När är “lite” kokain för mycket?

När är lite kokain för mycket?

Vi har alla stunder i livet där vi antingen kan röra oss mot vår potential eller mot vår självförstörelse.

En av mina destruktiva stunder var då jag stod i badrummet på en restaurang och såg blodet som forsade ur mina näsborrar likt ur en kran.

Blodet pressades igenom allt papper jag tryckte upp mot näsan med jämna mellanrum.

Jag tittade på mina händer som hade orsakat detta som om att det var någon annans händer. Varför skulle jag dra i mig kokain då jag vet att kokain dåligt?

Jag vet att jag mår sämre av kokain dagen efter. Jag vet att jag inte borde dra i mig kokain men ändå stod jag framför ett handfat som var nedblodat. Mina ögon hade etsat sig fast vid vad jag såg i spegeln.

“Jag hade trillat dit… igen. Inte på vad som helst utan på kokain som enbart var en snabb tillfredsställelse, lust och en enkel flykt från något inom mig”

Det som jag såg i spegeln var enbart en patetisk ung pojke som blödde ur näsan som om den var bruten.

Pojken var osäker, agerade på alla snabba tillfredsställelser, skyllde ifrån sig, ville inte ta ansvar, applicera disciplin eller äga tålamod.

Jag såg varför pojken hade valt att dra i sig kokain och hade förståelse för det på något sätt. Han ville inte känna av någon botten utan han ville fly känslorna inom honom som gjorde att han dessutom ville implodera.

De känslor som gjorde så ont att han hade funderat på att ta sitt liv flera gånger, den smärtan som aldrig försvinner, utan ekar djupt inne i själen.

Smärtan han inte ville eller vågade se eller känna. Han valde att fly den i stunden eftersom det var enklare och fick honom att “må bra” när han egentligen mådde skit.

Den lilla pojken flydde eftersom han var rädd att känna det som skar sönder hans själ i bitar. Han var rädd att sitta där ensam med det som fanns där djupt inom honom.

Det var den känslan som jagat honom hela livet som en vålnad och som bara blir värre om han flyr, om han stretar emot och inte bara accepterar den. Den känslan flydde han i stunden genom kokain och alkohol.

“Den lilla pojken flydde eftersom han var rädd, han var rädd att känna det som fanns djupt inne i hans själ”

I den stunden insåg jag att jag spelade roulette med mig själv och vad som var insatsen var en annan versionen av en Tomas jag byggt upp de senaste åren.

Den drivna, glada, modiga, positiva, disciplinerade, lösningsfokuserade, ansvarstagande och tålmodiga.

Den låg på spelbordet som insats. Men vad var priset, vad kunde jag vinna? En version av mig själv jag redan levt med, en version av mig själv som var ett offer som levde i självömkan.

En version som inte tog ansvar, såg enbart problem, agerade på alla snabba tillfredställelser och luster, var driven mot destruktivitet och som fokuserade på hat och fientlighet.

Det var en version av Tomas som var sjuk, vriden och som inte såg något bra. Det var inget positivt pris jag skulle vinna utan enbart en förlust. Jag såg att jag höll på att vinna något jag inte ville ha.

“Dessa två versioner av mig själv låt oss kalla dem den sämre och den bättre strider ibland mot varandra. Strider som inte syns utanpå men som finns inom mig.”

När jag förstod vad jag hade varit de senaste tre helgerna, två dagar varje helg blev jag så äcklad av mig själv, mitt beteende och kortsiktiga tänk att jag inte kunde förneka det.

Det gick som en elektrisk stöt genom kroppen. Känslorna som jag kände var som klara budskap, som om någon stod bredvid mig och sa: Tomas, nu räcker det, nu har du lallat nog, nu är det dags att skärpa dig!

Det märkliga var att det inte fanns någon strid på insidan utan enbart stiltje och budskapet var kristallklart.

Jag torkade av näsan en sista gång, spolade ned kokainet som var kvar, lovade att “styra upp” mig och gick tillbaka till bordet och fortsatte äta som om inget hade hänt.

Det hade hänt massor inom mig. Det här var ett av de många tillfällen i mitt liv då jag valde att vända min skuta… igen.[

“Det hade hänt massor inom mig. Det här var ett av många tillfällen i mitt liv då jag valde att vända min skuta… igen.”

Det som ledde fram till denna stund var en lina, en lina som ledde till tre helger i rad, sex dagar med kokain och alkohol. Att dricka så här ofta och mycket var väldigt ovanligt, det hade jag inte gjort på flera år och fast jag lovat mig själv att aldrig “hålla på” kontinuerligt.

Jag var på väg åt samma håll som när jag började med Tradolan en gång i veckan, som sedan blev till två, tre och efter ett tag blev det varje dag.

Därefter började jag använda andra substanser som benzo, gräs, hasch, amfetamin och Ecstasy. Allt börjar med en …

Det börjar oftast så, en gång och sedan innan jag hinner säga “killivippen” och ta på spiken blir det nästan till en vana.

En gång kanske inte är ingen gång för dig utan flera gånger som för mig. Därför är det bättre för mig att det inte blir någon gång.

Jag höll på att koka soppa på samma recept igen för att bli en pundare, ett recept jag hade använt förut använde jag igen fast jag lovat mig själv att inte göra det.

“Allt startade med en lina som utvecklade hobbyknarkaren inom mig igen som ville bli professionell.“

Bara för att du säger att du slutat…

Några veckor senare gick jag på en fest och drack enbart några öl och några cider. Jag hade bestämt mig för att sluta med beteendet med fylla och kokain eftersom det gjorde att jag mådde sämre.

Det fick mig att kasta bort tid jag inte hade, tid som jag skulle kunna lägga på viktigare saker. Samma sekund alkoholen nuddade mina läppar var kokain allt jag kunde tänka på.

Det var inte bara en tanke som “det hade varit gott” eller “okej, det är najs” nej hela min själ skrek efter det och sa till mig att jag inte skulle klara mig utan det.

Det var ett sug utöver de vanliga, som en vampyr behöver blod för att överleva behövde jag kokain. Då förstod jag att jag inte ska hålla på med kokain även kallat snorkel soda, kooks, det vita guldet, ladd, kola, att ta en näbb eftersom suget var så starkt.

Kokain är inte ett kärt barn även om det har många namn.

Mitt sug efter kokain förstörde mycket av kvällen eftersom det kändes som om “det” satt på mina axlar som en stor hårig gorilla som luktade skit.

Med andra ord “det” tog min uppmärksamhet hela tiden och det är inte konstigt.

Det är jobbigt att bära hem en kasse med mat, tänk dig då att ha en gorilla på axlarna som luktar skit.

Om jag hade blivit för full och om kokain hade funnits tillgängligt hade jag tagit det.

Inte för att jag inte förstod att jag inte skulle utan för att jag inte är eller tänker bättre i stunden, att min lust, ett beteende, omgivningen, viljan efter snabb tillfredsställelse och “må bättre” indirekt tvingar mig.

“Om jag blivit för full och kola funnits hade jag med största sannolikhet tagit det.”

Vad fick mig att dra kokain? och vad får oss att välja att vara större eller mindre?

Vissa av dina mindre charmiga sidor vet du om. Du vet själv att du gör fel, att du inte borde göra vissa saker men när frestelsen dyker upp i din vardag har du svårt att motstå, du kanske inte kan eller tror att du inte kan eller så kanske du omedvetet saboterar för dig själv.

Det kanske inte handlar om kokain för dig. Du kanske vet om att du har en tendens att agera på ett sätt som inte är bra, vare sig för dig eller din omgivningen.

Att du lever i en destruktiv relation, äter för mycket skitmat, har alkoholvanor som en a-lagare som sitter på parkbänken i stan, tittar på för mycket serier, spelar dator som ett litet barn, klagar för mycket, hittar på ursäkter när det uppenbarligen är ditt fel eller så kanske du onanerar som om att du skulle dö om du inte kom flera gånger om dagen.

Om du rannsakar dig själv kommer du hitta saker du gör som kanske är helt åt helvete fel och väldigt destruktivt för dig.

Du kommer troligtvis se saker du borde göra mer av och som skulle vara bättre i det långa loppet.

Du kanske inser att du är en av de människor som är helt perfekta, som aldrig gör fel, aldrig tvivlar, aldrig gjort något dåligt i hela sitt liv, som inte kan “förstå” varför de gör eller inte gör vissa saker.

Du vet, en sådan perfekt människa de flesta verkar vara när de pratar om sig själva om man nu dömer utifrån vad de lägger ut på sina social medier, #Denperfektamänniskanochdetperfektalivet #Jagmårtoppenhelatiden #jagärsålyckligmedminkäraste

“Vi har alla stunder i livet där vi antingen kan röra oss mot vår potential eller förlora oss själva i snabb tillfredsställelse, lust, ansvarslöshet och flykt.”

Vi har alltid ett val, en fria vilja att bestämma hur vi ser på oss själva, händelser och andra människor.

Ibland kanske vi inte tror att vi har ett val men oftast har vi ett val även om det betyder att vi endast kan välja attityd.

Vid de flesta tillfällen kan vi även välja något annat, du behöver inte dricka en öl, ta en näbb, köpa snabbmat eller godis, du behöver inte slå på Netflix så fort du kommer hem utan du kan välja något annat.

Viss av dessa val och stunder kan vara helt avgörande för din framtid.

Men varför väljer vi att vara “mindre” eller “sämre”, varför valde jag att dra snorkel soda? Det finns väldigt mång anledningar om varför och jag tänkte berätta om fem anledningar som jag tror påverkar oss att göra klassiska “skitval”.

“Vid de flesta tillfällen kan vi välja något annat. Tillfällen som kan vara helt avgörande för din framtid.“

Vi låter vår biologiska kropp styra oss, den som är programmerad för att överleva i nuet.

Den vill undvika fysisk och psykisk smärta till vilket pris som helst.
Den vill uppleva glädje, den glädje jag tror många förväxlat med snabb tillfredsställelse.
Den vill undvika osäkerhet, som att prata inför en grupp, byta jobb, prata med vår partner om en jobbig sak, “ta tag i livets olika skeenden.
Den vill spara energi, som att vara lat och t.ex. göra saker utan att reflektera som att ligga kvar i soffan.

Några saker den kan få oss att göra:

Dra i sig en lina kokain i nuet för att slippa känna den psykologiska smärtan och för att “må bättre” i stunden.
Dricka sprit för att dämpa ångesten i nuet.
Stanna i en giftig relation eftersom den ger något. En relation som kan vara baserat på en säkerhet som du förväxlar med kärlek. Den du kände att du aldrig fick när du växte upp.
Titta på tv-serier för att du slipper tänka eller känna saker som du inte bearbetat.
Spelar datorspel eftersom …
Äta för mycket skräpmat eftersom det är enkelt, går fort att köpa eller tillaga och är gott. Onanerar flera gånger om dagen eftersom det gör så att..

Smärta- och glädje principen
Smärta- och glädjeprincipen sitter inristad i oss. Den är lika viktig som luft, okej inte lika viktig men nästintill. Smärta- och glädjeprincipen har fått oss att överleva. Principen säger åt dig att ta bort handen från spisen.

Den säger åt dig att inte stå på höga höjder. Den säger åt dig att röra dig ifrån fysisk och psykologisk smärta till glädje. Jag är skeptisk till kroppens och vår definition av glädje då kroppens och vår definition av glädje är mer snabb tillfredsställelse av våra luster än eftertänksamhet och goda val.

Dina val i nuet blir väldigt snabbt vanor
Dina val i nuet blir väldigt snabbt vanor speciellt om de ger snabb tillfredsställelse och glädje samtidigt som de undviker smärta.

Om aktiviteten uppfyller dessa kriterier kommer fortsatt agerande knappast ifrågasättas av hjärnan, eftersom vi är lata, vill ha snabb tillfredsställelse, undvika fysisk och psykisk smärta samtidigt som vi vill känna glädje.

Hjärnan vill vara effektiv eftersom den vill spara energi och att spara energi var viktigt när vi bodde i grottor. Hjärnan väljer alltid samma tankeloopar.

Den väljer att inte ifrågasätta att du borstar tänderna med höger hand, går in i ett liknande förhållande du hade innan, går till jobbet i sista sekunden, tittar på mobilen var tredje minut, bedövar smärtan inom dig med att fly genom att, dra en lina kokain, se på tv, dator eller mobilen.

Ditt förflutna jagar dig
Du har ett förflutet du inte är sams med, det kan vara en händelse som fortfarande definierar dig som människa. Du återupplever det förflutna i nuet då händelsen eller människan framför dig i nuet gör så att du får en känslomässig reaktion på något som varit.

Du kanske känner att du inte är värd att bli älskad eftersom…
Du kanske känner att du vill se jorden brinna eftersom…
Du kanske tycker och känner att du är berättigad X eftersom…
Du kanske älskar allt och vill ge kärlek till alla eftersom…
Du kanske inte litar på människor eftersom….
Du kanske har svårt med kroppskontakt eftersom…
Du kanske försöker överkompensera all kärlek du inte fick när du var liten..
Du kanske hade en förälder som var väldigt negativ som fick dig att …

Omgivningen är den osynliga handen som formar människan
Fest och alkohol gjorde att jag blev sugen på kokain. Vi skapar oftast vanor utan att tänka, vanor som är influerade av hur vår biologi fungerar men även hur vi påverkas av andra människor och beteenden.

Du tänker troligtvis inte på hur stark inverkan omgivningen har, den kan vara både positivt och negativ. Omgivningen kan hjälpa dig att bli mer tålmodig, jobba hårdare, visa mer ödmjukhet och bli mer medveten.

Den kan även få dig att agera på alla dina snabba lustar, kasta bort ditt ansvar som en soppåse och ljuga folk rätt i ansiktet.

“Omgivningen är den osynliga handen som formar oss människor.”

Något som kan hjälpa dig med dina val

Vi ska använda två psykologiska verktyg, smärta- och glädjeprincipen och även vikten av att ha ett mål. Först måste du rannsaka dig själv, du måste kunna stå i spegeln precis som jag gjorde och inse att här är ett beteende som “fuckar upp” mitt liv ordentligt. En grej som får mig att vara och bli mindre, något som jag måste acceptera och ändra på.

1. Vart du befinner dig idag, en realistisk granskning av dig själv
Du kanske inser att du är kvar i en relation som dränerar dig, att du ljuger för mycket, inte gör ett jävla skit om dagarna men ändå tycker att du är värd allt, att du inte vill ta ansvar utan slösar bort tiden, att du inte värnar om dina relationer och är mer egocentrisk än du trott.

2. Din dröm
Vad skulle du vilja uppnå? Vad skulle vara bra för dig? Jobbar du med något du trivs med? Spenderar du din fritid med aktiviteter som ger dig energi och mening? Reser du, skaffar nya hobbys, träffar underbar människor, har hälsosamma relationer med människor och gillar att leva?

3. Din mardröm
Är du beroende av kola och lika ansvarslös som Peter Pan? Väger du lika mycket som en flodhäst, jobbar på ett ställe du hatar, är alla dina relationer trasiga och dysfunktionella? Är du bitter och klagar på allt och alla och ser inget ljus i tunnenl och dricker lika mycket som en svamp?

Du blir motiverad av att ha ett mål men även en mardröm som jagar dig. Det är glädje- och smärtaprincipen i sitt esse. Du rör dig ifrån något du inte vill ha, din mardröm, mot något du vill som är din dröm. Du har valet att välja varje dag även om du inte tror att de val du gör har betydelse så har de det. Ska du ta ansvar och röra dig närmare din dröm eller ska du skita i att ta ansvar och falla mot din mardröm?

4. Mycket handlar om beteenden och hur du ändrar dem.

“Det som är fantastiskt med livet är att du kan välja själv hur du vill ha det. Så välja väl för i slutändan är det du som ska leva med valet, ingen annan.

Rulla till toppen