Varför du aldrig ska ta råd från (nästintill) någon

Varför du aldrig ska ta råd från (nästintill) någon

Var försiktig med vem du tar råd av

Största delen utav alla människor i din närhet kommer inte kunna hjälpa dig eftersom de inte har lyckats uppnå det du vill. Mängden av dem springer ändå runt på planeten och ger råd till höger och vänster likt någon Messias.
De tror sig ha koll, ja kanske till och med lurar sig själva att det vet, vilket är väldigt komiskt, precis som det här inlägget: ”Råd om att inte ge råd.”
Förut var jag själv expert på allt, gav bort råd till höger och vänster som om att jag skulle dö om jag inte gjorde det. Jag har även kvar den kvalitén idag, men gör mitt bästa för att vara mer selektiv med att ge råd. Är jag en hycklare? Som jag ser det är jag mer av en komiker som belyser döda vinklar för människor.

Jag kan erkänna att jag inte har en aning om vem du är, vad du gör eller vad du vill. Istället för att människorna runt omkring dig erkänner att de är lika vilsna som första gången de orienterade i skolan så ger de råd.

Vi ger oftast råd då vi inte vet bättre och för att slippa smärta utav att kunna bli utfrysta, nedvärderande och utskrattade.

Vi vill fortfarande minimera risken av att bli lämnade av ”flocken” som var en definitiv död i början utav mänskligheten. Belöningen efter du gett råd är inte heller så dum.

Den får dig att känna som om att din existens har en mening. Vad är det för döda vinklar jag ser med att ge och ta råd?

Råd och motiv

Varför du inte bör tar råd från nästintill någon
Varför du inte bör tar råd från nästintill någon
Vi söker och tar rådgivning från höger och vänster fast vi inte vet om personen har en aning om hen har rätt information.
Det är vårt begär efter tillhörighet, acceptans och rädslan för det okända som får oss att vilja ha direktiv och det gör oss sårbara.
Människor kan därför bli styrda med en järnklo utav vad omgivningen tycker är bäst för dem, vilket är bra för att bli ”dresserade” och fungera i ett samhälle, samtidigt otroligt tragiskt.
Det positiva är att samhället funkar, de hjärtskärande är att om du har en annan dröm om ditt liv som att kanske jobba med hästar i USA, måla, resa runt omkring i världen, jobba från en dator eller starta eget företag kan omgivningen (föräldrar, lärare, vänner och familj ) ha så stort inflytande på dig att du begraver din dröm.

Tänk om dina föräldrar inte rest speciellt mycket och varit anställda på ett företag hela livet. Det är inget fel på att inte vilja resa eller jobbat på samma företag hela livet. Felet uppstår när personen ger råd om dessa saker till någon som vill resa, starta eget företag och prova olika jobb. Vad tror du att du får för råd? Jag vet, du kommer med största sannolikhet att få råden:

*Säkerhet är viktigt.
*Skaffa dig ett ordentligt jobb.
*Resa gör man som pensionär.
*Det är bra att ha drömmar.
*Nöj dig med det du har.
*Du kanske misslyckas.
Dessa råd kommer i olika varianter, men grundtemat är detsamma, du går emot osäkerhet i olika kategorier i ditt liv, något som personen du rådslår med kanske inte gjort och troligtvis aldrig skulle göra.
Personen i fråga kanske är nöjd med sitt liv, vilket är superbra och vackert samtidigt som du måste fråga dig själv:

Vart tror du att du kommer hamna om du följer den här personens råd?

Jag kan berätta: Ingenstans! Personen i fråga ger dig råden från sitt eget perspektiv, erfarenheter och om vad hen skulle göra.  Personen säger egentligen: Jag skulle aldrig våga, jag är rädd, gillar säkerhet, ett ordentligt jobb. I min värld är det ungefär som att ta dessa råd:

