Bryt förbannelsen av mer med magin av nog för att må bättre


Bryt förbannelsen av mer med magin av nog

Vad skulle hända om du faktiskt slutade lyfta blicken och titta efter nästa målstolpe? Kan du inte bara vara nog?

Jag började träna när jag var 16 år och jag hade en idé, en tro om att när jag uppnådde en drömkroppen skulle ”allt” lösa sig. Allt? Jag hade inte tänkt så långt, utan de kändes mer som om jag skulle på något sätt nå regnbågens slut om jag fick drömkroppen. Att jag mitt liv skulle kännas fantastiskt hela tiden.

Varför drömkroppen var lösningen var för att jag mått dåligt över min egen kropp, det hade känts som om att jag var fängslad i min egen kropp, en kropp jag började avsky för att med tiden börja förakta. Kroppen jag bar hade jag hatat i åratal och jag kommer ihåg när jag satte mig ned ville jag ta en kniv och skära bort magen som hängde över byxorna.

Stunderna jag stod i spegeln såg jag bara brister, fel och en fet jävla gris som egentligen hade en normal viktkurva då jag växte.  

”Fem år senare var jag i mitt liv bästa form fysiskt, jag vägde 72 kilo, hade fem procents kroppsfett och gick runt som en stor tvättbräda.”

När jag stod och tittade på mig själv i spegeln, som var minst tio gånger om dagen såg jag inte regnbågens slut, jag kände inte något magiskt utan på något konstigt sätt kändes det som om att jag var ännu längre ifrån.

Efter ytterligare ett år av att vara totalt kroppsfixerad, stå i spegeln och spänna mig, läsa artiklar om hur jag skulle få större biceps, äta rätt mat på rätt tid och träning förstod jag att, det spelar ingen roll hur bra kropp jag får.

Jag kommer aldrig känna att den jag har är nog, jag kommer alltid vilja ha en bättre och snyggare. Där och då insåg jag att det fysiska och psykiska lidandet jag utsatte mig själv för att, få ha den kroppen inte var värt det längre eftersom den inte löste mina problem. Så jag började tänka vad? Vad är det som ska lösa allt det här? Allt jag känner?  Då såg jag en annan regnbåge på bergets topp.

”Jag hittade ett mer lagom land med träning och kost.”

Eftersom mina problem inte löste sig, hur jag kände om mig själv, intalade jag mig själv att det måste vara något annat. Jag måste ligga mer, ha mer kvinnor i mitt liv!

Med liknande besatthet som jag hade haft med träningen gick jag in för mitt nya mål. Jag började läsa böcker, artiklar och kolla på seminarium, Youtube om attraktion, kommunikation och ”pick up”.

Inte bara att jag studerade, jag hittade en liten grupp likasinnade. Jag gick ut mer, pratade med flera tjejer och som resultat så fick jag ligga mer vilket var fantastiskt i början men efter ett tag såg jag det med andra ögon, jag tappade intresset för att fortsätta utvecklas och målet i sig blev tomt.

Jag trodde det var de jag ville ha men de visade sig inte heller vara den regnbågen jag sökte. Av en ren slump halkade jag in på digitala företagande och skrivandet som varit en snarlik maniska väg.

När jag tittar tillbaka på vad som egentligen drivit mig är det att jag har velat kunna titta mig i spegeln och känna mig nog eller stolt över mig själv, det är svårt att säga, kanske båda.

Det har inte bara varit träning och mitt utseende, utan tjejer, surfing, bolaget och massor av andra externa saker har jag bundit mitt självvärde till, därav har det pendlat som en jojo.

Du kanske känner samma? Att du inte är nog? Att du hela tiden ser en ny bergstopp? En ny regnbåge? Att du tror du måste uppnå x för att? För att vadå? Vara nog?

”Hur mycket du än får, kommer du alltid vilja ha mer, bättre och större. Det är förbannelsen av mer.”

Förbannelsen av mer, bättre och större byggs på

Att vilja ha mer, större, bättre och att sträva efter det är en stor del av vad som drivit oss från träden till grottorna, elden och idag ska vi till mars.

Det är något som sitter så djupt i oss eftersom de fått oss att utvecklas och överleva. Att överleva, vilja vinna, att vi ska ha mer, bättre och större är något som även är inbankat i vår kultur, speciellt i väst. Vår definition av vad vinna är vad media visar. Det är att ha objekt, pengar eller se ut på ett speciellt sätt. 

En del av att vara människa är att du vänjer dig

Det kanske inte tar en dag, en vecka, månad, år eller fem men tillslut vänjer du dig och … Du vill ha mer, bättre, större eller något annat. Du vill ha det eftersom det är en djupt rotad drivkraft 

Du vill tillhöra

Du vill tillhöra, känna mening, bli respekterad, sedd, hörd och känna en gemenskap därför börjar du jämföra dig själv. Eftersom alla andra ”köper” gör du det också, det kan få dig att köpa skit du inte behöver.

Eller värre, du köper skit du inte behöver för att imponera på andra som du inte bryr dig om. Du gör det utan att veta vad som gör dig lycklig eller vad som får dig att må bra eftersom du aldrig frågat dig själv.

Du fortsätter flytta fram målstolpen

Om du fokuserar på ett mål och jobbar mot det inser du längs vägen att du är mer kapabel än du trodde från början, vilket gör att du automatiskt siktar högre. Du får se mer av din potential, som får dig att titta högre och jobba hårdare. Väldigt snart har du fastnat i den loopen.

”Det är inget fel att sikta högt, vilja ha mer, större och bättre.”

Du kommer aldrig få nog

Om du aldrig får nog och mår skit fast du har mer än du någonsin kunnat drömma om lever du i en tragedi. En tragedi som inte slutar. Den slutar inte då du idag har saker du velat haft men mår likadant. Inget du köper kan fylla känslan av att inte vara nog. Ingen människa kan fylla det inom dig, den enda som kan göra det är du.

Du är för fokuserad på belöningen

År 1940 gjordes ett experiment med apor. Aporna fick lösa pussel med och utan belöningar. Gångerna de fick belöningar gjorde aporna mer fel och löste färre pussel än utan belöning.

Men Tomas, vi är inte apor? En apas släkting och kan det vara så att när du förväntar dig en belöning och får en gör du ett sämre jobb? Du gör ett sämre jobb då du vill åt belöningen snabbare? Men du gör inte bara ett sämre jobb utan du har även svårare att fokusera på nuet och livet framför dina ögon. 

”Att vilja ha mer får dig att skaffa mer och vilja ha mer.”

Jakten förstärker saknaden

En teori Alan Watts pratade om var ”den bakvända lagen”. Den lagen går ut på att det du strävar efter, det du vill ha förstärker saknaden av det.

Om du mår dåligt över att du inte har/är x kan den bakvända lagen få dig att må sämre. Du vill vara lycklig och känner dig mer olycklig. Du vill ha en snyggare kropp och känner att den du har är fulare än någonsin.

Omedvetenhet

Du förstår inte att du, jag och alla andra människor är experter på att lura oss själva. Vi är så bra på det så att vi inte ens vet det själva.

Du säger att dina barn är värdefulla samtidigt som du jobbar 16 timmar om dygnet? Du säger att du vill skriva en bok men tittar istället på Netflix fyra timmar varje dag?

Du säger att du äter bra samtidigt är du överviktig? Du måste börja förstå dig själv, vad som är värdefullt för dig och bli medveten om vad du gör.

Din inre kritiker gör så att du inte känner dig nog

Du, jag och alla andra människor har en inre kritiker. Den är en del av oss, som kan vara vår värsta fiende. ”Du är inte bra nog”. ”Du kommer aldrig bli älskad”. ”Du är dömd att misslyckas”. ”Du kommer aldrig bli lycklig”. Din inre kritiker kan få dig ordagrant att sätta en pistol i munnen och trycka av.

”Vill jag ha mer? Absolut men det plågar mig inte dagligen längre utan jag försöker fokusera på att skapa.”

Du mäter av ditt självvärde fel

Om du skulle lägga om ditt tak hemma, skulle du mäta ytan med en kvist från skogen du inte visste längden på? Troligtvis inte, det är helt idiotiskt.

Du hade använt ett måttband och möjligtvis en ritning för att få rätt mått. När det kommer till vårt eget självvärde är en kvist från skogen vanligare än vi tror. Fem vanliga destruktiva mätstockar är ditt utseende, hur mycket pengar och objekt du har, vem du känner, vad du gör, vad du uppnår.

Magin av nog

Bryt förbannelsen av mer med magin av nog för att må bättre
Bryt förbannelsen av mer med magin av nog för att må bättre

För att bryta förbannelsen av mer med magin av att vara nog måste du förstå ditt eget värde. Ditt självvärde är dina tankar, känslor och beteenden tillsammans med hur du ser ditt eget värde som människa.

Du kanske inte tänker på hur du mäter av det eller att du gör det. Men du vet troligtvis när du känner bra om dig själv, att du ”mäter” upp och när du känner dig dålig.

Beroende på hur du väljer att mäta av ditt självvärde kommer det ha inflytande på ditt liv. Om du inte känner att du har något värde, kan det enkelt bli att du faller ned i självömkan och destruktiva val.

Det kan även visa sig i att du försöker väga upp ditt självvärde genom att köpa dyra saker för att imponera på andra, knulla runt fast du vet att det är tomt, plastikoperera dig så du ser mer ut som en docka än människa, vilja ha mer följare på sociala medier så du känner dig värd, vara i relationer fast du vet att du inte borde.

Tänk dig själv, om du känner att du har högt självvärde, att du var nog eller hade nog, varför skulle du välja något av de ovanstående?

Du skulle med största sannolikhet inte göra det. Om du känner att du inte ”mäter upp” kan det vara så enkelt att du använder fel mätsticka? Som en kvist från skogen? Kvisten från skogen kan representera:

• Vad du uppnår
• Ditt sociala nätverk
• Hur mycket pengar du har
• Vad du jobbar med
• Hur du ser ut
• Ålder
• Hur många följare du har
• Dina betyg
• Hur långt du kan springa
• Din relationsstatus.

Något alla dessa har gemensamt är att det är bland det vanligaste sättet vi mäter av oss själva och att det är fruktansvärt dåligt sätt att mäta av självvärdet.

Att mäta ditt självvärde via dessa sätt är en precis lika dålig idé som att mäta av hur mycket material du behöver till ett tak med en kvist från skogen du inte vet längden på.

Jag har själv mätt av mitt självvärde via dessa och gör det ibland än idag. Varje gång jag gör det mår jag sämre och känner att jag har mindre värde som människa. Problemet med att mäta ditt självvärde via externa faktorer är att de alltid förändras och det är helt omöjligt att vara bra på allt.

”Om du använder en kvist från skogen till att mäta ditt självvärde kommer det alltid bli fel mått.”

Hur mäter du av ditt självvärde?

Det enkla är att avgöra vårt självvärde efter jobb, pengar, hur du ser ut, din följarskara på sociala medier och hur populär du är. Sanningen är att inget av dessa saker har med ditt värde som person att göra. Tyvärr är det enkelt att fastna i dessa eftersom samhället tapetserar det som ”värdefullt”.

Både du och jag har mött människor som har pengar, karriär, objekt till massor men som vi inte gillade för ”någon” anledning.

Denna ”anledning” kan vara för att den inte visade något av vad som egentligen är värdefullt hos människor, som deras godhet, ödmjukhet, empati, respekt för andra och medlidande. Om du tar ett steg tillbaka och frågar dig, vad som egentligen är värde hos människor får du alltså helt andra svar.

Varför skulle du mäta av ditt självvärde mot andra saker än de som faktiskt har betydelse? Om du tänker en eller två gånger kommer du snart få reda på vad din mätsticka är.

I stunden kanske du inser att du använt en kvist från skogen. Hur och vad du mäter av ditt självvärde med kan förändra hur du ser på dig själv, ditt liv och bli nog.

Vad är magin av nog och hur applicerar du den magiska formeln?

Medvetenhet om förbannelsen av mer

Om du vill kunna applicera magin av nog måste du vara medveten om förbannelsen av mer. Att du är människa, att förbannelsen inte bara bryts utan se det som om att du kommer få kasta magin av nog flera gånger på dig själv, ibland flera gånger per dag! 

Förstå vad som är värdefullt

Både du och jag har hört om människor som har fruktansvärt mycket pengar och är totalt miserabla, du och jag har hört om människor som säger upp sig från sina ”drömjobb” för att göra något helt annat. Du och jag vet att ett värdefullt socialt umgänge inte handlar om att du ska imponera på dem för att de ska vara dina vänner.

Både du och jag vet att likes eller följare på Instagram/Facebook eller Snap inte betyder något om någon i din närhet blir sjuk.

Om du sätter saker i rätt perspektiv, förstår vad som är värdefullt kan du sluta mäta ditt eget självvärde med en kvist från skogen. Sluta mäta dig efter vad media säger är värde och inse vad som är värdefullt.

Ändra hur du mäter av ditt självvärde för att känna dig nog

Att du vaknade upp idag är ett privilegium som inte alla hade. Om du vaknade upp utan smärta utan att behöva oroa dig för mat, hus eller värme är det en bonus.

Om du har nära som du kan visa och få respekt, ödmjukhet, empati, hjälpa, vara ärlig, öppen och sårbar har du vunnit högsta vinst. Att du kanske har möjligheten att måla, skriva eller träna någon gång i veckan är lyx. 

”Om du fortfarande tror att snabbaste bilen, största huset och fetaste bankkontot är vad som är självvärde kommer du vara olycklig tills du inser att det inte är.”

Sluta försök vara något och gör något

Istället för att du försöka vara ”något” förlorar dig själv i att göra något. Engagera dig så mycket att du släpper allt som har med ”dig” att göra, du slutar döma, du slutar jämföra och bara är genom processen av att göra något. 

Praktisera acceptans av dig själv för att känna dig nog

Att inte vara nog, att känna dig otillräcklig handlar också om att du inte kan acceptera dig själv som du är. Du kanske har ett ideal i ditt huvud, om hur du borde vara och när du inte mäter upp, klår du upp dig själv, när du inte ens är den personen utan du är vad du är just nu.

Acceptera att du inte kan prestera 100 procent varje dag, att acceptera att du ibland är sämre än vad du vill. Acceptera att du ibland gör bort dig, acceptera att du inte är perfekt och kommer aldrig att bli.

Acceptera att du är en människa som försöker göra sitt bästa varje dag, så länge du tar ett steg varje dag, även om det är ett myrsteg är det ändå framsteg.

”Istället för att försöka vara något, gör något.”

Förstå din egen kritiker

Alla har den inre rösten, den som kanske dränerar dig, som säger elaka saker åt dig, som vill dig illa. Du måste förstå att med ett mål, som att du ska bli i bättre form kommer en baksida, baksidan är den inre kritikern som säger ”ät inte det där” ”sitt inte och slöa” och kanske till och med ”du ser ut som en gris” ”Varför försöker du ens”? ”

Ge bara upp, du kommer aldrig att lyckas”. Målet har alltid baksidan, en skugga och skuggan är en förstärkt inre kritiker. Det är inte bara målet utan det är ett pågående krig inom dig för att kritiken vill alltid tillfredsställa våra basbehov.

• Säkerhet och trygghet
• Effektivitet
• Tillhörighet och kärlek
• Självvärde och respekt för dig själv
•  Behovet av att försöka kontrollera negativa känslor
• Mat, sömn och sex.

Fem metoder för att tysta din inre kritiker innan den förpestar ditt självvärde

• Skriv ned när den attackerar dig, vilken tid på dagen och gratulerar dig själv att du fångade upp dem.
• Det är helt omöjligt att vara på vakt 24/7 men notera när det är som värst, om det är när du möter nya människor, om någon inte håller med dig eller om du blir påmind om ditt förflutna.
• Om du känner sorg, ångest eller skam, ta några djupa andetag för att ta bort spänningarna i kroppen.
• Ha en konversation med din kritiker, säg åt den att ”du jämför mig med alla andra.
• Du insisterar på att jag är perfekt.
• Det går inte utan du berättar bara lögner.
• Berätta för dig själv att du är en god person som försöker göra sitt bästa och överleva

Om du blir avvisad se det som ett experiment

Att bli avvisad av andra människor var i början av den mänskliga historien = döden. Det var döden då vi är flockdjur och inte kunde klara oss utan andra.

Det var så viktigt för vår överlevnad att det har satt djupa spår inom oss, så djupa att vi nästan gör vad som helst för att slippa bli avvisad, även idag. Om du blir avvisad av någon kan din inre kritiker snabbt demolera dig men om du däremot ser avvisande som ett experiment, hur skulle det kännas då?

Kom ihåg att:
• Att bli avvisad är inte samma som att vara misslyckad.
• Bara för att du blir avvisad av en betyder det inte att den andra kommer göra det.
• När vi blivit avvisade vill vi oftast bara springa iväg men det är bättre att försöka igen och igen.
• Att bli avigsida är inte slutet, det är enbart någon annans åsikt

”Vårt syfte är att bli den bästa versionen av oss själva” –  Matthew Kelly.

Ta hand om din kropp och knopp

Du skulle aldrig tanka dynga i din bil, lägga olja i spolarvätskan, grus och oljeblandat vatten i oljan. Du skulle heller inte låta din bil bara stå eller aldrig tvätta den.

Vi tar hand om våra bilar bättre än oss själva. För att kunna fungera optimalt och nästan bli automatiskt tillfredsställda måste vi ta hand om våra kroppar med tillräckligt av rörelse, vila och andning. Inte bara våra kroppar även knoppar.

Vad matar du ditt sinne med? Vad skulle hända om du läste en upplyftande bok eller lyssnade på en podd där du lärde dig något istället för nyheterna?

Styr dina tankar, mål och handlingar i samma riktning

Tankar är kraftfulla och hjärnan kan förändras genom Neuroplasticitet. Du kan alltså träna dig på att fokusera på lösningar och positivitet. Jag säger inte ”tryck” bort eller ”lägg locket på” när det uppstår negativa utan låt dem vara.

Tankarna är även första steget för att uppnå ett mål, tankarna som sedan kan bli till en handling. Om dina tankar, mål och handlingar är i samma riktig är det kanon. Om inte, leder det till en inre konflikt.

Det kanske verkar som om att din kritiker har en vilja av sig själv, den självständighet är enbart en illusion” – Matthew McKay & Patrick Fanning.

Var inte rädd för förändring

Det är svårt att titta framåt i tiden och tro att vi kan förändras men att titta bakåt är enkelt. På något sätt tror vi att versionen av oss själva vi är idag kommer vara för evigt, vilket inte är sant. Du ändras vare sig du vill det eller inte.

Om du skulle fortsätta lära dig, pusha dig själv och skapa dig till den starka personen du tror dig vilja vara skulle du känna mycket mer självvärde.  Varje dag är en gåva och bli engagerad av din egen utveckling, hur långt du kan utvecklas, hur bra du kan bli och inse att ger dig självvärde.

Placera dig i rätt omgivning tillsammans med dina styrkor

Livet är ganska kort och du, som jag föddes med ”vissa” fördelar än andra som vi haft lättare att utveckla. Vissa föddes mer som atleter än andra, några fick en förmåga av att uttrycka sig i ord och skrift, andra fick en mattehjärna, vissa fick gåvan av att vara ledare andra att berätta sagor. Vi har alla våra styrkor och svagheter.

Att spela efter dina styrkor är smart då vårt liv inte vara för evigt, att du har en naturlig förmåga för vissa saker, att det är enklare för dig. Placera dig i den miljön, där du har störst chans att lyckas. Om du gillar och är bra på datorer, matte och är mer introvert än extrovert, då skulle du trivas bättre som programmerare än telefonförsäljare.

Om det varit värt om, då passar du bättre som säljare. Se över dina styrkor, fråga dina vänner och familj för att hitta rätt miljö för att utveckla dem snabbt och få bäst avkastning på dem.

”En sak i livet är säkert, det är förändring och det kommer aldrig sluta, så lär dig älska det och välj att utvecklas.”

 

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Neuroplasticitet
https://www.inc.com/amy-morin/how-do-you-measure-your-self-worth.html
https://positivepsychology.com/self-worth/
https://www.psychalive.org/self-worth/
https://medium.com/the-positopian/the-secret-sauce-to-self-worth-58648dd50df1[/text_output]

3 reaktioner på ”Bryt förbannelsen av mer med magin av nog för att må bättre”

  1. Mycket bra artikel. Vi jagar hela tiden fel saker för att vi tror att vi kan uppnå lycka bli älskade
    Få uppleva att vi tillhör den eller den flocken om vi ikläder oss en annan kostym som påminner om zebrarans randiga allt från religösa kostymer till mat filosofer gym fantaster eller andra .org som endast vill att vi skall lyssna till deras budskap för dom vill ta makten över oss och att vi inte skall våga ifrågasätta riktigheten i uppgifterna men visst går det att mäta med enkvist f från skogen, tar kanske längre tid men det viktiga är att mäta med samma mätsticka /kvist för att få mätbart resultat. MAN brukar säga att grannens gräsmatta är grönaré
    Gå in till grannen och titta så ser du hur fin o grön din gräsmatta verkligen är byt persektiv helt enkelt men var kritisk och köp inte allt du ser
    eller hör vi var två vänner som tog ut var sin ny bil min gamla Toyota håller än bara bytat olja och besiktigat går som en klocka vännens fina flotta BMW tror allt är utbytt på den men häck tittar man inte ens åt men den går bra när man behöver skjuts o BMW står på verkstan kan va tänkvärt

  2. Hej Anna-Catrin! Kul att du känner igen dig och gillar texten. Tack för att du berättar. Hoppas orden hjälpte dig

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen