Sju sätt att bli bättre på att hantera pengar

Hur du blir bättre på att hantera pengar

Jag har länge velat bli rik men har aldrig förstått pengar. Vilket är komiskt. Det är som att vilja få bättre form utan att göra någon ändring i kost eller rörelse.

Jag hade flyttat från Köping för att starta ett nytt liv och hade minus på kontot. Inte en spänn! Att jag låg efter med hyran, internet, min telefonräkning, och att det redan hade gått en halv månad fick mig att känna ångest.

En ångest som kändes som om en taggtråd satt runt mina inre organ och drogs åt för varje andetag. Att jag värdesatte självständighet väldigt högt gjorde inte situationen enklare, eller känslorna mildare. 

”Jag hade enbart ätit havregrynsgröt fem dagar i rad till frukost, lunch och middag. Sjätte dagen stod jag och hällde ned de torra havregrynen i en skål.”

Jag tittade ned på de torra grynen som låg i skålen. Det kändes som om att de tittade på mig och skrattade. Grynen fick mig att tänka på hur nära jag var på att spy kvällen innan av smaken.

Hur värdelös är jag inte!? Jag kan inte ens ta hand om mig själv!? Titta på dig själv, Tomas, du är så jävla misslyckad! Det går inte… 

Jag får inte ned den här skiten en gång till. Jag kan inte. I stunden övervägde jag att svälta då smaken blivit vedervärdig och börjat växa i munnen. Tänk att få äta vanlig mat? Tänk kyckling?

Tanken skapade saliv i min mun. Min vrålande mage avbröt tanken och jag tittade ut genom fönstret. Det går inte .. Istället för att hälla på vatten och tystna min mage ställde jag skålen åt sidan. Jag måste ha några kronor någonstans!? 

Suget av något annat än havregryn fick mig att började leta igenom lägenheten efter pengar. Igen!”

Jag letade överallt. I soffan, bakom alla kuddar, i sängen, under madrassen, på och under mattan, i badrummet, i garderoben och i alla kläder som hade fickor. Efter att jag letat efter pengar som en detektiv letar efter bevis i CSI hittade jag sju kronor. SJU KRONOR! Det kändes som om att jag vunnit på Lotto.

Jag visste att dessa sju kronor räckte till den billigaste tonfiskburken. Den som jag normalt inte kunde äta eftersom jag fick kväljningar. Att jag längtade efter den ”skiten” nu var komiskt. Mina sju kronor höll jag hårt i medan jag gick mot Ica i Mölndal.

Faktum är att jag höll så hårt i dem och ville ha tonfisken så mycket, att om någon hade försökt att råna mig, hade jag slagits tills jag dog. 

”Jag längtade lika mycket som en man i öknen gör efter att få släcka sin törst.”

Jag klev in på Ica och kände hur saliven i min mun var som en kran, det var svårt att inte dregla när jag gick runt där inne.

Det var som om jag var i himlen, och allt såg underbart gott ut. Tanken på att snatta fick jag stoppa flera gånger, den brottades jag med mig tills jag kom fram till kassan.

Att få gå hem med den billigaste tonfisken på hela Ica, den som smakar värst av alla, som var mer en gegga än något annat.

Den längtade jag efter att få sätta tänderna i. Stegen på väg hem ville jag bara hoppa över för att stoppa munnen full av geggan som fanns i den lilla runda metallförpackningen.

Jag stängde dörren hemma, öppnade bruken och tog en tugga. Det var det den godaste tonfisk i burk jag någonsin ätit.

Vilket var rätt komiskt då jag inte ätit den på länge eftersom jag vetat att den smakade skit. I stunden var sörjan i burken en dröm. Tyvärr var det inte första gången jag legat dåligt till med pengar. 

Och jag skulle kunna komma på en hel lista av tillfällen när jag varit pank. En lista som även skulle ha lika många ursäkter om varför jag varit pank som en kyrkråtta.

Att jag rest, flyttat, bott i olika städer, inte haft möjligheten att spara, varit utan jobb i perioder, inte haft rätt jobb och inte haft tur. I slutändan har det egentligen bara handlat om att jag inte förstått mig själv eller pengar.

”Pengar är ett spännande ämne då det är en form av värde. Ett värde som vi byter med varandra.”

Vad är pengar?

Pengar är vad människorna i ett samhälle kommer överens om vad pengar ska vara.

I den mänskliga historien har vi använt olika objekt som snäckor, guldföremål, ädelstenar, metallmynt, pappersbitar, sedlar och nu siffor på en skärm för att förenkla handel och konsumtionen. En överenskommelse om vad pengar är och ska fungera behövs.

 • Alla pengar ska uttryckas i samma enhet som vi definierar som pengar. Det är nödvändigt då vi enkelt kan jämföra.

 • Pengarnas värde vilar på medborgarnas förtroende. Pengar ska vara stabilt över tid för att vi ska ha möjligheten att köpa direkt eller spara för att köpa senare.

 • Pengar måste fungera som betalningsmedel. Alla som vi vill göra affärer med måste acceptera pengar som betalning.

”Pengar kan köpa dig tid, tid att göra det du vill.”

Varför är du så fruktansvärt usel på att hantera pengar?

Din biologi

Säger att du ska överleva stunden och det gör du genom att bland annat:

Passa in i flocken – Du köper skit du inte behöver för att passa in.

Strävan efter snabb tillfredsställelse – Du köper skit du inte behöver i stunden för att ”må bättre” eller rättare sagt bli snabbt tillfredsställd.

Undviker fysisk och psykisk smärta – Du erkänner inte för dig själv att du är sämst med dina pengar. Om du skulle våga erkänna, är det kopplat med ångest som psykisk smärta.

Lutar dig in i bekvämlighet – Du övertalar dig själv att du behöver en större tv, soffa, alla prenumerationer och att du inte har ”tid”. Samma dag du inte har tid med att gå ut och springa 30 minuter tittar du på fyra avsnitt av Farmen, andas in en pizza och samtidigt säger: ”jag har inte tid.”

Håller dig borta från osäkerheter – Du vill inte vandra i ditt sinne och ifrågasätta dig själv eftersom det inte är vad du brukar göra. Det får dig att generalisera och leva ut dina skeva övertygelser av hur du tror världen är. Det får dig att se saker som inte finns.

Hedonisk anpassning – Vi människor är otroligt bra på att vänja och anpassa oss. Vilket betyder att när du köper bilen, gifter dig, får högre lön, köper större tv blir du glad i stunden, lyckan som sedan går tillbaka eftersom du vänjer och anpassar dig.

Faller oftast för lagen om minsta ansträngning – Du tänker, är och beter dig i stort sett identiskt för att spara energi och vara effektiv.

”Du kanske har en övertygelse att pengar är ondska, den får dig att omedvetet spendera allt du har.”

Samhället

Samhället säger att du ska ha det senaste på marknaden för att passa in. Inte bara för att passa in utan även för att slippa känna dig otillräckliga.

De mesta produkter och tjänster säljs för att lösa ett problem, en smärta.

Och om vi bara köper produkten eller tjänsten kommer det att få oss att må bättre och lösa alla våra problem. Alla ”problem” eller ”problemet” som kanske inte ens skulle vara ett problem om vi tänkte en gång till.

Kunskap

Att lära sig om pengar borde vara en självklarhet. Inte bara ett plus ett som i matteboken. Utan att försöka förstå vad det är eller rättare sagt vad det betyder för dig.

Vad som är värde för världen, dig och hur du ska agera för att bli mest värdefull. Inte bara för dig själv utan även för andra.

Och du, jag och alla människor har tendensen att skylla ifrån oss och säga: ”jag har inte lärt mig”. Idag kan vi inte använda den ursäkten då du har tillgång till internet.

Allt som du vill lära eller inte, finns enbart några klick bort och oftast är det gratis. Du måste börja reda ut vad som är värdefullt för dig, vad du vill göra i ditt liv, hur pengar kan hjälpa dig åstadkomma det, hur du ska bli mer värdefull för världen, dig själv och andra människor.

Din tro om pengar begränsar dig

Vissa säger att ”pengar är ondska”, en del säger ”YOLO” och spenderar varje krona. Några sparar nästan allt och dör med en mindre förmögenhet på banken, andra bränner mer än de har och skuldsätter sig för livet.

Beroende på vad du har för syn på pengar kan det antingen hjälpa eller stjälpa dig.  Din omedvetna tro på pengar kan lyfta dig eller sabotera eller/och begränsa dig.

Hur blir du bättre på att hantera dina pengar?

Jag har pendlat mellan YOLO, inkasso och försökt spara så mycket som möjligt. Vad jag upptäckt är att om jag har pengar på banken, mår jag bättre. Jag mår bättre eftersom om något akut skulle hända, vet jag att jag har möjligheten att vara mer flexibel.

Något annat jag märkt är att jag inte mår bra om jag inte unnar mig att gå ut ibland, resa, äta och ”göra av” med pengar utöver den vanliga vardagen. Pengar är precis som mycket annat i livet. Och jag tror att alla måste hitta sin balans på livets tråd.  Jag fick en förfrågan om att skriva om pengar.

Den förfrågan fick mig att läsa boken The Riches man in Babylon som ledde till att jag skrev detta. Jag gillade tänket i boken och vill nu dela med mig av de sju grundreglerna författaren skrev ned för att bli förmögen.

1. Börja med att spara pengar

Samhället skriker ”spendera mera!” Så du, jag och de flesta människor handlar. Du handlar mer skit du inte behöver och fastnar i den hedoniska anpassningen.

Det spelar ingen roll om du tjänar mer, för då du ökar dina utgifter. Du binder upp dig och blir fast på ett jobb du ogillar, kanske till och med hatar.

Och du har ingen tid eller energi över att göra vad du vill eftersom allt du ”äger” måste du jobba av.

Lösning – Spara tio procent av dina pengar
Istället för att ge samhället alla dina pengar, börja spara en tiondel av vad du tjänar.

Innan du köper en ny bil, kläder, kaffet på Seven eleven, godiset, tv, ny mobil eller betalar alla dina prenumerationer, betala dig själv först tio procent av din lön. Om du inte kan, se över dina utgifter.

2. Kontrollera dina utgifter

När jag började kolla på mina utgifter skämdes jag, jag drog mitt kort hela tiden utan att tänka. Det fanns alltid något jag behövde och ju mer jag handlade desto mer ville jag handla.

En spiral av spenderande som jag till slut fick stopp på genom att titta på mina utgifter och inse att jag slösade med mina pengar.

Det spelade ingen roll om jag fick ut 15 000 eller 30 000, varje månad var pengarna slut. När du börjar kontrollera dina utgifter inser du att du kastar bort mycket av dina pengar på saker du inte ens behöver.

Lösning – Skriv ned vad du handlar för att bli medveten

Ett problem är att du gör det mesta i din vardag per automatik.För att stoppa detta automatiska spenderade, skriv ned vad du handlar.

Skapa ett dokument i telefonen eller bär med dig ett litet block. Gör en anteckning på vad du köper och priset. Du kan även fråga dig, är det här något jag behöver? Eller enbart vill ha? Du kanske som jag, får reda på att innan du ens kommit till jobbet, har spenderat en tredjedel av din lön på saker du inte behöver, utan det är din lust som vill ha.

3. Investera

Med tanke på hur jag känt när jag inte haft ett sparkonto och när jag haft ett, tycker jag alla borde skaffa ett sparkonto.

Storleken på sparkontot tycker jag ska vara så att man kan överleva tre, fyra eller sex månader. När man har ett sparkonto kan man börja se över hur man skulle vilja investera pengarna.

Det finns precis hur många sätt som helst att investera pengar. Mitt tips är att fråga dig själv vad du tycker är säkrast och bäst. Samtidigt som du måste vara beredd på att din investering kan gå förlorad, därför är det bra att ha ett sparkonto

”Spara tio procent av vad du tjänar och blanda inte ihop dina behov med dina önskningar/lustar.”

4. Vaka över dina pengar

Om du lyckas spara ihop en summa, bli inte ivrig med att investera dem för fort. Det finns och kommer alltid finnas bra och dåliga affärer.

En grundregel är att om det låter för bra för att vara sant, är det oftast det. Iaktta även vem som ger dig rådet.

Jag skulle aldrig ta råd om investeringar från någon som aldrig investerat eller är förmögen. Varför skulle jag? Det har inte en aning om vad de pratar om eftersom de inte har någon erfarenhet.

Lösning – Sök råd av personer med erfarenhet, som vet vad de pratar om, som gjort det själva och kan visa det.

5. Äg ditt eget hem

Att investera pengar i ett hem (som du har råd med) är oftast en bra investering. Att köpa ett hem som är för dyrt är en dålig investering.

Ett för dyrt hem definierar jag som ett du aldrig kommer att kunna betala av. Och om räntan höjs några procent kommer du inte ha råd att bo kvar. Ett för dyrt hem är också ett som äter upp stora delar av din lön.

Lösning – köp ett hem du har råd med

6. Skaffa en livförsäkring

Se till att ha en bra försäkring om något skulle hända dig.

7. Sträva efter att lära dig, få mer kunskap och bli mer vis

Illusionen är att vi inte behöver lära oss något mer när vi gått ut skolan. Jag tror inte på illusionen längre.

Jag vet att om du fortsätter utvecklas och lära dig blir du mer värdefull för samhället. Och du behöver inte gå på universitet för att lära dig.

Du kan lära dig bygga hemsidor, koda, göra loggor via Youtube, helt gratis. Det finns filmer om allt, försäljning, marknadsföring, hur en gräsklippare funkar och ja, även kattfilmer.

Lösning – Inse att du aldrig är fullärd och lär dig nya färdigheter för att bli mer värdefull.

”Bygg dig själv ett berg av guld innan du börjar släcka alla dina lustar, om du någonsin gör det.”

Källor

Riches man in Babylon
https://www.scb.se/hitta-statistik/sverige-i-siffror/utbildning-jobb-och-pengar/medelloner-i-sverige/
https://sv.wikipedia.org/wiki/Pengar
https://www.riksbank.se/sv/betalningar–kontanter/sa-fungerar-en-betalning/vad-ar-pengar/
https://en.wikipedia.org/wiki/Hedonic_treadmill[/text_output][/vc_column][/vc_row]

2 reaktioner på ”Sju sätt att bli bättre på att hantera pengar”

 1. Hej Tomas!
  Jag tar alltid IN dina texter/tankar. Du skriver på ett intagande sätt så det känns mera som ett samtal.
  Jag hamnar i mig själv, ser mig själv, känner mig själv och rannsakar mig själv när jag läser det du skriver.
  Få har en sådan pricksäkerhet och enorm ärlighet/klarsyn som du.
  Och förmågan att dela den, få oss som läser, ge oss som läser riktigt jävla bra verktyg att ta itu med det vi behöver.
  Tack Tomas. Sluta aldrig skriva. Vi behöver såna som dig❤️

 2. Hej Anette! Kul att du känner så om mitt skrivande och berättar. Det gör mig glad. tack själv. Ha en underbar helg

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen