7 vetenskapliga anledningar till varför du ska läsa mer

7 vetenskapliga anledningar till varför du ska läsa mer

När jag gick ut skolan tänkte jag, “fan va skönt, nu ska jag inte läsa en bokjävel till”.

Ett år senare stötte jag på ett problem.

Ett problem som jag kände väldigt mycket ångest och frustration över.

Ett problem som jag tänkte mycket på. Ett som fick mig att må sämre.

Problemet som jag såg då var att jag ville ha mer tjejer i mitt liv. Behovet av att lösa det problemet fick mig att gå in på Google. Varför Google? För att jag föll för människans natur som bl.a. är lathet, bekvämlighet och snabb tillfredsställelse.

På Google började jag söka på termer som “How do I talk to girls”, “How do I approach girls”, “What do I say?”, “How do I”. Ganska snabbt insåg jag att jag inte var ensam om problemet utan det fanns ett helt hav av grabbar och män som hade samma problem. 

Tillslut hittade jag E-boken “Double your dating” med David Deangelo. Det var en e-bok om dejting som fått väldigt bra betyg. 

I den stunden sprack mitt tidigare löfte om att “jag ska aldrig läsa en bokjävel till”. Det sprack som isen under hovarna på en älg som går över en sjö i april.

Som älgen blir slukad av sjön under isen blev jag slukad av boken. Jag läste ut hela boken utan att det kändes speciellt jobbigt, frustrerade eller irriterande.

Det kändes tvärtom. Inspirerande, upplyftande och jag blev full av nya tankar. En del av vad han skrev tyckte jag, “det här är skitbra”, som en grej som hette “cocky comedy” och vissa saker tänkte jag, “Ehhh det här är skit. Det är inget jag tror eller vill göra.”

Vad jag inte förstod då var att läsandet fick mig att börja tänka.

Jag tänkte på vad jag läste, vad jag trott, vad jag tänkt, vad jag tyckt och insåg att det fanns flera sätt att tänka. Det var “startskotten” för min läsning.

Nu har jag läst och lyssnat på hundratals böcker inom alla möjliga kategorier. Det har varit psykologi, dejting, fiktion, hälsa, träning, affärstänk, ledarskap, attityd, sälj, marknadsföring och religion. 

Sju saker läsandet hjälper dig med enligt vetenskapen

Att läsa minskar stressen, ökar sexlusten, ger upphetsning, tillfredsställelse, ger dig bättre orgasmer och lindrar smärta. Att läsa gör även så att du lever längre, ökar din förmåga att kommunicera, att känna empati, boostar din kreativa sida och din möjlighet att lösa problem. Det kan även hjälpa din personlighet att förändras och utvecklas.

Läs för att minska stress

Forskare vid University of Sussex i Storbritannien bedömde hur olika aktiviteter sänkte stress genom att mäta hjärtfrekvens och muskelspänning.

*Att läsa en bok eller tidning i bara sex minuter sänkte människors stressnivåer med 68 procent.

*Att gå en promenad (42 procent)

*Dricka en kopp te eller kaffe (54 procent)

*Lyssna på musik (61 procent)

Enligt författarna är förmågan att vara helt uppslukad av en bok det som gör läsning till det perfekta sättet att lindra stress.

***

Läs för att öka sexlust, upphetsning, tillfredsställelse och ge dig själv bättre orgasmer

Sexuell tillfredställelse är en fundamental del för din hälsa och välmående.  En studie visade att nästan en av tre kvinnor i åldern 18 till 59 lider av förlorat intresse för sex.

Brist på sexlust är tydligen också ett vanligt klagomål på läkarmottagningen. En annan studie visar att om du läser erotisk litteratur ökar du din sexlust, upphetsning, tillfredsställelse, ger dig bättre orgasmer, lindrar smärta och får dig att må bättre.

***

Läs för att förlänga ditt liv

Yale University följde ett team mer än 3600 vuxna över 50 år i 12 år. De upptäckte att:

*De som läst böcker i 30 minuter om dagen levde nästan två år längre än de som läste tidningar.

*Deltagare som läste mer än 3,5 timmar per vecka var 23% mindre benägna att dö

*Deltagare som läste mindre än 3,5 timmar per vecka var 17% mindre benägna att dö.

”Fördelarna med att läsa böcker inkluderar ett längre liv för att läsa dem” skrev författarna.

***

Läsa ökar kreativitet och flexibilitet

Maja Djikic genomförde en studie med 100 personer som fick läsa fiktion eller faktauppsats för att sedan besvara en formulär.

Formulären var för att bedöma deras nivå “öppenhet” kognitivt. De som läste skönlitterärt framträdde som mer flexibla och kreativa än det som läste fakta. Med den informationen drog hon slutsatsen att:

”I våra verkliga liv känner vi ofta att vi måste fatta ett beslut och därför stänger vi våra tankar för information som kan hjälpa oss.

När vi läser fiktion tränar vi på att hålla sinnet öppet eftersom vi har “råd” med osäkerhet.”  Maja Djikic, psykolog vid University of Toronto. 

***

Läsande kan transformera dig som person

Samma forskargrupp vid University of Toronto bad 166 personer att fylla i ett frågeformulär om deras känslor och viktiga personlighetsdrag.

Frågorna var baserade på den allmänt använda “De stora fem teorin” som mäter extraversion, samvetsgrannhet, öppenhet, tillmötesgående och neuroticism.

Efteråt läste hälften av gruppen Anton Chechovs novell ”The Lady with the Toy Dog” som handlar om en man som reser och har en affär med en gift kvinna.

Den andra hälften av gruppen läste en liknande facklitteraturversion som presenterades som en rapport från skilsmässorätten.

Efteråt svarade alla på samma personlighetsfrågor som de hade svarat på tidigare och många av fiktion läsarnas svar hade förändrats avsevärt. Facklitteraturläsarna genomgick inte detta skifte i självreflektion.

”När du identifierar dig med en annan person, en huvudperson i berättelsen, lever du dennes liv. Du upplever känslor eller/och omständigheter som du annars kanske inte skulle ha förstått” enligt Keith Oatley, en av psykologerna och studiens författare. 

Det är inte ofta vi kan identifiera stunder när vår personlighet förändras och utvecklas men att läsa fiktion kan hjälpa oss att göra just det. Att föreställa sig nya upplevelser skapar ett utrymme där läsarna kan växa och förändras.

*** 

Att läsa ökar din empati 

I en Harvard-studie från 2013 läste en grupp volontärer antingen litterär fiktion, populär fiktion, facklitteratur eller ingenting. Under fem experiment presterade de som läste litterär fiktion bättre på uppgifter som att förutsäga hur karaktärer skulle agera och identifiera känslor som kodas i ansiktsuttryck.

Svaren talar om förmågan att förstå andras mentala tillstånd som forskare kallar ”Theory of Mind”.”Om vi ​​engagerar oss i karaktärer som är nyanserade, oförutsägbara och svåra att förstå, så tror jag att vi är mer benägna att vara mer intresserade och ödmjuka i verkligheten”.  Huvudförfattaren är David Kidd , en postdoktor vid Harvard Graduate School of Education

***

Förbättra dina språkkunskaper och kunskaper om världen genom att läsa

På 1990-talet genomförde Keith Stanovich och hans kollegor dussintals lässtudier för att bedöma förhållandet mellan kognitiva färdigheter, ordförråd, faktakunskap och exponering för vissa skönlitterära och facklitterära författare.

De använde sig av (ART – Author Recognition Test) vilket är en stark förutsägare för läsförmåga.

Stanovich berättar att det genomsnittliga resultatet av dessa studier var att ivriga läsare, mätt med ART, hade cirka 50 procent större ordförråd och 50 procent mer faktabaserad kunskap.

Att läsa både förutspår och bidrar till dessa färdigheter enligt Donald Bolger, som är professor i mänsklig utveckling vid University of Maryland som forskar om hur hjärnan lär sig att läsa.

”Det är som en snöbollseffekt. Ju mer du läser, desto fler ord du lär du dig. Ju fler ord du lär dig, desto bättre blir du på att läsa och förstå – speciellt saker som skulle ha varit utanför din expertis.”

Källa

https://sv.wikipedia.org/wiki/Femfaktorteorin
https://www.mentalfloss.com/article/541158/scientific-reasons-you-should-read-more

Rulla till toppen