21 hårda sanningar om livet som du inte vill höra, men måste

Låt inte ditt liv fallera för att du säger: ”Jag gör det imorgon”, istället för att ta tag i det idag.

Jag skriver inte för att undanhålla sanningen för dig. Eller för att jag ”måste lägga fram saker fint”.  Utan jag skriver för att ge dig sanningen. Sanningen som jag tycker någon behöver berätta.

Tror du att jag ville höra: ”Det är ditt eget fel att du knarkar sönder din hjärna och förstör din själ?”. ”Att du är en pundare”. ”Att du är pank”. ”Att du slår folk för att du bär på sorg”. ”Att du inte vill ta ansvar och därför lider du extra mycket”. ”Att du tycker synd om dig själv”. ”Att du tror att ditt lidande är värst”. ”Att du får mening genom att plåga dig själv”. ”Att du är patetiskt?”.

Sanningen är inte alltid vad du vill höra, utan vad du behöver höra. Sanningen kan du använda och utvecklas ifrån.

Sanningen är världen bakom alla filter, fina bilder och lotterivinster.

Här är några saker du behöver höra men som du kanske inte vill. Ingen av dess saker är positiva eller negativa utan enbart sanning.

Du är värdelös på det mesta till en början

Det spelar ingen roll om det är en ny sport, ny hobby, prata med en främmande människa, städa, lära dig surfa, skriva, spela ett spel eller bygga hemsidor. Det mesta du provar första gången kommer du att vara värdelös på. Och det är inte så konstigt eftersom du aldrig gjort det innan.

Vi har olika styrkor som individer, men dessa styrkor gör dig inte till en världsmästare första gången du provar.

Utan något som är gemensamt för alla är, om du fortsätter applicera tålamod, studera vad du lärt dig, kommer tiden belöna dig och straffa de som gav upp. Var modig nog att vara dålig först för att bli bättre sedan och kanske bli bäst!

Livet är bra och dåligt

Du vill tro att du ska nå Nirvana, där du är för evigt lycklig. Det är större chans att du hittar slutet av regnbågen, och dansar bland pysslingar, enhörningar och rosa elefanter som finns där. Livet är inte heller bara elände, misär och tragedi utan båda. Bra och dåligt.

Och det spelar ingen roll hur bra eller dåligt ditt liv är i stunden. Glöm aldrig meningen ”det här kommer att passera”. Denna mening kan hålla dig ödmjuk och motiverad att fortsätta din resa mot regnbågens slut?

”Om du inte försöker, har du NOLL procent chans att uppnå din dröm. Om du försöker har du en chans även om den är 00000,1 procent.”

Om du försöker har du en chans att lyckas

Det finns inget eller ingen som säger att du kommer ”lyckas” att uppnå din dröm. De som jagar sina drömmar får inga garantier, och du kanske aldrig ens uppnår den. Du kan misslyckas oändligt många gånger innan du ens når ett framsteg.

Det spelar egentligen ingen roll. Om du inte försöker är det 0 procent chans att du uppnår den. Och jag tror att om du försöker har du större chans att lyckas och få turen på din sida.

Du ljuger fruktansvärt mycket och bra för dig själv

Ofta vet du vad du behöver göra men gör det ändå inte. Sedan när saker faller samman står du där och tänker: ”Hur kunde det här hända?!” Om du har ödmjukheten och ärligheten att tänka tillbaka kommer du med största sannolikhet förstå varför vissa katastrofer inträffade. Det kan varit ett samtal du borde haft med din partner långt innan.

Att du skulle sparat pengar, rört på dig, inte ätit så jävla mycket skit. Inte ljugit så mycket, sovit mer, inte varit så egoistiskt. Inte hittat på ursäkter och inte brytt dig om små skitsaker.

Det simpla svaret om varför du ljuger för dig själv är för att du vill undvika den psykologiska smärtan och osäkerheten det kan skapa i nuet. Det är enklare, bekvämare och säkrare att säga: ”Jag gör det imorgon.”

Dina problem är inte unika

Vad du än går igenom är din situation inte unik. Du vill gärna tro det, att du är ensam om det. Att det är synd om dig, att ingen har varit med om något liknande.

Faktum är att mängder av folk har varit med om liknande genom historien. Människor runt dig har varit med om något liknande, om inte exakt samma sak.

Många av människorna som varit med om samma sak har gjort något fantastiskt av smärtan. Det finns människor som gått igenom helvetet fram och tillbaka flera gånger, och ändå lyckas skapat något fantastiskt.

Att förstå att ditt problem inte är unikt, är hur du stoppar dig själv från självömkan. Dina problem är dina uppgifter att lösa. Problem är en del av livet och det är ett pris av att leva, och att lösa det skapar mening.

Det finns ingen fördel med att vara svag

Att vara ryggradslös, låta människor använda dig som en dörrmatta, gör dig inte till en ”bra person”.

Människor kommer inte tycka synd om dig eller sluta behandla dig som skit. Tvärtom, de kommer att göra det mer om du inte står på dig. Att välja att leva i självömkan och klaga hjälper absolut ingenting, det är som om att leva utan en ryggrad.

”Tiden gångar vad du matar den med. Prova att träna och äta bättre i sex månader så får du se, eller spara pengar.”

Små vanor leder till stora förändringar

Underskatta inte kraften av gånger. Om du äter skitmat under tio år kommer du troligtvis se ut som skit.

Inte bara att du ser ut som skit, du mår troligtvis skit, och du kommer ha en rad hjärt- och kärlsjukdomar.

Om du däremot tränar 30 minuter varje dag, äter bättre och läser en eller två sidor ur en bok, har du en betydligt större möjlighet att vara en välbalanserad människa inom fem år.

Mycket beror på tur

Tur är underskattat, eller så förstår vi inte hur mycket livet har att göra med tur. Min verksamhet skulle inte ha varit möjlig för fyrtio år sedan.

Om trettio år kanske den inte är möjlig. Att jag föddes in i det, hade möjligheten att utforska det med en bra tajming var också tur.

Och att jag blev besatt av den digitala världen för att sedan halka in på skrivande och pussla ihop dessa två världar … Turen är med överallt.

Den avgör om du får ett jobb, blir förälskad, får en ny klient, och oftast handlar det endast om att vara på rätt plats i rätt tid. Med det sagt, tror jag att, om du är på rätt plats i rätt tid utan att ha färdigheterna/erfarenheten och/eller medvetenheten spelar turen ingen roll.

Du kommer med största sannolikhet få ditt hjärta sprängt i bitar

Du kommer få ditt hjärta krossat, om du inte redan fått det. Och om du mot all förmodan inte skulle få det krossat är du en psykopat eller ett mysterium.

När du får det slaget i tusen bitar och när din själ skriker, kom ihåg meningen: ”Det här kommer passera.”

Du fortsätter att jaga illusionen av perfekt

Du tror att det finns något som är perfekt. Det min vän är en illusion. Du jagar alltså något som inte finns. En illusion du kommer att fortsätta jaga.

Denna mall av perfekt är något som du byggt upp i ditt huvud. Den är lika verkligt som om en pyssling, rosa elefanter och enhörningarna skulle stå vid regnbågens slut.

Även fast du vet det här kommer du fortsätta jaga den perfekta partner, jobbet, hobbyn, stunden och livet. Vad du kan göra för att bryta är att, fortsätt påminna dig själv om att inget är perfekt.

Om det ser eller låter för bra för att vara sant. Är det med största sannolikhet det

Jag har gjort tabben att investerat pengar/tid och energi i saker som har låtit för bra för att vara sant. Och varje gång har det visat sig vara det. För bra …

Jag önskar att jag kunde säga att jag endast gjort det en gång, men det är inte sant. Om du ska göra en affär med någon och det låter för bra för att vara sant, då är det troligtvis det. Så var varsam!

Livet är inte rättvist och universum är inte skyldigt dig ett skit

”Det är inte rättvist” eller ”det är orättvist” är vanliga uttryck, tankar och känslor hos oss människor. Något du inte får glömma är att ingen är skyldig dig ett skit.

Och om du tror det kommer du bli besviken och lida i onödan. Sluta förvänta dig att folk är skyldig dig saker. Sluta hjälpa människor för att du förväntar dig hjälp tillbaka.

Om du verkligen hjälper någon gör du det utan förväntningar. Varken världen, universum eller någon på planeten är skyldig dig något. Nu vet du det, så gå ut och lev istället.

Att oroa dig är slöseri med tid och energi

Att oroa dig är ett av de bästa sätten att slösa bort din tid och energi. Vad du oroar dig över händer väldigt sällan, om någonsin.

Om jag hade en personlig statistik skulle det inte ens vara 1 av 40. Fråga dig själv, hur mycket av det du oroat dig för har hänt?

Hur mycket tid har du slösat på att oroa dig? Skulle du kunna gjort något annat med den tiden? Vad ska du göra nästa gång du oroar dig? Skulle du gjort något annat med den tiden?

“Fortsätt påminna dig själv om att inget är perfekt eller att allt är perfekt som det är”

Sluta skyll ifrån dig

Du äger de mesta av dina problem, vilket är toppen eftersom du kan göra något åt dem.

• Om du är totalt pank, kan du göra något åt det.
• Om du är överviktig, kan du göra något åt det.
• Om du inte är nöjd med ditt jobb, kan du göra något åt det.
• Om du inte är nöjd med din relation, kan du göra något åt det.
• Om du inte är nöjd med dina vänner, kan du göra något åt det.
• Om du vill ha ett eget företag, kan du göra något åt det.
• Om du vill skriva en bok, kan du göra något åt det.
• Om du vill måla, kan du göra något åt det.
• Om du vill ha en familj, kan du göra något åt det.
• Om du vill träffa din livs kärlek, kan du göra något åt det.
• Om du inte kan göra något åt ”det”, kan du välja att tänka på ett annat sätt, om ”det” vilket leder återigen till att, du kan göra något åt ”det”.

När du säger: ”Jag kan göra något åt det” även om det endast är att ändra sättet du ser på ”det” tar du kontroll. Du slutar känna dig som ett offer och lida. Faktum är att jag tror det är väldigt lite som vi inte kan göra något åt eller justera.

Sluta klaga, ingen bryr sig ändå

Fråga dig själv, hur mycket gillar du att lyssna på när någon klagar? Vad ger det dig? Lyfter det upp dig? Ger det dig energi? Får det dig att bli inspirerad? Att vilja jobba mot din dröm?

Det enda som händer är att du inte vill vara nära den personen. När du förstår det, förstår du även att ingen vill vara nära dig om du bara klagar. Att klaga ger absolut ingenting. Gör något åt vad du klagar på istället. Annars kan du vara tyst!

Att undvika utmaningar gör dig svag och patetisk

Din biologi säger åt dig att luta dig in i bekvämlighet, agera på snabb tillfredsställelse, undvika fysisk och psykisk smärta.

Inte gå nära osäkerheter, springa ifrån utmaningar och problem. Att undvika dina utmaningar, problem, rädslor, fysisk- och psykisk smärta. Att inte gå ut i osäkerheten och utmana dig gör dig svag och patetisk. Så välj att utmana dig själv.

Smärta är oundviklig men att lida är ett val.”

Den mänskliga upplevelsen är fylld av smärta, lär dig leva med det

Livet är full av smärta, och smärtan kan bli ett oändligt lidande. Lidande är vad du intalar dig själv om smärtan inte smärta i sig. Att vara människa och leva betyder att du inte är fri från känslomässig smärta.

Om du inte är en psykopat eller ett mysterium, vilket du troligtvis inte är. Känslomässig smärta är oundvikligt eftersom livet händer. Människor i din närhet kommer att dö, du kommer att dö, du kommer få ditt hjärta krossat.

Du kanske blir sviken av en vän, en partner är otrogen, du förlorar ditt jobb, dina pengar, ditt hem och vissa saker kanske inte är ditt fel.

Du kommer att känna smärta men att lida i onödan är ditt eget val, och ofta lider du mer än nödvändigt. Du lider för att du är ett känslodjur, har skeva övertygelser, ideologier och en biologi som vill överleva nuet.

Att försöka uppnå vad samhället säger är framgång är idioti

Vad samhället anses vara framgång är byggt på uråldriga idéer och ideologier. Jag tror att du som jag och alla andra individer måste definiera sin egen framgång och göra sitt bästa för att uppnå den.

Vissa drömmar, andra gör

Jag tror alla har drömmar och hopp om att bli något eller göra något annat, men väldigt få gör något åt det. Att göra något åt det involverar att ta ett steg ut i osäkerheten som att lägga ned tid och energi.

Att vara okej med att känna känslomässig och fysisk smärta. Att vara okej med att ”misslyckas” och se ”dålig” ut i andras ögon. Att vara okej med att ha fel och försöka igen. Knyt på dig skorna och gå ut i spåret.

Sätt dig ned med ditt sidoprojekt även om du inte får betalt. Spendera tid med dina barn utan teknik, eller så enkelt som att ge av din tid. För när du gör det lär du dig vad som funkar eller inte funkar. När du drömmer lär du dig inget.

”När du ”gör” lär du dig vad som funkar och inte. När du drömmer lär du dig inget.”

När livet slår dig i ansiktet behöver du ställa dig upp

Inte om, utan när livet slår dig i ansiktet med en tegelsten måste du resa dig upp, borsta av dig din självömkan, kanske lära dig en läxa och fortsätta leva. Eller så kan du välja att ligga kvar.

Tycka synd om dig själv, tycka att världen är orättvis och att ingen förstår dig. Jag har gjort det, och jag lovar dig inget blir bättre. Du slösar bara tid, tid som du skulle kunnat använt för att göra något fantastiskt.

Sätt dig aldrig ned på en toalett innan du kollar att det finns toapapper

Innan du sätter dig för att skita. Kolla så att det finns toalettpapper. Det här har jag fått lära mig flera gånger och jag kommer troligtvis göra om samma misstag igen.

Du lever bara en gång

Sluta lev som om att du ska leva för evigt för det kommer du inte att göra. Du kanske känner att det är en deprimerande tanke, jag känner att den är befriande.

För om du endast lever en gång, varför skulle du inte försöka göra det du vill? Varför skulle du låta andra bestämma vad du ska göra med ditt liv? Varför skulle du inte åka på den där resa? Varför skulle du inte starta sidoprojektet?

Varför skulle du inte börja måla? Skriva? Skapa? Varför skulle du inte försöka göra vad du vill i ditt liv?”Men jag har inte tid”, du har precis som jag och alla andra 24 timmar på ett dygn.

Du säger att du inte har tid samtidigt tittar du på tre avsnitt av Farmen. Du kommer inte börja träna, äta bra, måla, umgås med dina kära eller skapa det livet du drömmer om ”imorgon” utan du skapar det idag och i nuet.

”Du lever en gång. Lyssna på dig själv. Sluta slösa med din tid. Gör det du vill. Om du misslyckas, försök igen. Lid inte i onödan. Utmana dig själv. Sluta klaga. Ta ansvar och lös dina problem. Var ärlig mot dig själv. Fortsätt försök för då har du alltid en chans att lyckas. Och glöm inte att titta så det finns toapappret innan du sätter dig!”

Källor
https://medium.com/the-mission/19-harsh-truths-you-dont-want-to-hear-but-must-you-ll-be-10-times-better-for-it-41f4eb07b593

Lämna en kommentar

Rulla till toppen