Konsten av att singla slant inför att göra ett val

Behöver du klarhet? Singla slant om det och du får du veta vad du egentligen vill

För några månader sedan stod jag inför ett val, ett val jag hade funderat över några månader, ett val som hade byggt upp ångest inom mig och som jag visste jag behövde göra något åt, ett val som jag ville göra men inte vågade.

Det kändes som om  jag stod stilla och stampade på samma plats vilket ledde till ännu mer frustration och ångest men även till ett förakt mot mig själv eftersom jag ville ta beslutet men inte kunde.

“När jag hade funderat (prokrastinerat) tillräckligt länge fick jag en idé.”

]Jag stod hemma och tittade ut genom fönstret när jag “fick” idén. Den kom från, jadu gud vet varifrån, den kom till mig som många andra idéer. Idén var att singla slant om vilket beslut jag skulle ta.

Stunden då idén fyllde mitt inre drogs mina ögon mot ett mynt som låg på fönsterbrädan, ett mynt som jag hade hittat på en strand i Sydafrika, ett mynt som var fullt av mystik eftersom det var gammalt, slitet och såg ut att ha legat i havet under flera livstider och även innan dess. Det kändes som om myntet var fullt av mystik precis som livet självt så jag tänkte, varför inte?

Jag bestämde att ena sidan symboliserade beslutet att ansöka om tjänstledighet och den andra sidan att jag bara skulle fortsätta precis som jag gjort hittills. I samma stund jag bestämt mig för att singla slant kände jag en spänning skölja genom kroppen.

Och jag  flippade upp myntet i luften för att låta det bestämma min framtid. Du gjorde vad Tomas? Singlade du slant om vad du skulle göra med ditt liv? Är du galen? Ja, vissa tycker så men enligt mig, denna gång, nej. Låt mig berätta klart. 

”Jag tror att singla slant avslöjar vad du borde göra eller vad du vill göra, inte vad någon annan vill att du ska göra.”

Myntet snurrade runt i luften och jag kände hur jag genomsköljdes av spänning, exaltering och ångest på samma gång. Det kändes som om myntet var på en flygtur i rymden, som att det trotsade gravitationen i stunden eftersom jag var så ivrig på att få svaret. Jag tog emot myntet i handen, vände det och såg…

“fortsätt som du gör”. Hur fan kunde det bli den sidan? Det var inte sant! Det kan inte vara sant, det är fel! Jag måste singla om! I dessa tankar och känslor såg jag mig själv utifrån. Jag såg beslutet som jag hade velat ta och väntat på, ett svar som kom genom mitt missnöje. Jag tror inte att du kan fejka vad du känner djupt inom dig över det svar du kommer få om du singlar slant, liksom jag inte kunde fejka känslan då jag fick mitt svar och kände att “det var fel svar”!

“Låt myntet avgöra” sa jag men vad jag egentligen sa var, “jag behöver klarhet, så visa mig den.”

Livet är fullt av val och situationer där vi är kluvna. Det kan vara att bryta sig loss från den nuvarande partnern, åka på en resa, flytta till en annan stad eller land, sälja sin bil, säga upp kontakten med en vän, börja bygga upp ett företag, skriva eller förklara sina känslor för någon som man har känslor för.

Oftast vet vi vad vi vill men rädslan skapar ursäkter och dessa förvirrar oss. Ett val kan vara väldigt skrämmande men vet du vad som är värre? Ångesten över att du inte gjorde något val.

“Behöver du klarhet? Singla slant om det och du får du veta vad du egentligen vill.”

Att singla slant handlar om att få klarhet

Att singla slant om svåra beslut handlar inte om att avgöra ditt liv genom en slump utan att få klarhet. Med hjälp av myntet får du veta vad du egentligen vill och svaret blir mer definitivt. Du får ett tydligt budskap och kan börja agera på det.

Någon vecka senare singlade jag slant om ett annat beslut. Då var jag helt säker på att jag skulle känna samma känsla som förut.

Jag blev ganska paff eftersom min första reaktion på vad jag skulle ta för beslut var självklart men när känslorna lagt sig och när jag väl singlat slant kände jag ingenting. Det ledde till att jag avstod från beslut vilket i efterhand var rätt.

Varför vill vi inte få klarhet? 

Klarhet ger oss en mätsticka på vårt liv. Om du får klarhet i var du står idag, vem du är, vad du tror dig vilja och vem du vill bli kanske du inser att “jag lever inte alls mitt liv som jag vill, faktum är att jag lever tvärtom”.

Den insikten är inte rolig och den kommer skapa otroligt mycket ångest och kanske till och med sorg. Då är det lättare att inte få klarhet och sväva iväg i tanken att “en dag” då ska det bli en ändring. 

En stor del av varför vi inte vill få klarhet eller ta beslut beror på just osäkerheten och den potentiella fysiska och psykiska smärtan. Ja, det är enklare, bekvämare och säkrare att fortsätta på samma väg som innan än att ta ett nytt beslut. 

När du har fått klarhet är det enklare att agera

Klarhet ger dig en möjlighet att agera och göra något åt det.

Om du vågar sträva efter klarhet är “den dagen” idag

Om du vågar sträva efter att få mer klarhet kommer du samtidigt uppleva psykisk smärta och kanske till och med fysiskt smärta, känna tvivel, möta osäkerhet, rädsla och ångest.

Att få klarhet är inte dåligt utan tvärtom bra då du kommer känna dig mer kapabel, att du har större kontroll, känner ansvar som leder till större mening och att du ser livet på ett positivare sätt och vågar ta för dig mer.

Du kommer även se möjligheterna och ursäkterna vilket kan leda till en positiv spiral uppåt som i sin tur gör att du blir mer och gör mer! Klarhet och agerande gör så att du har en möjlighet att vara stolt över dig själv.

“Att skapa klarhet är inget vi strävar efter då klarhet berättar för oss om vi är “lyckade” eller “misslyckade.”

Val och olika strategier

Om du tvivlar och gör något åt det

Om du tvivlar över ett val du måste göra i ditt liv men ändå gör något åt det känner du stolthet. Du förstår och inser att du har modet att agera, du är inte hjälplös utan stark nog att ta ett avgörande beslut. Du känner att du är kapabel, du kan lösa problem och skapa något annat. Vad som än händer har du gjort ett medvetet val, det är inget som bara har “hänt”.

Om du ändå “ser” valet och väljer att inte göra något åt det

Om du ser, vet och känner att du ska bryta med din partner men inte gör något åt det bygger du inte bara ett förakt inom dig själv utan du slösar även din och din partners tid och energi.

Tid och energi som vi inte bör slösa på saker som är dåliga för oss. Du förgiftar även relationen genom det underliggande förakt mot dig själv men även din partner.

Om du ser att något dränerar dig och att du inte agerar kan du känna att du inte har kontroll över ditt liv vilket kan leda till att du förlorar dig i självömkan som skapar en spiral rakt ner i toaletten.

”Osäkerheten, ångesten och frustrationen du känner över att inte agera kan bli till ett självförakt.”

Om du ser valet, har funderat på det men väljer att ta avstånd

Vissa beslut behöver bara lite extra tid. Det handlar inte om att du är naiv och tror att det ska “lösa sig” ändå, som att “önska bort” kronofogden, skatteverket eller räkningar.

Din hälsa är inte heller något du ska “ge tid” eller “tro” att den enbart löser sig av sig själv.

Du måste aktivt ta hand om din hälsa, både den fysiska och den psykiska. Andra val som du kan och borde vänta med enligt mig är att exempelvis köpa en ny bil, skaffa barn, äta skit, köpa en dyr bostad eller att spendera så mycket pengar på val som låter för allt för “bra” för att vara sanna.

“Alla val kommer med osäkerhet eftersom om vi tar beslutet vilket det än må vara kommer det ske en förändring.“

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *