Hemligheten bakom framgångsrik kommunikation

Hemligheten bakom framgångsrik kommunikation

Hemligheten bakom framgångsrik kommunikation


Vad är hemligheten bakom framgångsrik kommunikation?

Om du utbildar dig kan du får ett bra och ordentligt jobb när du är 35–40 år, jobba där tills du är 60 år för att sedan gå i pension lite tidigare, det vore väl toppen, eller hur?

Jag stod och tittade på honom utan att säga något. Orden var som ett piskrapp över ryggen. En smärta som var psykisk. Jag förstod intellektuellt att världen var annorlunda då han växte upp.

Att han ville att jag skulle må bra och ”lyckas” i livet, att han inte förstod eller ville förstå min dröm. Innan jag hann svara sa han: ”Du kan alltid anställa någon i ditt eget företag som gör det du gör, sen kan du fortsätta jobba på ditt nuvarande jobb och ”klättra.”

Orden skar inom mig och det kändes som om ett gift spred sig genom kroppen. Allt jag ville göra var att kasta tillbaka något som skulle göra att han fick samma gift i sig. Istället för att reagera valde jag att iaktta mina egna känslor och tankar. Som en gubbe på ett moln satt jag över dem och bara tittade. Jag lät min nyfikenhet vandra.

•Varför kände jag så här starkt?
•Blir jag upprörd för att jag inte känner mig hörd?
•Varför kände jag ett förakt inom mig?
•Varför ville jag försöka ”ge tillbaka”?
•Varför kändes det som om att han attackerade mig?
•Varför kändes det som om jag behövde försvara mig genom att försöka övertala honom att min världsbild var rätt och hans var fel?
•Varför skulle jag behöva göra det?
•Varför kan jag inte bara acceptera att han har sin världsbild precis som jag har min, utan att försöka ändra på honom? Det är precis det jag vill att han ska göra med mig. Bara lyssna utan att försöka ändra på mig, så jag ska väl kunna göra detsamma? Måste någon av oss vinna?

Jag har diskuterat sånt här med honom några gånger förut och resultatet är detsamma. Han kan inte eller vill inte förstå att världen har förändrats.

Våra möjligheter som människor, samhället, mina drömmar, vad jag gör eller vill göra är inte som när han var i min ålder. Men vem är jag och säga att han har fel och jag har rätt? Det är inte så enkelt. Men vad har det här med kommunikation att göra? ALLT

***

En vanlig miss vi gör i vår kommunikation med andra

Det enda han vill är att jag ska må bra och vara lycklig och han har försökt vägleda mig. Men jag är för bångstyrig eftersom jag vet att hans version av världen är nästan helt tvärtemot vad jag vill.

Det enda sättet för mig att lyckas enligt honom är att utbilda mig till något ”ordentligt”. Att därefter få ett papper på att jag lyckats med utbildningen, för att sedan jobba på ett jobb tills jag är 60 år och efteråt kan jag börja resa och ”njuta”.

Han har inte tagit in i sin ekvation att jag inte vill sitta vid en bänk och plugga. Jag har aldrig gillat det. Själva lärandet i sig har jag inget emot. Faktum är att jag älskar att lära mig och utvecklas men inom det jag själv vill, tror på och behöver för att uppnå min dröm, och det ska vara på mitt sätt.

Jag har förklarat för honom vad jag vill uppnå och varför. Då brukar jag få höra: ”Jaja, Tomas, det är bra med drömmar.”

Sen vevar han igång sin repiga skiva om och om igen: ”Ordentlig utbildning, jobb, njuta av livet gör man när man fått pension.”

Det komiska i allt det här är att jag egentligen inte har någon rätt att bli arg på honom eftersom hans världsbild är annorlunda. Men ibland blir jag det, inte så han märker men inom mig känner jag att det bubblar.

***

Världen ser annorlunda ut idag och den fortsätter att utvecklas

De äldre versionerna av samhället gjorde det nya möjliga. Vad som var normalt förut är inte normalen längre.
Spektrat har ändrats och är mer extremt åt båda håll i alla kategorier.

En stor anledning utav det är för vi idag har mer trygghet, möjligheter och val. Människor provar olika jobb, flyttar utomlands, jobbar hemifrån, startar eget, byter partner genom att svajpa höger och försöker till och med nå sina egna galna drömmar.

Möjligheterna som öppnas med till exempel internet är näst intill oändliga. Information finns i överflöd och allt du vill lära dig finns en sökning bort, tre klick och snart enbart en fråga. Du kommer fråga Siri.

Jag har själv till exempel tittat på två hela universitetskurser på Youtube, tusentals timmar inom digital marknadsföring, kommunikation, personlig utveckling, ledarskap you name it, allt finns där och mycket mer!

Om du skippar alla kattfilmer och när människor trillar förstår du att det är som ett universitet online, du kan lära dig näst intill vad som helst genom Youtube eller Google.

Om vi jämför tekniken och utvecklingen från 1900–1980 till 1990–2008, sen 2008–2018 är det galet. Den har gått vertikalt senaste årtiondet och nu även AI som vi knappt förstår själva.

Jag kan nästan inte föreställa mig en värld utan vår kommunikation genom smartphone, mobilt bankid, alla sociala medier och informationen som finns i överflöd längre.

Ändå har jag levt i en annan värld. Jag har minnen kvar när vi var ute och lekte i skogen, kurragömma och samlade på kapsyler.

Vi hade inga mobiltelefoner utan ringde hem till kompisen genom en telefon som satt kopplad i väggen!!? Vår tv stod oftast ensam i vardagsrummet och samlade damm förutom på fredagskvällar då det var Disneydags och vissa helgmorgnar.

Internet och datorspel var inte intressant förrän jag kom upp i sena tonåren. Jag känner mig uråldrig när jag skriver detta och mina framtida barn kommer känna likaså när jag berättar om den tiden.

De kommer nog tro att jag skämtar, eller att jag kommer från dinosaurietiden.

Kommunikation var tex att skriva brev till varandra

På samma sätt som till exempel dina föräldrars generation inte hade en aning om internet när de var små, eller vad för jobb det skulle kunna skapa är vi blinda i nuet.

Ett stort problem som jag ser idag är just att människor begränsar varandra genom att tvinga in andra människor i deras världsbild.

Oftast är det omedvetet genom vår biologi som fått oss att överleva. Våra vänner, nära och kära vill oftast vårt bästa, att vi inte ska uppleva någon psykisk eller fysisk smärta. Så de försöker guida oss så gott de kan för att vi ska undvika det.

De ger dig råd och vägledning utifrån deras egen världsbild och om den är begränsad får du begränsade råd. Det är därför du inte ska ta råd från nästintill någon.

Personen som berättar hur du ska leva har överlevt och gjort sig ett ”liv” som de känner är bra. Därav försöker de få dig att leva som de gjort.

Som ”man” ska göra för att de förhoppningsvis älskar dig, bryr sig och vill ditt bästa. Därför rekommenderar de kanske den säkra vägen med en ”bra” utbildning, ett jobb för att sedan gå i pension och då kan du börja leva.

Men det finns ingen direkt mall som säger att du ska ha fast jobb längre, en Volvo, villa, färg-tv, fru när du är 30, 35 eller 40 år eller om du någonsin ska ha det, du kanske inte vill.

Eftersom vi uppenbarligen inte förstår bättre ifrågasätter vi inte våra tankar eller känslor utan bestämmer oss för att det här är rätt och det är enda sättet.

Du måste bestämma själv, så sluta låta andras världsbilder begränsa dig, men framförallt sluta begränsa andra med din världsbild!

***

Så vad är hemligheten bakom framgångsrik kommunikation?

Svennekoden är bara en av många möjliga vägar, det finns oändligt men oftast ser vi inte bortom vår egen begränsade världsbild. Jag ber dig, begränsa inte andra människor genom att tvinga in din världsbild på dem, visa förståelse, lyssna, fråga, håll ditt sinne öppet och bjud in nyfikenheten även om det skapar osäkerheter inom dig eftersom det hjälper dig att utvecklas.

***

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *