”Dina motgångar borde vara berg du klättrar upp på, inte hålor du faller ned i och ser dig själv behöva klättra upp ur.”

Vi mår dåligt eftersom vi inte förstår vad det betyder att leva

Vi vet inte vad ”leva” innebär

En rovfågel pickar i sig någon annans ungar levande utan att blinka, och du vet de där gulliga små hamstrarna?

Det är inte ovanligt att de tuggar i sig ett av sina egna barn efter att de blivit födda.  Hönor pickar ibland i sig sina egna ägg, och om en björnhona föder en unge som inte är välskapt, är det vanligt att hon äter upp den. Skulle honan inte hittat tillräckligt med mat, är det också vanligt att hon dödar och äter upp sitt eget barn.

Andra djur i riket äter upp sin partner efter att de parat sig som spindeln svarta änkan, snacka om hårda tag …!  Vår avlägsna släkting schimpansen krigar mot andra schimpanser för att utvidga sina egna marker och de sliter ordagrant varandra i stycken, vilket inte var så charmigt eller PK-vänligt.

I växtriket suger vissa blommar ut energin från en andra för att leva, som världens största blomma Rafflesia Arnoldii. Eller ja, blomma och blomma. Det är en parasit som varken har rötter, löv eller stam.

Och du och jag då? Människan är någon form av en mer utvecklad och mindre hårig apa som bor och lever på planeten vi kallar jorden som bildades för över 4,5 miljarder år sedan och som hänger i ett svart skynke mitt i ingenstans, vilket sägs vara en del av oändligheten. Utan att sväva iväg till oändligheten zoomar vi in på jorden igen.

Jorden som inte vet vad som är bra eller dåligt, fint eller fult, ont eller gott eftersom jorden är neutral precis som alla djur och växter.

”Det är du som har förmånen att bilda uppfattning om gott/ont, fint/fult/ eller bra/dåligt.”

Vi mår sämre eftersom vi inte förstår vad det betyder att leva

Ofta har du, jag och alla andra utvecklade kala apor en naiv bild av världen. En bild som är uppbyggd på din erfarenhet, biologi, skeva övertygelser om vad andra ”lärt dig”, hur du tolkar din omgivning, vad du intalar dig själv om dina känslor och tankar om jorden och dig själv.

Människans öga kan inte se allt och vad du ser är förvrängt av dina instinkter. Dina föräldrar kanske glömde bort att berätta för dig vad det betyder att leva.

Att leva betyder att du en dag kommer att dö, alla i din närhet kommer att dö, du kommer troligtvis få ditt hjärta krossat, bli skadad, kanske permanent, bli sjuk, få ditt ego sönderslaget i bitar (förhoppningsvis), få sparken från ett eller flera jobb.

Du kanske misslyckas med ett projekt, kanske tusen, startar ett bolag som sätts i konkurs, sätter dig i en ekonomisk kris, hamnar på gatan, inte ha råd att äta, du kommer att bli blöt av regnet ibland och du kommer att sitta i bilkö.

Du har även chansen att leva, dela fantastiskt stunder med dina nära, bli kär, vara i bra form och vara nöjd över din kropp.

Du kanske har förmånen att få vara frisk och hälsosam, få nya jobb, kanske klättra i karriären, lyckas med ett projekt och ett bolag.

Du kanske kommer ha råd att äta dig mätt, kunna gå med ett paraply och skydda dig för det värsta regnet. Du kan sitta i bilkön och lyssna på min podd ”Tomas tankar” eller läsa min blogg istället för att skrika!

*       *        *

Du får välja

Om ditt hjärta blir krossat kan du berätta för dig själv att: ”Det är synd om mig, jag kommer aldrig hitta någon”, eller så väljer du: ”Det är en ny start och om det hade varit rätt person hade den aldrig skadat mig”.

Hur du hanterar vad som händer dig skapar dig som person och formar din framtid. Ska du välja att tycka synd om dig själv och leva kvar i olyckan? Vara tillbakadragen? Missa chanser och vara tragisk? Ska du berätta för dig själv att: ”Jag är misslyckad, det är synd om mig, jag kommer aldrig hitta en ny start.”

Du har troligtvis redan gjort det och vet resultatet. Inte ett skit blir bättre av att leva med offerkoftan, då den är blöt, kall och tung.

Om du ändå väljer koftan kommer du att lida mer än någonsin. Du kanske går så långt som jag gjorde, att jag hittade en mening med att plåga mig själv.

Jag led för lidandets skull, och när man gör det är det som om att världen reflekterar vad man känner. Personen sa så här: ”Eftersom jag är värdelös, misslyckad, inte duger, kommer jag aldrig hitta någon igen.” Personen ville inte träffa mig eftersom … Jag får inte det här jobbet eftersom …

Om det skulle vara så, varför skulle du vilja vara med den personen? Varför skulle du vilja ha det jobbet?

Att lida för lidandets skull är helt idiotiskt eftersom du kommer att uppleva svårigheter så småningom, det är bara en tidsfråga. Detta skriver jag inte för att säga att det är rätt eller fel, ont eller gott, bra eller dåligt utan det är vad det är.

Och att det är neutralt eller vad det än gäller, är det inget nytt och det är inte heller valet av vilken attityd du väljer till livet, vilket avgör hur ditt liv utspelar sig. Beroende på vilken attityd du än väljer är det som om världen återspeglar den till dig. Vilket gör livet till ett mentalt spel, ett spel som börjar i huvudet.

Ett spel som du kan göra enklare om du förstår och kan fånga upp dig själv från att ta på dig offerkoftan. För att förstå hur du ska göra det går vi tillbaka i tiden några tusen år.

Du står nu på gatan i ett gammalt Rom, där dammet yr från alla hästar och vagnar som åker förbi. Du känner hur dammet fyller din näsa, hur kladdigt det är i luften, den stekande solen på ditt fuktiga och dammiga hud.

Vakter med stora sköldar och svärd patrullerar på gatorna, handlare står och skriker att du ska köpa deras bröd, dadlar och guldsmycken.

Du är vrålhungrig, törstig och har svårt att hantera dina impulser när du kommer ihåg tre saker du lärde dig i morse från stoicismen.

*       *        *

Upphäv lidande med stoicism

1.Tudelningen av kontroll

För att uppnå lycka och frihet måste du förstå den enkla sanningen: Vissa saker i livet kan du kontrollera, andra inte. Dina åsikter, drömmar, lustar, saker som irriterar dig, dina val och beteende finns inom din kontroll eftersom du alltid har ett val i ditt inre liv. Allt är en del av livet och du väljer själv hur du ska leva.

Ditt inre som är vad du intalar dig själv om jorden och din karaktär. Saker du inte kan kontrollera är allt annat, som till exempel trafik, människor, en del händelser, vädret och nyheterna.

Du måste komma ihåg vad som är viktigast för dig, vart du ska lägga din energi, vad du ska bry dig om eftersom du inte har oändligt liv.

Att förstå vad som är inom din kontroll och inte är inte unik för stoikerna. Flera kulturer, filosofier och religioner har liknande budskap, som exempelvis buddhismen, hebréerna och världens mest framgångsrika missbruksprogram ”Anonyma Alkoholister” (AA).

Buddhismen
Buddha skapade fyra sanningar om hur man ska häva lidandet.

1. Allt är lidande, alla människor lider eftersom vårt liv är fyllt av begär och längtan.

2. Livstörsten är orsaken till lidandet, och den försvinner inte med döden utan återuppstår i kretsloppet av födelse och död.

3. Livstörsten och lidandet får ett slut när människorna inser att det är det ständiga begäret som gör oss olyckliga och vi slutar längta efter saker. När vi väl släckt livstörsten kan vi nå Nirvana och slippa återfödas.

4. Vägen till Nirvana kallas för den åttafaldiga vägen och brukar avbildas som ett hjul med åtta ekrar, som symboliserar rätt kunskap, sinnelag, tal, handlande, liv, strävan, medvetande och koncentration.

AA – Anonyma Alkoholister
De har en bön som säger ”Gud ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

Stoicismen
Stoikerna trodde att grunden för att minska lidandet och leva ett bra liv var att få klarhet i vad som är inom din kontroll och inte, och när vi förstår det kan vi välja att fokusera vår energi och tid på rätt saker.

Om du fångar upp dig själv kan du slippa slösa din energi och tid på att känna dig frustrerad eller maktlös. Du kan fokusera på vad du kan kontrollera vilket bygger styrka och effektivitet.

Oavsett var du är i ditt liv och vad du gör, om du tar ansvaret för att förstå vad som är inom och utom din kontroll kommer du att leva ett bättre och enklare liv.

Acceptans och medvetenhet kan bytas ut mot klagomål,  frustration och ångest. Det är så enkelt och självklart eftersom det enda vi kan kontrollera är våra övertygelser och handlingar.

Det är ingen idé att bli ledsen, arg, irriterad eller frustrerad över saker du ändå inte kan ändra på. Försök att göra det bästa av situationen och se dina motgångar som berg du klättrar upp på, inte hålor du faller ned i.

Fråga dig själv:

Var försöker du kontrollera saker som är inom din kontroll?
Dina tankar, förväntningar eller övertygelser om andra människor?
Din ekonomi, marknaden eller den politiska världen?
Din kropp, ålder, hunger, lust eller dina känslor?
Hur försöker du kontrollera saker som inte är inom din kontroll?
Hur är den relation du lever i?
Försöker du ändra på en människa?
Försöker du stoppa din ålderdom?
Är du rädd för döden?

”Dina motgångar borde vara berg du klättrar upp på, inte hålor du faller ned i och ser dig själv behöva klättra upp ur.”

2.Memento Mori – Begrunda din egen dödlighet

”Du kan lämna livet just nu. Låt det avgöra vad du gör, säger och tänker.”
– Marcus Aurelius som var stoiker och mer känd som Caesar.

Att begrunda din egen dödlighet betyder inte att du ska spela ”Kent” och skära dig i handleden med rakbladet som kom med skivan. Att begrunda sin egen dödlighet eller meditera om döden har sina fördelar.

En stor fördel är för att förstå att vår tid är begränsad, att vi ska uppskatta varje stund mer eftersom vi inte vet hur många fler stunder vi får med vänner och käraste. Det kan få oss att bli mer i ”nuet”, bli mer tacksamma och fokuserade. Det kan också få oss att börja skriva på den där boken, måla tavlan, starta bolaget eller knyta på sig skorna och gå ut i spåret.

”Memento Mori” förvandlar ett rakblad och en sång av ”Kent” till tacksamhet, uppskattning, mer fokus och förståelsen om vad som är viktigt. Det har tvärtom effekt eftersom stoisk filosofi inte såg döden som något smärtsamt ämne, som skulle ignoreras utan som en del av livet, en del som skulle bli omfamnad för att göra livet mer komplett.

*       *        *

3.Amor Fati – Älska ödet

Rädd för förändring? Vad kan existera utan det? Vad är närmare naturens hjärta? Kan du ta ett varmt bad och lämna veden som den var? Äta mat utan att tillaga den? Kan någon viktig process ske utan att något förändras? Kan du inte se? Det är precis samma sak med dig – och lika viktigt för naturen.” – Marcus Aurelius

Stoikerna använde ”Amor Fati” för att kunna acceptera världen runt dem och förebygga att deras sinnesro blev rubbat av saker de inte hade kontroll över. Amor Fati betyder att älska ödet eller älska ditt öde och stoikerna älskade ödet.

Deras attityd var att vad som än livet kastar på dig, bra som dåligt, ont som gott, fult eller fint är det menat, så ta det med en nypa salt och älska det med allt du har inom dig. Varför du ska göra det är för att världen är i konstant förändring. Förändring som kan vara bra och dålig.

Det mesta av förändringen kan vi inte kontrollera. Lär dig alltså att acceptera ödet som en del av livet, att göra vad du kan, vad som är inom din kontroll och vad som än händer dig, vad som har inväntat dig sedan dag ett. Ödet har gett dig förmånen att uppleva saker.

”Låt oss förbereda våra sinnen som om att vi skulle komma till slutet av livet. Låt oss inte skjuta upp något. Låt oss balansera livet bok varje dag … Den som gör finputsningen på deras liv varje dag, har inte dåligt med tid.”

källor
https://dailystoic.com/what-is-stoicism-a-definition-3-stoic-exercises-to-get-you-started/
http://www.buddhisminfo.se/De%20Fyra%20%C3%84dla%20sanningarna%20enligt%20Theravada.pdf
https://www.biblegateway.com/passage/?search=Hebrews+2&version=GW

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *