Hur drömmar och mål i livet kan förvandlas till olycka

Hur drömmar och mål i livet kan förvandlas till olycka

 

Varför ditt mål inte kommer göra dig lycklig 

Vad det än är du försöker att uppnå (ditt mål) som du tror ska göra dig ”lycklig” för evigt, rånar dig från lyckan i stunden.

Jag pratade med en vän igår. Han är fruktansvärt driven, vill göra mycket och gör mycket. Vi pratade om storslagna planer för framtiden, mål, hur vi lever och varför.

Vi kom fram till en sak som vi gjort en del gånger senaste åren. Många som gör mycket, får veta att de kan göra mer och vill göra ännu mer. Om det du gör är kopplat till ett långsiktigt mål är det lätt att du glömmer mycket annat i livet.

Mitt företag är ett exempel och mycket av vad jag ”gör” idag är för framtiden. Mycket av min vakna tid går åt att ”göra” och listan av saker att göra tar aldrig slut, den är oändlig.

Betyder det att jag enbart ska ”göra” tills jag har ”det”? Nå, i kortare perioder går det att enbart ”jobba” men långsiktigt är det inte hållbart eftersom jag mår sämre om jag inte:

• Träffar vänner och nya människor
• Reser
• Provar nya saker
• Tränar
• Sover tillräckligt
• Äter bra.

Inget av det här vore möjligt om jag bara levde för att jobba. Även om jag älskar att jobba på mitt eget företag får jag inte glömma vad som gör att jag mår bra, varför jag började att jobba mot mitt mål och varför jag började för att kunna göra mer av det jag vill.

*       *        *

Anledningar till varför ditt mål inte kommer göra dig lycklig

Du lever enbart i framtiden

Jag försökte uppnå drömkroppen eftersom jag trodde den skulle lösa ”allt”. Allt som jag inte hade en aning om där och då. Eftersom jag inte hade ”drömkroppen” kände jag ångest i nuet.

Tänkte att ”allt” skulle lösa sig om jag bara uppnådde X och det är jag inte ensam om. Det finns flera som mig, som tror att när de kommer dit/blir/får X kommer ”allt” att lösa sig.

Tyvärr funkar inte människan så eftersom när du köpt huset, vill du ha bilen, när du köpt bilen vill du ha telefonen, när du har telefonen vill du ha en ny tv och sedan börjar det om igen.

Vi vänjer oss och vill ha mer, bättre och större. Om du hela tiden väntar med att leva tills du når X kommer du aldrig att leva utan du är alltid ”på väg”.

Lösning

Fråga dig själv: Hur ser min individuella balans ut mellan jobb, hobbys, vänner,  spendera tid med familjen? Hur mycket ska jag jobba på min vision? Måste jag planera ”tid av”? Varför vill jag uppnå det?

*       *        *

Du är fast i objektsyndromen

A. Du som människa har ett behov av att tillhöra och känna gemenskap eftersom vi är flockdjur. Det behovet kan vara så starkt att det övertygar dig att köpa skit som du egentligen inte behöver bara för att imponera på folk du inte bryr dig om.

B. Du köper även objekt för att det är den enklaste vägen att visa att du är ”värdefull” för dig själv och andra. Vad du egentligen gör är att du försöker köpa ditt självvärde. Ett självvärde som inte är till salu och för varje sak du köper utan att greppa denna idé desto tommare känner du dig.

Det är precis som du, jag och de flesta människor går i en trappa. En trappa av objekt som är knutet till våra behov.

Du börjar på steg noll, det är när du bor hemma och går i skolan och dina föräldrar tar hand om det mesta. På ett halvt steg har du skaffat dig ett jobb och ditt första hem.

När du har jobbat ett tag, sparat ihop pengar, kanske du tänker ”jag vill ha en bil” och köper en. Du står då på trappsteg 1. Efter bilen blir det nya dyra kläder, elektronik och möbler som byts ut med jämna mellanrum.

Du är nu på steg 1.5 och kanske får du en löneökning, byter jobb eller har sparat mer pengar. Nu ser du steg 2.0 som är en större lägenhet eller ett hus. Varför bor du i en etta, när du kan bo i en två eller trea? tänker du troligtvis med hjälp av andra.

Du köper en två eller trea och kommer till steg 2.0, för att behöva fylla ut den lägenheten med mer skit. För att du vill uppnå steg 2.5 som är en dyrare bil, en nyare telefon eller nya möbler.

För varje nivå du uppnår vänjer du dig och vill ha något annat, vilket gör att du kedjar fast dig själv i kedjor av guld som indirekt tvingar dig att göra saker du kanske inte vill, för att fortsätta ”leva”.

Det gör att du sitter fast i guldhjulet som enbart snurrar och du tror att du måste fortsätta springa eftersom du inte har något val.

Lösning
A. Fråga dig själv: Hur får du mer tid? Det enkla svaret är att du inte får mer tid. Du måste ta av tiden du redan har. Ett enkelt sätt är att jobba mindre, men det kan jag ju inte, jag har ju räkningar, kanske du tänker och känner panik gå genom kroppen.

Titta på trappan och krymp dina utgifter för att låsa upp mer tid. MEN DET GÅR INTE?! Sluta klaga då!

B. Förstå att du aldrig kommer att kunna köpa ditt självvärde och varje gång du försöker och tror att det ska hjälpa, ökar bara hålet av tomhet. Du får lära dig att bryta förbannelsen av mer magi för att må bättre.

*       *        *

Du blockerar dig själv från att känna ”lycka” eftersom du är inte är ”där”

Vi har alla olika mål i livet och ditt kanske är att ha oändligt med pengar så du kan torka dig i röven med dem. Din granne kanske vill jobba deltid och umgås med sina barn.

För en tredje kan det vara att köpa den där ”bilen”, en fjärde kanske vill sitta på en strand och skriva.

Under alla mål är orsaken att du vill ”må bra” eller ”bli lycklig” eller mindre ”olycklig”. Du vill alltså röra dig från smärta till glädje, och helst vill du gå runt och vara så lycklig du är på ett bra ”happy hour” hela tiden.

Ett problem med att vilja uppnå detta är att:

Vad det än är du försöker att uppnå som du tror ska göra dig ”lycklig” för evigt, rånar dig från lyckan i stunden.

Det rånar lyckan i stunden eftersom du säger till dig själv: ”Jag har inte/är inte/gör inte”, och därför kan jag inte vara lycklig, må bra eller vara mindre olycklig.

Lösning
Förstå att ett uppnått mål i sig inte kommer göra dig lycklig. ”Vägen är målet” är en ganska vanlig klyscha, som väldigt få kunnat förklara.

Jag är en av dem som kan förklara det efter mycket läsande och tänkande. Vi människor känner mening, tillfredsställelse och ”positiva känslor” när vi överkommer utmaningar.

Det ligger i vår biologi och det har troligtvis med att det var en kamp att överleva förut.

Därför skapade Moder natur detta belöningssystem i oss. Vägen och alla utmaningar du måste överkomma och lösa skapar alltså positiva känslor som mening, tillfredsställelse och glädje, därför är vägen ”målet” och inte målet i sig.

Om du fokuserar på vad du inte har (ditt mål), förstärker du saknaden av det

Om du har ett mål att uppnå en drömkropp finns risken att du enbart ser dina kropps brister.

Vilket betyder att även om du är i bättre form än du någonsin varit fysiskt, mår du sämre över det psykiskt eftersom du inte har ”drömkroppen”.

Om du är desperat över att vara ”snygg och sexig” kommer du känna dig fulare och osexigare. Att fokusera på att bli ”lycklig” och ”må bra” har visat sig leda till mer negativa känslor och depression.

Lösning

Om du försöker ändra dina negativa erfarenheter, tankar eller känslor blir det oftast en negativ upplevelse men när du accepterar dem blir det positivt. Vilket betyder att du ska träna på acceptans.

Vad det än är du försöker att uppnå som du tror ska göra dig ”lycklig” för evigt, rånar dig från lyckan i stunden.

Om du fokuserar på vad du inte har, missar du vad du har

Du har troligtvis förlorat något eller någon som du tagit för givet och när du förlorat det insåg du hur värdefullt eller värdelöst det var. Det kan ha varit en relation, din hälsa, en sak eller en aktivitet.

Om du enbart lever i framtiden är det väldigt enkelt att förlora nuet, som egentligen är det enda vi har.

Lösning
Fortsätt dröm, agera och skapa men glöm inte att nuet är det enda du har. Om du enbart lider över att du inte har/är/uppnått det du önskat kanske du ska ändra ditt mål eller din attityd över det.

*       *        *

Du når aldrig ”fram” till ditt mål

Vad det än är du försöker att uppnå eller tror dig vilja uppnå kommer du aldrig att nå fram. Det är precis som om du jagar en kameleont. När du kommer närmare, eller när du nått fram inser du att det var något annat eftersom:

A. Längs vägen förändras och utvecklas du. Du förstår även att när du agerar, får du se lite av din potential. Frågan du då ställer dig medvetet eller omedvetet är ”om jag kan göra det här, vad kan jag mer göra?”

Vilket gör att du gör mer, skapar mer erfarenhet och karaktärsutveckling som resulterar i att du vill göra mer. Inte nog med att du gör mer, utan när du gör mer får du även positiva känslor.

B. Det är möjligt att människan aldrig når fram eftersom vi gillar utmaningar och motstånd. Tänk dig själv att du är i ditt livs form men du vill fortfarande ha en ”bättre kropp”.

Du har sparat ihop 10 000 på kontot och nu vill du ha 20 000. Du har köpt en ny bil och nu vill du ha en helikopter. Jag tror att människan är biologiskt programmerad för att sträva och övervinna motstånd.

Lösning
Acceptera att du aldrig kommer att nå ”dit” och att du jagar en kameleont. Det du jagar är inte priset, utan jakten i sig, och att du är beroende av jakten, att jakten skapar vad du tror målet ska ge dig.

*       *        *

Ambition utan agerande

Många vill ha en bättre kropp, men väldigt få förtjänar det. Många vill ha mycket pengar, men väldigt få förtjänar det. Många vill ha en bra relation, men väldigt få förtjänar det.

Många vill ha en bättre karriär men väldigt få förtjänar det. Att du vill ha hela världen serverat på ett guldfat utan att göra ett skit är mänskligt. Att lida över att du inte får det är idiotiskt.

Att ha gigantiska ambitioner utan att agera och lida över att du inte ”får det” är idioti men ganska vanligt.

Lösning

Du säger att du vill ha en snyggare kropp men du är inte villig att röra på dig och äta bättre.

På samma sätt som du inte förtjänar mer pengar om du inte kan hantera dem du har.

Om du inte skriver kommer det aldrig bli en bok. Om du inte jobbar på en relation kommer den aldrig att bli bättre.

Det vanligaste är att du tycker synd om dig själv och hittar på ursäkter om varför du inte har en X. När det är ganska enkelt, du förtjänar inte det.

Och så fort du säger att det är någon eller något ”annans fel” tappar du ansvaret och kontrollen över att göra en förändring.

Titta dig själv i spegeln och var ärlig. Inse att du måste sluta hitta på ursäkter och börja hitta lösningar om du vill ha en förändring.

Troligtvis vet du inte vad du vill ha

Du köper objekt i form av bilar, hus, båtar, kläder, smink och lägger ned tusentals kronor på dig själva utan att veta varför.

Du kanske inte har en aning om vad du vill ha utan du köper allt alla andra vill ha.

Att agera som alla andra är enklare än att erkänna för dig själv att du behöver jobba på X,Y,Z som kan vara att försöka uppnå ett liv du vill leva och en person du vill vara och inte vad samhället säger.

Lösning
Börja fråga dig själv varför, vad du vill, varför inte och vad du anser är rätt och fel.

”Jakten skapar vad du tror målet ska ge dig.

Du kan bli deprimerad om du når ditt mål

Du har troligtvis tänkt och känt att ”när jag når dit, då kommer allt lösa sig” för att komma dit och inse att …

Det känns precis som innan, insikten som kan leda till att du faller ned i underlandet, där masken, prinsessan och Alice finns.

Du kanske tappar bort dig där nere i skogen och hamnar i en depression.

Lösning
Inse att vägen är målet, inte målet i sig, förstå att vägen till målet skapar mening och positiva känslor i ditt liv eftersom människan älskar att uppnå och överkomma utmaningar.

 
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *