Hur du listar ut vad ditt nästa stora steg i livet är

En dag är du glad, jobbar på ett vanligt jobb, kanske ditt eget och eller genom ett projekt, träffar vänner, tränar och livet känns fantastiskt!

Nästa dag vaknar du på morgonen och känner att bara genom att försöka ta dig upp ur sängen är som en månrakets landning.

Allt känns meningslöst och du vill bara göra något annat. Det enda du kan tänka är: Vad fan är det här? Vad ska jag göra med mitt liv?

Jag har varit där massor av gånger och jag tror alla har varit eller kommer dit. Det finns ingen som är immun mot att vara förvirrad och osäker på vad nästa steg ska bli.

Vilket inte är konstigt eftersom det finns oändligt med saker du skulle kunna göra. Det är verkligen obegränsat och de flesta utav oss förstår att det är svårt att göra allt vi vill.

Att uppnå något som är värdefullt i livet är svårt och tar tid, mycket längre tid än vad vi vill. Bra hälsa, relationer och framgång händer inte utav sig själv.

Om du vill att bra saker ska hända måste du agera. Inte bara en gång utan MÅNGA gånger!

***

Vad ska du göra med ditt liv?

Jag kan inte säga vad du ska göra med ditt liv, ingen kan förändra ditt liv, förutom du själv. Däremot kan jag berätta olika strategier som får dig att göra ett val.

Först måste du förstå att vi människor är otroligt lata i grunden. Helst skulle vi vilja leva i en otroligt lat värld där vi skulle göra så lite som möjligt.

Vi skulle aldrig utsätta oss för risken att känna eller uppleva fysisk- eller psykisk smärta eftersom det är av vår natur att vara lata och överleva.

Om vi fick bestämma hade vi suttit hemma, köpt pizza till dörren, druckit cola, varit bittra på att Netflix och HBO inte producerar avsnitt snabbare.

På sin höjd hade vi tagit några steg för att borstat tänderna, tvättat oss, om ens det. Möjligtvis skulle vi ta några steg i samband med att vi behöver gå på toa, då vi förövrigt skulle bli irriterade då toabesöket stör vår tid i skärmvärlden. Eller vänta, vi är nästan där redan …

Du kan inte förvänta dig att något ska hända om du lever ett liv som jag beskriver. Det är helt omöjligt att bli hockeyproffs utan att åka skridskor eller kunna hantera en puck.

Du måste förstå att vi aldrig utan anledning kommer att ändra på oss. Om du vill ha en ändring måste du göra den själv. Ibland kommer en anledning till ändring utav livet såsom en skilsmässa, eller genom ett dödsfall.

Eller du kanske blir dumpad, relationer går i tusen bitar eller att du får sparken från jobbet. Men om vi inte har någon anledning till ändring kan du tvinga fram en genom att skapa den själv!

Vad ska du göra med ditt liv?
Vad ska du göra med ditt liv?

1. Bränn dina broar

Om inte något ”händer” i ditt liv kan du skapa en gnista genom att bränna broarna. Det betyder inte att du behöver dra upp ditt liv med rötterna om du inte vill.

Du kan uppdatera din hjärna och ifrågasätta ditt tänk och inse att mycket utav vad du tror är sant, inte är det.

Jag har dragit upp mitt liv med rötterna flera gånger om. Ena gången flyttade jag ned till Australien för att plugga i två år. Andra gången till Göteborg och jobbade på gym, tredje gången till Norge för att jobba som surlärare.

Efter det flyttade jag från Norge till Stockholm, och från Stockholm ned till Portugal, sedan tillbaka till Stockholm igen. Till slut flyttade jag tillbaka till Köping och efter jag bott i en bil.

Jag har haft över fjorton olika jobb i åtta industrier. Jag har återskapat mitt liv flera gånger och inte bara i en kategori utan i flera, så det går!

***

2. Gör ingenting

Det är exakt motsatsen till att bränna dina broar. Det betyder inte att du ska pilla dig i naveln, äta chips och scrolla iväg ditt liv på Facebook. Okej, nu är jag förvirrad Tomas, du säger emot dig själv! Håller du på att tappa förståndet? Nej absolut inte eftersom livet är fullt av motsägelser.

Det finns inget som säger att så här är livet, utan livet är dynamiskt. Du kanske redan provat att bränna dina broar men det funkade inte. Då kanske det är dags att prova en annan strategi!

Att sluta tänka på ditt nästa ”steg” kan vara väldigt befriande. Prova att sluta tänka så mycket och börja göra mer! Ibland behöver du en annan strategi för en situation, en strategi funkar inte i alla lägen.

Prova gärna att umgås med vänner, familj, träna och ta hand om dig själv som du skulle gjort med någon du bryr dig om.

P.S. att lista ut vad ditt nästa steg är just det, ”att lista ut”. Det är inget som bara kommer serverat på ett guldfat till dig. För mig handlar det om att prova olika saker så jag vet vad jag gillar och inte gillar. Precis som i godishyllan! Så PROVA!

***

Rulla till toppen