Om du vill ha ett enklare liv gör svårare val

Om du vill ha ett enklare liv gör svårare val

Enkla val, svårare liv. Svåra val, enklare liv.

När jag knarkade valde jag att fly mina känslor, tankar och problem, och jag gjorde allt för att inte ta tag i det.  Jag mådde skit och jag brydde mig inte om jag dog eller levde. Det kvittade. Vissa kvällar blandade jag alkohol och droger som inte skulle blandas.

Under dessa nätter låg jag i min säng och iakttog mitt hjärta som ena sekunden slog så hårt att de kändes som om att det var på väg ut ur bröstkorgen.

Och i nästa sekund kände jag inte alls av mitt hjärta. Jag trodde jag skulle dö och gjorde mig redo för döden genom att sova i kalsonger, så att personen som hittade mig inte skulle behöva se mig naken.

Andra gånger satt jag bakom ratten i bilen utan att komma ihåg hur jag kom in i bilen eller att jag kört. Min filosofi var att livet ändå inte var värt att leva, att världen var emot mig och att jag inte kunde göra något åt det.

Det fick mig att leva i en konstant flykt och jag valde oftast den enklaste och snabbaste vägen. Det var lättare än att erkänna för mig själv att jag var en sopa, pundare och behövde styra upp mitt liv.

Eller de tre åren jag plågade mig själv dag och natt för vad som hände mellan mig och min före detta. Dessa år var det som om att jag gick runt på en planet jag inte ville ta del av längre. Det kändes inte bara som om att jag levde i en tragedi, utan jag hade en farlig dödslängtan.

Tankarna om självmord var något jag hade dagligen. En längtan som nästan gjorde att jag tog livet av mig. Mitt liv kändes som en kamp då jag inte hade någon fast bostad, jag levde i en resväska och hade mängder av olika jobb jag vantrivdes på.

Jag såg inte att jag levde kvar i mitt förflutna, att jag inte ville släppa henne och gå vidare.

Vissa stunder när det var som värst eller bäst som jag tyckte då, flydde jag mina tankar och känslor med alkohol, droger och horor. Vilket inte gjorde något bättre, snarare värre.

Alternativt varför inte alla gånger jag ljugit i handling och ord? Gångerna jag ljugit för mig själv och sagt: ”Det är inte mitt fel, jag kan inte göra något åt det”. ”Världen är orättvis”. ”Jag vill”. ”Jag borde inte”. ”Jag gör det imorgon”. ”Jag behöver inte”. ”Jag kommer alltid att misslyckas”. ”Ingen älskar mig”. Det är inte bara att jag ljugit i ord för mig själv, men även för andra.

Som om att det inte skulle räcka hade jag även ljugit i handlingar. Jag hade ljugit för att det hade varit det enklast i stunden, i efterhand gjorde det livet mer komplicerat. 

”Livet är inte enkelt men vi gör det svårare genom att välja enklare.”

Val som är enkla men som gör livet svårare

Att äta skitmat och godis, sitta i soffan och glo på tv. Snacka skit om andra, dricka alkohol, spendera alla dina pengar. Hitta på ursäkter, bry dig om vad andra tycker, titta på porr, knarka. Undvika konversationer du vet att du borde ha, titta på nyheterna, undvika utmaningar. Skylla ifrån dig, inte utmana din rädsla, ignorera din dröm, distrahera dig.

Anta saker, falla för din lathet, skita i att ta tag i ditt liv. Undvik osäkerhet, stanna i en relation du vet inte är bra.

Vara egoistisk, avstå från fysisk och psykisk smärta, vilja ha snabb tillfredsställelse, göra så lite som möjligt, inte vara okej med att misslyckas och listan fortsätter för evigt …

Några val som är svåra men som gör livet enklare

Sträva efter att göra ditt bästa, utmana dig själv. Röra på dig, fortsätta lära dig, äta hälsosam. Sluta jämföra dig, inte bry dig om små saker, prata med människor. Dricka och knarka med måtta, undvik dina rädslor. Jobba på din dröm, spendera tid med dig själv, sluta distrahera dig.

Res själv, fokusera på en sak, lyssna på dig själv, mata din hjärna med bra saker. Försök förstå andra, bryt en destruktiv relation och ha tålamod för att skjuta upp snabb tillfredsställelse. Lyssna utan att döma, rör dig mot osäkerhet. Tänk på andra och sträva efter att uppleva fysisk och psykisk smärta. Fall inte för din lathet eller bekvämlighet. Ta ansvar, vara okej med att misslyckas och gå ”snabbare framåt.” 

”Om du vill ha ett enklare liv gör svårare val”

Hur vet jag om jag väljer det enkla eller svåra?

Om du aldrig funderat på det, är sannolikheten stor att du valt det enkla. Du har valt det då det är omedvetet. Och för att kunna påverka det omedvetna måste du börja göra medvetna val. Medvetna val om att sluta välja det enkla varje gång. När du nu blivit medveten kan du sluta ljuga för dig själv.

Om du vet att du är fet eller överviktig börja rör på dig och ät bättre. Om du vet att du inte ska dricka, sluta! Om du vet att du ljuger och snackar skit, gör något åt det. Om du vet att du spenderar alla dina pengar på skit, klipp dina kort.

Om du vet att du hittar på ursäkter, gör ett val att hitta anledningar. Om du vet att du undviker utmaningar, gör ett val att luta dig in i dem.

Om du vet att du faller för din lathet sträva efter att uppleva fysisk smärta. Om du vet att du ignorerar din dröm, gör valet att börja jaga den. Om du vet att du undviker dina rädslor, utsätt dig för dem.

”Gör allt det här fast livet är svårt, tufft och hänsynslöst eftersom du är en del av det livet. I andra ord du är tuff nog att hantera det.”

Varför väljer vi det enkla som gör livet svårare?

Det simpla svaret är för att vi är biologiskt programmerade att överleva i nuet. Det har fått människan att fortgå i tusentals år och att överleva nuet handlar bland annat om: 

Agera på snabb tillfredsställelse

Som idag involverar bland annat att äta skitmat, godis, dricka alkohol, ta droger, knulla fel personer, titta på din telefon samtidigt som på tittar på tv:n och identifiera snabb tillfredsställelse som lycka och ”må bra”.

Att undvika fysisk och psykologisk smärta

Det gör så att du till exempel inte går till gymmet, bryter upp med partnern som är destruktiv, ta det där jobbiga samtalet, säga och agerar på sanningen.

Sträva efter bekvämlighet 

Det håller dig kvar dig i soffan, i en relation som du kunde varit utan, hittar på ursäkter om varför du inte ska göra saker.

Att spara energi

Att spara energi går hand i hand med bekvämlighet. Om du sparar energi genom att luta dig in i lathet och utgå från lagen om minsta ansträngning överlever du längre. Det får dig att sitta still, inte gå till gymmet, inte använda din hjärna i onödan.

Att tillhöra

Att tillhöra var och är en nödvändighet för vårt välmående och överlevnad eftersom vi är flockdjur. I äldre dagar när någon blev avvisad från flocken kunde det innebära döden. Vilket betyder att du som flockdjur omedvetet inte vill gå utanför ”boxen” eftersom du kan bli avvisad som din hjärna fortfarande tolkar som döden.

Inte utsätta dig i onödan för osäkerhet

Därför går du inte fram och pratar med den ”där”, vill inte ställa dig och prata inför en grupp, prova nya saker som att börja träna, utmana dina rädslor eller prova att tänka annorlunda.

Det här är endast några saker som fått oss att överleva. Vi har även de mänskliga instinkterna. Och vi får inte glömma att de mesta av den mänskliga hjärnan (som är det undermedvetna) och kroppen är något vi fortfarande inte förstår riktigt hur det funkar.

Vårt driv om att överleva genom historien fick oss att samarbete, bosätta oss i grottor, linda in oss själva i päls, knulla och fånga blixten? Eller hur nu en människa ”kom på” elden. Den strävan tror jag håller tillbaka oss i dagens samhälle. Du blir biologiskt belönad av din gamla programmering (att överleva) när du väljer det enkla som gör livet svårare i dagens samhälle. Ett samhället som har utvecklats under tusentals år och senaste fyrtio vertikal.

”Du blir biologiskt belönad av din gamla programmering (att överleva) när du väljer det enkla som gör livet svårare i dagens samhälle.”

Varför du ska välja det svåra

Du som jag vet om du älskat, fått ditt hjärta krossat, inte haft ett hem, inte haft råd med varken hyra eller mat, stått på egna ben och fallit.

Varit med om att någon i din närhet har dött, dejtat och varit i relationer. Blivit bedragen av en vän eller din partner. Varit i tankarna av att ta ditt liv, sovit dåligt under perioder. Blivit skadad fysiskt, startat ett företag/projekt, upplevt orättvisa, är mänsklig och känner att livet inte är enkelt.

Och den som säger att livet är enkelt har antingen blivit senil eller är en psykopat. Jag skulle aldrig säga att livet var enkelt. Då skulle jag vara en naiv optimist. Och det är jag inte, jag är heller inte en pessimist utan en realistisk och praktisk optimist.

”Ditt liv blir enklare om du väljer svårare eftersom du är ”mer” än vad du skulle varit.”

Om du väljer det svåra utvecklas din karaktär och livet blir enklare

På samma sätt jag som har valt det enkla och snabba i mitt liv har säkert du, din granne och alla du känner gjort det.

Om du hela tiden väljer det enkla får du inte motstånd för att växa. På samma sätt som du behöver motstånd för att bygga dina muskler, behövs motstånd för att du ska bygga din karaktär.

Du får motstånd och en personlig tillväxt när du väljer att berätta sanningen, röra på dig, äta hälsosammare och ta ansvar.

Lära dig nya saker, utmana dina rädslor, kliva in med en fot i osäkerheten och prova nya saker. Ditt liv blir enklare om du väljer svårare eftersom du blir tvungen att vara ”mer” än innan.

Du blir mer än vad du skulle varit om du valt de enkla. Och när du väljer det enkla är du mindre än vad du kan vara.

Om du valt det enkla och livet då provar dig, inte om utan när livet provar dig kanske du inte kan resa dig igen. Så gör valet att välja de svåra! 

Om du väljer det svåra känner du mer mening

Stunderna du väljer det svåra som att gå till gymmet, tala sanning, utmana dig själv, lära dig nya saker och kliva in i osäkerheten och ta ansvar, skapas mer mening i ditt liv.

Att välja det enkla är kopplat till meningslöshet. Mening som många saknar skapas alltså av att välja svårare och inte enklare.

Människan älskar att sträva efter att uppnå

Att skapa saker, att uppnå och sträva efter mer är något som finns i oss. Det är så djupt rotat att det är som en del av vår själ.

Och när vi strävar efter saker blir vi belönade av vår egen kropp genom att den ger oss positiva känslor. När du väljer det svåra, får du kämpa och sträva efter något.

Vilket ger dig en mening som kan vara räddningen till ditt lidande i stunden. Meningen känner du även eftersom din karaktär utvecklas, du kan känna en stolthet över dig själv, som du inte gjort innan eftersom du alltid valt det enkla.

”Livet är ibland väldigt svårt, tufft, hänsynslöst och orättvist. Det bästa du kan göra är att göra dig beredd på det genom att välja det svåra.” 

Välj det svåra så har du störst chans att lyckas uppnå din dröm

En dröm är egentligen bara potential, precis som du. Om du inte gör något åt din dröm förblir den enbart en dröm. Och om du gör något åt den, kan den utvecklas till verklighet.

Jag tror att alla har en dröm, en dröm som de kanske inte vågat berätta för någon, en dröm som är fullt möjlig. Om du vill ge din dröm störst möjlighet att gå i uppfyllelse välj det svåra.

Stunden du väljer att du är okej med att misslyckas, applicera tålamod, och skjuta upp snabb tillfredsställelse. Gå ut med en fot i osäkerheten, ha tillit till dig själv, agera, ta ansvar och göra något åt ditt liv ger du din dröm störst potential att gå i uppfyllelse.

Det svåra gör dig till en ledare och inspiratör

Stunden du väljer det svåra, som att gå och träna, äta mer hälsosamt, vara mer disciplinerad. I stunden du väljer att inte dricka för mycket, ta mer ansvar och inte agera på snabb tillfredsställelse, blir du automatiskt en inspiration för andra. Du blir det eftersom många väljer det enkla omedvetet.

Det svåra ger dig lärdom

Om du vill få svar och veta vad du ska göra med ditt liv, vad som är din mening, passion eller vad nu än du vill kalla det, välj det svåra. Utmana dig själv och förstå att du kommer få alla svar du behöver längs vägen.

Välj det svåra för att känna dig nöjd över dig själv

Stora delar av mitt liv har jag bara känt mig värdelös, misslyckas och okapabel. Vad jag egentligen velat var att känna mig kapabel, lyckad, positiv, lösningsfokuserad, driven, glad, öppen, ärlig och social. Alla dessa känslor var egentligen rotade i att jag ville kunna titta mig i spegeln och vara stolt över mig själv.

När jag började välja det svåra oftare, fick jag en ny lärdom. Vissa stunder som oftast var på kvällen när jag låg i sängen kände jag en tillfredsställelse jag aldrig känt.

Den kom från att jag valt det svåra, många gånger under en längre tid. Känslan fick mig att känna allt jag eftersökt på en och samma gång. Mitt val av att välja det svåra fick mig att känna allt jag velat.

Inse att när du väljer det svåra kommer du vilja välja det enkla

Det första träningspasset, blogginlägget, podden, boken, företaget, kunden eller personen du når fram till är alltid svårast. Första gången/gångarna du väljer det svåra kommer det kännas förjävligt, tungt och extremt jobbigt. Det är helt normalt.

Du kommer möta otroligt mycket motstånd inom dig när du börjar välja det svåra. Och om du inte är på din vakt kommer du inte hinna säga: ”simsalabim” innan du omedvetet väljer det enkla igen. 

Det svåra får dig att inse att du är mer

Om du inte valt det svåra vet du inte hur mycket du klarar av. Du har inte bevisat för dig själv hur mycket potential du har och hur jävla badass du är.

Ett svårt val menas med att vi vet att något måste ändras men vi är rädda för resultatet.” 

Hur börjar jag välja det svåra?

Att göra svåra val betyder inte att du måste vara tuff som en kustjägare eller springa ultramaraton. Det kan vara så enkelt som att vara sårbar och ärlig mot dig själv, som att du behöver fråga om hjälp. I min stund då jag tyckte som mest synd om mig själv, när jag skulle ta livet av mig, och när det var som mörkast såg jag allt klart.

Jag tog ett nytt beslut. Beslutet var att jag skulle göra allt i min makt för att förändra mitt liv. Jag skulle sluta tycka synd om mig själv och hålla kvar i mitt förflutna. Istället skulle jag fokusera på att börja bygga på min framtid. 

A. Medvetenhet

Var ärlig, sårbar och öppen med dig själv. För att ta reda på vart du står måste du kunna vara ärlig mot dig själv.

Du behöver inte korsfästa dig själv, bli elak och hänsynslös utan enbart sårbar, öppen och ärlig. Du kanske ser att du skulle behöva gå ned tio kilo, att du inte skulle vara i relationen, att du skulle behöva hitta en ny hobby eller nytt jobb. Se dig själv och världen för vad den är och inte vad du vill eller intalar dig själv. 

B. Klarhet

Något vi undviker är klarhet. Vi undviker det då vi får veta vad vi vill åstadkomma och vad vi har. Vad vi vill ha och vad vi har kanske inte stämmer överens.

Det finns då en möjlighet att du blir nedkastat till ett känslomässigt helvete. Då är det enklare att bara rycka på axlarna och säga: ”Det vore kul om det hände men …”, eller ”jag gör det imorgon”.

Du hittar alltså på ursäkter för att undvika klarheten. Om du inte har klarhet, vet du inte vart du står eller vart du vill, vilket gör det nästintill omöjligt att agera.

Få klarhet genom att förstå vart du står och vad du vill. Det gör du enklast genom att du lever ditt liv baklänges. Tänk dig in i framtiden när du är 60, 70 eller 80 år. Vad skulle du velat gjort? Hur skulle du velat levt? Sedan bryter du ned det därifrån till dagliga aktiviteter.


C. Gör ett nytt val och beslut för att håll fast vid det

Att inte ta ett beslut gör så att du kan fortsätta leva ett liv i en offerroll och hittar på ursäkter. Du kan leva kvar i ett meningslöst och ansvarslöst liv. Du kan välja att säga: ”Jag ska skriva idag då jag vill bli bättre på att skriva”. Istället för att säga: ”Jag vet inte vad jag ska göra”, eller ”jag har inte tid”.

B. Din biologiska programmering

Ditt ”biologiska programmering” kommer göra allt för att du ska välja det enkla. Det kommer försöka dra tillbaka dig till den bekväma, enkla och snabbt tillfredsställande vägen.

Inte bara det utan världen kommer ge dig frestelser. Frestelser som du normalt faller för men som du måste komma ihåg. Du har tagit ett nytt beslut, du har en ny riktigt, så håll den så gott du kan.

E. Tidsram, tålamod och val

Tålamod och en längre tidsram är bland det svåraste att applicera eftersom människan gjort allt för att överleva nuet. Vi har inte samma problem längre som på gruvtiden vilket betyder att vi måste träna vårt tålamod. 

F. Vanor, momentum och processen inte bara målet

Att ha ett mål är toppenbra, det kan få dig att börja och fortsätta när det blir tufft. Något som är ännu bättre är om du faktisk får ett dagligt utbyte av att försöka uppnå det. Som jag med mitt skrivande och tränande. Jag tycker det inte är kul varje gång men jag gör det ändå för att jag blir känslomässigt belönad.

G. Om du råkar ”falla” eller ”misslyckas” res dig upp

Att du ”faller” på vägen när du börjat välja svårare är nästan oundvikligt. Korsfäst dig inte när och om du gör det, utan res dig upp igen, hoppa på hästen av svåra val. Den kommer kanske kasta av dig igen och då gör du likadant.

A->B->C->D->E->F->G och tillbaka till A. Jag kallar den cirkeln av val.

”Livet är svårt, tufft, hänsynslöst och ibland grymt. Glöm inte att du är en del av det och kan hantera det.”

Källor

https://www.goodreads.com/quotes/8652595-hard-choices-easy-life-easy-choices-hard-life

2 comments

  1. Du är grym Tomas, bara att gratulera helt enkelt stort grattis till dig.! Tack Tomas för dina delningar. Känner igen så mycket du säger, bra att bli påmind i alla fall för mig. Tack Tomas

  2. Hej Lasse!
    Det gläder mig att du uppskattar mina inlägg och delningar. Kul att du känner igen dig och blir påmind. Tack för att du berättar att du uppskattar mina ord.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *