Samtalet om döden kan få dig att börja leva

Samtalet om döden kan få dig att börja leva

Ett samtal om döden kan ge dig ett uppvaknande som få dig att börja leva istället för att enbart överleva.

När jag tänker tillbaka på den tiden då jag tog smärtstillande dagligen för att fly mina känslor och tankar, levde jag då när jag egentligen flydde från mig själv? Levde jag när jag bodde i Australien, i Norge, under de stunder då jag umgicks med mina nära och kära eller när jag var i Costa Rica och surfade?

Levde jag när jag tog en promenad med en vän, hade min första boksignering, föreläsning eller när jag drack Ayahuasca i Costa Rica? Levde jag när jag drog i mig kokain som om det inte fanns någon morgondag,  drack som en fisk eller igår när jag började skriva. Lever jag nu när jag sitter på tåget och skriver?

”Att prata om döden är inget vi gör eftersom vi lever och det är motsägelsefullt.”

Vad är att leva? Är det att återupprepa allt vi gör tills vi dör? Lever vi då? Är definitionen av att leva att begränsa sig själv som jag gjorde med drogerna? Är att leva detsamma som att vara rädd för döden? Är att leva att enbart existera och/eller att överleva? Innebär att leva detsamma som att undvika fysisk och psykisk smärta? Lever man genom att applicera attityden “YOLO”, you only live once”? Är det verkligen att leva? Är att leva livet detsamma som att spendera alla pengar, dricka som en fisk eller att knarka som om det inte finns någon morgondag?

Betyder att leva detsamma som att utmana sig själv, våga sig ut i osäkerhet, våga försöka agera efter sin egen vilja, att skapa det livet man tror sig vilja leva och skapa den person man vill vara? Är att leva detsamma som att “ta vara på vad vi fått”, “leva mer” eller är det en kombination av allt?

Jag tror att leva är individuellt och det finns inga svar som är rätt eller fel. För att få veta vad leva betyder för dig tror jag att vi måste våga prata om döden. Döden är ett samtal som är tabu vilket inte är så konstigt eftersom:

Varför undviker vi att prata om döden?

En av de största anledningarna till varför vi undviker att prata om döden tror jag är för att döden påminner oss och vår egen dödlighet, att vi har en begränsad tid här på jorden. Att bli påmind om vårt tidsmässigt korta liv kan skapa en oreda inom oss som kan ta oss till ett känslohelvete som vi inte vill veta av och därför är döden inget vi vill veta av eller röra vid.

Oredan är känslor som ångest, rädsla, sorg, tvivel men även frågor, svar och insikter. Detta är områden människan helst undviker men också frågor som vi skulle behöva besvara men som vi helst inte vill besvara eftersom svaren innehåller en skärmmande sanning.  Sanningen är ofta vad du inte vill höra men som du måste.

Sanningen som kanske säger att du kastar bort din tid, ditt liv och din energi som ändå är begränsad. Om du reflekterar över döden och din sista minut i livet kan svaren, frågorna och insikterna hjälpa dig. De ger dig en större förståelse inför dig själv, större klarhet över vad du egentligen vill, en påminnelse om att du ska kunna acceptera andra, en påminnelse om vad som faktiskt är viktigt i livet och inte vad du tror är viktigt.

Du får en förståelse, en ödmjukhet och utvecklar dessutom din karaktär. 

“Du kan blunda för döden, tills du själv ligger inför den eller någon i din närhet och först då kanske du börjar leva på riktigt.”

Varför skapar döden ångest?

Du, jag och alla människor vill överleva så länge som möjligt. Biologiskt skapas en ångest av att inte kunna fortsätta existera men även en osäkerhet inför vad som kommer att hända.

Något annat som dessutom blir synligt är att döden påminner dig om att du inte har levt. Döden påminner dig om alla saker du inte gjort, velat göra och borde göra därav kan ett samtal om döden bli ditt uppvaknande.

Varför ska vi prata om döden

Samtalet om döden undviker vi som en skabbräv och springer så långt bort från den som möjligt. Vi vill inte vara nära eller ens se åt det hållet. Det vi inte förstått är att mycket av våra svar, frågor och insikter finns där för att kunna berika våra liv och vår karaktär på ett sätt vi inte visste innan.

”Varför ska vi prata om döden”

Att fundera över döden kan hjälpa dig att se samma sak fast med nya ögon

Inom oss, vare sig vi vill det eller inte finns något som gör att vi börjar ta saker i livet för givna. Detta leder ofta till att vi oftast vill ha mer av det eller något helt annat. Om du vågar reflektera över döden kan det ge dig en tacksamhet för det du redan har, vad du är och vad du har gjort, vilket är vackert.

Oftast är det inte mer vi behöver utan mindre och tankar om döden kan få dig att förstå det. Att prata om döden när man lever är motsägelsefullt på samma sätt som att vi ofta inser hur värdefullt något var efter att vi förlorat det. Samtalet om döden kan göra så att du ser saker du har på ett nytt sätt och det kan få dig att uppskatta saker du har och gjort dessutom.

Döden kan alltså hjälpa dig att se andra saker i ditt liv även om du haft dessa framför ögonen hela ditt liv. Hur du väljer att se vad som finns framför dina ögon är upp till dig. Om du vill ha en enkelbiljett till ditt känslohelvete eller en biljett till ett bättre liv är ditt val. Är det här början eller slutet?

Döden kan få dig att förstå vad som är viktigt

Längs den krokiga livsstigen i västvärlden tror jag vi har tappat bort oss och kan inte se vad som har betydelse, vad som är värdefullt och vad som inte är det. Vi låter oss själva bli påverkade av media och andra människor. Utan att riktigt förstå det lever vi helt plötsligt någon annans liv 20 år senare.

Du har köpt allt du borde eller det du “ska” men är fortfarande kvar i samma mentala loop som när du började din loop. “När jag får eller bli X” då kommer jag bli lycklig. 

Du måste börja fundera över vad som är värdefullt för dig och vad du vill göra med ditt liv. Det gör du inte genom att enbart vandra samma väg i livet som alla andra. Det gör du genom att fråga dig själv och reflektera samt försöka förstå vad du värdesätter. Det kan bara du göra, ingen annan.

Du kanske inser att det är varken tv:n, huset eller bilen som är viktigt utan barnen. Varför jobbar du då heltid för att ha råd med allt skit när det egentligen handlar om att du vill spendera tid med dina barn?

Du kanske ser dig själv måla en tavla och inser då att du inte behöver en tv? Du vill inte ha en tv eftersom den bara distraherar dig. Sälj din tv och köpa färg och penslar för pengarna istället.

Du kanske ser dig själv starta ett sidoprojekt. Perfekt! Då kan du dra ner på ditt slöseri av pengar. Avsluta alla onödiga prenumerationer, sälja alla saker som distraherar dig, dra ner på ditt ätande ute och shoppande.

Du kanske inser att du vill resa. Perfekt! Börja spara pengar och gör dig av med allt du inte behöver och som kostar dig onödigt mycket pengar.

“Du behöver inte vänta tills du eller någon annan ligger på dödsbädden för att inse vad som är viktigt, du kan börja leva ditt liv som du vill ha det redan nu.“

Tanken kan få dig att bli ärlig

Innan jag åkte till Costa Rica förra året gjorde jag mig redo för att dö. Inte för att jag planerade att dö eller önskade det men jag förberedde mig för man vet ju aldrig vad som händer. I den stunden då jag förstod vad det skulle betyda att dö, inte bara för mig utan för människor runt mig började jag skriva brev till dem.

Då jag satt där och skrev det första brevet kom en känsla till mig som sa “vad håller jag på med?” Varför ska jag vänta tills jag dör innan de får veta det här? Jag lade ner pennan och sa till mig själv att “Jag berättar det för dem istället.“ Om jag skulle säga att jag inte var rädd skulle jag ljuga.

Jag kände en rädsla av att berätta, inte för att jag hade något som helst att vara rädd för men jag kände ändå en rädsla av att vara totalt ärlig, öppen och sårbar. Jag tog ändå “tjuren vid hornen” och berättade vad jag kände, tänkte och tyckte. Allt som jag skulle ha skrivit i brevet blev sagt och efteråt blev jag lättare och lugnare på något sätt.

Det kändes som om flera ton sten släppte från min axlar, inte för att jag hade något otalt med dem utan av den enkla anledningen att jag nu visste att de visste vad jag kände. Det fanns inget osagt, inget som jag skulle ångra att jag inte sagt.  

Kan ge dig klarhet i hur du vill leva ditt liv

“Att leva ditt liv” är en definitionsfråga. Mitt sätt att leva stämmer nog inte överens med ditt sätt att leva, din grannes, dina föräldrars eller hur “leva” skulle beskrivas på Wikipedia. 

Alla har olika definitioner av vad leva betyder. Att leva kan vara för någon att resa för någon annan att umgås med nära och kära, för en tredje att bygga upp en hjälporganisation och för en fjärde är att leva en blandning av allt.

Döden kan ge dig en förståelse för livet du lever eller en förståelse för det liv du inte lever. Reflektera över att du ligger inför döden och frågar dig själv hur du skulle jag vilja se tillbaka på ditt liv. Skulle du vilja tänka och känna “waow, vilket jävla liv” eller “tänk om”? Du kanske ser dig själv ha influerat tusentals eller miljontals människor.

Du kanske ser dig själv spela i ett band eller ser dig själv vara världens bästa förälder. Om du börjar förstå hur du vill leva kan du börja leva idag.

Övning: Ta några minuter, blunda och tänk att du ligger där på dödsbädden och frågar dig själv “Hur skulle jag egentligen ha velat leva?” skriv ner svaret och börja agera på det idag!

Ett samtal om döden gör allt som egentligen är oviktigt, oviktigt

Ofta håller vi fast i tankar som är ursäkter och bortförklaringar. Det gäller inte bara oss själva utan det gäller även andra. Du som jag håller ibland fast i minnen som egentligen är helt onödiga.

 Dina minnen du håller fast vid är ofta vad någon sa, hur någon betedde sig, att någon idiot tutade på dig i bilkön, du blev dumpad, du fick sparken, du fick inte bästa betyget, att du inte…

Det är inte bara minnen utan händelser i stunden som att det regnar ute, det är för varmt, för kallt, någon tutar på dig i bilkön eller att någon nyss sa något “dumt”. Listan av oviktiga händelser som vi gör viktiga för oss är oändlig.

I stunden vi synar oss själva i sömmarna förstår vi att det mesta av vår energi spenderar vi på sådant som egentligen inte betyder ett skit, dessa oviktiga händelser skulle du aldrig bry dig om, om du eller någon annan du känner låg inför döden.

”Att fundera över döden kan hjälpa dig att se samma sak fast med nya ögon. Din värdepyramid är inte din utan dina föräldrars, samhällets eller dina vänners. Du måste skapa en ny eller hitta tillbaka till din egen värdepyramid”

Att prata om det kan leda till att du förändrar dig totalt

Dessa frågor och svar behöver du inte vänta på tills du eller någon du känner ligger inför döden. Du kan använda svar och sanningarna du får till dig och förändra hela ditt liv redan nu.

Du förstår kanske att det är dina barn du vill spendera tid med, inte ha ett dyrt boende, dyr bil eller dyra och “fina” saker. 

Du kanske inte vill jobba heltid men har inte råd att jobba deltid eftersom du har så många utgifter. Du kanske förstår att du vill starta ett sidoprojekt, som att skriva den där boken, göra den där filmen eller börja att måla.

Du kanske förstår att din hälsa är oerhört viktig så och du börjar motionera. Du kanske inser att du levt i destruktiva förhållanden hela ditt liv och vill ha en förändring. Du kanske inser att du har varit en skitstövel i hela ditt liv och att ingen kommer vilja gå på din begravning när du är död. Du kanske förstår att du ska ut och resa.

Samtalet om döden gör att du kan börja leva nu istället för att enbart existera omedvetet.

Att prata om döden kan lindra ångest och rädsla

Jag tror många är rädda för döden då de inte gjort mycket av det de velat göra. I stunden du kan lägger dessa korten på bordet och vet vad du har velat göra kan du också börja planera att göra det. När du börjar göra det som du velat göra lindrar det din ångest och din rädsla för döden.

Döden är motivation

Att prata om döden kan ge dig en motivation att skapa det liv du vill leva. Det får dig som sagt att bli medveten om vad som är av värde för dig, att du kanske kastar bort mycket av din tid på fel saker.

Du kanske vill spendera mer tid med dina barn, skriva den där boken, göra den där låten eller försöka göra “det” vad det nu är. Döden påminner dig om att sluta slösa så mycket tid på meningslös skit och är därför en toppenbra motivator!

Det kan få dig att förstå vad som du behöver göra för att “må bra”

Hålet inom mig av otillräcklighet har jag försökt fylla med yttre objekt och människor utan att lyckas. Med tiden och genom reflektioner har jag insett att jag måste fylla det med mig själv först och främst för att må bra. 

“Döden påminner dig om alla saker du inte gjort, velat göra och borde göra. Ett samtal om döden kan få dig att börja leva.”

2 comments

 1. Så sant att prata om döden inte bara en gång utan många gånger i livet. ger trygghet inte bara för oss själva utan även för våra nära o kära .
  Den ev rädslan, ångesten försvinner.
  Man börjar tänka på inte bara har jag !gjort,sagt levt som jag velat. man hittar också nya o andra vägar att förhålla sig i livet. Din beskrivning är bra
  I dag dör dom flesta i en miljö som inte är o varit naturlig vilket i sig ger ångest för alla.
  Det finns massor av praktiska frågor som poppar upp,som är viktiga,kring livet Själv tycker jag inte man skall säga att så här vill jag vill det när jag dör ha det.
  Utan prata om ex vis vad händer om jag råkar ut för någon olycka o inte kunnat påverka.
  vill jag dö hemma, inte på sjukhus men få den hjälp som jag behöver som smärtlindring om jag pga sjukdom,ålder dör. Praktiska saker som att skriva ner ev om det finns donationkort vad o vilka organ som finns att använda till transplantation donation till forskning osv. vilka försäkringar har jag i dag som kan underlätta kostnaderna vid en begravning.
  Har jag några tankar kring hur, var jag vill
  bli begravd, jordbegrav kremering ev aska spridas över i havet eller minneslund
  Ta in o diskutera praktiska saker om det finns nära o kära att prata att se på sin livssituation
  I dag har i mitt fall jag min dotter i Danmark i morgon finns hon kanske på andra sidan jorden på grund av hennes förhållande ,arbete osv
  Låt henne bestämma var o hur hon vill minnas mig inte ge henne dåligt samvete/ångest över att hon inte kan uppfylla mina krav .
  Ev kvarlåtenskap får hon göra o förvalta som hon vill.
  En sak Hoppas jag dock ingen uppsschåsad religös eller Borglig ceremoni utan en enkel vacker minnesstund gärna i mitt hem.
  Utan att vare sig kista eller urna med mina kvarlevor.

  -HOPPAS HON MINNS MIG MED GLÄDJE
  och inte på något sätt förskönar och förljuger mitt liv på jorden
  Sen får var o en minnas mig utifrån sina relationer till mig. Hoppas dom på fullt allvar får en fin stund

  TOMAS whaooo så mycket det finns att prata kring döden MEN ATT GÖRA DET
  MEDAN VI LEVER .HELT RÄTT
  HÄR FÅR DU MÅNGA MÅNGA STJÄRNOR FÖR 🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟🌟
  ♥️♥️♥️♥️♥️💋💋💋♥️♥️♥️♥️♥️
  PS ANNA VET detta
  Sorgen är nåt annat

 2. Hej Eva ! Tack för din kommentar och att du delar med dig av dina åsikter. Hoppas du får en underbar helg

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *