1

Du slutar för att du blir uttråkad, inte för att du saknar motivation

Du slutar för att du blir uttråkad, inte för att du saknar motivation

Du slutar för att du blir uttråkad

Under åren har jag funderat på att stänga ned min blogg tomas-oberg.se många gånger, elda upp alla mina böcker, stänga av mina sociala medier och bara försvinna.

Det är en fundering som kommer tillbaka då och då. En fundering som slog mig stenhårt idag och därför skriver jag det här. Det slog mig som ett knä på pungen. Jag vill fortsätta skriva, skapa och göra “min grej”.

Den icke existerande pungsparken fick mig att fundera på varför jag känner så…
Varför jag tänker så? Är detta enbart en del av att vara människa eller borde jag göra något annat?

Varför jag ifrågasätter dessa tankar var för att jag har varit expert på att hoppa från idé till idé. Ett beteende som var likt ett litet barn som öppnar julklappar. Ett barn som knappt hinner att se vad som är i paketet innan det sliter upp nästa.

Vad jag kom fram till är att jag har känt samma sak när det gäller mycket som jag har gjort. Träning, surfing, skriva, göra musik eller bygga företag. Allt det här har lett till att jag har känt samma sak.

Samma sak som jag tror folk känner som börjar träna för att sedan ge upp. Börjar skriva på den där boken för att sedan sluta eller börjar måla för att ge upp.

Startar med en företagsidé för ge upp. Börjar med en utbildning för att sedan ge upp. Börjar med… det mesta för att… just det sluta.

Anledningen till att folk slutar är simpel. Det mesta blir tillslut så jävla tråkigt och det är helt rimligt att sluta. Jag klandrar ingen för det.

Det är mer ett mirakel att någon fortsatt och blivit bra eller till och med jävligt bra på vad de gör.


För att bli bättre eller bra måste du öva även om du känner dig uttråkad

Om du vill bli bra eller bättre måste du öva. Inte bara öva utan du kommer troligtvis vara helt sämst från början. Vilket gör processen ännu jävligare.

För vem skulle vilja prova något nytt, gå igenom all känslomässiga smärta av att vara dålig, allt tvivel, alla motgångar och alla yttre röster för att sedan behöva övervinna uttråka och alla känslor som återkommer?

Vem skulle någonsin vilja göra det här på sin “fritid” utan att få betalt för det?

Vem skulle vilja göra det flera gånger om? Helt ärligt låter det enbart som en galning som skulle göra så. Och det kanske är vad som behövs?

En viss procent galenskap. Inte fullt galen, som att du sitter och smetar dina spyor i håret, pratar med dig själv, låter dina naglar växa till drakklor och skrattar, utan möjligtvis 10 % eller 30 % galenskap.

För vilken “normal” människa skulle utsätta sig för det här? Speciellt frivilligt? På sin egen fritid utan att få betalt? Kanske till och med betala för det? Det låter helt sjukt.


Om du gör samma sak om och om igen kommer du att bli uttråkad

Om du gör om samma sak varje dag (tränar, skriver, målar, bygger på ditt företag eller läser) kommer du tillslut att mötas av…precis uttråka.

Det spelar ingen roll om du får betalt för det eller inte.

Du kommer troligtvis känna dig uttråkad. Så vad är hemligheten med att bli bra?

Hemligheten för att bli bättre på något är..

Jag tror det handlar om vem som kan ta mest “känslomässigt stryk” och framförallt stå ut med uttråka. Uttråkad av att göra samma sak, dag in och dag ut.

Uttråka kan få oss att vara lika impulsiva som en tvååring. En tvååring som är exalterad och glad blir plötsligt rosenrasande och får sitt hjärta krossat under en minut.


Varför blir du uttråkad?

Bristen på snabb tillfredsställelse gör dig uttråkad

Om du provar något nytt får du en kick. Om du lyckas får du en snabb tillfredsställelse i nuet. Även om det inte blir exakt som du tänkte, ville eller trodde så får du något.

Du får en känsla i nuet. Vare sig det är om du misslyckas och landar på ansiktet eller lyckas. Du känner något.

Om du upprepar samma sak, dag in dag ut, så bleknar känslan. Du får inte samma toppar eller dalar. Vilket gör det till en rutin, som kan kännas som en tråkig och grå vardag.


Du blir uttråkad för att du vänjer dig och tar saker för givet

Att vänja sig och vilja ha något annat är… mänskligt och det kallas det ”hedoniska löpbandet”. Det får oss vänja oss med bilen, huset, telefonen, partnern, vänner och börja att ta allt för givet.

Det ”hedoniska löpbandet” får oss att titta över på grannens gräs och önska att vårt var lika grönt eftersom då skulle vi vara “lyckliga” eller “må bra”. Sanningen är närmare än att din grannen tittar över på sin grannes gräsmatta och tänker likadant.


Du blir uttråkad av att upprepa samma jävla sak 

Om du vet att det är tacofredag för 249:e gången kanske du känner… det här är inget för mig.

Att göra samma sak kan kännas som ett jobb i en fabrik. Spänningen och mystiken försvinner.

Det som gör livet både underbart och fruktansvärt.


Nyfikenheten finns ofta i nya saker, inte gamla och dammiga, som att göra som du gjorde igår.

Nyfikenheten tror jag får människan att fortsätta utvecklas. Vad jag har upplevt är att min nyfikenhet har lett mig till både himlen och helvetet. Om du upprepar samma saker så är det inte så konstigt att nyfikenheten svalnar.


Du tror att du blir uttråkad men egentligen är det en besvikelse

Din hjärna kastar olika mentala bumeranger på dig. Den berättar för dig att du ska “prova” något nytt, att du borde gå vidare, att du …

Vad den egentligen döljer är smärtan från din besvikelse. Besvikelsen av vad som kanske skulle ha varit en helt orimlig förväntan som inte blev uppfylld. Därför säger din hjärna åt dig, prova något annat! Det här funkar ändå inte!


Du känner dig uttråkad men är egentligen rädd

En till bumerang! Ducka! Boom! Din hjärna intalar dig att du är “uttråkad” men egentligen är du rädd.


Rädsla för att misslyckas

Rädslan kommer ifrån att “gå in i något till 100 %” eftersom om du gör något och misslyckas…. då kommer ditt ego få stryk. Men om du bara går in med 10 %, 20 %, 30 % eller 40 % slipper egot få stryk. Då kan du alltid kan säga, ”jag försökte inte helt därför gick det inte.”


Rädslan för att misslyckas och se “dåligt ut”

Du är ett flockdjur. Ett flockdjur som är livrädd att “göra bort” sig för andra människor. Den rädslan var mer rimlig när vi bodde på savannen och i grottorna.


Rädsla för att lyckas

Du kan även vara rädd för att lyckas för om du lyckas kommer ditt liv förändras.


Det är jobbigt att göra saker

Det är både känslomässigt, fysiskt jobbigt och smärtsamt att försöka göra något annorlunda. Om du gör det, går du emot din egen biologi. Att sätta dig i soffan, slå på tv:n är enklare och mer tillfredsställande i stunden.


Beteende

Ditt beteende kanske har fått dig söka efter snabb tillfredsställelse. Du scrollar på Facebook, tittar på tv, kollar på porr, dricker en öl, startar en film… sen börjar du om för att distrahera dig från smärtan du känner av att inte “ta tag” i livet.


Hur kan du övervinna din uttråka?


Ändra rutiner

Vissa mornar när jag ska skriva så går det inte.
Jag kan inte fokusera, få ut något vettigt eller ens tänka klart. Det är som om att min kropp håller på att sprängas. Ibland känns det bara som jag vill slå sönder datorn. Det hände senast igår. Vad gjorde jag? Jag gick till gymmet och tränade istället. Och nu, skriver jag.


Prova något annat

Våga prova något annat.


Gör det ändå

Att göra något som du inte vill ligger mer åt galenskap än något annat. Jag kanske är mer galen än andra, jag vet inte. Samtidigt som jag förstår att vad jag kortsiktigt vill och vad som är bra ofta skiljer sig åt.

Vad som är bra, som t.ex. att röra på sig och äta hälsosamt är inte något som medelsvensson vill utan “det normala” är överviktiga eller feta ( 51 % av Sveriges befolkning.) Därför får det mig att fundera över vad jag “vill” eller “känner för” och vad som är bra.


Ta en dag eller två “av”

Det här är något som jag måste bli bättre på. Att våga ta en eller två dagar av.


Ifrågasätt dina tankar om varför du ska “sluta”

Är det för att du är rädd? lat? för att du inte vill? för att du skäms? Är det för att du inte sett något resultat på en månad? Vad tror du är anledningen till att du vill sluta?


Se den “stora planen”

Låt oss säga att du vill komma i form. Ett problem med att “komma i form” är att de blir ett slutmål. Jag ser inte träning och äta hälsosammare som ett slutmål. Det är inte något jag gör två månader om året för att rädda mig själv från vassen.

Träning och att äta hälsosammare är något som är en del av min vardag. Något som jag återupprepar. Det är något som jag gör och har blivit något som jag är.

Det här är ett tänk jag precis insåg att jag måste applicera på mitt företag. Att försök se den stora planen, att det inte är en “sprint” utan en del av livet, som ett långt lopp.


Hitta inspiration

Om du ser dig omkring i din närhet eller på nätet kan du hitta inspiration. Det kan vara en sådan löjlig sak som en video på Youtube.

Videon kan få dig att agera, att knyta på dig skorna, att ta upp penseln, att skriva några ord, att fortsätta försöka med din företagsidé, att komma på en annan idé, att läsa ut boken, att inte ge upp.


Det kan kännas som att ditt liv rinner ur dina händer

Om du upprepar samma saker nästan varje dag kan det kännas som om att ditt liv rinner ut ur dina händer vilket kanske är sant eller inte.


Källor

https://sv.wiktionary.org/wiki/uttr%C3%A5kad

Comments 1

  1. Ibland måste man gå genom f svårigheter för att komma framåt o vidare nyttig lärdom för så väl gammal som ung
    Ha det gott du fina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.