“Hitta din passion” är ett värdelöst råd, gör så här istället

“Hitta din passion” är ett värdelöst råd, gör så här istället

Att följa eller att hitta sin passion är ett råd som jag tror är baserat på att det ska ”kännas bra” och på något sätt låter det enkelt. För många är det inte självklart eller enkelt eftersom det mesta i livet är oklart.

Att hitta din passion är en stor del av din livsuppgift och det kommer troligtvis inte vara något storslaget som att Moses ringer upp dig eller Jesus kommer tillbaka.

Faktum är att jag inte har inte en jävla aning om hur du ska hitta din passion. Jag har samlat idéer om hur de kan leda till olika problem, vart du kan leta,  hur det kanske kan gå till och längst ned på sidan får du ett bättre råd enligt mig.

Några problem med att följa eller hitta din passion 

Passion är inte en obegränsad energikälla

Om du tror att du ska vakna upp varenda dag och älska varje sekund av det du ska göra, det som är din så kallade passion blir du lurad. Jag var i samma skor och trodde  att en passion var explosiv, att den skulle ge mig oändlig energi som aldrig tog slut, jag hade fel…igen.

Imorse tittade jag på mitt skrivande och min verksamhet med grå ögon. Jag skulle skriva i två eller tre timmar efter att jag hade vaknat. Jag fick verkligen “piska” mig till att skriva i en timme, sedan gick jag ut och gick.

Det som jag skulle skriva var på min femte bok, Max och Horan del fyra. Du kanske tänker att jag borde vara taggad, att jag borde vara inspirerad eftersom jag jobbar med min egen bok?

Sanningen är att alla dagar och stunder inte är roliga, jag hoppar inte av glädje, är fylld med passion upp till öronen eller egentligen har någon lust alls att göra något. I vissa stunder vill jag bara trycka control-alt-delete och tänker: “Jag skiter i det här” “Jag bränner upp alla böcker, stänger ner hemsidan och bara går under jorden.

Allt som nämns när det kommer till att “följa din passion” är att “GÖR DET” “ALLT KÄNNS TOPPEN HELA TIDEN” vilket är ett totalt skitsnack för då har personen inte ens förstått ursprunget till ordet passion.

”Ordet passion kommer från det latinska ordet passion som betyder att lida.”

Pengar och passion

Ekonomisk avkastning får du genom att skapa värde för andra, värde för andra kan skapas när du blir bra på något. För att bli bra på något måste du göra “det” inte bara en gång utan många gånger.

Därför kan det ta väldigt långt tid att få en ekonomiskt avkastning på din passion, om du någonsin får det. De flesta konstnärer, författare, komiker, entreprenörer och atleter har fått sin avkastning efter tusentals, jag menar tusentals timmar av träning och “görande” som de inte fått betalt för.

Alla som försöker får inte heller samma ekonomisk avkastning och vissa får ingenting alls. Om du vill få en ekonomisk avkastning måste du veta vad marknaden vill ha och då räcker det inte bara med att följa din passion. Därför är “följ din passion och pengarna kommer” ett annat vanligt och klassiskt värdelöst råd.

“Om du vill få en ekonomisk avkastning måste du veta vad marknaden vill ha och då räcker det inte bara med att följa din passion.”

Ordet passion är baserat på att det ska kännas bra

Att följa sin passion är ett råd som jag tror är baserat på att det ska kännas bra och på något sätt låter det enkelt.

Om du har turen av att hitta din passion kommer du inte flyga fram på en enhörning över regnbågen varje dag samtidigt att allt känns magiskt.

Om du har turen att hitta din passion löser det inte alla dina problem, du kommer inte älska allt av det och det kommer troligtvis nya utmaningar och det är inte enkelt hela tiden. 

Det är väldigt egocentriskt

Att följa sin passion är väldigt egocentriskt. Det kan vara den klassiska “entreprenören”, “uppfinnaren” eller “skådespelaren” som fortsätter låna pengar av sina föräldrar, vänner och till slut sätter hela familjen i en tuff situation.

En person som vägrar skaffa ett “vanligt jobb” eftersom personen i fråga ska följa sin passion fast individen har gjort det i 10 år utan att lyckas eller tjäna en spänn samtidigt varit ekonomisk beroende av andra.

Det känns inte storslaget hela tiden

Jag trodde att passion skulle vara något storslaget hela tiden, som om Messias skulle komma tillbaka och välsigna mig.

Att han skulle stiga ner från himlen via en trappa och stå framför mig i sin vita rock med de nya budorden i ena handen och min passion i den andra. Eller att Moses skulle ringa upp och säga; “Tjäääna! Är du redo för att plocka upp din passion? Vi ses vid Röda havet om en dag”.

När vi väl stod där skulle Moses dela på havet ännu en gång och på botten av havet skulle min passion ligga. Det fungerar dock inte så, passion känns inte storslaget hela tiden.

“Om du följer din passion känns vissa stunder tomma, meningslösa och grå men det är något som sällan framgår av rådet “följ din passion”.”

Vem ger rådet, följ din passion?

Någon som står på en scen och skriker “Följ din passion”, “Om jag kan, kan du” kanske har 160 i IQ, lagt ner 10 000 timmar på sitt yrke, har byggt sin karriär under 20 år, misslyckats med femhundra idéer innan genombrottet och jobbat 60 timmar varje vecka. Du kanske sitter i publiken med ett normalt IQ, inte lagt ner 10 000 timmar på något förutom Netflix och tänker “Ja men då säger jag upp mig från jobbet och kör på min passion” utan att ha någon erfarenhet alls vilket kan vara en jävligt tuff väg att gå.

“Passion är något stoikerna föraktade för att det fick människor att vara irrationella och ta dumma beslut.”

Psykisk ohälsa och passion

Ordet passion har fyllt mig med ångest, stress och en miljon frågor “Vadå hitta min passion?”, “Hur ska jag…?”, “Var ska jag leta?”, “Hur kan andra hitta sin passion och varför är jag så värdelös på att hitta min?” Jag kommer att dö “passionslös”, tankar som gjorde att mitt sinne gick åt alla håll samtidigt. I vissa ögonblick har jag trott att jag skulle bli galen och varit min värsta fiende av rådet följ din passion.

Passion var något som för ett tag sedan konstant fanns i mina flöden genom olika blogginlägg, föreläsningar, videos och även samtal.

Det verkade var hippt och är kanske än idag. Rådet tror jag är baserat på tanken att “må bra”. Människor som fokuserar på att  “må bra” har enligt viss forskning oftast mer problem med sin psykiska ohälsa och depressioner än andra.

Om du har passion som mål intalar du dig själv indirekt att du inte kan känna det i stunden eftersom du inte har/är x.

Alan Watts, en filosof sa att om du strävar efter något förstärker du enbart avsaknaden av det. Om du strävar efter passion kommer du alltså att förstärka avsaknaden av det.

Passion, mening eller snabb tillfredsställelse?

Vet du ens om det är din passion du följer eller enbart en snabb tillfredsställelse av din lust eller nöje?

Skrivandet och mitt företagande är inte kul varje dag. Det fyller mig inte med sprudlande känslor hela tiden, det händer sällan.

Vissa dagar känner jag enbart att jag vill lägga mig på soffan och vänta på Messias eller att Moses ska ringa.

Det kanske är samma “tänk” folk har när de ska börja träna, skriva den där boken eller börja måla. Att något fantastiskt ska hända och de ska vara supermotiverade 24/7.

Det kommer inte ske men ibland har du turen att vara extra motiverad precis som att du är glad vissa stunder och ledsen i andra, känslorna är flytande likt vädret.

Jag tror min drivkraft kommer ifrån meningen med det jag gör. Mening är något som stannar. Meningen får jag genom utveckling av min karaktär.

Det väger tyngre än passion och snabb tillfredsställelse eftersom dessa två försvinner så småningom. Utvecklingen kommer från utmaningar och motgångar.

Efter jag har skrivit vare sig jag ville det eller inte känns det alltid lite bättre, precis som efter att jag tränat eftersom jag vet att jag gör något med min existens.

Det handlar mer om en stolthet och en tillfredsställelse jag får efter jag gjort just det istället för något annat. Att göra något ger mig en mening som gör mitt liv värt att leva.

“Tron att passion måste ”hittas” kan leda till att människor begränsar sig själva och ger upp när de möter utmaningar.”

Ett passionerat liv för dig är säkert annorlunda än för andra

Dina föräldrar kanske levde ett svenssonliv och var lyckliga eller olyckliga. Du kanske såg att de inte var speciellt “lyckliga” fastän de hade sitt hus, hunden, familjen och bilen.

Är det då konstigt att du söker något annat i ditt liv? Absolut inte då du inte är de och de inte är du. Hur du vill leva kanske är tvärtom mot din föräldrar så vaför går du i samma spår?

Passion och ett vanligt jobb

När blev det fel eller fult att bara gilla vad du gör? Måste det finnas blixtrande känslor av förälskelse eller att du ska vara en ny Messias?

Nej, det måste det inte finnas och du behöver inte ens gilla vad du gör, utan du kan gilla vem du gör det med. På fritiden kan du göra det du gillar, det som troligtvis kommer ändras med tiden.

”Att uppmana människor att hitta sin stora passion kan leda till att de lägger alla sina ägg i en korg och sedan släpper den korgen när den blir för svår att bära.”

Hur hittar jag min passion?

Idag är vi så fokuserade på att hitta vår passion att vi missar den. Vår passion finns oftast framför våra ögon men vi väljer att se något annat.

Den har troligtvis redan hittat dig

Du har troligtvis redan hittat den men väljer att ignorera den. De flesta behöver inte hitta sin passion utan deras har redan hittat dem. Det är troligtvis så uppenbart att du väljer att inte se det.

Du är vaken 16 timmar om dagen, seriöst, vad gör du med tiden? Vad pratar du om? Vad söker du på? Vad är du intresserad av? Vad tittar du på för videos? Vad gillar du att prata om? Vart leder din nyfikenhet dig? Vad får dig att glömma bort tid och rum? Vad får dig att känna dig engagerad? Du har troligtvis redan en eller flera aktiviteter som fyller mycket av dina dagar, veckor, månader och år, vilka är de?

Iaktta dig själv och se vad du håller på med! Du kanske sitter och spelar datorspel åtta timmar om dagen, golf, gör musik, läser serietidningar, ritar eller älskar dina hundar? Vad är det om inte passion?

Det kan vara så att du jobbar på ett vanligt jobb och får en specifik arbetsuppgift som du blir helt förlorad i.  Den kommer kanske inte från en uppgift utan det kanske är en perfekt balans på utmaningar, din potential och nuvarande förmåga.

Medvetenhet

Att tillåta dig själv se din passion handlar om acceptans och perspektiv. Om du älskar att gå runt i skogen och utforska kanske du ska plugga till naturvetare istället för advokat som dina föräldrar vill eller eventuellt bli en “skogsmulle” eller kanske du kan acceptera att du älskar skogen och jobba som advokat ändå?

Du kanske skulle kunna jobba med något som är “okej” och sedan bli mer produktiv. Du kan utöva din “passion” mer och oftare och sedan i framtiden kanske till och med få betalt för det.

Du kanske måste jobba i ett “vanligt jobb” i tio år och ha din passionen som hobby för att sedan kunna tjäna pengar på din hobby längre fram i tiden.

Kanske du säger upp dig och arbetar med din passion för att inse att det kanske inte alls var det du ville göra.

Att hitta indikerar på att det är något saknas

Att hitta något är en indikation på att något saknas och när något saknas skapas känslor av t.ex. saknad, sorg, frustration och kan leda till dåliga tankeloopar som sliter dig i stycken.

Vad skulle hända om du istället skapar din passion genom att prova på olika saker som att måla, dansa, skapa musik, bygga ett företag, skriva, vara ute i skogen, resa eller gå på olika evenemang?

Passion är inte något du hittar utan skapar genom att göra olika saker.

”Många framsteg inom vetenskap och företagande händer när människor förenar olika verksamhetsområden, när människor ser nya förbindelselänkar mellan verksamhetsområden som de kanske inte hade sett förut.”

En eller flera?

“Följ din passion” påstår att du har en , jag tror de flesta människor har flera. Att följa sin passion borde skrivas i plural dvs. passioner.

Jag provar olika aktiviteter, sporter, upplevelser och många av dessa saker har jag provat en gång, vissa flera gånger för att sedan fortsätta eller sluta helt.

Betyder det att min passion tog slut, att jag ska sluta prova på för att jag inte hittade bara en grej, en passion? Nej, nej, nej och absolut nej!

Vissa hittar en grej som de fastnar för ett tag och andra fortsätter med samma sak hela livet. Det vanliga tror jag är att man har passioner som man befruktar som en humla. En passion kan leda till en annan som tar över så att man spenderar mindre tid med den första. Det finns inget som är rätt eller fel.

Följ din nyfikenhet, engagemang och intresse

Ordet passion krånglar till det. Det är inte uppenbart vad du ska göra men istället för att följa din passion som är ett luddigt begrepp, följ din nyfikenhet istället. Engagera dig i det som du är intresserad av.

Passionerad är något du kan vara

Du kan vara passionerad som människa. Det är inte någon specifik aktivitet som tillför passion i ditt liv utan du som person tillför passion till det du gör.

Du liksom jag har mött dessa passionerade människor, de är bara genuint glada över att leva, klagar i stort sett aldrig och får alltid andra att må bättre.

Det är passionerande att leva livet som det är och inte för en specifik aktivitet. Att vara passionerad inför en aktivitet är ganska värdelöst då du gör flera saker varje dag och vad händer om du inte kan göra just “den” aktiviteten? Varför skulle du begränsa din passion till en aktivitet? Kan du inte låta den sippra ut i din vardag och genom allt du gör?

Istället för passion, hitta något du gillar att göra,  någonstans där du kan göra skillnad och gör det!

Källor

http://gregorywalton-stanford.weebly.com/uploads/4/9/4/4/49448111/okeefedweckwalton_2018.pdf
https://news.stanford.edu/2018/06/18/find-passion-may-bad-advice/
https://www.forbes.com/sites/michalbohanes/2018/07/05/following-your-passion-is-dead-heres-what-to-replace-it-with/#6275bca07f83

3 comments

 1. Bra och starkt att ta upp. Passion

  En fråga som jag tycker du belyser på ett klokt genomtänkt sätt. Passion det är en del av livet, med allt vad det innebär eller inneburet för varje enskild individ. Av så väl kärlek, glädje, sorg,drömmar att våga ha möjligheten och ta chansen att pröva olika inriktningar. Om att man skall leva, göra si eller så utan att bli bedömd och dömd utifrån vilka val man gjort i livet. Men att man redan från barnsben fått lära sig ta konsekvenserna av sitt handlande av både bra och dåliga val. Det ställs oerhört stora ibland outtalade krav på oss som människor. Vi verkar hela tiden leta efter nåt som i många fall är ouppnåliga.Med på följd av att vi mår dåligt både psykiskt o fysiskt vi känner oss otillräckliga Att ta lärdom av andra och
  hitta lösningar, hitta samarbetspartners gäller så väl i sandlådan, arbetsliv som i relationer.
  Ensam är inte stark. Handlar väl om ett givande o tagande samt även ifrågasättande. Är detta det bästa eller skall vi / jag söka nya vägar för att komma fram till och upptäcka den bästa lösningen just nu. Söka kunskap för att komma framåt Egna eller andras.
  Man kan förbättra eller förändra hjulet som redan uppfunnits. Låta varandra få växa dela lycka, glädje, sorg o drömmar är en av många bra passioner inte egen passion som du så rätt påpekar blir/ är egocentrisk
  Super bra härligt skriven artikel Tomas !
  du har verkligen vuxit som passionerad
  inspiratör.

 2. Får nog sålla mig till skalan passionerad person jag älskar livet som det är och visst har jag ider om vad jag vill göra uträtta med mera men jag älskar livet i sin helhet med allt det har att erbjuda; både glädje och sorg !
  Jag har ingen passion att följa , livet i sig är min passion och jag försöker njuta av varje sekund! Inte lätt alla gånger men försöker att alltid vara positiv och optimistisk realist!
  Jag tror inte heller att man kan följa sin passion och vara euforisk över det oavsett vad man gör i livet! Man kan leva sin drömnha drömjobbet mm men det kommer alltid komma dagar då man är less på allt! Är man medveten om det så tror jag att det blir lättare att lyckas, lättare att må bra och lättare att nå sina mål oavsett om det ändå kräver hårt arbete !
  Bra skrivet! Mycket tänkvärt!

 3. Hej Lotta! Absolut, det går upp och ned. Även om allt borde vara ”toppen” behöver det inte kännas toppen. Och om allt borde kännas botten kan det kännas toppen.
  Kul att du uppskattade texten och berättar det,tack!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *