Höga förväntningar kan vara anledningen till att du är olycklig

Höga förväntningar kan vara anledningen till att du är olycklig

”Att vi tar saker för givet är helt normalt och mänskligt men att ta saker för givet höjer också våra förväntningar.”

När jag var 25 år hade jag en dröm om att bli miljonär. Drömmen fick mig att flyga iväg på rosa moln till ett Nirvana där jag var…? Var jag lycklig, tillfredsställd, lugn eller mådde bra? 

Drömmen fick mig att börja spara ner bilder på bilar, hus och olika platser jag ville besöka. Jag satte en “deadline” på min dröm. Innan jag var 30 år skulle jag vara miljonär, utan att jag egentligen visste hur det skulle gå till.

En annan “detalj” var att jag inte hade koll på pengar. Jag hade max haft 30 tusen kronor på ett sparkonto och aldrig tjänat “bra”.

Jag hade heller inte någon utbildning och samtidigt var jag väldigt splittrad över hur jag skulle klara mitt mål.

Tre år senare… när jag var 28 år sov jag i en bil (en mazda 323). Min dröm om att bli miljonär innan jag var 30 år var längre bort än någonsin, inte bara allt för långt bort utan jag hade bara två år på mig att uppfylla min dröm.

Man skulle kunna säga att det inte gick åt rätt håll.

Hur tror du det fick mig att känna? Jag som skulle bli miljonär innan jag var 30 år hade sovit på soffor och golv de senaste tre åren, för att nu sova i en bil!

Förskräckligt värdelöst. Jag kände mig fruktansvärt misslyckad, missnöjd och besviken på mig själv. Allt jag såg bekräftade dessa känslor. Det drev mig nästan till vansinne.

“Livet blir väldigt sällan som vi förväntar oss.”

Tillfredsställelse, besvikelse, missnöje och höga förväntningar

Tillfredsställelse

Om vi tittar in i individen tror jag att de flesta strävar efter att känna en inre tillfredsställelse, en tillfredsställelse över sig själv. Jag tror att viljan av att känna sig tillfredsställd är en blandning av stolthet, sinnesro och tacksamhet.

Personligen tror jag det är motivet bakom många drömmar, mål, ambitioner, göra våra “måsten” och “borden”.En tillfredsställelse som enkelt kan bli mosad av höga förväntningar.  


***

Höga förväntningar 

Minnen är en förvrängning av det förflutna, tankar är en snedvridning av nutiden och förväntningar är specifika drömmar om framtiden som oftast är felaktiga.

Minnen, tankar och drömmar är ofta felaktiga eftersom inget händer exakt som vi tror eller vill.

Tänk dig själv att du förväntar dig varm choklad, en underbar stund med en vän, att du ska klara en uppgift i skolan, ska “krossa” i gymmet, få ett nytt jobb, drömkroppen ska “lösa allt”, utföra en sak på ett specifikt sätt eller att du ska klara projektet utan problem.

Det är bara ett problem… livet blir väldigt sällan som vi förväntar oss.


***

Missnöje och besvikelse

Du får inte en varm choklad utan den är ljummen. Stunden med vännen är inte lika “underbar” som du hade tänkt dig. Du “krossade” inte i gymmet utan tvärtom, klarade inte uppgiften i skolan, fick inte det nya jobbet och du kände dig inte annorlunda fast du hade 6 % kroppsfett eller så klarade du inte av ditt projekt.

Vad har allt detta gemensamt? Dina förväntningar blir inte uppfyllda och du blir besviken (inte tillfredsställd). 

Ju högre dina förväntningar är, som en relation, ett val, en match, ett jobb, ett mål eller en konsert desto svårare är det för dig att bli tillfredsställd.

Om dina förväntningar är högre än vad du upplever hamnar din tillfredsställelse på rött, du blir besviken och missnöjd.

Vad har hänt om du inte hade förväntat dig att få en löneökning? Ny tjänst? Förvandlat din kropp? Klarat projektet? Det är fullt möjligt att du kanske aldrig hade börjat att agera.

Du kan även om du har tur få dina förväntningar uppfyllda. Förväntningarna kan alltså få mattan undandragen under oss men även göra så att vi får uppleva något magiskt.

Besvikelse, missnöje och höga förväntningar 

Jag kan dock inte bortse från att missnöje och höga förväntningar kan få vissa individer att agera. Att använda smärtan som verktyg och skapa andra resultat. Allt är inte bara negativt och skit utan det finns en gråskala som i det mesta…


***

Människor som har höga förväntningar

Individer som har höga förväntningar på världen är det rimligt att kalla krävande. Om du tänker på en krävande person, kan du då se personen le eller tänka dig att personen någonsin blir tillfredsställd?

Att personen känner ro eller förnöjsamhet? Svaret är troligtvis nej eftersom personen är upptagen med att jaga nästa enhörning… som sedan förvandlas till en flygande anaconda. Anakondan förvandlas sedan till en gyllene ko som springer över vattnet.

Det är som att hela tiden söka nästa “höjd” för att hoppas att känna mer eller “öka dosen” som en kolatorsk som drar ladd på Spy Bar.

Tänk dig själv att alltid ha ett nirvana i ditt huvud som aldrig blir förankrat i verkligheten. Det kan betyda att du alltid lever i missnöje och besvikelse.

Det läskiga är att det här är något jag kan relatera till, att hela tiden jaga…


***

Några saker som ökar våra förväntningar

Förväntningar ökar när vi börjar ta det mesta förgivet (det hedoniska löpbandet)

Att vi tar saker för givet är helt normalt och mänskligt men att ta saker för givet höjer också våra förväntningar.

Du förväntar dig att din partner ska göra x, y, z eftersom partnern alltid har gjort det.
Du förväntar dig att du ska klara av y, x, y eftersom du gjort det förut.
Dina förväntningar säger att y ska ha öppet/vara tillgänglig eftersom den alltid varit det.
Om du gör 10 armhävningar förväntar du dig att klara 10 armhävningar gången efter eller till och med 12.


***

Med vår kapacitet och arbetsförmåga ökar våra förväntningar

Om du gör 10 armhävningar och äter ordentligt kommer du blir starkare. Med tiden kan du öka antalet armhävningar. När antalet armhävningar ökar tillsammans med din styrka är det fullt normalt att dina förväntningar på vad du klarar av ökar dessutom.

Det är inte bara armhävningar, tänk dig att du jobbar inom försäljning. Du säljer för 

5 000kr en månad och nästa månad förväntar du dig samma eller bättre?

Du kanske förväntar dig att gå ner 1, 2, 3 eller fem kilo under en viss period. Du kanske lyckas och förväntar dig att gå ner dubbelt så mycket under nästa period.


***

Mål eller dröm höjer förväntningarna

Enligt psykologin är det viktigt för människan att sätta mål. Inte bara sätta mål och skita i dem utan faktiskt försöka uppnå dem. Att lyckas gör att vi känner positiva känslor. När jag sätter mål har förväntningar följt med automatiskt. Förväntningarna på att jag ska uppnå målet har fått mig att agera.

Ska man sätta mål utan att ha förväntningar?


***

Vår omgivning kan medverka till att höja våra förväntningar

Dina föräldrar, arbetskamrater, sambo eller fru/man kan ha förväntningar på dig. Många av dessa förväntningar kan vara helt rimliga medan vissa kan vara jämställda med gift. Vad som är “rimligt” eller giftigt måste du avgöra själv. Du får väga förväntningarna på din våg av guld.

"livet blir väldigt sällan som vi förväntar oss."

Hur kan jag hantera mina förväntningar på ett bättre sätt?

Då kommer nästa fråga… Ska jag förvänta mig något eller ska jag bara skita i allt? Det är oftast enklast att säga skit i förväntningarna eller sluta förvänta dig allt. Dock tror jag svaret ligger någonstans däremellan.

I Zen pratar man om “nybörjarens sinne”

Vilket jag inte tror betyder att du ska sluta förvänta sig saker. Vad det betyder är att man ska skapa rimliga förväntningar eftersom rimliga förväntningar gör att du fortsätter. Rimliga förväntningar behöver inte leda till att du lever i missnöje av att inte “vara i Nirvana”, ett Nirvana som du kanske aldrig når…


***

Fokusera på hur saker händer

En annan väg till att ta bort höga förväntningar är att fokusera på hur sakerna verkligen händer. Du ska inte vara så fokuserad på att det måste hända “exakt såhär” utifrån ett fastställt mål, eftersom då multipliceras förväntningarna. Chansen att livet blir “exakt” som du tänkt dig är minimal, jag skulle nästan våga säga 0 %. Om du har ett Nirvana som inte blir exakt som du tänkt kan du få leva i ett fruktansvärt missnöje och besvikelse.


***

Nuet är det enda som finns

Istället för att fokusera på vad du ska “få” eller uppnå fokusera på var du spenderar din tid eftersom det enda vi har är nuet. Istället för att förvänta dig att du ska få ett nytt jobb inom ett år fokusera på att söka nya jobb och utbilda dig. Om du inte får ett nytt jobb inom ett år kommer du troligtvis bli besviken och kanske gör förhastade beslut och hamnar i en dålig spiral


***

Håll dina förväntningar på en rimlig nivå

Om du inte förväntar dig för mycket är det en genväg till tillfredsställelse. Förvänta dig något i medelväg av alla möjliga utfall. Det kan få dig att uppskatta ditt jobb, din partner, ditt liv och dig själv som person på ett mer rimligt sätt.


***

Att förvänta sig det värsta är inte heller optimalt

Om du förväntar dig det värsta i livet är det inte heller optimalt. Det kan skapa stress och rädsla. Hur tror du det är att gå runt med rädsla och känna stress 24/7?  


***

Att förvänta dig att något ska hända, kommer inte bidra till att det som verkligen händer

“Law of attraction” har varit ett hett ämne och jag förstår att “Law of attraction” är baserad på just… förväntningar. Du sitter och drömmer dig bort, om allt du ska “uppnå” “få” och “bli”. Drömmarna skapar så kallade förväntningar. Jag är glad över att ge dig en smäll av verkligheten. Bara för att du förväntar dig saker, betyder det inte att de kommer att hända. Dina förväntningar medverkar inte till att saker händer utan det är ditt agerande som gör det. 


***

Meditation

Att kunna iaktta dina egna tankar och känslor tror jag ger dig en möjlighet till en hälsosam distans. Om du gör det genom att sitta och meditera, vara ute och gå, skriva eller bara spendera tid med dig själv i tystnad gör detsamma. 

“Att någon ska läsa eller lyssna på detta är tillfredsställande, precis som den första koppen kaffe på morgon.”

Rulla till toppen