Något som får oss att vara sämre än vad vi egentligen är

Något som får oss att vara sämre än vad vi egentligen är

Något som får oss att vara sämre än vad vi egentligen är

– Ta upp det du har i fickorna, sa karln framför mig.
– Jag har inget, svarade jag.
– Spela inte dum, väste han då som en orm.

Min brors kompis, en annan vän och jag stod inne på lagret bakom butiken jag precis snatta från. Det var inte första gången jag stulit.

Skillnaden var att jag nu stod där tagen på bar gärning och önskade att allt var en mardröm, men det var det inte. Något inom mig sa att det inte var mitt fel.

Jag ville inte acceptera eller se att det var mitt val att stoppa dessa små stålfigurer i fickorna. Det var ingen annan som gjorde det, ändå ville jag inte ta ansvar över det och försökte fly.

Mina känslor och tankar rusade genom mig och försökte hitta en bra ursäkt men det fanns inget jag kunde säga för att fly denna hemska situation.

Jag ville bara bryta ihop och börja gråta, men valde att leva ur någon skev stolthet och arrogans. Dessa känslor kom från att jag skulle spela tuff eftersom en av min brors vänner var med och jag ville inte visa mig svag, så jag satte tårarna i halsen.

***

Det absolut lättaste du kan göra är att klaga, och skylla ifrån dig

Tycka synd om dig själv, hitta på anledningar om varför saker inte funkar, begränsa andra människor, vara bitter, agera på avundsjuka, hat och förakt. Det är inte konstigt att du gör allt det här eftersom:

•Du kommer att dö.
•Alla i din närhet kommer att dö.
•Du kommer troligtvis bli utsatt/blivit utsatt för saker/händelser som inte är ditt fel men som du får ”bära med dig.”
•Du kommer känna att saker är orättvisa och det kanske de är?
•Du kommer behöva göra saker som du inte vill.

Precis som när jag blev tagen på bar gärning tänker jag belysa en bov i dramat som får oss att vara sämre än vad vi egentligen är. Något som varit vår styrka och gjort så att vi överlevt är nu vårt fall.

I äldre dagar kunde smärta (fysisk och psykisk) och osäkerhet leda till vår egen död. Idag begränsar dessa egenskaper oss enormt mycket, eftersom samhället har utvecklats från grottorna, björnskinn och eld till radio, tv, internet, onlinepizza och snart kan du resa runt världen från din egen soffa med VR.

En stor del av vårt ansvarslösa beteende är rotat i vår biologi som gjort att vi överlevt som ras. Svenssons i dagens Sverige behöver inte svälta ihjäl, sova i grottor eller vara oroliga över att en sabeltandad tiger ska slita av en huvudet. Tusentals år har gått men en del av vår biologi är fortfarande densamma.

Det som förut hjälpte oss att överleva, gör idag så att många förfaller

Det som förut hjälpte oss att överleva, gör idag så att många förfaller
Det som förut hjälpte oss att överleva, gör idag så att många förfaller

Biologin kan få oss att kasta bort vårt ansvar som ett tuggummi som tappat smaken, att mer än någonsin agera på lust och snabb tillfredsställelse.

Som till exempel genom sex, sociala medier, droger och ja, även alkohol. Vår strävan efter överlevnad gjorde att vi lindade in oss i björnskinn för att inte frysa ihjäl.

Idag orkar vi inte knappt röra på oss. Istället klagar vi på att Netflix och HBO inte släpper de nya avsnitten till Vikings, Games of Thornes och alla våra favoritserier snabbare. Från att inte veta om vi skulle få mat idag för att överleva, till att kunna beställa hem

2 000 kalorier utan att behöva lyfta på luren eller röven. Allt har gått extremt snabbt och en del av vårt biologiska arv handlade om att överleva dagen genom att undvika fysisk- och psykisk smärta och osäkerheter för att inte dö. Vi har fortfarande kvar detta bagage i oss men det fungerar lite annorlunda idag tack vare utvecklingen.

Fråga dig själv:

•Har du någonsin sagt eller gjort något för att rädda ditt eget skinn?
•Varför gjorde du det? Var det för att undvika en konflikt? Ångest? Ett slagsmål? Eller rädslan för att bli upptäckt?
•Men vad är den huvudsakliga anledningen till alla dessa ursäkter?
•Du vill inte uppleva smärta eftersom din biologi vill att du ska leva.


En annan fråga du kan ställa dig är: Varför tycker du att det är jobbigt när du inte har full kontroll? När du inte vet? Har det något med osäkerheter att göra tror du? Att du vill veta? För att, just det, överleva. Vår biologi kommer göra allt i sin makt för att överleva till och med lura dig. Om den lurar dig genom att

•Du gör aldrig fel.
•Du jobbar alltid hårt.
•Du är värd allt.
•Du är alltid på topp.
•Du förtjänar alltid bäst och mest. Eller?

Vilken kapacitet tror du den har att lura andra?

Konsten är att veta och medvetet börja göra andra val

Precis som jag ville skylla ifrån mig när jag blev tagen på bar gärning, måste du acceptera ansvar över ditt liv och dig själv.

Du bör även bli medveten om att du är en lat jävel i grund och botten, som kommer göra allt i din makt för att inte behöva göra något.

Om du gör det här och slutar hitta på ursäkter skapas en mening med ditt liv. Det är inte lätt och därför skiter de flesta människor i det eftersom det är enklast. Men vad är egentligen enklast? Att rycka på axlarna och säga: ”Det är inte mitt fel att …”

Du kanske har rätt, eller inte? Men låt inte en händelse definiera ditt liv utan låt vägen tillbaka göra det. En sak du måste förstå är att mycket av det som hänt, det du vill skylla ifrån dig är ditt eget fel.

Du kan byta jobb, flytta, hitta en ny partner, nya vänner, resa runt världen, bli framgångsrik, skriva en bok, leva i djungeln som en indian, lära dig nya saker fast du tror att det är försent. Det är enbart din biologi som lurar dig och gör dig mindre än vad du egentligen kan vara för att den vill att du ska överleva.


***

Så istället för att:

•Skylla ifrån dig, ta ansvar över ditt agerande och känn mening i ditt liv.
•Istället för att säga: ”Jag tjänar för lite pengar.” Byt jobb eller lär dig något nytt!
•Sluta intala dig själv att du är värd dina drömmar, för att i samma stund trycka igång Netflix istället för att jobba emot dem.
•Släng bort alla dina ursäkter om varför du inte ska träna, och börja TRÄNA.
•Sluta tycka att världen är orättvis och att du inte får vad du tycker att du är värd och börja jobba emot det!

21 comments

 1. Gunilla Jakobsson

  Ja livet kan vara tufft det är lätt att skylla ifrån sig och inte ta tag i ev. problem som finns.
  Rädslan för att inte duga är ofta stor. Det är viktigt att prata med varandra istället för att vara stor och duktig och blunda.

 2. Så otroligt bra skrivet.
  Jag tror att de flesta känner igen sig i det du just skriver.
  Vi kan ju igentligen bara förändra vårat liv själv

 3. Det var det bästa jag läst på länge👍👍👍

 4. Så läsvärd och värdefull text .
  Kom precis in i mitt liv när jag behövde den som mest 🤲🏻

 5. 👍👍👍

 6. Den enkla sanningen, är jag som lever mitt liv. Måste själv ta ansvar för mina egna handlingar. Finns ingen asfalterad väg att gå i livet, är mer som att klättra i berg.
  Men varje dag får man göra till den bästa, i morgon kan det vara för sent.
  Ha det gött

 7. Kloka ord🤗

 8. Tack och kul att du gillade den

 9. Helt rätt!

 10. 👍👍👍

 11. Vad glad jag blir att du gillade den och att du hade användning för texten!

 12. Det glädjer mig att du tycker, tack 🙂

 13. Tack för du tar dig tiden att kommentera 🙂 kul att du gillade den! och jag håller med

 14. Absolut, det är helt rätt! tack för att du tog tid tiden att kommentera 🙂

 15. Sådana fantastiska tankeställare du ger mig varje gång jag läser dina inlägg. Du är verkligen en människa av kött och blod, fylld av ärlighet och otrolig på att delge oss följare dina funderingar och tankar. Så tacksam för att få följa dig, då jag mellan varven dippar ner i humöret nu under min process. Stort tack för att du valde livet när du körde där på vägen i din bil! 🙏🙏❤️

 16. kul att du uppskattar mina texter Rosemari. Tack för dina fina ord

 17. Vilken otroligt bra text, det bästa jag läst på väldigt länge👍❤❤

 18. kul att du gillade den, tack 🙂

 19. Fredrika Erenhall

  Thats life!

 20. Absolut Fredrika!

 21. Eva. Zandin

  Älskar det mesta du skriver 😉 När allt är okey , ibland får jag backa bandet o ta in dina kloka ord 🙏❤️

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *