dig som sex partner men ser o känner att du behöver nån i din närhet och här finns jag jag ger dig ett val men också mig själv
  Att lita till dig som motpart eller förkasta dig som människa den personen som ger dig valmöjligheten att du får välja vilken väg du väljer båda kan mötas respekt fullt. Det är kanske en lösning som kanske kan leda till
  verklig vänskap ev kärlek eller annan relation som kan främja bådas framtida syn på såväl sig själv som
  andra. Visst kan en sån handling vara riskabel vi båda kan förlora eller vinna allt också ett val
  Att äta havregryn
  Är absolut inte dåligt vare sig närimgsmässigt och håller dig mätt ganska länge finns mycket att säga o ha funderingar kring Depretiom ångest
  Psykisk ohälsa

  Jag själv har enormt behov av att få träffa och utbyta erfarenheter med och av andra och även bli respekterad o behövd,
  Sedd o synliggöra inte minst mina nära O kära
  Ger ibland råd som jag inte borde försöker ändå för det mesta låta
  Alla få pröva sina egna vingar o lära sig av sina egna erfarenheter med det underbara och skotdåliga som korsar deras väg men en sak är jag djävligt bra på är att bry mig och att Du” är du och att valet.är mitt
  Om jag väljer att du får va delaktig i min värld
  Väljer jag dig är du med mig i såväl medgång som motgång jag sviker dig aldri

  Aldrig ens haft tankar på drogor alkohol som stimulans är däremot lätt ”mat missbrukare”
  Med godis gärna lakritds som huvudingrediens i hela den problematiken.

  Sex javisst kan vara underbart men inte alltid det viktigaste att göra sånt som känns rätt i stunden aldrig göra nått som man inte vill eller bli tvingad att utföra nyfikenhet kan leda till oanade vidder

  Porr nej Tack.inte för mig avtändande kärlek
  Ja varför inte både ge o ta o få lika villkor
  Pengar är bekymmer
  Oavsett om man har eller inte har några
  Kan till viss del underlätta tillfredsställa tillfälliga behov.
  Nu skall jag ut i vackra soliga men stormiga Limhamn för att möta den här dagen med med o motgångar hoppas att balansen är ok annars går jag väga upp den med övervikten som dock minskat lite men små steg är också viktiga.
  Ha en fantastisk dag på Sri Lanka .
  tiden är ur led väderguden eller naturen ger oss alla nåt att fundera på ett tag framöver
  kram i djupet av mitt hjärta som du delar med ett fåtal andra
  Men kärleken till livet
  Och det för mig outforskade finns kvar♥️♥️♥️ med nyfikenhet

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *