En simpel guide till Stoicismen

En guide till Stoicismen

När jag bodde i bilen snubblade jag in på filosofin Stoicismen. Orden och tankarna från stoikerna Seneca, Epicetius och Marcus Aurelius hjälpte mig att hantera en svår tid i mitt liv. Istället för att tycka synd om mig själv och gråta varje kväll efter jag krupit in i bagageutrymmet för att sova valde jag att läsa om Stoicismen. Under den här perioden läste jag hundratals sidor filosofi och här tänker jag ge dig några utav de bästa råden från Stoicismen. En sak som var väldigt viktig för stoikerna var just att ha rätt mental attityd.  Men vad är rätt mental attityd enligt stoicismen?

Hur får man rätt mental attityd enligt Stoicismen?

Vi kontrollerar inte det som händer utan vi tolkar händelsens betydelse

Allt som händer i ditt liv kan bli kontrollerat genom hur du tänker och uppfattar det som sker.
Du tolkar betydelsen av en händelse, om den är bra eller dålig. Genom att förstå att du har ett eget val tar du tillbaka kraften. Kraften? Tänk dig exempelvis bumbibjörnarna och saften eller Asterix och Obelix med brygden eller du kanske kan relatera bättre till han som käkar spenat och blir urstark? Poängen är densamma. Du måste ta tillbaka kraften och det gör du genom att inse att du har ett val, valet att bestämma om vad händelsen betyder för dig. Ibland händer saker som inte är ditt fel eller någon annans fel men du väljer fortfarande betydelsen av det. Beroende på hur du väljer får stunden och ditt liv en betydelse.

Om en relation tar slut kan du välja att tänka: Är mitt liv slut eller är det här början på något nytt?

Så förstå vad du kontrollerar och inte är en stor del av stoicismen

Det finns alltid ett val

Det spelar ingen roll om du är miljardär eller sitter i fängelse. Du har alltid ett val, valet att välja. Valet att kan ge dig en möjlighet att bli fri i sinnet. Så sluta spill din tid på att tänka på saker som du inte kan kontrollera eller att det är synd om dig. Det ger absolut ingenting förutom misär. Du kommer alltid kunna känna en frihet när du kontrollerar dina val även vad livet än må kasta på dig. Du väljer alltid din attityd.

Att vara paranoid och rädd förstör dig

Att kunna hantera rädsla handlar om självkontroll. Rädslan kan lätt få dig att tappa greppet om verkligheten. Om du låter den styra dig kommer du sluta dig inom dig själv och ditt liv helt stanna upp. Innan du hinner säga blåbärspaj sitter du på ett rum med låst dörr och vågar inte prata med någon eller göra något.

Ilska hjälper inte

Ilska är som ett virus. Det sprider sig blixtsnabbt i kroppen och löser inga problem.
Stoikerna trodde att ilska var onödigt dvs en värdelös investering som inte borde göras. Om du agerar med ilska slösar du dyrbar energi som du kunde lagt på annat. Därför är det väldigt bra att träna på att inte bli arg.

Allt tar plats

Även om du får saker gratis tar de plats antingen i ditt garage eller i ditt sinne. Vissa saker äger dig mer än andra. Vad skulle hända om du började göra dig av med all skit du inte använder eller egentligen inte har råd med? Som den där bilen…

Förstå vad som är inom din kontrollförmåga

Det enda du kan kontrollera till 100 % är dig själv, dina val och dina handlingar.
Allt annat som du försöker kontrollera skapar oftast ett lidande inom dig. Lidandet tar form av ångest, rädsla, frustration och ilska. Känslorna skapas på grund av att du troligtvis har helt orimliga förväntningar på din omvärld och jag är glad att säga: ”Världen kretsar inte enbart kring dig”.

Praktisera fattigdom

Bekvämlighet kan bli ditt fängelse eftersom du hela tiden tänker att någon kan ta allt ifrån dig. Det finns ett utmärkt sätt att göra dig beredd på svårare tider i livet och bli en expert på att hantera upp- och nedgångar. Prova att leva fattigt en vecka varannan månad. Sov på golvet, ät billigt (exempelvis ris och tonfisk), använd inte bilen, gör ditt liv mindre bekvämt. Du kommer inte bara uppskatta ”allt” när du får tillbaka din bekvämlighet utan också veta att du klara dig om det barkar åt skogen.

Du ”blir” vad du tänker mest

Vare sig du tänker mest positivt eller negativt kommer det bli en neutral respons i din vardag. Om du tänker mycket negativt är sannolikheten stor att du ser världen som negativ. Om du väljer att se det goda i allt, hur tror du det blir då? Börja med att vara tacksam och se det goda i vad som sker.

Du vet inte allt

Det här är en tanke som kan hjälpa dig om du vill prova något nytt. Ödmjukheten inför att du inte har en aning om framtiden kan vara nyckeln till att du agerar.

Hur du hanterar en katastrof är allt

Karaktären är inte formad när allt går enkelt och lätt, den formas när allt går åt helvete och livet är svårt. Låt inte problem förgifta ditt sinne utan låt positivitet leda dig även om det är becksvart.

Sök motstånd och utmaningar

Det bästa sättet att lära dig är från utmaningar och när du går igenom tuffare perioder i ditt liv. Det gör dig smartare, starkare och mer förberedd inför nästa motgång.

Du måste lära dig hantera dina impulser

Dina impulser gör att du ofta skenar iväg som en vild häst. Suget efter… lusten efter… och ju oftare du ger efter för dina impulser ju fler ”herrar” har du som styr över dig. Du måste förstå att du har ett val när något händer, du kan agerar eller vänta! Därför är tipset att ta tio djupa andetag innan du agerar väldigt bra. Om du har agerat på ilska hela livet reagerar du troligtvis per automatik. Du har glömt bort att pausa och går igång omedvetet. Det är detta som skiljer oss från djuren då djuren inte har en ”pausknapp” medan människor har. Så använd den och bryt ditt beteende som du varit fastkedjad i hela livet..

1 reaktion på ”En simpel guide till Stoicismen”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen