Enklaste sättet att ta reda på vad du ska göra med ditt liv

Enklaste sättet att ta reda på vad du ska göra med ditt liv

För att hitta svaret på frågan behöver du veta hur ditt Nirvana bör se ut. För att veta hur ditt Nirvana ser ut är det enklast att börja bakifrån, och nej jag pratar inte om bandet, groupies eller sex.

Så vi går ifrån Curt Cubain och Doggystle till att försöka besvara frågan: Vad du ska göra med ditt liv? 

 Frågan många inte kan besvara eftersom de troligtvis inte har funderat på den, gjort speciellt mycket, vågat drömt sig bort och agerat eller kan det vara så att de ser sig själva som en passiv pjäs i livets spel?

***

För att ta reda på vad du ska göra måste du börja spela

Livets spel är ett spel som spelas passivt eller aktivt på flera nivåer samtidigt. Som om att du skulle spela på fem väldigt komplexa brädspel på en och samma gång och allt påverkar ett större spel. Regelverketet i spelet är Sveriges lagar, din omgivning (föräldrar, vänner, lärare, bekanta och du som individ).

Du tolkar reglerna som du vill och vissa spelare följer dem, andra inte. Ett självklart straff i spelet är att gå direkt till fängelse, som i Monopol. En regel ingen utav spelarna undankommer är tiden du spelar. Vare sig du vill det eller inte spelar du varje sekund, minut, timma, dag, vecka, månad och år.

Tiden du har att spela är begränsad och den kommer ta slut. De flesta spelar ändå som om att de har obegränsat med tid. Det gör att många spelare håller tillbaka sin egen och andras pontential.

Det finns även en viss slump i spelet och om det som händer är bra eller dåligt är upp till spelarens tolkning. Belöningarna i spelet är stunderna då du kommer åt ditt eget nöjesfält i hjärnan och mår toppen (som när du spelar Monopol och någon hamnar på din gata där du har ett hotell).

Pjäserna i spelet är du och människor du möter, som är olika men ändå snarlika. Din upgift är att ta reda på hur du ska spela med din pjäs. Hur du kan nyttja de olika metoderna, tänket och förståelse i alla spel och väva ihop allt. Det är därför du inte ska ta råd från nästintill någon.

Du måste börja ransaka dig själv, din spelstil, potential och dina drömmar om hur du vill spela. Ett steg i rätt riktning är att du ska börja använda saken du har mellan öronen, och nej jag menar inte lägga wax i håret.

Jag menar hjärnan. En annan är något i bröstet, det kanske är en sten eller en skattkista som det är dags att öppna. För att min idé ska funka måste du låta dig själv känna, tänka och leka med fantasin, precis som du gjorde när du var liten.

*Lek med fantasin, är du ett barn eller Tomas?
*Japp! Den naiva bilden utav att jag en dag ska flyga förbi månen behövs, annars hade jag inte börjat bygga på min raket. Då hade jag varit för självkritisk och rädd.

Du kanske känner ett motstånd att göra övingen jag delar med mig, eftersom det inte är ”normalt”. Jag kan hålla med, det är inte normalt om du spelat enligt den vanliga spelstilen som är ”Svennekoden”.

Uttrycket som en gammal idrotsslärare använde och betyder ett typiskt svenskt liv: Villa, vovve, volvo, färg-tv, familj och sedan börjar du leva när barnen är stora och du är pensionär.

Om du vill spela den spelstilen är det fantastiskt om inte är det en viktig sak du aldrig får glömma, det handlar inte om dem, det handlar om dig och om du inte känner att ”Svennekoden” är din spelstil får du byta.

Om du vill ha något annat i livet än vad du har just nu, då måste du göra något annat. Du kommer bli tvungen att prova andra spelstilar och vad som anses vara ortodox i den vanliga spelarens ögon för att få svaren du söker. Vi kan börja redan nu men en övning.

*Sluta Tomas! Det här är trams.

*Nej! Du får sluta! Du söker något och det är anledningen varför du läser det här, fortsätt läs igenom övningen för att sedan utföra den själv.

Res iväg till ditt framtida jag och om du vill ha några bilder låt mig måla upp dem för dig.

För att besvara frågan vad du ska göra med ditt liv res iväg till ditt framtida jag

Du sitter på altanen vid ditt strandhus och ser ut över havet. Fåglarna seglar över skyn och ditt ansikte värms upp av solen. Du hör vågorna exploderar i strandkanten och har precis kommit upp från din morgonsurf.

Din älskade kommer ut med en kopp kaffe till dig och du känner att ”jag klarade det”. Din mentala och fysiska hälsa har aldrig varit bättre, trots att du är skitgammal.

Du har massor av underbara vänner som du besöker ofta och fått den stora äran att lära din barnbarn att surfa. Barnen som älskar dig och din galna äventyrliga attityd. Du jobbar fyra till fem timmar om dagen via din dator och trivs som fisken i vattnet.

***

Du sitter i en gungstol och gungar på en ladugård i Australien. Skyn är bland de vackraste du sett i hela ditt liv, fast du rest runt världen flera gånger.

Tänk att jag hittade min drömplats, tänker du medan din fru kommer ut med en kopp kaffe. Du sminskar henne på rumpan som tack. Hon flinar och du ler då attraktionen och dragningskraften till varandra fortfarande brinner efter 30 år tillsammans.

Ni lever ett väldigt enkelt liv på gården och försörjer er själva. Din fru och du har fantastiska barn och barnbarn som besöker er flera gånger i veckan.

Du spenderar tiden med att rida, skriva böcker, jaga och besöka vänner du har runt om i hela världen.

***

Du vaknar upp i en Penthouselägenhet i New York. Vilken sjuk natt, tänker du och ser två nakna 20- eller 30-åringar ligga i din säng. Festen var en total succe! Inte ett dugg bakfull heller, att sluta med alkohol var det bästa beslutet någonsin.

Du har spenderat ditt liv för att göra dig lycklig och har varit väldigt bra på det. Tänk att alla sa att du måste ha en fru och barn för att vara lycklig, vilket otroligt begränsat tänk.

Jag har aldrig varit lyckligare känner du och ångrar inte att du valde den ”ensamma vägen”, som folk sa. Dina tankar snurrar medan du går ut i köket och dricker ditt morgonkaffe.

***

Du dricker en stor klunk kaffe och tittar ut över publiken. Solen värmer ditt ansikte och är på väg ned. Idag står du och spelar din egen musik för ett hundratals människor på Ibiza i solnedgången.

De gungar fram till dina synter, toner, trummor och ditt flow. Att folk dansar till din musik är något som slår allt du gjort. Äventyret sitter kvar i ditt blod fast du är 60 år.

Du hoppar fallskräm, surfar och tränar kampsport samtidigt som du försörjer dig själv på många olika saker. Tänk att livet kunde bli så här bra!

***

Du lever exakt samma liv som du gjorde, fast du nu är 60 år.
Du kanske inte ser något alls? När jag tänker kommer tydliga bilder upp, men vi är olika.
Om du aldrig provat det här, prova, det är fantastiskt, i början hade jag svårt att resa och uppleva. Det kanske funkar bättre för dig att rita, måla, skriva eller berätta vad du vill (spela in det).

***

När du är ”där” kan du även fråga dig själv frågorna som väldigt få vill göra:

*Hur skulle jag velat att mitt liv sett ut?
*Vad skulle jag velat gjort?
*Hur skulle jag velat levt?
*Vad skulle gjort mig stolt?
*Hur skulle jag önskat att mina relationer sett ut?
*Vad för relationer skulle jag velat haft med familj, och vänner?
*Var skulle jag bott?
*Vad är en sak som skulle göra störst ändring i mitt liv om jag gjorde det varje dag?
*Vad skulle jag vilja tjänat pengar på?

Om du ser dig själv, varit egen företagare, rest mycket och haft ett fritt liv kan du börja därifrån. Okej, egen företagare, varför vill jag bli det? Finns det något annat sätt jag kan uppnå det jag strävar efter om det är till exempel frihet? Som att investera? Spara ihop massor av pengar och flytta till ett billigt land? Om det är så att jag vill bli företagare vad behöver jag göra? Vad behöver jag lära mig? Vad för typ av företag vill jag ha? Ett vanligt, eller en onlineverksamhet? Service eller sälja produkter?

I samband med alla frågor och svar som ploppar upp skulle jag börjat anteckna. Det blir lättare och mer definitivt om det står på ett papper framför dig. Du får då hård fakta som du kan applicera och bryta ned.

*Om du vill bli skribent eller författare kan det vara bra att skriva varje dag (och ja, du kommer inte känna för det varje dag).
*Om ditt framtida jag har en god fysisk och psykisk hälsa är träning och god kost en bra idé att implementera dagligen.
*Jag vill bli investerare och ha en passiv inkomst! Då kan ett steg i rätt riktning vara att lära dig spara pengar.
*Om du vill bli stridspilot ta reda på vad som behövs för att bli det, sedan kan du börja studera.
*Om du vill bli elektriker men inte har slutbetyg från gymnasiet kolla upp alternativa studievägar.
*Plugga eller ta upp telefonen och ring ett mindre bolag och säg sanningen och fråga om du skulle kunna få börja jobba där gratis eller mot väldigt lite betalt för att lära dig.
*Om du vill ha hälsosamma relationer i framtiden med din familj, börja prata med dem nu.
*Om du har ett mål att lära dig tänka bättre skulle du kunna läsa eller lyssna på stora tänkares tankar när du sitter i bilen på väg till jobbet.
*Om du är intresserad utav att starta ett internet baserat företag kan du börja undersöka marknaden och utbudet på lunchen när du annars sitter på Facebook.

Anledningen varför du ska börja därifrån är för att då har du ett X på din skattkarta

Ta reda på vad du ska göra i livet
Ta reda på vad du ska göra i livet genom att sätta ett mål

Du seglar inte utan ett roder längre. Det är lättare att hitta något om du har slutmålet. Behöver jag fortsätta med mer metaforer?

Okej, jag tar en till: Problemet med att inte ha ett mål är att du kan springa fram och tillbaka på en fotbollsplan utan att göra mål. En annan viktig del utav att ha ett mål och försöka uppnå det, är att det ger positiva känslor i vardagen.

Okej, du dränkte mig precis med massor av nya tankar och jag kan inte bestämma mig vilken framtida bild jag vill ha mest.

Om du inte vet får du börja flirta med dina idéer, det vill säga prova dig fram! Hela poängen är att bryta ned ditt framtida ”jag” till små dagliga aktiviteter. Du har nu valet att börja spela aktivt (medvetet).

Spela aktivt eller passivt

Spela aktivt eller passivt?
Ska du spela aktivt eller passivt?

Passivt

Det som är bra när du spelar passivt är att du kan skylla ifrån dig och lägga bort ansvaret utav ditt eget liv. Att göra det är bekvämt och enkelt eftersom det alltid är någon annans fel.

En sak som är väldigt destruktivt är att en meninglöshet och bitterhet kommer fylla din kropp eftersom du känner dig som ett offer utan kontroll, vilket du är.

Passivt spel är att jobba kvar på samma jobb i 20 år och klaga på hur dåligt det är varje dag, hur den här personen gjorde fel, eller att din sambo inte förstår dig, att du inte hinner träna. Du spyr ur din bitterhet och förakt du har mot dig själv för att du inte agerar på livet.

***

Aktivt

Kräver ansvar över ditt liv. Det är jobbigt att ta ansvar över dina val, ditt liv, människor runt om dig och därför väljer många att spelar passivt.

Det som aktiva spelare får är att de känner och skapar en mening i sina liv. Det känns som om att de har större kontroll och möjligheten att spela lite som de vill.

Aktivt spelande är att personen tar ansvar över sitt liv, istället för att lägga ifrån sig problemen som att jobbet är värdelöst. Då byter de attityd eller skaffar ett nytt.

Om inte sambon förstår mig utgår jag ifrån att: Hur kan jag bli mer effektiv på att kommunicera. Om personen i fråga vill eller måste lära sig något nytt, ja då lär sig personen det istället för att hitta på ursäkter och skylla ifrån sig.

Fråga dig själv:
*Spenderar du hellre två timmar på att prova något nytt istället för att kolla på Netflix?
*Läsa eller lyssna två timmar om kommunikation eller fortsätta klaga på din partner?
*Fortsätta spendera dina pengar istället för att spara och investera?

Du väljer hur du spelar, så hur väljer du?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *