Du behöver inte mer pengar, möjligheter eller tid utan endast bli bättre på att hantera vad du har

Du behöver inte mer pengar, möjligheter eller tid utan endast bli bättre på att hantera vad du har

Bli bättre på att hantera vad du har

Idag lever vi i möjligheternas era samtidigt som vi aldrig har blivit så här distraherade, snabbt tillfredsställda eller haft större möjligheter än nu att undvika fysisk och psykisk smärta.

Vårt samhälle har heller aldrig varit fyllt med så många möjligheter och vi har heller aldrig haft så många ursäkter. 

“Vad du än säger till dig själv, är det med största sannolikhet lögner.” 

Jag måste ha rätt tillfälle och tid! Nej, jag har för mycket att göra! Det går inte då jag inte har tillräckligt med… Jag kan inte eftersom jag inte har en utbildning än, det går inte då jag inte är “haj” på dator.

Han/hon lyckades eftersom de fick ärva pengar, de var unga och jag är gammal och jag kan inte lära mig, det går inte.

Känner du igen dig? De flesta göra nog det eftersom vi människor lever i möjligheternas och ursäkternas era. Det enklaste, säkraste och minst smärtsamma är att hitta på ursäkter. Jag kan förstå att det finns oändligt med anledningar till varför du inte kan/ska göra det du egentligen vill göra. 

IDAG är den bästa dagen att starta och att imorgon inte finns

Istället för att leva kvar i ursäkternas land ska du öppna ögonen och inse att möjligheterna vi har idag är oändliga. Folk tjänar miljoner på att spela datorspel, andra lever på att resa runt i världen och vara reklampelare, vissa ungdomar sitter vid datorn och spelar in sig själva när de spelar dator/tv spel och tjänar mer pengar än advokater.

Människor bygger webbshoppar och säljer sina egna produkter eller andras. Vissa har  “vanliga jobb” som programmerare, kundservicearbetare samtidigt som de reser eller jobbar hemifrån.

Vad du än vill göra har du idag en möjligheten att göra det tack vare internet men du väljer fortfarande att ha ursäkter.”

Du väljer ursäkterna istället för möjligheterna 

Tid

Du kastar troligtvis bort det dyrbaraste du har, som är tid, tid du kan använda för att börja göra Y istället för X. För om du vill ha något annat än vad du har idag måste du också göra något annat.

Det är så enkelt och självklart att alla borde förstå och kunna applicera detta i sina liv. Vad som syns är att många tror sig vilja ha Y istället för X men fortsätter med sin vardag på exakt samma sätt som förut och intalar sig själva att “Jag kan inte nå Y eftersom…” eller att de kanske inte känner sig värda Y och därför saboterar möjligheten omedvetet för sig själva genom att säga “imorgon”.

Det kan även vara så att du vill ha Y utan att göra något alls,  jag klandrar dig inte men med det “tänket” kommer du aldrig få Y.

Om du inte har “tid” att göra förändringar, vad gör du då med din tid? Hur jävla mycket tid kastar du bort på ingenting? Om du har en familj och småbarn, sätt upp ett schema och dela upp ansvaret mellan er, dag för dag.

Ni skulle båda må bättre eftersom ni kan göra vad ni verkligen vill. Bara för att ni har barn betyder det inte att ni ska sluta leva. Om du inte har barn kan jag inte ens förstå att du har mage att säga “jag har inte tid”.

Det är så uppenbart för mig att du kastar bort tiden som den inte vore värt något. Tänk igen, du har troligtvis en timlön, låt oss säga 100 kr/timme och är “fri” 6-8 timmar om dagen då du inte jobbar eller sover. En fråga du bör ställa till dig själv om du vill ha Y istället för X är:

Vad gör du med tiden?

Är det verkligen sant att du inte har “tid” eller är det för att du är för bekväm i ditt nuvarande liv, det livet som gör att du faller för din snabba tillfredsställelse?

Du vill antagligen inte uppleva någon fysisk, psykisk smärta eller osäkerhet. Jag klandrar dig absolut inte, det är fantastiskt om du är nöjd med hur du lever idag men klaga då inte på att du inte har Y!

“Du kastar i stort sett bort 600 – 800 kr varje dag på att “vila upp dig” eller “ta det lugnt” vilket för mig är vansinne.”

Energi

Det är inte så konstigt att du känner dig orkeslös när du troligtvis behandlar dig själv och din kropp sämre än du behandlar din bil. Hur skulle din bil må av att tanka ren dynga?

Fylla på spolarvätska med gammal olja och skicka ner spolarvätska blandat med grus i olja? Hur mår bilen när den bara står där? Vad jag ser är som sagt skrämmande, hur människor behandlar sin egen hälsa och andras.

Hur de äter och dricker är rent av absurt, föräldrar matar sina barn med vadå? Troligtvis med mat som de tror är bra men som inte är det. Är det konstigt att du känner dig förvirrad om du följer vad alla andra tycker och tänker?

Det är ungefär som att titta på alla trafikskyltar på väg hem från jobbet och försöka följa alla. Är det konstigt att du känner dig överväldigad av negativitet, när det är detta du matar dig själv med? Vad fokuserar du på? Hur lite eller mycket ansvar tar du och och hur mycket snabb tillfredsställelse och lust agerar du på? 

1.Fråga dig själv återigen och var ärlig, hur tar du hand om din hälsa? 

Vad äter du? Har du tydliga rutiner? Rör du på dig? Umgås du med vänner? Bryr du dig om vad andra tycker och tänker mer än din egen åsikt? Lyssnar du mer på andra än på dig själv?

2. Sluta titta på nyheterna och börja prata om positiva saker istället.

“Om du inte är ensamstående  och går “precis runt” kan jag inte förstå hur du inte kan spara pengar.” 

Pengar

Jag förstår inte människor som klagar på att de inte har pengar fast de jobbar heltid. En ”oväntad utgift” är inte ett problem om du har ett sparkapital på 30000-200000kr . Men Tomas, det är omöjligt att spara så mycket pengar. Ja det är omöjligt om du spenderar varje krona du har, att du lever från lön till lön.

Du måste fråga dig själv, vart tar mina pengar vägen? Hade det inte varit bättre att leva billigare för att minska ångesten över pengarna? Skulle det inte vara bättre att “banta” din guldkostym så att du skulle kunna jobba lite mindre så att du inte behövde ha dödsångest om det kom en oväntat utgift?

Vad gör du med dina pengar? Kan du skära ner utgifterna? Måste du ha en dyr bil? Kan du börja cykla? Gå? Kan du börja köpa mat en gång i veckan? Göra storkok? Kan du flytta till ett billigare boende? Kan du sluta supa? Kan du sluta handla så mycket onödig skit? Kan du sluta dricka så mycket läsk?

Eller kan du bara vara ärliga mot dig själv och fråga ”är jag redo att göra en förändring som kommer med smärta eller vill jag leva kvar i livet som jag lever samtidigt som jag håller käften och slutar klaga?” Vad du än väljer, kom ihåg valet och påminn dig själv om det val du gjort.

”Du måste förstå att IDAG är den bästa dagen att starta och att imorgon inte finns.”

Karriär

Jag har lärt mig hur mycket som helst via Google, Youtube och kurser jag köpt för mina egna pengar. Det finns inga snabbare och bättre källor som kan ge dig relevant information och flera perspektiv.

Om du inte är nöjd med ditt nuvarande jobb har du alltid en möjlighet att söka ett nytt jobb. Du kan plugga vid sidan av ditt arbete eller bygga upp ett eget företag. Det finns ingen som “håller dig fast” förutom du själv. Om du inte är nöjd, lös det, klaga inte.

“Sluta ljug för dig själv, det handlar inte om att du inte har tid, energi, pengar eller kunskap utan att du inte använder dina nuvarande resurser rätt.”

Du måste lära dig hantera det du har för att få det du vill

Om du inte kan förvalta dina nuvarande resurser som pengar, tid, kunskap, energi och kontaktnät hur ska du någonsin kunna tro att du kommer kunna göra det i framtiden?

Jag kan berätta för dig, du kommer inte kunna förvalta dina resurser väl eftersom du inte har kunskap, karaktär nog eller är tillräckligt ärlig mot dig själv för att erkänna att du slösar med allt som om att det inte är värt ett skit.

“Ditt problem är hur du använder dina resurser idag. Använd dina resurser på ett bättre sätt och gör plats för din eld.”

 

3 comments

 1. Jag skulle vilja säga att jag inte ljuger men talar heller inte sanning framför allt för mig själv
  Skulle vilja vara disciplinerad men fy fan vad livet hade blivit tråkigt är ändå ganska
  Glad. Ganska häftig
  Träffar.massor av vänner spenderar säkert en massa pengar på skit. Älskar mina nära o kära är djävligt social gnäller sällan, har massa åsikter om allt positivt o negativt
  Just nu lyser solen och lite vänner kommer på besök i kväll livet är helt ok vad gnäller vi för. Bra inlägg som alltid Tomas och jag skall börja dans kurser

 2. Tjena Tomas !
  Gillar & lyssna på dig & dina tankar t.e.x om avundsjuka när det gäller resor m.m , ja har själv upplevt det då jag rest mycket till Kuba & andra länder men ja tycker inte du har rätt i att 40-talisterna inte har/hade råd att resa utomlands vid pensionen, de om några har råd med det.
  Ha re gott ….

 3. Tjena Pelle! kul att du uppskattar mina ord. Det är helt rätt Pelle, du har rätt, jag ska inte säga alla för det gäller inte alla. Bra där!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *