8 vetenskapliga anledningar till varför du ibland ska ge upp

8 vetenskapliga anledningar till varför du ibland ska ge upp

 

Att ge upp kan ibland vara det bästa alternativet

När jag var 24 år tänkte jag att jag skulle bli miljonär innan jag blev 30. Jag visste inte hur eller hade någon erfarenhet av att spara mer än 25 000 kr. Jag visste inte hur jag skulle investera eller få pengarna att växa och hade ingen aning om hur man drev ett företag. Ett år senare köpte jag in mig i ett “affiliate program”.

Det var uppbyggt på att jag skulle lära mig sälja deras digitala utbildning och få en viss procent på det jag sålde. De som jag köpte in mig hos fick mig att tro att jag skulle kunna gå från noll erfarenhet inom företagande, marknadsföring och annonsering till att tjäna miljoner på några månader.

Inte bara att de fick mig att tro detta utan jag betalde 15 000 kr för att bli “medlem” och lära mig hur jag skulle använda deras “idiotsäkra system” för att tjäna pengar. Systemet skulle ge mig en möjlighet att resa runt i världen, surfa och leva exakt som jag ville utan att egentligen behöva jobba.

Jag trodde helt seriöst att jag skulle uppnå detta inom loppet av några månader då det knappast gick att misslyckas enligt dem. 

“Jag köpte in mig av samma anledning som folk spelar på triss. Det var viljan att vinna och bli rik riktigt fort som fick mig att satsa på detta.”

Sex månader efter att jag hade investerat hundratals timmar, över 40 000 kr på utbildning och annonsering gav jag upp. Jag stängde av mitt medlemskap, min sida, emaillista och allt som hade med deras system att göra.

Det kändes som en del av mig dog. Det var ett val jag inte ville göra men jag kände mig tvungen att göra detta.

Jag kände mig tvungen då det inte gick att fortsätta ljuga för mig själv. Det gjorde fruktansvärt ont eftersom jag hade ljugit för mig själv allt för länge. 

Att förlora pengar var inte det värsta utan det var all tid, energi och känslor som jag lagt ner på ingenting. Jag kommer ihåg att jag satt flera nätter framför datorn och grät av frustration.

Att jag inte fick det att fungera, att jag inte klarade av något så enkelt som att tjäna pengar på deras “idiotsäkra system”.

Det var ett system som jag hade fått veta  var näst intill omöjligt att misslyckas med men som jag inte klarade av att tjäna på pengar på. Det fick mig att må skit varje dag tills jag slutade ljuga för mig själv. Mina lögner gick att likställa med de lögner som en person lägger fram som ljuger om sin relation.

Istället för att acceptera att relationen är trasig, att man borde gå ifrån varandra försöker man rädda den, man intalar sig själv att det kommer bli bättre och man kanske till och med pratar om att skaffa barn, köpa hus, bil eller att gifta sig.

“Det var inte första gången jag gav upp men att ge upp är inte samma sak som att sluta.”

8 vetenskapliga anledningar till varför du ibland ska ge upp 

I väst jagar vi efter “mer, större och bättre”. Att inte ge upp är insmetat i vår kultur som ett tapetklister, då ingen tydligen uppnått något av att ge upp men det är komplett skitsnack då många framgångsrika människor faktiskt har gett upp.

De har gett upp relationer, utbildningar, skola, jobb, projekt, fritid, uppfinningar, pengar, objekt och många människor även sina egna värderingar.

De, liksom du och jag behöver ibland ge upp. Jag har själv gett upp massor av gånger. Det har varit olika projekt, hemsidor och detta försök till att skapa en inkomst digitalt.

Det var inte bara inom mitt företagande utan jag gav upp jakten på drömkroppen. Jag har gett upp en utbildning som jag påbörjade och bara gjorde halvvägs, jag har gett upp relationer med människor, jobb, värderingar och samtal.

Att ge upp betyder inte att du ska sluta, att du inte ska göra något mer, att du inte ska försöka ta en annan väg, att du ska bli passiv, att du ska börja tycka synd om dig själv, att du ska tycka världen är orättvis. Att ge upp är viktigt, det är en styrka att ge upp, släppa taget om saker som inte längre är bra för dig.

”Att du ska veta när du ska ge upp och släppa taget är en nyckel till framsteg.”

1. Belöningar gör uppgiften mindre intressant

År1940 gjordes ett experiment med apor, de fick lägga pussel med och utan belöningar. När det fick belöningar i form av bananer gjorde aporna fler fel och löste färre pussel än utan belöning.

Kan det vara så att när du förväntar dig en belöning och får en belöning gör du ett sämre jobb? Du gör inte bara ett sämre jobb utan du har svårare att fokusera på nuet och livet framför dina ögon, det som egentligen har betydelse.

2. Att fokusera på målet kan ha en negativ inverkan på själva vägen dit

I en studie om viktnedgång visade det sig att de som fokuserade på att agera och vara närvarande hade större chans att uppnå målet d.v.s viktnedgång.

3. Att ge upp och avstå svåruppnådda mål ökar välmåendet

En studie visar att om du avstår svåruppnådda mål ökar du din mentala hälsa egnom att  stressen minskar. Det är inte så att du inte ska ha mål utan du ska ha “rätt” mål. 

4.Om du enbart fokuserar på en sak kan du missa mycket annat

Livet händer vare sig du vill det eller inte, du får sparken, skiljer dig, får reda på att en vän ljuger, en affärspartner sviker dig eller att någon i din närhet dör. Inget händer egentligen exakt som vi vill eller tror.

Om du låser fast dig vid ett specifikt mål eller att du måste uppnå ditt mål på ett speciellt sätt kan du missa många andra möjligheter som kanske skulle ha varit ett bättre målalternativ.

5. Att uppleva misslyckanden kan ha inflytande på dina kommande framsteg

Ingen människa vill misslyckas, det ligger inom dig och alla andra att vilja vinna, det är en överlevnadsstrategi. När du misslyckas känner du dig sämre vilket kan göra så att du omedvetet saboterar din egen framtid.

En studie visade att deltagare som misslyckades med sitt finansiella sparande kom att spendera mera pengar med tiden än de som klarade sitt finansiella sparande.

6. Att fortsätta mot ett mål kan leda till ett omoraliska beslut och beteende

Om du tänker jag ska uppnå mitt mål och inget kan stoppa mig kanske du tar till väldigt egoistiska metoder, bryter mot din egen moral, kanske ljuger, manipulerar och göra dåraktiga beslut då ditt eget mål är “viktigast”.

“Forskning visar att ibland är det bättre att ge upp än att fortsätta.”

7. Kämpa mot ett orealistiskt mål har visat sig öka inflammationer i kroppen

En studie visade att tonårstjejer som hade helt omöjliga mål som de inte kunde ta avstånd från hade en större risk för att utveckla diabetes, hjärtsjukdomar och ungt åldrande.

8. Att veta när du ska fortsätta eller ge upp skapar medvetenhet och känslomässig flexibilitet

Det finns inget som är självklart när du ska ge upp d.v.s något “nu är det dags”. Jag tror inte heller du kan applicera en metod på allt du gör.

Att ge upp är något du måste bli medveten om och börja träna på. Om du tränar på att ge upp så blir du mer medveten och känslomässigt flexibel.

”Att ge upp kan ibland vara rätt val”

När ska du ge upp?

När ska du ge upp? När ska du ge upp?


Jag förespråkar att du ska sikta högt och kämpa samtidigt som jag inte kan undanhålla dig sanningen. Vad du än försöker uppnå kommer det inte vara enkelt, det kommer troligtvis ta mycket längre tid än du trodde.

Du kommer få kämpa mer fysiskt och psykiskt än du någonsin kunde föreställa dig och du kanske gör som jag, även gråter på vägen.

Du kanske får jobba tre år innan du ser något som helst resultat eller kanske 10 år. Du kanske till och med aldrig uppnår ditt mål. Du kanske får kämpa för evigt och du kanske får lägga ner både blod, svett och tårar varje dag hela ditt liv.

När tanken på att ge upp ger dig en enorm lättnad

Om du är i en relation men att bara tanken på att du kan få vara själv ger dig en enorm lättnad, kanske du ska fråga dig själv vad du håller jag på med. Varför är jag kvar i en relation när tanken på att vara själv är så befriande? Varför slösar jag min tid?

Det kan också vara ett projekt som du trodde skulle fungera men inte gjorde detta och aldrig kommer göra det heller eftersom du inte har någon erfarenhet. Det kan vara en vision av att bli elitatlet men att du har skadat dig så illa att du inte kan fortsätta.

Du kanske trodde du vill spela i ett band men att du helt enkelt inte orkade ta dig till alla spelningar eller bära all utrustning eller så kan det vara så enkelt att du inte vill ta det ansvar för att skapa livet du vill leva.

Om din förmåga inte räcker till och du hatar dig själv för det, ge upp

Om du avskyr dig själv varje dag för att du inte är “bättre” eller är mer kapabel borde du tänka om. Vad är det för nytta med ett mål om du avskyr dig själv varje dag för att du inte uppnår målet?

Tänk om du aldrig kommer göra det? Tänk hur mycket tid du slösat i onödan på att hata dig själv istället för att göra saker du gillade. Jag vet att det här är ett dubbeleggat svärd då jag ibland hatat mig själv för att jag inte varit bättre eller kunnat göra bättre. 

Du kanske inser att du slösar din tid

När jag pluggade till drogteraupt insåg jag att det inte var något jag ville bli eller arbeta med, jag kunde inte genomföra det, det gick inte och jag slösade bara bort min tid. Om jag skulle börja plugga på universitet skulle jag nog känna samma sak inför det. Målet eller vad du gör måste vara värt tiden du lägger ner.

När du vet ända in i själen att det inte kommer att fungera

Ofta vet du, jag och alla andra människor vad som är sanningen. Att vi inte borde vara i relationen, att vi borde äta mindre skitmat, att vi borde dricka mindre alkohol, ta mindre droger, att vi inte borde umgås med den eller de människorna, att vi inte borde… Du vet allt detta och om du lyssnar får du svaret i form av känslor, tankar eller som hela meningar.

I stunden du inte vill ha “det” eller personen längre i ditt liv

Du trodde du ville ha något speciellt eller vara i en relation med en viss person men du insåg faktiskt att du inte ville ha detta eller vara i just den relationen. 

Om du mår dåligt och är olycklig medan du försöker uppnå ditt mål

På samma sätt som självhat inför den egna kapaciteten är ett dubbeleggat svärd är tajming det också. Jag har mått dåligt under perioder av mitt liv då jag har försökt uppnå saker.

När jag tränade och vill uppnå drömkroppen mådde jag skit psykiskt. Under de första tre åren av mitt “företagande” hade jag mycket ångest, kände stress och frustration.

Om du mår dåligt och är olycklig då du försöker uppnå ditt mål kanske du ska fundera på om det är värt detta. Du kanske ska byta mål, för vad är meningen med livet om du bara mår dåligt och är olycklig?

Då anledningen till varför du inte gett upp är för att du är orolig för vad andra ska tycka

Om du är orolig för vad andra ska tycka om du ger upp måste jag fråga dig varför du ska bry dig? Det är ditt liv, du lever bara en gång så försök skapa ett liv du vill leva. I mitt tyckte är det idiotiskt att forma livet utifrån vad andra tycker och tänker då du inte är samma person som dem.

När ditt mål inte längre är viktigt för dig personligen

Du utvecklas som person genom hela livet och med din egen utvecklingen kommer dina mål också att ändras. Målen ändras och plötsligt kanske du inte känner samma mening med att skaffa den där bilen, hemmet eller jobbet. Du kanske nöjer dig med ett vanligt jobb och fokuserar mer på din familj. 

När det du har/är eller försöker uppnå blockerar dig från vad du egentligen vill

Om din partner håller dig tillbaka kanske du ska prata med personen och förklara.
Om du själv vet att du vill göra musik och inte jobba på bank kanske du kan börja göra musik på fritiden. Om du vet att du egentligen inte vill plugga till läkare utan resa, gör det?

”Det är inte enkelt att veta när det är dags att ge upp då det inte finns någon generell regel. Ibland tror jag vi ger upp för snabbt och för enkelt. Vissa gånger håller vi kvar för hårt och sjunker som en sten mot botten.“

Källor
https://www.nytimes.com/2019/05/05/smarter-living/giving-up-is-not-the-same-thing-as-failing.html
https://www.netcredit.com/blog/9-scientific-reasons-sometimes-better-give/
https://www.psychologytoday.com/us/blog/supersurvivors/201709/why-giving-can-sometimes-be-good
https://tinybuddha.com/blog/how-to-know-when-its-time-to-give-up/
https://www.bustle.com/articles/95182-8-times-that-giving-up-might-actually-be-a-good-thing

2 comments

  1. Wow! Vilken text och jag tog åt mig på väldigt många punkter. Det fick mig att börja fundera både på ett och annat.
    Tack! ❤️

  2. Hej Maria!
    Kul att du uppskattade inlägget och berättar. Det glädjer mig att den gav dig något!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *