Problemet är inte kontinuitet utan prioritet,

Problemet är inte kontinuitet utan prioritet, samhället och vår biologi

Kontinuitet är en del av nyckeln till att lyckas med vad du än försöker uppnå

Kontinuitet betyder fortlöpande oavbruten, sammanhängande och ständig Om du vill uppnå något annorlunda måste du ha kontinuitet i det du gör. Kontinuitet är en del av nyckeln till att lyckas med vad du än försöker uppnå. Vare sig det handlar om att förändra din kropp, bli artist, företagare, atlet, författare, ingenjör, psykolog, studerande, vara en bra förälder eller ändra ditt liv på något sätt.

Att uppnå något annat än vad du är eller vad har idag kräver kontinuitet eftersom du troligtvis gör “det” då och då. Gör du det inte “det” tillräckligt ofta för att bli eller få det du tror dig vilja ha så räcker det inte för att uppnå målet. Om du vill vara en bra förälder kan du inte bara vara det “när du känner för det”.

Du kan heller inte träna när du endast känner för det om du vill förändra din kropp. Skriver du när du endast får “inspiration” blir du ingen framgångsrik författare. Om du en dag vill leva på att skriva, måla, bygga upp ett företag, göra musik alternativt spela fotboll (om du vill bli proffs) kan du inte göra detta då och då eftersom det blir allt för sällan. 

“Timing, kontinuitet och tio års försök kommer till slut få dig att se ut som en “overnight success” – Biz Stone, Twitter co founder

Kontinuitet är inget vi har problem med idag

Du kanske känner att du inte har möjlighet till att vara kontinuerlig i ditt beteende som att gå till gymmet, äta bättre eller plugga. Jag förstår dig, de flesta har samma problem. Samtidigt har vi märkligt nog en otrolig kontinuitet när det gäller att titta på tv-serier, dricka alkohol, spela på lotto och kasta bort vår tid genom våra relationer med mobilerna.

Vi tittar i våra mobiler som om det är det viktigaste som finns i hela världen, flera gånger om dagen, i timman eller till och med i minuten. Tänk om du kunde applicera samma kontinuitet och driv när det gäller andra saker. Vad skulle du kunna få för resultat? Om det inte är kontinuitet som är problemet, vad är det då? 

Problemet är inte kontinuitet utan prioritet och vår biologi

Vi tränar in en kontinuitet och en distraktion 24/7 genom att titta på andra människor via sociala medier som vi oftast inte ens känner eller umgås med, under tiden som vi faktiskt försöker umgås med människor vi känner. Med betoning på “försöker umgås med” eftersom när du väl sitter där med dina vänner och har mobilen framför nyllet hur närvarande är du då egentligen?

Troligtvis lika närvarande som när du kör bil och tittar i mobilen samtidigt som du är på väg att ställa till med en olycka. Denna kontinuerliga distraktion tränar vi in varje dag och det gör det mycket svårare att skapa en produktiv kontinuitet när det kommer till att få andra saker gjorda. Detta påverkar även vår förmåga att fokusera.

Problemet är inte bara det att vi är kontinuerligt distraherade utan att vi också har svårare att fokusera på en sak längre en någon minut i taget.

“Tekniken ger oss en snabb tillfredsställelse, att löpträna gör inte det.”

Att springa tar längre tid, är jobbigare och din “belöning” för stunden är att det är jobbigt. Du måste gå ur din egen “väg” för att göra det, mobilen däremot den finns där bredvid dig hela tiden vilket gör det så enkelt att bara “titta” eftersom den är där och ger dig en snabb tillfredsställelse.

En annan sak som kan vara bra att veta är att sociala medier är skapta just för att du ska använda dem så mycket som möjligt. Inget med dem är en slump. Dessa mediebolag vet att vår hjärna älskar slumpmässiga och snabba belöningar. Den gamla enarmade banditen på casinot har gjorts om till likes, notiser och kommentarer som bygger på ett väldigt komplext system vars enda syfte är att få oss att använda plattformarna så ofta och så mycket som möjligt.

Tekniken är heller inte en självklar källa till fysisk och psykisk smärta som löpträningen är. Förstår du nu varför vi har en kontinuitet när det gäller att använda våra mobiler men inte att röra på oss, inte skriva, skapa låtar, träna eller bli företagare? Det är ganska komiskt att vi kan spenderar timtals med våra små skärmar samtidigt som vi tänker, tycker och känner att “jag inte har tid” eller att “hur kan andra få så mycket gjort?”

“Jag ogillar tekniken för just dessa anledningar samtidigt som jag älskar den för många andra anledningar.”

Hur skapar jag mer kontinuitet i mitt liv?

Ärlighet – Vi har en otrolig kontinuitet i att lurar oss själva 

A. Förstå att du är en mästare på illusioner
Vi är mästare på att lura oss själva och faktum är att vi är så bra på det att vi inte ens vet om det. Du lurar dig själv troligtvis flera gånger om dagen genom att säga exempelvis “imorgon ska jag”. “Imorgon” blir något du faller tillbaka på men den ursäkten duger bara till att slippa uppleva fysisk eller psykisk smärta i nuet och får den snabba tillfredsställelsen av att göra det “imorgon”.

Denna snabba tillfredsställelse ger dig kanske allt du behöver i stunden och kanske allt du egentligen behöver. Detta är fantastiskt om detta gör dig nöjd med ditt liv, men om inte? Då är det dags att börja agera. En annan lögn vi intalar oss själva kontinuerligt är “personen hade tur” då vi ser någon som inte gav upp och som hade kontinuitet.

Att någon hade “tur” är något vi älskar att intala oss själva eftersom vi lägger ifrån oss ansvaret och smärtan inför det vi kunde ha haft eller varit men att vi valde att ge upp eller inte ens försökte eftersom vi inte hade den kontinuitet som behövdes.

B. Det är inte enkelt
Att uppnå saker är inte enkelt och det går absolut inte fort speciellt om du precis har börjat med det du gör. Om du är nöjd med ditt liv kanske du inte behöver göra något utan luta dig tillbaka och tänka “fan, jag har det bra som jag har det” och det är inget fel med det. Om du är missnöjd med något bör du fundera över vad det är.

Skriv ner vad det är du kommer fram till och lägg in det i ditt “schema” för att skapa en balans mellan ansvar, frihet och ditt nuvarande liv.

C. Ta reda på vad du vill ha och varför
Om du köper en bil får du med saker på köpet, vissa av dessa måste du betala extra för. Det kan vara vinterdäck, försäkring, möjligtvis lån och amortering, extra utrustning, service, reparationer och bensin. På samma sätt kommer vad du tror dig vilja ha tillsammans med andra saker.

Om du vill ha en snyggare kropp kommer den med disciplin, näringsriktig mat och träning som dessutom skapar friktion i ditt nuvarande liv. Du kommer förstå att du inte kan eller vill supa tre dagar i veckan vilket i sin tur leder till att du kanske kommer behöva hitta ett nytt umgänge som dessutom kanske medför en irritation i ditt förhållande eftersom ni inte “umgås” lika mycket längre då du inte kan sitta eller vill titta på Netflix till 01.00 varje kväll.

Om du inte tar reda på vad du vill ha och varför jagar du spöken och kommer troligtvis ge upp när det blir tufft. För det kommer bli tufft!

Lösning:

A. Utgå från att du är en latmask som gör allt i din makt att undvika osäkerhet, fysisk och psykisk smärta och som älskar snabb tillfredsställelse. Istället för att fokusera på “talk the walk” bör du “walk the talk”.

B. Sätt skärmtid på dina appar, exempelvis 20-30 minuter per dag på dina sociala medier.

C. Fråga dig själv vad som är värdefullt för dig, vad som ger dig mening, vad som gör dig till en bättre människa och vad som utvecklar och inte avvecklar dig

“Utgå från att du är en latmask, en latmask som gör allt i sin makt för att undvika osäkerhet, fysisk och psykisk smärta och som älskar snabb tillfredsställelse.”

Skapa kontinuitet och låt den jobba för dig

Kontinuitet krävs för att bygga upp vanor, som i sin tur byggs upp av repetitioner och inte tid som många verkar tro. Förslagsvis “30 dagar för en ny vana” är BS, alltså bull shit.

Om du gör din aktivitet tillräckligt ofta och mycket kommer hjärnan till slut jobba för detta utan att du tänker på det. Tänker du på hur du gör när du borstar tänderna? Vilken hand gör du det med? Tid? Troligtvis inte, det händer per automatik d.v.s. att du borstar tänderna innan du ska sova.

Under de stunder du tittar i din mobil, vet du ens varför alla gånger, eller gör du det bara? Att få denna kontinuitet inpräntad, att inte tänka på det du gör utan “bara göra det du ska” i gymmet, när du skriver, bygger upp ditt företag, skapar musik eller spelar fotboll måste du förstå att det är näst intill en oändlig uppförsbacke som vissa dagar sluttar ner när du har skapat en rutin.

“Ditt värsta motstånd är du själv.”

Var beredd på att möta motstånd

Vad du än sätter för mål kommer du möta motstånd. Du kommer inte bara möta motstånd i den objektiva världen utan det största motståndet finns inom dig själv. Det är som en inre röst som drar ner dig till din sämsta version av dig själv.

En version som får dig att frossa, kasta bort ansvaret som ett använt tuggummi, sitta kvar i soffan, äta den där munken, säga åt dig att du inte behöver göra det idag och att du kan göra det imorgon och som hittar på oändligt med ursäkter om varför saker inte fungerar.

Den rösten är det svåraste du kommer att ha och göra med eftersom den finns inom dig. Den agerar som en trojansk häst och kommer aldrig sluta attackera dig. Det är ett motstånd som kommer göra allt i sin makt för att du inte ska förändras.

Lösning: Förstå och acceptera, fånga upp dig själv om du faller och fokusera på att vara lite bättre idag än igår även om det är bara 0.1 %.

Ett schema är bra för kontinuiteten

Ett schema, men seriöst Tomas! Jag har varit livrädd för att bli “fast” och inte känna mig “fri”. Ett schema borde kännas bindande kan man tycka och även upplevas väldigt motsägelsefullt men ett schema har hjälpt mig att få mer gjort och fått mig att känna mig friare och stoltare över mig själv.

Ett schema låser inte fast dig utan skapar större frihet om du gör det på rätt sätt. För att få kontinuitet är ett schema väldigt bra eftersom du måste förhandla med dig själv och även med människorna runt dig (som din sambo eller familj) när du skapar ditt schema. Ett schema skapar en balans mellan ansvar, frihet och ditt nuvarande liv.

“Skapa kontinuitet genom att plussa ihop vanor.”

Försök automatisera

Istället för att försöka lägga in en ny aktivitet på en helt orimlig tid eller vid ett orimligt tillfälle bör du para ihop olika vanor med varandra för att underlätta din dag.

Om du lämnar ungarna på dagis 06.30 och börjar jobba 08.00 finns det kanske en möjlighet att du skulle kunna knyta på dig löparskorna någon gång där emellan, eller på lunchrasten.

Du kanske kan meditera 20 minuter innan du går in på jobbet. Kanske kan du träna på väg hem från jobbet eftersom du ändå åker förbi gymmet du har stirrat på femhundra gånger och tänkt “imorgon”.

Kan du och din partner dela upp ansvaret gällande barnen på ett bättre sätt? Får ni tre dagar i veckan var där ni hinner både träna, måla, skriva eller bygga upp ett företag. 

“Om du inte har barn eller är fysiskt eller psykisk okapabel vilken är då din ursäkt för att du inte försöker skapa det livet du vill leva?”

Inse att du är ansvarig

Det är väldigt få som vill erkänna för sig själva att “jag är ansvarig för mitt liv” då det inte tillåter dig att leva i din offerroll längre, rollen som du spelar så bra. Att leva som ett offer ger dig en mening, en mening som gör att du känner dig värdefull. Det är så synd om dig och ingen förstår dig.

Jag har själv varit där och jag tillät mig falla i en nedåtgående spiral under tre år tills jag bodde i en bil och höll på ta livet av mig. Där och då insåg jag att “nu är det nog, nu måste jag ta ett större ansvar” och på ett år förändrade jag hela mitt liv.

Du måste inse att du alltid har ett val och att du är fullt ansvarig för ditt eget liv. Om du vill ha något eller göra något annat kommer ingen ge det till dig bara för att du vill det, du kan inte sitta och vänta på ett resultat. Du måste visa universum vad du vill göra och vad du vill ha.

Att visa universum handlar inte om att vara ett patetiskt offer och tycka synd om dig själv. Att “visa universum” handlar om att skapa saker, vara ett värde för andra människor och göra allt i din makt för att leva livet du vill leva och bli den person du tror dig vilja vara.

Lösning:

A: Säg till en vän att du ska träna 20 minuter varje dag och om du inte gör det ska du betala vännen 5 000 kr. Du och din vän får hitta på ett sätt hur ni kan mäta din träning och du ska lämna dagliga bevis.

Du kanske vill börja skriva en bok, säg då till vännen “jag ska skriva 100 ord varje dag” och om jag inte gör det och skickar “beviset” till dig dagligen ska jag betala dig 5 000 kr. Den här övningar tvingar in dig i en kontinuitet för att undvika att förlora pengar.

B: Fråga dig själv, vad kan jag göra åt min situation? Kan jag byta jobb? Flytta? Bryta en relation? Skaffa nya vänner? 

“Att uppnå något du tror dig vilja handlar mer om att fokusera på små steg i taget och inte distrahera dig själv med annat.”

Ta bort distraktioner eller minska tiden för dem

Den digitala världen tycker jag är underbar eftersom den öppnar upp möjligheter som vi inte ens hade kunnat drömma om för 20 år sedan.

Med den världen följer också en möjlighet att bli distraherad i stort sett varje vaken minut av din tid inom en armlängds avstånd. Att ta bort distraktioner (som mobilen) är en vital del av ditt skapande och jag tror många kan hålla med om det.

Lösning: Halvera din skärmtid varje dag och använd lite av den tiden till att göra det du tror dig vilja göra eller “inte har tid med”

Var okej med att vara dålig

För att bli bättre på något måste du utöva det. Varje gång jag provat något för första gången/gångerna har jag varit värdelös och i början var det jobbigt. Nu bryr jag mig inte så mycket om det. Att visa sig “dålig” för andra är inget människan vill eftersom det skadar oss psykiskt, men vet du vad?

Det spelar ingen roll eftersom om du inte vågar vara dålig initialt kommer du inte prova första gången och du kommer inte fortsätta och då kommer du inte lyckas med vad du än försöker göra vilket kommer få dig att må dåligt på lång sikt.

Lösning: Inse att om du någonsin vill uppnå den kropp du vill ha, bli bättre på måla, rita, skriva eller skapa ett företag måste du vara modig nog att vara dålig först för att sedan bli bättre.

”Att “visa universum” handlar inte om att vara ett patetiskt offer och tycka synd om sig själv utan det  handlar om att skapa saker, vara ett värde för andra människor och göra allt i din makt för att leva livet du vill leva och bli den person du tror dig vilja vara.”

2 comments

 1. Ja Tomas du får snurr på skallen
  Visst är det viktigt men kontinuitet
  Men där måste också finnas utrymme för spontanitet ett ex jag bjuder dig på en spontan lunch vilket du tackar ja till.
  Då anser jag att du skall ha hela min uppmärksamhet inte bara att man tar bort mobilen. Utan även sånt som tex diska när du är där. anser att jag kränker dig och din tid som du gett mig, tycker att om där är mat över skall den in till förvaring. i övrigt är tiden din.
  Det är så lätt att skylla bara på MOBILEN.
  ANNAN SAK jag som inte har barnbarn tycker i te det är artigt av dig att bara prata om dina barn barnbarn bi kan diskutera o prata om dom en liten stund sen kan vi fortsätta med ett ämne tex din inlägg disken kan jag ta när du tackat för dig och dratt vidare på dina viktiga uppdrag.

 2. Tack Eva för dina åsikter! absolut, det ska finnas tid för spontanitet, helt rätt 🙂 det gäller att hitta sin egen balans

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *