Hur du blir bättre på att fokusera och få mer gjort

Hur du blir bättre på att fokusera och få mer gjort

Bli bättre på att fokusera och få mer gjort!

“Att kunna fokusera under dagen handlar oftast om att kunna klippa navelsträngen med tekniken.”

Under vissa stunder har jag problem med att fokusera. Då “tabbar” jag på datorn, skriver några meningar i ett worddokument, läser en artikel, går till mobilen och scrollar, till datorn igen, till soffan, läser en bok och sedan börjar jag om igen.

Att försöka få något “vettigt” gjort är som att sätta ihop ett tiotusenbitars pussel i mörkret med händerna bakom ryggen, vilket inte är omöjligt men väldigt svårt. Samtidigt som det känns som om att min själ exploderat och kläckts till en miljoner larver.

Larver som kryper åt alla håll med olika motiv i en slags tävling som inte går att vinna. 

Timmarna rasslar iväg som en full spelmissbrukares pengar på ett kasino. Känslan inom mig gör att jag inte får ett skit gjort och inte kan fokusera. Det kliar och jag känner mig allmänt värdelös.

Skillnaden mellan mig och en spelmissbrukare är att hen får något gjort även om det är att spela bort sitt livs besparingar.

Du kanske inte känner att det är som en miljoner larver som kryper iväg med din själ i olika riktningar men du kanske har problem med att fokusera, frågan är bara varför?

Varför har du så förskräckligt svårt att fokusera?

Du är en människa som har styrkor och svagheter

Vår gamla inprogrammerade biologiska “kod” innehåller bl.a. att agera efter lagen om minsta ansträngning, undvika osäkerhet, psykisk och fysisk smärta, hemfalla åt bekvämlighet, söka efter snabb tillfredsställelse, njutning, tillhöra en flock och gärna skapa beteenden därefter.

Denna “kod” kan ställa till det eftersom samhället oftast motiverar oss att följa koden. Koden motiverar oss i det mesta vi gör.

Reklam och mycket av dagens samhälle är uppbyggt och konstruerat efter “koden”, som bilar, hissar, tv-apparater och appar. Om du enbart följer den här strukturen kan det göra att ditt fokus kan bli splittrat.

* * *

Du är inte ”i linje” och därför har du svårt att fokusera

Du kanske ser dig själv bygga upp ett företag, vara mer hälsosam, en bättre förälder, ha en bra relation eller måla. Men i stunden sitter du bara i soffan och scrollar bort ditt liv. Kan det vara så att “problemet” ändå är att dina värderingar, vad du gör, vad du tror dig själv vilja göra och vem du är i stunden inte samspelar? Att dessa inte är i linje med varandra? Kan det vara just därför du blir splittrad och har svårt att fokusera? Du kanske inte ens vet vad du vill? Är det konstigt att du inte kan fokusera då?

* * *

Du värderar andras åsikter högre än dina egna

Att tillhöra en flock har varit vitalt för vår överlevnad. För att få tillhöra en flock måste man anpassa sig. Kan det var så att andras åsikter påverkar din förmåga att fokusera på vad du själv tycker är viktigt, kan det vara möjligt att du kanske är i fel flock?

* * *

Du grubblar för mycket

Om du någonsin hört “sluta tänk så mycket”, välkommen i klubben! Att tänka och grubbla är inte samma sak.

Att tänka är att låta fantasin blandas med nyfikenheten och låta den flöda fritt. Våga ifrågasätta dig själv, världen, idéer, koncept, ideal och människor. 

Att grubbla är en form av klagan eller en återberättelse av det förflutna

”Rutiner skapar vanor och vanor skapar dig.”

* * *

Du sover dåligt

Om du inte får tillräckligt med sömn blir din amygdala överaktiv. Amygdalan kallas även “reptilhjärnan”.

När den är överaktiv har du mycket svårare att stoppa dina impulsiva motiv.

Motiv som att äta godis, skitmat, skippa gymmet, undvika fysisk och psykisk smärta och osäkerhet. Du blir även mer stressad och mer känslomässig.

För lite sömn resulterar i att du egentligen blir en sämre version av dig själv. Om du har lätt för att agerar på impulser får du svårare att fokusera.

* * *

Du säger ”ja” för ofta

Samhället går snabbare än någonsin. Det är precis som att du sitter i en virvelvind som styrs av en galning.

Galningen har även hittat turboknappen och vill slå hastighetsrekord. Du säger ”ja” när du egentligen borde säga ”nej”.

Det leder till att du tar på dig mer när du egentligen behöver ta på dig mindre vilket i sin tur leder till att du har för mycket att göra, och ditt fokus blir splittrat och du får inte lika mycket gjort. 

* * *

Du har inga rutiner som hjälper dig fokusera

Dina rutiner skapar vanor och vanor skapar dig som människa. Dessvärre har vi enkelt att falla för rutiner och vanor som är kopplade till vår biologiska kod.

Vi faller för dessa vanor ganska enkelt, som exempelvis att sitta i soffan hela kvällen istället för att gå ut och springa.

 

* * *

Du låter dig själv bli distraherad

Om du vänjer dig vid att hela tiden bli distraherad bygger du upp ett beteende efter detta.

Ett beteende som gör att du tar upp din mobil var tredje minut utan att tänka efter vad du gör precis som när du borstar tänderna dvs. på ren rutin. Hint.., du visar dig själv turboknappen för galningen som styr virvelvinden.

* * *

Du tror inte på dig själv

Du har inget självförtroende vilket gör att du inte vågar försöka. Hur ska du kunna fokusera om du inte vågar försöka?

* * *

Du tänker inte alls 

Du har levt ditt liv utan att tänka på vad du egentligen vill göra. Det går att leva på flera olika sätt och du kan göra mer, vara mer och skapa något annat än vad du har idag. Du har kanske inte förstått att du kan förändra dig och ditt liv om du väljer att fokusera.

* * *

Du har satt för hög press på dig själv

Att vilja ha mer, bättre och större är ganska vanligt hos oss människor. Vilja och girighet har utvecklat oss att bli den ledande primaten och rovdjuret på planeten. Att vilja utvecklas ligger lagrat i oss.

Jag tror att när du skapar saker, får du se frukten av din potential, en potential som du blir nyfiken på, en potential som får dig att känna mening och tillfredsställelse.

Då du fortsätter att utforska din potential inser du kanske att det inte finns något stopp!

Detta kan också leda till att du vill för mycket och för snabbt. Om du fokuserar på tio eller tjugo uppgifter istället för en handfull kan det leda till att du får svårare att fokusera, att du känner större stress och får mindre gjort.

 

* * *

Du lever enbart efter dina känslor i stunden och därför har du svårt att fokusera

Känslor är inte enkelt. Många gånger har mina känslor sagt åt mig att dricka mig skitfull, knarka som om det inte fanns någon morgondag och bete mig som en skitstövel.

Dina känslor har troligtvis också fått dig att göra ganska intressanta/dumma/konstiga eller rent ut sagt idiotiska saker.

Min fråga är; varför skulle du då lyssna på dina känslor som att just de är de enda rätta? Varför skulle du identifiera dig med enbart dina känslor, som att enbart dessa är du?

* * *

… är det en kombination av allt och mer! 

Kan det vara så jävligt att känslorna är en kombination av allt? Det finns en möjlighet ja och dessutom att det är mycket mer än så!

”Att kunna fokusera under dagen handlar oftast om att kunna klippa navelsträngen med tekniken.” 

Tio tankesätt som kan hjälpa dig att fokusera

Att vilja stressa mindre, vara mer produktiv, kunna fokusera bättre, få mer gjort på mindre tid är inget nytt. Dessa områden har det skrivits om i tusentals år. Här är tio ”tankebomeranger” som kan hjälpa dig fokusera, stressa mindre och få mer gjort!

Träna upp din känsla för när du kan “pressa” och “vila”

När du ska vila eller när du ska “pressa dig” är individuellt. Du måste själv känna efter  och försöka hitta balansen. Balansen mellan dessa två hittar du genom att försöka göra en egen avvägning.

 

* * *

Skaffa rutiner

Rutiner bygger vanor och vanor bygger upp dig som person. Som jag nämnde tidigare gällande tandborstningen, den gör du oftast även om du inte “känner” för det. Försök att få samma rutiner när det kommer till din vision, som t.ex. att röra på dig mer.

 

* * *

Inse vad som är viktigt och börja fokusera på det

Enligt samhället är vissa saker viktigare än andra som att äga den modernaste och exklusivaste bilen, största huset och att dina barn får de högsta betygen.

Listan kan göras lång med ganska oviktiga saker enligt mig.

Istället för att du enbart sväljer allt som samhället anser vara viktigt, vad dina vänner säger är viktigt, dina föräldrar, din sambo bör du fråga dig själv; vad är egentligen viktigt för mig?

Du säger att dina barn är viktigast varför säger du “ja” till övertid?
Du säger att dina barn är viktigast varför har du 20 kilos övervikt?
Du säger att dina barn är viktigast varför säger du inte åt dem att jaga sina drömmar?
Du säger att dina barn är viktigast varför visar du dem inte vägen genom att vara en hjälte för dem?

* * *

Bli medveten om dina svagheter och styrkor

Det handlar om att bli medveten om det egna beteendet, kunna vara ärlig, öppen och ödmjuk. Du behöver inte lägga fram allt inslaget i bomull utan det kan räcka att säga; “okej, jag är här idag men imorgon ska jag bli 0.1% bättre än idag.”

Om du vet att du är en lat jävel kan du gå ut och gå 20 minuter idag.
Om du vet att du låter dina känslor styra dig kan du försöka hålla inne dina impulser.

Om du vet att du sover dåligt kan du försöka skapa bättre sovrutiner.
Om du vet att du är överviktigt och lever ohälsosamt kan du göra något åt det.
Om du vet att du jobbar för mycket kan du skapa ett arbetsschema.
Om du vet att du slösar din tid på skit som inte betyder något kan du göra något åt det

* * *

Inse att dina känslor inte är det viktigaste som finns

Du måste acceptera att du ibland måste få vara mer än bara dina känslor för att få saker gjorda som eventuellt kan vara jobbiga, som att bygga på din dröm, träna, äta mer hälsosamt, prata med din sambo, gå och fika hos din mormor och morfar. 

Du kan multitaska men ditt fokus kan blir splittrat

Människan kan göra flera uppgifter samtidigt, det är inget påhitt att vi kan “multitaska”.

Ett problem med “multitasking” är att ditt fokus kan bli splittrat. När det splittras får du inte lika mycket gjort på samma tid.

Det tar även längre tid att “starta om” hjärnan igen för varje ny aktivitet. Mitt råd är att inte försöka multitaska utan fokusera på en uppgift åt gången.

* * *

Kommunicera med din omgivning

Om du vet vad som är viktigt för dig börja forma ditt liv efter det.

Du kanske kan gå ner från 100 % till 75 % i arbetstid om du pratar med din chef. Tiden som du frigör kanske du kan ägna till att måla en dag i veckan.

Du och din sambo kanske hittar en bättre lösning för barnen, skolan och deras aktiviteter. Som att anordna samåkning med andra föräldrar?


Du kanske hittar en möjlighet till att få mer kvalitetstid med din sambo om ni klipper navelsträngen till tekniken.

Hitta lösningar genom att prata med din omgivning och fokusera på vad som är viktigt för dig men även för dem.

* * *

Skapa ett schema för att hjälpa dig fokusera

Vi är tillbaka på rutiner som blir till vanor, vanor som formar dig. Ett enkelt sätt är att göra ett schema.

Ett exempel kan vara att på måndagar, onsdagar och fredagar har jag 1-2 timmar att göra “vad jag vill” på.

På din “egentid” kan du tillåta dig själv att göra det du vill, som att träna, måla, skriva, slappa, läsa eller hälsa på dina vänner.

Under dessa dagar tar exempelvis sambon hand om barnen. På tisdagar, torsdagar och lördag är det sambons “egentid”. 

* * *

Ta bort distraktioner

Enklaste sättet att få saker gjort är skrattretande enkelt och det är att fokusera på en sak i taget. Att kunna fokusera i dag handlar mycket om att kunna klippa navelsträngen till tekniken.

Det enklaste sättet är att ge bort tv:n, avsluta alla prenumerationer, halvera ditt meningslöst scrollande på mobilen, fokusera på en sak i taget och sätta en timer på din “slöseritid” och på din din “aktiva tid”. 

* * *

Våga säga nej för att bli bättre på att fokusera

Om du säger “JA” till allt ger du galningen som styr tillgång till turboknappen. Att säga ja leder oftast till stress som du försöker överkompensera genom att byta fokus.

Du får med andra ord 10 % gjort av alla 20 påbörjade “uppgifter” istället för att göra klart ett mindre antal uppgifter eller projekt åt gången.

 

* * *

Få tillräckligt med sömn

För att du ska kunna fokusera bättre måste du se till att få tillräckligt med sömn. Sömn är en nyckel till ditt välmående både fysiskt och psykiskt.

* * *

Inse att du har begränsat dig själv

Vissa människor driver företag, tar hand om sin hälsa, har en familj och en sambo. Hur får de allt gjort? Har de längre dagar än du har? Tror du att de inte har samma “problem” som du?

Fråga dig själv; vad gör jag med tiden? Hur mycket tid slösar jag bort per dag? Ett tips. kolla din mobiltid.

“Om du vill “få tid” i livet att göra vad du vill, ge bort tv:n, avsluta alla prenumerationer, halvera ditt meningslöst scrollande på mobilen, fokusera på en sak i taget och sätt en timer på din “slöseritid.”

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Amygdala

One comment

  1. Lars Stoltze

    Jättebra! De är just så det är som du skriver Tomas. Är så glad att jag ger mig tid o läsa de du skriver. För det stämmer alltsammans. Tack Tomas

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *