Bli kvitt känslan av att vara överväldigad

Bli kvitt känslan av att vara överväldigad

Hur du blir kvitt känslan av att bli överväldigad

Att känna dig överväldigad

Att känna sig överväldigad är en del av livet och det kan bero att någon nära gått bort, att du fått sparken, du har destruktiva relationer, hamnat i en ekonomisk kris, du sover dåligt, äter katastrofalt, känner att du har för mycket att göra, det kan vara att ditt liv inte blev som du tänkt och att det känns som om att du lever någon annans liv eller att det känns som om att ditt liv rasar samman.

Känslan av överväldigande kan även komma ifrån att du försöker kontrollera saker du inte kan kontrollera som att du lever i det förflutna eller din framtid. Många gånger tror jag att känslan av överväldigande kommer av att vi försöker göra för mycket på en och samma gång, vilket är uppenbart ohållbart men ändå gör vi det. 

För ett år sedan skrev jag på min andra bok Max och Horan, gjorde ett “boksläpp” som gav mig 1 000 förbokningar, skrev nya artiklar till bloggen, började skriva på min tredje bok, uppdaterade hemsidan, konsulterade tre olika företag inom marknadsföring, startade en podd, började skapa en digital utbildning, tränade fyra eller fem gånger i veckan, uppdaterade mina sociala medier dagligen, läste, umgicks med vänner och jobbade på mitt vanliga jobb samtidigt som jag även ville rita, måla och skapa musik.

Jag vet vad du tänker, vad är problemet? Det är helt rimligt. Det var inte rimligt eller logiskt att försöka göra allt det här, ändå försökte jag intala mig själv att det gick bara “jag var mer strukturerad”, “sov lite mindre”, “jobbade lite hårdare” och “var mer fokuserad”.

Att försöka dränka sig själv i känslan av överväldigande går om du försöker tillräckligt länge. Det här var absolut inte första gången jag försökte dränka mig själv och troligtvis inte den sista.

“Det var inte rimligt eller logiskt att försöka göra allt det här, ändå försökte jag intala mig själv att det gick.“

Känslan av överväldigande

Att känna sig överväldigad vet både du och jag, leder inte till något bra. Stunderna du är överväldigad sätter du dig oftast i en negativ tankeloop.

Du känner dig dränerad och tom. Det lämnar dig lika positivt som en pessimist. Lika fylld av energi som någon som sprungit ett ultramaraton utan att ha ätit. Inspirerad som någon som precis gett upp. Pigg som en småbarnsförälder vars barn inte ville eller kunde sova på flera dagar.

Inte bara det att det dränerar dig och lämnar dig som en zombie utan hur mycket du än vill försöka vara positiv, omtänksam och glad rinner det till slut över.

Att vara överväldigad är fruktansvärt och leder till stress. Stress leder till alla psykiska och fysiska problem, sjukdomar och biologiska tillstånd som du inte vill vara i, med andra ord att vara överväldigad är ett dåligt tillstånd att leva i

“Det kan kännas som om man inte får någon luft och är på väg att drunkna.”

Att känna sig överväldigad är hemskt. Det kan kännas som att man inte får luft och är på väg att drunkna. En panikartad drunkning där känslor och tankar rusar genom kroppen som kossor ute på grönbete.

De stångas, hoppar och far runt i vårsolen och grönskan som om att de aldrig sett något liknande förut.

Jag vet inte om det är mina hypomaniska stadier som påverkar detta eller om det är något annat som säger åt mig att “Ja Tomas, det är helt rimligt att måla varje ko detaljerat, klippa, kamma, borsta, lära en ko att bli författare och en annan ko mästerproducent samtidigt som jag själv ska bli bäst på att måla och rita, i samma veva som jag bygger min verksamhet, skriver böcker, tränar och blir Pro gamer.

Förresten nu ska jag också börja vlogga! När det är som värst vill jag göra allt samtidigt och ser inga problem i att uppnå det för stunden. Om du är lik mig förstår jag om du känner dig överväldigad ibland. 

“Kossorna jag pratar om är idéer, att agera på varje idé och min tro på att jag ska kunna bli bäst på allt.”

Det händer inte bara en gång då och då utan ibland kan det vara kosläpp flera gånger i veckan, flera gånger om dagen och vissa gånger rymmer de även på natten!

Förut kunde jag inte stå emot dessa kosläpp utan då hoppade jag mellan projekt, hemsidor, idéer som om att jag skulle hitta nästa guldklimp. Jag var expert på att multitaska och få 10 – 20 % gjort av varje idé vilket gav noll resultat. 

Du kanske känner igen dig? Fråga dig själv.

  • Är du en bättre förare om du inte tittar på mobilen?
  • Är du en bättre förälder om du fokuserar enbart på barnet istället för tvn, mobilen eller datorn samtidigt?
  • Förstår du din sambo bättre om du enbart lyssnar istället för att argumentera emot?
  • Är det enklare att fokusera om du tar bort alla distraktioner?
  • Är det lättare för dig att utföra saker om du gör en sak i taget?
  • Under timmarna du är på jobbet, går det bra att svara på mail samtidigt som du har en kund i telefonen och pratar med chefen?

“Tänk dig, att för varje sak du gör, delar du upp ditt fokus, din energi och din tid.“

Om du tänker dig att för varje sak du gör, delar du upp ditt fokus, din energi och din tid. Just därför har jag inte mobilen bredvid mig när jag skriver.

Faktum är att jag inte tittar på min mobil de första två eller tre timmarna när jag vaknar på morgonen. Det är något av det bästa jag implementerat och jag får väldigt mycket mer skrivande gjort.

Vissa kvällar står jag vid datorn och skriver eller skapar nya annonser, då ligger mobilen bara där, som när jag började skriva det här inlägget….

De flesta människor har inte en oändlig tank av energi eller fokus och speciellt inte tid. Det är individuellt hur mycket energi och fokus vi har samtidigt som jag tror det kan tränas upp precis som kroppens muskler.

Att välja några få saker att göra skapar mer fokus, fokus som behövs för att uppnå saker som ser ut att vara omöjliga. Om du försöker uppnå för mycket på en och samma gång kommer du bli överväldigad. Vid alla tillfällen du delar upp ditt fokus, din energi och din tid på för många saker är det lätt att du känner dig överväldigad eftersom “det” inte räcker till, du får inte sakerna du vill ha gjort, gjorda.

Det enklaste sättet att bli kvitt känslan av överväldigande

Jag är övertygad om att många människor kastar bort mycket av sin potential och är “mindre” än vad de egentligen borde vara eftersom vi är naturligt lata, rör oss bort från psykisk och fysisk smärta, älskar snabb tillfredsställelse och faller patetiskt enkelt för grupptryck

“Enklaste sättet att bli överväldigad är att göra för mycket på en och samma gång vilket är så uppenbart ohållbart men ändå skiter vi oftast i det och försöker gör allt ändå.”

Begränsa känslan av överväldigande genom att förstå vad som är viktigt

Jag är helt säker på att människor inte förstår vad som är värdefullt för dem. Det skapar otrolig mycket känslosam smärta och psykisk ohälsa.

Folk köper hus, bilar och prylar som om att de tjänar miljoner och har levnadsvillkor som kändisar fast de har en klassisk svenssonlön.

Deras levnadsvillkor gör så att de binder upp sig själva, sina känslor och sitt liv till saker. De måste gå till ett jobb de kanske hatar, varje dag för att upprätthålla sina levnadsvillkor. Är det konstigt att folk känner sig överväldigande?

Om du lever över dina tillgångar och har en massa lån på saker som dina känslor är bundna till och du existerar för att upprätthålla en standard som äger dig är det inte konstigt att du känner dig överväldigad. Det kanske är saker du inte ens ville ha från början.

Det är precis som att någon annan bestämmer vad som är värdefullt för dig och du sväljer allt som en pelikan utan att ifrågasätta. Var det du som ville ha bilen, huset, barn eller ville du ha något annat? Du kanske inte vill ha allt det där som omgivningen talar om för dig att du “borde” ha eller “ska” ha?

“Du känner dig bäst själv och ibland går det tyvärr emot vad andra vill.”

Träning, sömn och kost

Ta hand om din hälsa för helvete! Den här punkten är så självklar och det finns precis hur mycket forskning som helst som visar varför och alla de positiva aspekter som kommer med träning.

Medvetenhet

Hur mycket du än vill göra så går det inte att göra allt du vill just nu. Granska dig själv, var ärlig och börja spendera tiden där du tycker det är mest värt (vad du själv värderar högt).

Om du ser dig själv leva ett annat liv i framtiden kommer du behöva spendera tiden just nu annorlunda.

Det kan vara att t.ex. sälja dyra saker för att kunna jobba mindre så du kan spendera mer tid med dina barn, börja träna eller bygga upp en sidoverksamhet.

Kraften av att bara göra en sak minskar känslan av att vara överväldigad

Lös din fokus, energi- och tidsekvation genom att börja kapa grenar på ditt träd, inte det utanför ditt fönster och inte ditt släktträd utan livets träd.

Det kan du göra när du listat ut vad som är värdefullt för dig. Då kan du börja att skära bort saker som gör att du känner dig överväldigad eller byt ut matvanor, sömnvanor, relationer, jobb, partner, sidoprojekt, ditt perspektiv eller dina hobbies. 

Det kanske betyder att du måste sälja din dyra och fina bil som banken äger och köpa en för 10 000 kr istället.

Om du gör det här kommer du troligtvis känna dig mindre känslomässigt överväldigad varje månad över att din/er ekonomi inte går ihop eller bara precis ihop. Istället för att betala mellan 3 000 – 5 000 kr i månaden på en bil kan du/ni lägga undan dessa pengar.

Du kanske ska sluta äta skitmat om du vantrivs i din kropp. Detta för att bespara dig känslor du känner över hur din kropp ser ut och vad vågen säger.

Du kanske ska börja söka ett jobb närmare bostaden så att du slipper pendla och skrika på medtrafikanter i trafiken.

Att välja färre saker hjälper dig att fokusera och undvika känslor av överväldigande. Att göra bättre val kan även leda till färre negativa känslor.

Om du tänker att du ska börja träna, äta rätt, läsa en bok om dagen, sova bra och bygga en sidoverksamhet samtidigt kommer du troligtvis känna dig överväldigad ganska snabbt.

Börja istället med en sak åt gången tills det blir en vana. Börja röra på dig mer och när du känner att det blivit en rutin kan du implementera nummer två som kan vara att äta bättre sedan nummer tre som kan vara att sova.

Du kanske ska lägga undan mobilen och ge bort din tv? Jag har inte ägt en tv på tio år och jag skulle aldrig köpa en eller vilja ha en. Vad ska jag göra om jag inte tittar på tv? Gör det du tror dig vilja när du drömmer dig bort.

Förstå vad som är inom din kontroll

Du måste förstå att det du vill ha, ett problemfritt liv är helt omöjligt att uppnå. Ditt problem även att du bryr dig om fel saker.

Vad vi oftast gör är att vi låter saker som är bortom vår kontroll dränera våra känslor. Exempelvis sådant som vädret, trafiken, vår framtid eller det förflutna, andra människor och händelser.

Inse att du alltid har ett val och en egen attityd till vad som händer. Beroende på vilken attityd du väljer kan du antingen dräneras och förlora dig själv i självömkan eller acceptera och hitta en lösning.

Det är troligtvis ditt eget fel att du har en för dyr bil som du är rädd om, så rädd att du blir vansinnig om någon parkerar för nära.

Fokusera på vad som är framför dig

Om dina tankar skenar iväg som kossor på grönbete, fokusera på vad som är framför dig och agera.

Lära dig att säga nej och känn dig mindre överväldigad

Du måste bli bättre på att säga nej! Alla dina “JA” tar bort fokus, energi och tid från något annat.

Något annat som kan vara en stund för dig själv i tystnad, en promenad i skogen, ett gympapass, en kort stund på soffan med fötterna på bordet.

Om du mår bra sprider du bra energi. Om du inte mår bra….. Därför ska du bli bättre på att säga nej till saker du inte vill gör

Mobilen finns alltid där för att distrahera oss

Lämna allt för en stund och känn efter hur det känns inom dig. Gå ut och gå i skogen, på en hajk utan att lägga upp bilder på Instagram eller Facebook.Tillåt dig själv vara fri från teknik och distraktioner under flera perioder varje dag även om det bara är några minuter.

Att jämföra dig med andra är en genväg till att bli överväldigad

Att jämföra dig med andra är ett kanonbra sätt att känna dig överväldigad på eftersom någon alltid kommer ha mer pengar, vara snyggare, ha bättre kropp, brunare hud, finare leende, vitare tänder och vara bättre på skriva eller producera digital marknadsföring. Med dagens sociala medier tävlar du inte bara med din “flock” utan med hela världen.

Det här är något som kan få mig att bli överväldigad. Jag jämför mig med andra som har 10, 15, 20 år inom den digitala industrin och ganska fort känner jag mig värdelös men det får mig även att vilja bli bättre.

Att jämföra sig själv med andra är ett tveeggat svärd. Du kan bli inspirerad och mer driven men även hamna i självömkan och i en offerroll. Du måste komma ihåg att det enda som spelar roll är att du alltid tävlar mot dig själv i första hand. Du kan alltid vara lite bättre än dagen innan.

“Att jämföra sig själv med andra är ett tveeggat svärd, du kan bli inspirerad och mer driven men även hamna i självömkan och i en offerroll.” 

Sortera ut dina kläder och prylar

Du kanske har ett garage med gamla prylar i och tänker, “det är bra att ha” och varje sommar går du in efter gräsklipparen och måste köra hinderbana för att komma ut ur garaget.

Vore det inte bättre att städa ordentligt och ge bort all onödigt skit som du inte använder?

Det handlar inte bara om ditt garage utan även klädesplagg och andra prylar. Men Tomas, varför ska jag ge bort saker? Allt tar plats om inte fysiskt så psykiskt!

Sluta ta allt så personligt och säg hejdå till känslan av överväldigande

Det är precis som om vi prioriterar bort en av de viktigaste egenskaperna vi har, en egenskap som inte är likadan hos alla men som gör livet underbart.

Egenskapen är humor. Att kunna skratta och ha kul är hur viktigt som helst för oss människor.

Fråga dig själv, när skrattade du djupt från magen senast, eller bara skrattade på vanligt sätt? När höll du inne ett skämt som du visste skulle vara roligt men inte vågade skämta eftersom alla är så känsliga nuförtiden?

“Hur ska vi någonsin kunna våga skratta om vi tar allt så personligt och känner oss kränkta? Det går inte och det är synd eller rättare sagt tragiskt och pinsamt. Det är patetiskt och dödar humorn i vårt samhälle. Humorn som behövs mer än någonsin.”

Källor & Inspiration

Jordan Peterson
https://bemorewithless.com/feeling-overwhelmed/
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/overwhelm
https://www.forbes.com/sites/sarayoungwang/2018/07/19/what-to-do-when-you-feel-overwhelmed/#1919f9a06c6a

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *