Vägen ur psykisk ohälsa är inte vad du tror

Det kanske inte är psykisk ohälsa utan enbart livet

-Tomas, vore det inte skönt att känna dig mer normal?

Jag ville börja gråta när hon sa orden, då mina två senaste dagar hade känts som om min själ hade lämnat min kropp och kvar fanns bara ett hål. Genom hålet försvann den sista livsgnistan jag hade inom mig, den rann ut som vattnet i ett avlopp tillsammans med allt som gjorde livet värt att leva.

Kvar stod jag som en bruten förpestat själ fylld med tragedi, hopplöshet och  meningslöshet. Det gjorde så ont att jag höll på att drunkna inom mig själv och var redo på att ge upp. Jag iakttog mig själv och minnet av den första gången jag känt så här kom till liv, känslan som jag känt 24 eller 25 år tidigare.

Det var en helt vanlig natt förutom att jag vaknade mitt i natten av en explosion av känslor, så starka att jag började må illa. Det kändes av någon anledningen som att jag saknade något, något jag inte kunde sätta ord på. Det var en saknad som rev så djupt i mig att den ledde till sorg.

Sorgen skar genom hjärtat och själen som eggen på en rostig, slö och förstörd kniv gör som sliter sönder en köttbit. Det gjorde så ont att jag inte kunde somna om. Jag gick upp ur sängen och ut till köket för att dricka vatten. När jag kom ut i köket tog jag ett glas vatten, satte mig vid köksbordet och stirrade ut i tomheten utanför fönstret.

Tomheten och mörkret utanför reflekterade mitt inre. Det jag kände var något så starkt att jag bara ville skrika men valde att svälja. Jag svalde smärtan tills jag inte kunde göra något annat än att börja gråta. De små kristallerna som rann längs mina kinder kändes på något sätt som en befrielse, att jag äntligen skulle bli fri, fri från något inom mig.

Något som jag inte hade en aning om vad det var eller varför det kändes så starkt. Jag kunde inte veta eftersom jag bara var en liten pojke som hade en inre smärta som jag inte kunde förstå eller hantera.

Den natten grät jag tills det inte fanns några tårar kvar. De gånger jag känt så här har varit tusentals och ibland har jag haft anledningar att känna så men oftast inte.

“Det var det första minnet av den smärta jag burit med mig sedan dess, smärtan som än idag färgar vissa stunder.”

Skulle det inte vara skönt att känna ett lugn ibland? Frågade hon direkt efteråt, tittade på mig eller rättare sagt tittade rakt in i min själ. Det var precis som hon läste mina tankar. Hennes ord fyllde upp mina tårkanaler och jag ville börja gråta men jag kunde inte då jag visste att jag inte kunde göra något åt smärtan och att hon inte kunde göra något åt den heller.

En del av den psykiska smärtan sa att jag ville vara “normal” alltså något annat än mig själv. Detta var som en illusion jag såg mig simma mot i mina tankar, en illusion som inte ville att jag skulle passera. Den ville dra ner mig till ett känslodjup som var mörkt, kallt, vidrigt och lämna mig där helt ensam. Jag såg mig själv ge upp, sjunka mot botten och i en kort sekund kändes det fantastiskt att lida.

Jag hade blivit kär i känslan av mitt eget lidande och valde därför mina kommande ord med omsorg eftersom fel ord kunde få mig att bli kvar där nere. Jag lät det som skrek och rev inom mig vara genom att prata långsammare och valde mina ord med försiktighet.

Jag tittade på henne och sa, det vore skönt men jag vågar inte ta medicin då jag har klarat mig hittills.

“Efter samtal med olika doktorer, psykologer och hundratals ställda frågor är det klarlagt att jag inte är vad samhället anser som “normal” utan bipolär typ två. Med andra ord “lider” jag av en psykisk sjukdom”

Psykisk ohälsa, psykiska besvär eller  kroppslig ohälsa

I vården skiljer man på fysisk och psykisk ohälsa. Den psykiska ohälsan är ett begrepp som inkluderar mindre allvarliga psykiska problem som även kallas psykiska besvär som kan vara en normal reaktion på en påfrestande livssituation.

Det kan vara exempelvis oro, ångest, nedstämdhet, sömnsvårigheter som inte är omfattande och där det inte går att fastställa en diagnos.

Om besvären är omfattande och mer allvarliga kan de uppfylla kriterierna för en psykiatrisk diagnos som till exempel adhd, depression, schizofreni, tvångssyndrom och bipolaritet. 

Din fysiska och psykiska hälsa sitter ihop

Din kropp är byggd för att vara i rörelse och att vara i rörelse påverkar din hälsa positivt, inte bara fysiskt utan även psykiskt. Du blir piggare, sover bättre, blir starkare och din hjärna fungerar bättre.

Risken för sjukdomar som cancer, diabetes, högt blodtryck, demens, depression och även den psykiska ohälsan minskar. Att inte röra på sig tillräckligt ökar risken för sjukdomar och värk.

Varför ökar psykiska ohälsa?

Den psykiska ohälsan i samhället ökar samtidigt som samhället aldrig varit säkrare eller bekvämare. Vi kan tillfredsställa fler av våra lustar, nöjen och behov nu än vi någonsin kunnat. Hur går det ihop?

Psykisk ohälsa uppstår när du inte vill acceptera eller ta ansvar för ditt liv

Jag tror att en del av vår psykiska ohälsa är delar av livet som vi inte vill acceptera eller ta ansvar över. Det du, jag och många andra inte vill acceptera eller ta ansvar för är saker som får ditt hjärta att krossas, exempelvis som att bli dumpad, få reda på att din partner är otrogen, få sparken från ett jobb eller att du inte hittar något jobb.

Det kan vara att en vän ljuger, du blir av med pengar, du blir sviken, att du inte har råd att äta dig mätt, du blir skuldsatt, du kanske inte har något hem, du vet inte vad du ska göra, du är olyckligt kär, någon i din närhet dör, du vill ha mer än vad du förtjänar, du är lat, du vill inte uppleva fysisk eller psykisk smärta, du älskar snabb tillfredsställelse, ja listan kan göras lång.

Detta är livet och helt normalt, eller ursäkta! det är oundvikligt och händer vare sig du vill det eller inte då vi lever och är dödliga. I den stunden vi inte vill acceptera livet som det är eller då vi inte vill ta ansvar över livet kan du få ångest, känna rädsla, sorg och självdiagnostisera dig med psykisk ohälsa, när det egentligen bara är livet.

“Alla känner ångest, sorg, förvirring, nedstämdhet, hat, avund, självförakt och har svårt att sova ibland. Det behöver inte vara psykisk ohälsa.”

Du vet inte vad som gör dig lycklig, vad lycka är för dig eller vad som egentligen är att “må bra”

Du har kanske jagat lyckan som jag gjorde? Som egentligen var en snabb tillfredsställelse av nöje och lust, den så kallade hedonistiska vägen till lycka.

Du kanske till och med tror att din lycka som egentligen är snabb tillfredsställelse är att “må bra”. Stunden du inte känner lycka eller förlåt snabb tillfredsställelse mår du inte “bra” och därför blir du olycklig, vilket kan leda till depression.

Du har kanske fastnat i en lyckoparadox? Gör du som många andra d.v.s. jagar vad samhället definierar som lycka? Tror du att det är någon eller något utomstående som ska göra dig lycklig för evigt?

Om du är förvirrad över vad som är viktigt blir allt viktigt eller tvärtom allt blir oviktigt. Då kan du inte förstå eller prioritera bort skitsaker som vad någon sa, hur personen tittade på dig, vad han inte sa, vad andra tycker och tänker, hur du ska bete dig, vad du ska ha på dig, vad du ska äta och vad du tror andra tycker och tänker om dig.

Du försöker kontrollera saker som inte är inom din kontroll

Psykologisk smärta, som kan bli psykisk ohälsa uppstår när du försöker kontrollera det okontrollerbara. Det okontrollerbara som jag nämnde tidigare kan vara andra människor, även situationer i ditt förflutna eller i din framtid.

Om du försöker kontrollera, styra eller manipulera världen, människor, ditt förflutna eller din framtid utan att lyckas skapas en psykologisk smärta som kan bli psykisk ohälsa.

Den psykologiska smärtan uppstår just för att du inte kan kontrollera den, att omständigheterna inte går exakt som du vill eller eventuellt inte alls. Du försöker forma världen och hela verkligheten efter vad du tycker och vad du känner att den “borde” vara. Problemet är att världen är vad världen är vare sig du vill eller inte.

Du har inte mött motstånd i livet

På samma sätt samhället skyddar oss har dina föräldrar överbeskyddat dig. Den minsta lilla smärta du har upplevt har dina föräldrar gjort allt i sin makt för att du ska slippa, vilket är vackert på ett sätt men fruktansvärt tragiskt på många andra sätt.

Dina föräldrar kanske har “räddat” dig även om det är du själv som har ställt till det. Att du supit upp alla pengar, inte har råd att betala dina räkningar eller att äta etc.

Problemet är att du inte har tagit tillräckligt med ansvar eftersom du aldrig behövt. Du har aldrig behövt då du alltid har haft dina föräldrar som ett skyddsnät, vilket med andra ord betyder att du begränsat din karaktärsutveckling.

Du har blivit indirekt beroende av dina föräldrar som har “löst” alla dina problem som du egentligen skulle ha behöva lösa själv för din egen skull. 

“Jag säger inte att du ska klandra dina föräldrar då de troligtvis gjorde så gott de har kunnat och om du gör det lever du ur ansvarslöshet och ursäkter.”

Samhället har gett dig allt NU och när du inte får det uppstår vad du tror är psykisk ohälsa

Jag fick min första telefon när jag var 14 år och när jag var liten tittade vi på tv en gång i veckan då det var Disneydags, annars var vi ute och lekte.

Världen ser annorlunda ut  idag och att barn växer upp med en Ipad i handen är inte ovanligt. Det är dessutom helt normalt att se sina föräldrar med en mobil framför ögonen.

Tekniken ger oss mycket bra saker men även dåliga saker som snabb tillfredsställelse och ett otroligt dåligt tålamod. Om du har växt upp med en ”padda” i handen är det inte så konstigt att du vill ha allt NU!

Samhället är grymt säkert

Jag tror personligen vårt samhälle har blivit för säkert, bekvämt och det är för lätt att agera på snabb tillfredsställelse, lust, nöje samtidigt som vi kan avstå mycket fysisk och psykisk smärta.

I och med samhällets snabba utveckling har vår acceptans av fysisk och psykisk smärta minskat radikalt vilket gör att så fort vi upplever en liten del fysisk och psykisk smärta är det enkelt att säga att man lider av psykisk ohälsa när det handlar om en naturlig del av livet. 

Du har inte använt din kropp

Barn, ungdomar, till och med yngre vuxnas kroppar ser numera mer ut som degklumpar än verktyg, vilket jag tycker är för jävligt. Det är så tydligt att din fysisk hälsa påverkar din psykiska hälsa. Om du inte rör på dig mår du allt sämre och med dagens teknik är det enklare än någonsin att inte röra på sig.

Om du inte använder din kropp när du växer upp som ett verktyg för sport, lek i skogen, kör herre på täppan eller brottas lära du dig heller inte viktiga läxor. Ibland är det jobbigt men det jobbiga går över, du orkar mer och är starkare än du tror men du får också lära dig att det finns personer som orkar mer, är starkare och bättre än vad du är.

Du har en möjlighet att få lära dig vara en bra lagspelare är eftersom du leker med andra. Vad händer om barn, ungdomar och till med unga vuxna inte lär sig detta?

Om de inte rör på sig tillräckligt? De mår sämre psykologiskt eftersom de inte lärt sig förstå hur starka de faktiskt är och kan vara samt att de kan klara av utmaningar och övervinna dem

“Vissa sitter och spelar datorspel och tjänar mer än doktorer.”

Det är okej att prata om psykisk ohälsa och det finns flera psykologer än någonsin

Det är inte bara folk som ska bli inspärrade och ha en vit tvångströja på sig med armarna bakom ryggen som pratar med psykologer. Det är vanligare nu än förr och det kan vara en stor anledning till att den psykiska ohälsa öka eftersom medvetenheten ökar. 

Generationsskifte

Världen och möjligheterna ser helt annorlunda ut idag mot när våra föräldrar och deras generation växte upp. Många barn har kanske sett sina föräldrar jobba på samma jobb i åratal, köpt hus, bil och byggt upp familjen.

De har sett hur föräldrarna gjort allt man “ska” och inser att det är inget de vill ha. Är det konstigt om det blir en generationskrock, att den nya generationen söker andra utmaningar, blir förvirrade och kanske vill något annat i livet än föräldrarna? Något som ingen kunnat definiera förut då världen såg helt annorlunda ut än vad den gör idag. 

Vi fyller våra kroppar med “skit”

Du kanske har skrattat åt USA att de är den fetaste nationen i världen men Sverige är på väg dit. 2018 var varannan svensk överviktig och några rent ut sagt feta som grisar.  Vi tror vi äter bra, ger våra barn bra mat samtidigt som fetman öka. Att folk rör på sig mindre är en del av problemet, men maten är den “gömda” delen.

Det är inte bara maten utan vad för information “matar” du dig själv med. Om du läser nyheterna varje dag, är det konstigt att du går runt och tror att det ska bli världskrig? Att du känner rädsla? att du har ångest?

Mycket information och många möjligheter leder till paralysering

Det går i stort sett att lära sig vad som helst via några Googlesökningar och det är inte konstigt att det leder till att människor inte vet vad de ska göra. Den information och de möjligheter som finns tillgängliga idag har aldrig någonsin funnits förut. Detta skapar en paralysering, en förvirring, frustration som kan leda till att man känner sig vilsen och som i sin tur kan eskalera till ångest och senare till psykisk ohälsa.

Vi överskattar våra “positiva” känslor

Vi överskattar våra positiva “må bra”-känslor som jag tror många blandar ihop med att få allt nu, bli tillfredsställd snabbt, känna bekvämlighet och inte uppleva psykisk eller fysisk smärta. Om du har den definitionen av att “må bra” kommer du må skit största delen av livet.

Vi förkastar det negativa

Om vi överskattar de positiva känslorna är det inte en underdrift att säga att vi förkastar även de negativa känslorna. De negativa känslorna som vi identifierar som bl.a. ångest, frustration, avund, ilska, hat, sorg, nedstämdhet.

Vi tror på något sätt att vi ska kunna slippa dessa känslor fastän de är en del av det som fått oss att överleva. Om vi inte kände fysisk eller psykisk smärta, en rädsla för osäkerheten, en strävan efter bekvämlighet och en önskan om snabb tillfredsställelse skulle vi utrotat oss själva för länge sedan. 

Metakänslor

Det är en “liten” sak som gör människor otroligt sårbara för sig själva. Vi har en förmåga att tänka om våra tankar och känna om våra känslor vilket kan ställa till ett enormt problem. I stunden då du exempelvis känner ångest kan du få mer ångest över att du känner ångest d.v.s. dubbel ångest.

Vi har oändligt många människor att jämföra oss med

Förut när vi bodde i grottor jämförde vi oss möjligtvis med grannen som hade en större knölpåk än oss. Detta fick oss att känna avund så vi blev tvungna att skaffa en större knölpåk för att bräcka grannen.

Vare sig du vill eller inte kommer du att jämföra dig själv med andra människor då vi är flockdjur och det finns hierarkier som vi vill passa in i. Idag kan du jämföra dig själv med hela världen genom din mobil och du kommer alltid att känna dig otillräckliga när du gör det.

Du kommer alltid att hitta någon som är snyggare, har vitare leende, snyggare kropp, hår, ögon, fler följare, likes eller vad du nu än vill ha mer av. Det finns alltid någon som har mer av det du villa ha.

Psykisk ohälsa verkar ha blivit hippt och jag tror psykisk ohälsa användas som en ursäkt. En ursäkt som många gånger maskerar lathet och ansvarslöshet.”

Psykisk ohälsa tillåter dig att leva ansvarslöst och som ett offer

När jag fick min diagnos, bipolär typ två började jag läsa på olika forum och gick med i några grupper på Facebook. Efter en dag gick jag ur dessa grupper eftersom mycket av informationen som delades på dessa platser var information jag inte ville veta av.

Jag ville inte vara delaktig då det som delades mer eller mindre gick ut på att “det är synd om mig och världen är orättvis”. Det var inget som skrevs direkt utan mer indirekt som att: “Jag kan inte skaffa ett vanligt jobb eftersom…” “Jag kan inte vara ute bland folk eftersom…”Jag kan inte fokusera eftersom…” “Jag kan inte göra det här eftersom…..” “jag kan inte ….” bipolär eller inte så är du fortfarande en människa, en människa som vill göra det enkelt, smidigt, effektivt, vill undvika fysisk och psykisk smärta, hatar osäkerhet och vill gärna luta dig mot bekvämlighet och snabb tillfredsställelse.

Det kan få dig att leva genom ursäkter och skylla ifrån dig och att inte vilja ta ansvar över ditt eget liv. Vad jag upplevde var att en del använde sin diagnos som ursäkt, för att inte försöka. Det är samma ”tänk” som att: “Jag hinner inte träna för att….” “Jag kan inte skriva en bok för att…” “Jag klarar inte av att starta ett företag för att…” Om du tar bort ansvaret över ditt eget liv förlorar du alltid vare sig du har en diagnos eller inte. Anledningen varför du tar bort ansvaret är för att din biologi älskar det.

Vårt fokus att “må bra” har aldrig varit större

Vad jag ser är att vi som människor aldrig varit mer narcissistiska. Alla vill må bra eller att vi ser det som vår rätt. Det är vår rätt att må bra och vi ska få må bra som en vinst på en trisslott. Sanningen är att vi inte vill inse att må bra är inget någon kan hjälpa oss med förutom vi själva.

Det är ingen eller inget utifrån som kan få dig att må bra, du måste göra det själv, det är ett “insiderjobb“. En intressant sak är att forskning visar att de som fokuserar på att må bra oftast mår sämre och visar mer depressiva symptom.

Vad kan vi göra åt psykisk ohälsa?

Acceptera att mycket som vi säger är psykisk ohälsa enbart är livet

Du måste förstå vad det innebär att leva, att du kommer bli satt i svåra situationer, kommer uppleva orättvisa, får ditt hjärta krossat, blir sviken, förlorar pengar, vänner, familj, kanske blir orättvist behandlad och samtidigt se andra personer “få” saker du vill ha. Allt är en del av livet som vi inte kan fly ifrån.

Att kunna acceptera vad som händer är en nyckel till att slippa psykologisk smärta som kan leda till psykisk ohälsa. Att inte vilja styra någon med järnklo i en relation, inte hänga upp sig på saker som inte händer utan fortsätta ta små, små steg varje dag mot en bättre version av dig själv.

Fortsätta prata om psykisk ohälsa

När vi pratar om saker får vi mer kunskap och förståelse. Vi måste lära oss dela upp psykisk ohälsa, livet och hur medvetna vi är.  Vad är att “må bra” och att vara “lycklig”, hur vi tänker gällande vår egen framtid, vad vi gör åt den i stunden, vad vi inte ska göra, vad vi ska göra mer av d.v.s. hur ska vi öka vår egen medvetenhet?

Inse att känslor inte är det viktigaste som finns

En lina kokain är ju bra, eller? Att äta snabbmat är ju bra, eller?
Att ligga i sängen och kolla på Netflix hela dagarna är ju bra, eller?
Att vara otrogen mot sin sambo på en firmafest är ju bra, eller?
Att dricka mycket alkohol är ju bra, eller?

Dina känslor är inte det viktigaste som finns eftersom de uppenbarligen inte vet vad som är viktigast och bäst för dig. Så varför lyssnar du på dem så mycket?

Varför är du en slav och låter dem styra dig mot lust och nöje? Våga ifrågasätta dem och inse att alla känslor passerar, du kan vara glad utan anledning och du kan samtidigt ha hundra anledningar att vara glad utan att vara det. Det finns inget bestående och stabilt, det känslomässiga inom oss är komplext och dynamiskt.

Sluta jämför dig med andra och jämför dig med dig själv istället

Sluta jämför dig själv med 1 % av världen befolkning om du mår dåligt över det. Om du vill ha en snyggare kropp, titta inte på Instagram, gå och träna istället och spendera energin där du kan göra en förändring. Försök att bli bättre än vad du var igår även om det är enbart 0.5 % bättre så är du ändå bättre än vad du var igår. 

Förstå att det inte är brist på information utan klarhet och agerande

Informationen i dagens samhälle är det ingen brist på, allt går i stort sett att lära sig genom några sökningar på internet. Det blir lätt ett överflöd och vi blir paralyserade av alla möjligheter så att vi inte gör något. Försök skaffa klarhet i vad du vill åstadkomma och börja agera.

Om du inte vet, prova att agera istället för att tänka. När du väl har provat får du veta. Då kan du till slut börja strypa dina valmöjligheter för att till sist börja agera.

“Vi har inte förstått att om vi förkastar det negativa förkastar vi en del av oss själva och där igenom mår sämre.”

Acceptera dina känslor och bli kvitt psykisk ohälsa 

Känslor kommer och går, de är dynamiska och inte statiska. Ibland har du flera anledningar att vara glad, men är det inte ändå. Ibland har du ingen anledning att vara glad eller kanske till och med en anledning att vara ledsen men känner ändå glädje.

Om du försöker trycka bort dina känslor skapas oftast ett större motstånd inom dig. Det är väldigt lätt att det då uppstår metakänslor.

Om du lägger “locket på” kan det skapa andra omedvetna drivkrafter. Du kan få en underliggande bitterhet mot en person så du omedvetet behandlar den sämre. Att acceptera känslan är att låta den finnas inom dig, varken värderad eller förkastad. 

Förstå hur din biologiska kropp fungerar

Din biologi vill överleva stunden och inget annat och den kommer försöka göra allt i sin makt för att göra det.

Börja utsätta dig för fysiska och psykiska utmaningar

Börja röra på dig för guds skull! Sök motstånd fysiskt och psykiskt för om du självmant utsätter dig för det vet du att du är starkare än du tror, du vet att du klarar mycket och chansen att du blir ett offer är mindre.

Ta bort distraktioner

Sluta distrahera dig så mycket. Om du skulle prova att lägga bort mobilen under vissa tider på dagen och om du skulle ge bort din tv, vad skulle du göra istället? Skulle du ha mer tid för dina barn, att träna, måla eller att skriva? Jag är helt säker på att du skulle ha det.

Ta reda på vad som är av värde för dig

Vad är det du värderar högt? Är det verkligen den nya, dyra bilen eller är det att resa, är det att spendera varje krona på onödigt skit eller att spara för att jobba i deltid eller är det att banta din guldkostym som samhället sagt åt dig att köpa? Inse att paradoxen av lycka kanske är roten till din olycka som du kallar psykiska ohälsa.

Fokusera på mindre saker inte mer

Jag är helt övertygad om att stunden du väljer att fokusera på det som är mer viktigt, exempelvis relationer med andra människor än vad någon sa till dig på jobbet bakom din rygg kommer mycket av din psykologiska obehag försvinna som du tror är psykisk ohälsa.

Sätt upp ett mål och jobba för att uppnå det

Att kämpa för något gör så att du får känna positiva känslor. Det har troligtvis med vår överlevnad att göra, att skapa, hitta lösningar och fortsätta så. Sätt upp ett mål men glöm inte bort att vägen till målet är “målet” i sig. Att uppnå målet är inte det viktiga utan det är resan dit.

Ta ansvar för att känna mer mening och mindre psykisk ohälsa

Istället för att lägga ifrån dig ditt ansvar ta upp det och bär det. Saker händer i livet och det kanske inte var ditt fel. Du har alltid valet att fortsätta leva kvar i det gamla eller att inte göra det. Du har valet att byta jobb, partner, flytta eller göra vad du vill. Sluta säga till dig själv att du är ett offer och att du inte har några val.. Ta ansvar över ditt liv och känn en större mening


“Vi inser alltmer att den fysiska ohälsan är beroende av och sammanblandad med den psykiska ohälsan” – Johan Fernström, psykiatriker och doktorand vid Lunds universitet

Mata dig själv bättre fysiskt och psykologiskt

Du behöver inte vara en raketforskare för att förstå vad bra mat är. Göra några sökningar på Google, gå till en dietist, pt eller kolla på YouTube. Ändra vad du stoppar i för att må bättre.

Sluta titta på nyheterna

Börja fyll ditt sinne med andra saker istället för negativt skit. Läs några sidor ur en bok som lyfter upp dig

Inse att du inte har full kontroll

Omedvetet vill vi gärna ha full kontroll vilket är ett skämt och skapar mycket psykologisk smärta som vi tror är psykisk ohälsa. Du måste bara acceptera att du inte har full kontroll och du aldrig kommer kunna styra allt runt dig. Acceptera det och fokusera på vad du kan göra för alla andra istället.

Förstå att i utveckling ligger i motstånd

Om du vill ha en starkare kropp och en snyggare kropp kommer du behöva möta motstånd. Motstånd i form av fysisk och psykisk ansträngning. Om du vill skapa ett företag kommer du möta psykiska hinder. Vad du än vill göra i denna värld kommer du att behöva möta både fysiska och psykiska utmaningar. Inse och acceptera att det är en del av utvecklingen

Skapa något

Det finns olika sätt att spendera din tid på. Jag gillar att spendera tiden med att skapa något. Att skapa något för mig ur mitt huvud och in i nuet. Jag får nöjet att fokusera på det jag gör i stunden, inte vad jag ska göra i framtiden eller har gjort i mitt förflutna. Jag blir närvarande.

Agera

Att fundera kan lätt bli till grubblerier. När du grubblar är det lätt att hamna i tankebanor av att världen är orättvis och att det är synd om dig. Vad skulle hända om du istället för att tänka, gör något fysiskt? Om du har agerat men sitter fast i samma tankeloop, prova något annat. 

Förstå att utan den psykiska ohälsan hade vi inte överlevt

Den psykiska ohälsan som är en del av att vara människa, en del som vi inte vill ha att göra med, som vi tror vi kan bli av med, som vi tror vi är “bättre” än, är precis det som får oss att vara mänskliga och att överleva.

Om vi inte kände psykisk smärta som t.ex. sorg, rädsla, frustration, ångest, irritation, självförakt, avund och hat skulle vi inte ha överlevt.

Vi hade aldrig blivit över 20 år innan vi skulle slagit ihjäl varandra och oss själva. Förstå att om du aldrig hade känt något “negativt”, att det fanns något som höll dig tillbaka så skulle hela mänskligheten ha utplånat sig själv genom olika experiment som att exempelvis försöka lära sig ”flyga med armarna”.

Om vi inte hade känt sorg, ångest och rädsla skulle det ha varit svårare att relatera till andra människor. Det skulle ha varit svårare att förstå och lära sig när man var elak, hur man skulle föra sig, vad som var okej eller inte. Du skulle inte ha vetat hur du skulle bete dig och det skulle ha varit helt omöjligt att veta var du befann dig någonstans i hierarkin.

Tålamod

Bra saker tar tid, mycket längre tid än du någonsin kan föreställa dig. Allt tar längre tid än du vill och om du inte vill acceptera det kommer du lida mer än du egentligen behöver.

Sömn är viktigt för ditt välmående

När du sover återhämtar sig din hjärna och kropp. Sömn är en hörnsten till ditt välmående. Jag har skrivit en hel artikel om sömn.

“Ett skepp som haft fel kurs i ett, fem, tio eller tjugo år kommer inte hinna vändas om på en timma, ett dygn, en vecka, en månad eller kanske inte ens inom ett år. Men om du ändrar kursen lite och håller den över tid så hamnar skeppet dvs. du någon helt annanstans än förut.” 

Källor

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/halsa/overvikt-och-fetma
https://www.1177.se/Kronoberg/liv–halsa/psykisk-halsa/for-barn-och-unga-om-rattspsykiatrin-i-vaxjo/vad-ar-psykisk-ohalsa/
https://www.1177.se/Vastmanland/liv–halsa/psykisk-halsa/
https://www.forskning.se/2019/11/13/vad-ar-psykisk-ohalsa-var-gar-gransen-mellan-kropp-och-psyke/
https://mind.se/fakta/diagnoser/

“Mycket av vår psykisk ohälsa är enbart en del av livet som vi inte ville acceptera eller ta ansvar över.” 

6 reaktioner på ”Vägen ur psykisk ohälsa är inte vad du tror”

  1. Mycket intressant läsning, mycket som jag läser har jag anammat och försöker leva efter för många år sedan då mitt liv var super tufft , tänkt detta är livet och vad kan jag lära mig av detta som hänt mig och hur går jag framåt så jag mår så pass bra . Så jag klarar av livet och klarar av att fortsätta framåt , försökta att göra sådana val som gjort att det funkar för mig och detta är livet för vem har sagt eller bestämt att det ska vara lätt eller på något speciellt sätt allt är förändringar sig hela tiden gör bara jobbet

  2. Tack Gunilla för att du väljer att dela med dig av ditt liv. Modigt! Kul att du gillade läsningen och tyckte den var intressant. Tack för att du berättar det.

  3. Intressant! Bra skrivet. Jag saknar dock ett avsnitt om hur viktig sömnen är också. Om man prioriterar den så gör man ofta bättre val av kost och har större möjlighet att orka ge sig ut och träna. 🙂 Har du t.ex. läst boken Sömngåtan?
    Mvh Maria

  4. Jag blev i tidig vuxenålder diagnosticerad med Asperger och ADD. Har nu levt med konsekvenserna av att ha dessa “stämplar” i många år. Det du skriver om psykisk ohälsa och hur den fungerar som ett slags skydd mot att t ex möta våra rädslor, ta ansvar för våra liv eller försöka oss på något vi inte tror att vi klarar av… Jag tror att anledningen är att så många med diagnoser och annan psykisk ohälsa har blivit konstant itutade av läkare, myndighetspersoner, samhället och media att vi är handikappade, att våra liv ska vara så jobbiga och svåra, att vi inte har förutsättningar för det ena och det andra, att vi är udda, att andra människor tycker vi är konstiga osv osv. Det var såklart inte så att det sades rakt ut till mig, men jag kan läsa av folk och “höra mellan raderna”, även om jag inte antas kunna det pga stämplarna jag har i form av diagnoser. Tyvärr köpte jag min “idiotstämpel” i alltför många år innan jag fick ett uppvaknande..! Känns tragiskt att jag trott att jag var värdelös och aldrig skulle kunna lyckas med det jag vill, pga den allmänna synen på oss som inte passar in i mallen! Inte konstigt att man blir “psykiskt sjuk” när man blir ständigt förminskad och nedvärderad av allt och alla!

    Tack för en mycket intressant och givande blogg Tomas! Du är så klok och har sådan otrolig insikt i hur saker är och varför! Jag sparar nu dig på hemskärmen! 🙂 Take Care! 💪

  5. Tack för att du vågar dela dina egna erfarenheter. Modigt. Det gläder mig att att du så kallat “vakande”. Och det du säger, kan jag känna igen mig i. Tack för att du tar upp det och ger en väldigt intressant vinkel. Ha en underbar fortsättning

Lämna en kommentar

Rulla till toppen