10 tips på hur du skriver en bok

Hur du skriver en bok är enklare än du tror

Du börjar inte skriva en bok utan du börjar skriva en bokstav i taget som förhoppningsvis blir fler och fler och bildar ett ord, ett ord kan bli två, tre, fyra, fem, sex och sju…

Orden kanske till och med bildar en mening med rätt grammatik. Flera meningar bildar så småningom ett stycke, flera stycken blir ett kapitel om du inte ger upp.

Ett kapitel blir flera och till slut en bok. Det svåra med att skriva en bok är att börja skriva den och sedan slutföra den.

Mycket av vad vi tror oss vilja göra i livet kan lätt kännas överväldigande, skrämmande och kanske till och med helt omöjligt.

Många har en dröm om att skriva en bok men väldigt få börjar eller lyckas slutföra den eftersom att bara tanken på hur du skriver en bok kanske gör att din hjärna rusar i tusen kilometer i timmen med frågor som: “En bok, hur ska jag klara det? Hur ska jag ha tiden till detta? Hur ska jag börja? Vad ska jag ha för framsida? Hur ska jag skriva? Vad ska jag skriva om?

Dessa frågor kommer emot dig med sådan kraft som om du vore en piltavla på en bar där de håller en darttävling. Hur du skriver en bok är en process som sker i små steg, ett ord i taget.

]“Det finns enbart ett sätt att äta en elefant på, en bit i taget” – Desmond Tutu

Min bokresa började för fem år sedan

Jag klev in i en liten lokal bokshop i Köping som hette Fablernas Värld. Ja, det är Köping som kallas Sveriges tråkigaste stad och där man bakade världens längst smörgåstårta (som sedan blev filmen Tårtgeneralen) Ja, det är samma Köping där den omtyckta serien “En annan del av Köping” utspelade sig och ja det är Köping som är något tåget swishar förbi utan att du lägger märke till det.

Bokshopen kändes otroligt välkomnande och designen var klassiskt Shabby chic, något jag uppskattade då de hade ett öga för design och känsla. Jag såg en äldre kvinna sitta bakom ett bord med en trave böcker framför sig. Hon hade blont hår, blå ögon och såg ut att vara rätt så kort.

Längden var svår att avgöra då hon satt på en stol men det var det första intrycket jag fick. Hon såg väldigt varm och välkomnande ut fast hon inte sagt något alls. Det lyste om henne som om: “Hej, kom och prata med mig, jag är trevlig!” vilket jag också tänkte och sa till mig själv “Ja, varför inte”. Jag gick fram till bordet utan att ha en aning om vad jag skulle säga.

Orden började flyta fram och konversationen var väldigt lättsam, enkel och engagerande. Vi pratade om allt mellan himmel och jord för att så småningom komma in på “livets frågor” som meningen med livet och döden, vad vi gör här, hur jag såg på världen.

Hon började fråga mig om mig själv, mitt liv och efter en stund satt hon tyst. Jag kände inget behov av att fylla ut tystnaden utan stod bara där likt en fågelholk och iakttog henne. Hon tittade på mig som om hon funderade på något, något jag inte hade en aning om, något som skulle förändra mitt liv för evigt.

“ Du borde skriva en bok och börja föreläsa”, sa hon med en förtroendeingivande röst
“ Hur gör jag det?” frågade jag och log.
“ Du kan börja med att gå med i ett projekt.”
“ Okej” svarade jag utan att ha en aning om vad jag egentligen svarade ja på.
“ Det var första steget på en helt ny väg i livet som jag aldrig hade kunnat se där och då.”

Några veckor senare fick jag en introduktion till hennes projekt vilket innebar att skriva en bok tillsammans med flera andra.

Efter första övningen visste jag att jag ville skriva min egen bok. Där och då började jag skriva på boken En man, flera liv. En bok jag inte hade en aning om hur jag skulle skriva, hur lång den skulle vara, hur många kapitel, vad dessa skulle heta, vad namnet på boken skulle vara, hur framsidan skulle se ut, hur jag skulle trycka den, vart jag skulle sälja den, vad folk skulle tycka och tänka om den eller om jag ens var “bra nog” att skriva en bok.

“När jag började kändes allt överväldigande som om jag hade tagit mig vatten över huvudet.”

När jag började blev jag nästan överväldigad av att jag skrev i både bokprojektet och på min egen bok.

Som tur var hade jag stöd från henne även gruppen. De hjälpte mig att fokusera på att fortsätta skriva och inte ge upp.

När jag skrev boken En man, flera liv kändes det som att jag skar upp bröstkorgen, strödde salt och pressade citron i såret för att sedan strimla upp hjärtat i små, små bitar. J

ag plockade fram mitt förflutna, återupplevde och iscensatte allt igen. Saker jag trott jag “kommit över” hade jag inte alls kommit över utan de förgiftade hela min kropp och jag hade aldrig gråtit så mycket som jag grät under tiden jag skrev boken.

En man, flera liv är skriven och färgad av väldigt starka känslor och mängder av tårar av djup sorg och eufori. Under tiden jag skrev boken En man, flera liv bodde jag på tre olika ställen, i en sjuårings rum och på två vardagsrumsgolv. Mina ägodelar hade jag i en resväska.

“Det var otroligt känslosamt projekt att skriva En man, flera liv och jag ångrar mig inte en sekund.”

Idag har jag skrivit och släppt tre egna böcker, En man, flera liv (2015/2/22),  Max och Horan (2018/11/1), Max fängslad av dig (2019/6/22), Max och Horan del tre är inne på korrekturläsning och ska släppas under 2019 och jag skriver på den femte boken. Jag har sålt tusentals böcker av dessa och jag har lärt mig massor eftersom jag klivit på de flesta minor man kan tänkas kliva på. Jag tänkte dela med mig av några läxor jag lärt mig längs vägen av hur du skriver en bok. Om du har en dröm om att du skulle vilja skriva en bok eller har börjat men fastnat klicka här eller på knappen längst ned på sidan.

Tips på hur du skriver en bok

 

En plats där du skriver

Fördelen med en plats är att du säger åt kroppen “nu är det dags!”. Precis som om att kroppen ska veta att sängen endast är en plats för att sova eller knulla i.

Faktum är att en plats där du skriver ska vara utan distraktioner precis som när du ska sova eller knulla.

Det är bland det svåraste som finns, att bli accepterad av sin omgivning och bemästra sig själv. Att inte titta på mobilen, surfa på Facebook eller vad det än må vara.

Ta bort allt som distraherar dig annars kommer du inte kunna skriva.

Det kanske betyder att du får sätta dig i skogen med papper och penna eller så kanske det betyder att du slår på ACDC på högsta volym och skriver.

Jag vet inte hur du gör men jag vet hur jag inte gör. Jag har inte mobilen i samma rum som jag sover eller skriver och jag skriver det första jag gör när jag vaknar på morgonen och innan jag lägger mig på kvällen.

Du måste hitta ditt sätt och jag vet att du vet vad som krävs för hur du skriver en bok, gör det!

Bryt ner boken

Befria dig från känslor som är överväldigande, skrämmande och kanske tanken på att det är omöjligt att bryta ner boken. Bokstäver bilar ord, ord bildar meningar, meningar stycken och stycken kapitel, flera kapitel = bok. Om du skriver en halv sida varje dag har du 180 stycken A4-sidor på ett år viket blir en bok!

Skrivschema & mål

Dina ögon kanske rullar bakåt i ditt huvud och du tänker, seriöst…mål? Skrivschema? Aldrig!
Om du inte väljer att ta dig tiden att skriva kommer du aldrig att göra det.

Du kommer alltid hitta på ursäkter. Enklaste för att få skrivande gjort är att lägg upp en klar skrivrutin, att du kanske går upp 30 minuter tidigare eller en timma tidigare och skriver, att du skriver på lunchen eller eventuellt på kvällen eftersom du kommer aldrig att få tiden, du måste ta den.

Du kan använda antal ord per dag som mål, 50, 100, 300, 1000… För att få ditt skrivande gjort skaffa en hållhake på dig själv.

Berätta om ditt mål för någon du känner. Säg att du ska skicka en text varje dag. Personen i fråga behöver inte läsa texten utan bara se att den kommer in på mailen varje dag.

Om du skulle missa en dag ska du betala personen 3000 kr. Jag förstår att “livet händer” ibland och något akut dyker upp MEN oftast är det latmasken och rädslan som hindrar dig.

Det som är positivt med att ge bort pengar är att du troligtvis inte vill göra det och personen kommer vilja ha 3000 kr. Det du gör är att du använder smärta- och glädjeprincipen till din fördel.

Gör en “outline”

En outline på en bok kan hjälpa dig otroligt mycket eftersom det finns något att falla tillbaka på. Om du skriver en faktabok kan du t.ex. bestämma vad kapitlen ska handla om innan. Du kan dela  upp boken i exempelvis sju eller tio kapitel. Varje kapitel består av något du vill skriva om/tycker är viktigt/intressant och bäst av allt vet att någon vill läsa. Låt oss säga att du skriver en faktabok om pingviner.

Exempel på outline

Kapitel 1 – Pingvinens historia
Kapitel 2 – Födelse och uppväxt
Kapitel 3 – Vuxna livet
Kapitel 4 – Vad skiljer pingviner från andra fåglar
Kapitel 5 – Vart hittar man pingviner
Kapitel 6 – Olika pingvinarter
Kapitel 7 – Hur länge lever en pingvin och finns verkligen pingvinhimlen?
Kapitel 8 – Vart bor Pingu?

I kapitlet kan du även göra underrubriker

Kapitel 2 – Födelse och uppväxt

*Kampen för att överleva
*Pingvinens fiender
*Pingvinherarki?
*När är en pingvin “vuxen”?
*Hur lång tid spenderar ungarna med modern

Om du skriver fiktion eller en verklighetsbaserad text kan du anteckna några händelser som du vet att du vill ska vara med i boken. När jag skriver fiktion låter jag ofta storyn bygga sig själv. Det kanske låter flummigt men jag vet inte hur den slutar och det gör mig exalterad och engagerad att fortsätta skriva. Vissa författare skriver ner slutet först vilket jag aldrig skulle klara av och jag skulle heller aldrig punkta upp allt som skulle hända i mina böcker eftersom jag inte vet. När jag skriver på bloggen är det mer faktabaserat och jag har en viss ordning jag oftast använder som du även får veta mer om i kursen “Hur du skriver en bok”.

Hur du hanterar din egen inre kritiker

Vi har alla en domaren inom oss som säger: “att vi inte kan” “ att vi inte borde” “att det är en dålig idé” “att det är dåligt formulerat” “att….”

Du måste inse att domaren är bra för att slipa ditt skrivande men inte samtidigt som du skriver.

Hur du skriver en bok är att du SKRIVER FÖRST och REDIGERA SEDAN! Det här är så viktigt att jag skriver det igen hur du skriver en bok är att du skriver först, redigera efteråt.

Om du försöker göra båda samtidigt är risken stor att du kommer vara så kritisk att du suddar ut allt.

Det bästa är att skriva utan att kritisera eller rent ut sagt utan att bry dig. Efter någon dag kan du redigera eller redigera när du inte kommer på något mer att skriva.

Vilken berättarform?

Vet du inte vilken berättarform du ska skriva i? Vad gillar du själv att läsa? Vad gillar du att skriva? Vet du inte? Läs och skriv mer så får du svaret.

Fyll berättelsen med konflikter, spänning och friktion

Om du vill skriva fiktion eller verklighetsbaserat intressant bör du fylla texten med konflikter, spänning och friktion.

Du behöver drama eftersom det får läsaren att känna. Du vill att läsaren ska känna eftersom det kommer få personen att fortsätta vända blad i boken.

Du vill att läsaren ska bli tagen på en berg och dalbanetur. Att bli kastad rakt in in i händelser tillsammans intressanta karaktärer i svåra situationer är en bra ledstjärna som någon känd författare sa.

“Om du är uttråkad av att läsa det du skrivit kommer läsaren vara det också.”

Efterforskning

Många av dagens böcker och filmer är baserade på samma typ av berättelse d.v.s. en arketyp. Exempel på arketypiska gestalter är rebellen, förrädaren, skurken, upptäckaren och hjälten.

Man kan även tala om arketypiska teman såsom sökandet, hämnden och resan ner i underjorden. Lejonkungen har många av dessa arketyper.

Var och en av dessa arketyper kommer från latinet, Carl jung och psykologin. I berättelsen om Lejonkungen dödar en broder den andra brodern för att han är avundsjukt och bitter. I berättelsen från Bibeln om Kain och Abel händer samma sak.

Men det är inte bara ett broderdrama utan filmskaparna har även lagt in hjältensresan som gör filmen ännu bättre. Simba förlorar sin far och går igenom tuffa strapatser som skulle kunna tolkas som besök i “underjorden”.Han ger inte upp utan blir starkare och växer som lejon.

Inte bara fysiskt utan även psykiskt och vi älskar “underdogs”. Simba möter Timon och Pumba som är filmens rebeller och någonstans här kommer hans ungdomskärlek Nala in i bilden igen.

Hon penetrerar honom psykiskt och de blir kära. Vi ser inte att de gängar eftersom det är en barnfilm men det är bara det som saknas på deras kärleksresa.

Tillsammans återvänder alla dessa rebeller till det förfallna riket som är underjorden. Simba får reda på att det var Scar som dödade hans far.

Han dödar då Scar och blir kvitt sitt förflutna och tar tillbaka riket och gör så att det blommar igen, för att sedan få en son av Nala och cirkeln sluts.

Dessa filmer är odödliga eftersom de innehåller så mycket vi kan relatera till.

Verktyg / program att skriva i

Du kan skriva på datorn i Word, Google Words textpad eller på notepad i din mobil eller ipad. Varför inte med block och penna? Jag använder alla sätt men det viktigaste är att skriva. Låt inte en tveksamhet i val av verktyg bli en ursäkt för att inte skriva.

Ge inte upp

Det är vanligt att man börjar skriva för att sedan ge upp eller att det känns så överväldigande och skrämmande att man inte ens börjar.

Jag har själv varit där, velat gett upp och tyckt att jag tog på mig för mycket!

Nu vet jag att jag klarar det men det var inte självklart första gången därför är det bra att ha någon där som kan hjälpa dig fokusera, som kan hjälpa dig när du vill ge upp och inspirera dig att fortsätta!

Rulla till toppen