* Ta relationsråd från någon som är otrogen.
* Hur du ska dricka utav en alkoholist.
* Hur du ska träna och äta utav någon som inte tar hand om sin kropp.
* Hur du ska kunna spara ihop 50 000 kronor utav någon som aldrig sparat en krona.
* Hur du ska sköta din hygien utav någon som inte bryr sig om sin egen.
* Lära dig surfa utav någon som inte kan det.
* Annonsera utav någon som inte gjort det eller förstår mänsklig psykologi.
En mörkare nyans av sanning är att många i din omgivning kommer omedvetet eller medvetet göra allt i sin makt för att du inte ska ändra på dig.
Anledningen är för att det kommer att kunna skapa osäkerheter i deras liv och försvåra er relation.
Om du upptäcker/blir exponerade för något nytt som du inte varit med om bubblar osäkerheter upp inom dig, det har med vår överlevnad att göra.
Den enorma skillnaden är att du blir den osäkerheten i deras liv då personerna inte riktigt vet vem du är längre, vad du gör eller vad du vill. Det är här ett mörker (bitterhet, avundsjuka och förakt) som kan födas genom att de börjar ifrågasätta sina egna val och liv.
* Tänk om jag hade försökt, vad hade jag varit då?

*Skulle jag lyckats?

Istället för att personen i fråga är kvar i hinken själv och gör något åt sin meningslösa existens som hen pissar iväg på Netflix, chips, försämrar sin hälsa varje dag och är allmänt bitter på att livet inte är rättvist är det lättare att dra ned dig också.
Vilket är helt galet då personen borde bli inspirerad och göra något åt sitt liv. Men det är jobbigt och därför blir många begravda med sina drömmar, de vågar inte ens försöka eftersom omgivningen säger att det är omöjligt och håller ned dem som ett ankare.

Att agera på rådet

Om person A ger råd till person B som applicerar det utan att lyckas på grund av tusen miljoner olika orsaker, som kan vara olika DNA, social kapacitet, IQ, social umgängeskrets, ålder, inflytande, kunskap, livserfarenhet, vädret med mera, kan ett mörker skapas inom person B.

Det blir nästan på automatik att B skyller ifrån sig och säger: ”Du sa ju” för att skydda egot och här börjar giftet att spridas.

Giftet som är förakt och bitterhet mot person A som sa: ”Gör så här” men det funkade inte. Tänk dig själv hur många föräldrar som inte har en aning om vad de ens vill bli.

Ändå ska de styra sina barn in på alla möjliga karriärvägar. Om barnet säger att de vill måla får det troligtvis något liknande i ansiktet:

”Det kan man inte tjäna pengar på, det är inte ett riktigt yrke, dröm mindre, var realistisk och välj något annat.” Istället för att säga:

”Ja men det låter ju toppen, varför inte ta ett vanligt jobb på deltid sedan kan du måla på fritiden och börja sälja dina tavlor tills du kan leva på det? (Om det nu är det ungen vill).

Om rådet jag får skulle funka? Super! Kör på!

”Why trust the knowledge of a brickmaker about jewels? Would you go to the breadmaker to inquire about the stars?
No, by my tunic, you would go to the astronomer, if you had power to think.
And next time if you would have advice about jewels, go to the jewel merchant. If you would know the truth about sheep, go to the herdsman.”
-The Richest Man in Babylon, George S.

Råd och målbild

Råd och målbild
Råd och målbild

Det är en stor skillnad på hur du ser världen, dina föräldrar, deras föräldrar och hur jag ser på den. Jag har annorlunda mål och många säger att de är gigantiska, att jag borde vara nöjd.

Vad dessa människor inte förstår är att jag inte vill sitta på staketet och stirra på månen när jag blir gammal och tänka: Tänka om.

Då lever jag hellre kvar i illusionen av att en dag ska jag åka förbi månen under tiden jag fortsätter bygga på min raket som kraschat en miljon gånger.

Jag vill:

* Bli finansiellt oberoende.
* Ha en fantastiskt kropp (Brad Pitt i fight club).
* Skapa en underbar och meningsfull relation med en livspartner som kan leda till familj senare i livet.
* Ha en passiv inkomst som jag kan försörja mig på.
* Springa ultramaraton.
* Ta fallskärmscertifikat.
* Surfa big wave.
* Lära mig dansa tango.
* Skriva två ”bestsellers”.
* Jaga kronhjort i militärkläder med pilbåge runt om i världen.
* Köpa ett strandhus bredvid världsklassurf, där jag kan bo sexmånader per år, bjuda in vänner och familj som kan bo och stanna hur de vill.
* Köpa en mattsvart Lamborghini.

Med åren har jag lärt mig att mina mål är annorlunda än många andras och jag har fått höra massor av gånger:

* Nöj dig med det du har.
* Sluta sträva efter så mycket.

* Pengar gör dig inte lyckligare.

Normalt sätt så öppnar jag inte den här ”asken” utan jag brukar tänka: Aja du har din syn, jag har min.
Men en gång kände jag mig tvungen eftersom personen i fråga står mig nära och jag var trött på att höra det. Så jag ifrågasatte kommentaren:

* Tomas pengar gör dig inte lyckligare, de rika är inte lyckligare.

* Jaha, hur vet du det? Min bild utav dig är att du har haft precis så du klarar dig hela ditt liv, knappt det. Du har även klagat på det, att det varit så jobbigt, allt har varit så dyrt och det har varit svårt. Ändå säger du att pengar inte kommer göra mig lycklig, att de som är rika inte är lyckliga. Vem känner du som har miljoner på ett konto?

”Folk”…, fick jag som svar.

”Jasså? Nämn ett namn då”, svarade jag och synade hans bluff.

Tystnaden efter mitt svar gav mig hans svar. Jag kan hålla med om att pengar i sig är värdelöst men att du kan köpa dig tid med pengarna älskar jag.
Tiden som jag kan göra det jag vill som skriva, surfa, umgås med vänner, resa, läsa, utmana mina rädslor, göra musik, träna, tänka, sova, utmana mig själv och uppfylla mina drömmar. Det är vad som är positivt med pengar och om det var snäckor som hade hjälpt mig med det, ja då hade jag samlat snäckor.
”The mediocre have a very narrow perception of reality, and in turn, their lives. They see things as they are, not how they can be.” -Ryan Holiday.

Fråga aldrig en person om råd om du inte vill byta plats med den

Det flesta som ger råd berättar om sina drömmar eller så flyter de omkring på ett rosa moln där deras luftslott står med en enhörning parkerad i garaget.

Enhörningen som bajsar guldtackor och sprider magiskt stoft och som får alla att må bra hela tiden. Det är lite samma sak, luftslottet och att drömma.

Drömma är en viktig del utav att våga utföra men utan att göra är drömma som att onanera, enbart otroligt skönt men ganska meningslöst och kladdigt!

Att människor berättar om sina drömmar är fantastiskt men att ta råd från en person som endast pratar är en helt annan fågel. Darren Hardy från Sucess Magazin summerade det bra:

”Never ask advice of someone with whom you wouldn’t want to trade places.”– Darren Hardy, Success magazine.

Och slutligen det komiska, mitt råd om att ta och ge råd

Att ge råd;

Om du inte har en aning svälj din stolthet och säg att du inte vet istället för att ge råd som oraklet i Matrix.

Även om din son frågar om råd inom företagande är det bättre att du vägleder honom till någon som kan ge honom ett mer korrekt svar än vad du kan ge (om du aldrig haft eget eller varit intresserad.)

Så snälla, sluta led folk i mörkret när du själv famlat runt där hela ditt liv.

Att ta och applicera råd

De flesta människor i ditt liv har inte en aning om hur de ens skulle uppnå det du vill.

Därav bör du vara försiktig med vilken information du faktiskt applicerar. Om du inte vet vad eller hur du ska bära dig åt får du lita på dig själv och ta ett litet steg framåt i osäkerheten.

Osäkerheten som du kommer behöva utforska eftersom du vill ha något ingen annan har måste du göra något ingen annan gör. En annan idé kan vara att söka upp rätt lärare och träning för det du vill ha och fråga dig själv:

* Har personen vad jag vill ha? Om Ja, följ dem! Om inte, gör om och gör rätt!!

2 comments

  1. Anna-Karin Hjärpe

    Du är så full av insikt och jag hoppas många tar till sig av det du skriver för det är precis så som du beskriver livet 🌞

  2. Tack och kul att du gillar inlägget 🙂 ha en underbar vecka!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *