Mina val skapade ett momentum

Momentum är vägen till himmelen eller ditt personliga helvete

Momentum är vägen till himmelen eller ditt personliga helvete

”Momentum och tid är en del av vad som får dig att göra saker du kanske aldrig trodde du var kapabel till, både bra som dåliga.”

Jag funderade på att köpa en pistol!

I mina yngre dagar hamnade jag ibland i bråk. Dessa bråk började med val som inte var de bästa eller de klokaste. Ett blev två, två blev tre och utan att jag tänkte efter blev det som att en lavin sattes i rörelse. En lavin som fick mig att göra liknande val hela tiden.

Det blev enklare och enklare och startade i stort sett omedvetet. Det var som en gånger effekt och i efterhand kan jag förstå hur det blev så då jag är lite klokare och kan se hur momentum påverkade mig.

***

Mina val skapade ett momentum

Ett momentum som gick snabbare ju mer jag valde, och ju mer jag valde, desto mer automatiskt blev det.

Det blev inte bara automatiskt utan även en del av min identitet. En identitet som byggs av val och umgänge. En identitet som jag fick bekräftelse på av mig själv och min omgivning. 

Allt var som en osynlig gångereffekt. Efter en viss tid, många slagsmål, bråk och en känsla av att vara paranoid började jag att överväga om jag skulle köpa en pistol eller inte. Den tanken rullade som ett ekorrhjul som fick mig att stanna upp och ifrågasätta.

Tanken på att köpa en pistol fick mig att inse att jag måste sluta spela teater. Den jag var, vad jag gjorde och hur jag levde fick mig att må dåligt.  
Den insikten fick mig att inse att det här funkar fan inte längre.

Det slutade med att jag åkte till Australien och pluggade i två år vilket i efterhand var det bästa jag kunde göra för att bryta mitt dåvarande momentum. 

***

Vad är Momentum?

Ordet momentum betyder drivkraft, energi, rörelseenergi, rörelsmängd, kraft eller/och styrka. Teorin är att något som kommer i rörelse fortsätter i samma riktning om det väl kommit igång. 

Om du tänker på sport kan momentum betyda  att ha “flyt” eller medgång.

I företagsvärlden kan man även säga att “nu har vi ett momentum” som kan tolkas som medgångar eller medvind.

Som artist kan det betyda att du har flyt i ditt skrivande eller komponerande av musik eller att du har en period där du är som mest kreativ. 

***

Hur funkar det?

Tänk dig att du står högst upp på toppen av en backe med ett gigantiskt klot framför dig, om du skulle knuffa klotet och det skulle börja rulla nerför backen skulle klotet få momentum av backen och av dig.

Utan dig och backen skulle klotet vara som fastväxt i marken.

På samma sätt skapade mina val ett momentum nerför min “backe” som var mindre charmig. Dina egna val skapar ett momentum för dig.

När väl ditt klot börjar rulla är det svårt att stoppa eftersom det nästan omedvetna “rullandet” är dina val, beteenden, tankar och ideal om dig själv, världen och människor.

Detta gör att du inte bara står på toppen och tittar utan du springer efter klotet och puttar på det ännu mer. Du är nästan “i klotet” och kan inte se ditt egna.

Innan du hinner säga killevippen kanske du är någonstans i livet där du vill vara eller inte vara alls.

Momentum och tid är en del av vad som får dig att göra saker du kanske aldrig trodde du var kapabel till, både bra som dåliga. Det är konsten.

Momentum väljer inte i vilken backe den ska blomma ut utan det gör du!
Momentum väljer inte i vilken backe utan det gör du!

Momentum och dina illusioner

Det är inte enkelt att rannsaka sig själv eftersom vi människor är fruktansvärt bra på att skapa illusioner, illusioner som är ursäkter eller kanske mer som lögner. Det är lögner som inte är vita utan fruktansvärt svarta, svarta som natten.

Med dessa lögner övertygar du dig själv, lögner som du framställer som ursäkter för att de ska bli enklare att hantera så att du inte ska behöva känna ångest eller sorg.

Du säger:

Jag gör det i morgon!
Nej, jag har inga problem!
Det är fel på alla andra, inte på mig!
Ingen förstår mig!
Jag har bara några kilon extra!
Jag behöver inte röra på mig!

***


Momentum och val av “backe”

På samma sätt som att jag valde en jävligt dålig backe kanske du har gjort det eller gör det just nu?

Frågan är, vågar du rannsaka dig själv eller ska du vänta tills du gör ditt sista dåliga val, som jag var på väg att göra, dvs. köpa en pistol?

Som du säker förstår är ditt val av “backe och klot” viktigt.  

Du kan välja att bygga det till att bli ett destruktivt, miserabelt och tragiskt liv eller till att bli ett konstruktivt, positivt och hoppfullt liv.

Det är vad du väljer genom dina dagliga val under veckor, månader, år, årtionden och som skapar momentum och förändring.

Var vill du skapa momentum? Valet är upp till dig så välj noga.

***

Hur ändrar jag mitt momentum? 

Om du inser att du byggt fel momentum, hur ändrar du det då?

Du måste sluta välja samma sak om och om igen. Det låter så enkelt men det är inte enkelt eftersom du kanske byggt ett visst momentum under många månder eller år.

Ett momentum som fått ditt klot att rulla väldigt snabbt, ett momentum som har gett dig en säkerhet och trygghet och som byggt dina vanor.

Ett som är kopplat till ditt beteende och till din omgivning.

Ett momentum som är en del av dig och din identitet som du får bekräftelse på dagligen både av dig själv och andra.

Om du vill stoppa ditt momentum kan det bli som att stoppa in ett hjärnrör i framhjulet på en cykel.

Det kan bli en tvärnit och komma att göra ont både fysiskt och psykiskt. Du kommer känna obehag, osäkerhet och du kommer även ifrågasätta mycket av ditt liv.

Det är därför många människor aldrig stoppar sitt momentum. De stoppar men sedan går de tillbaka till gamla vanor igen. Att bygga ett nytt momentum tar tid, energi, känslor är jobbiga! 

Över tid kommer ditt momentum hjälpa dig (inte alla gånger, men vissa gånger)
Över tid kommer ditt momentum hjälpa dig (inte alla gånger, men vissa gånger)

Vad ska jag tänka på om jag vill ändra mitt?

Kommer du ihåg hur momentum fungerade? Genom dina val, tid, umgänge och din identitet?

Vågar du se ditt problem?
Hur länge har du ljugit för dig själv?
Hur bra har du blivit på att ljuga?
Är det inte dags att du slutar ljuga? 

Saker att tänka på om du ska byta/bryta eller skapa nytt momentum

Du kanske måste förändra din närmaste omgivning som att ge bort tv:n, stänga av alla dina prenumerationer eller söka nytt jobb.

Det kommer bli svårt, jobbigt och tufft att göra dina förändringar, speciellt i början.

Om ditt momentum haft en viss riktning i en vecka, månad, år eller tio år förstå du att det kommer att ta tid. Det kommer att ta tid att byta rikting.

Över tid kommer ditt momentum hjälpa dig (inte alla gånger, men vissa gånger)

Momentum blir till slut en vana. Du gör det vare sig du “vill” eller inte “känner” för det, precis som när du borstar tänderna.

Momentum av en viss kategori kan smitta av sig till andra. Du bygger ett momentum för att börja träna vilket resulterar i att du sover bättre. När du sover bättre blir du mindre stressad etc.

För att bryta ditt gamla momentum kanske du måste begränsa din tid med ditt gamla umgänge eller så måste du byta helt.

Du kanske måste förändra hela din vardag, vad du gör och vad du inte gör.

Du kanske “trillar dit” igen, flera gånger eftersom ditt gamla tar över omedvetet.

Källor

https://sv.wikipedia.org/wiki/Momentum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *