16 oväntade tips på hur du blir bättre på att skriva

16 oväntade tips på hur du blir bättre på att skriva
”Du behöver inte vara akademiker för att skriva. Sanningen är att min oslipade förmåga gör mitt skrivande bättre.”

Jag kände hur hjärtat slog hårt i min bröstkorg. Så hårt att det höll på att hoppa ur. Pulsen var hög när jag smög fram till katedern som en katt i skuggorna.

Jag öppnade lådan, plockade fram facitboken till någon av de grammatikböckerna, som så vackert hette: Kråkan, Äppel, Päppel eller Piron.

Med facitboken i handen smög jag tillbaka till min plats och skrev av några sidor. Det här var inte första eller sista gången jag gjorde det här, och som tur var märkte läraren det aldrig.

Att utföra denna ritual utan att läraren märkte det var mer givande än att försöka lära mig ordböjningar, c eller k, tidsformer och avstavningar. 

***

Att fuska gav mig svaret direkt, en kick och tid

Jag slapp även känna mig dum, vilket jag gjorde när jag satt med skiten eftersom jag inte förstod. Det var som grekiska för mig och jag såg mig själv inte kunna lära mig det.

Att jag skulle ”få in det” eller bara ”öva mer” var hopplöst. Då ”öva mer” inte hade funkat eftersom jag fortfarande kände mig dum. Att jag var helt ointresserad av det och blev tvingad att lära mig hjälpte inte. Det förstärkte min inre rebell, som sa FUCK YOU! 

***

Men allt med ord var inte tråkigt

Något jag tyckte var kul var att skriva berättelser. Jag förlorade mig själv i mitt skrivande när jag skrev berättelser. Orden bara pulserade ut och det kändes inte tvingat eller att jag ville ”fuska”.

För det gick inte att fuska. Min fantasi, kickarna och min kreativa förmåga var något jag ville använda, och fick ut när jag skrev berättelser. Det var mer avslappnat men framförallt fritt.

I mina berättelser fanns det inget som sa fyll i … Stavas det med c eller ck? Ska det vara punkt? Är det en särskrivning? Vilken böjningsform? Vilken tidsform? Listan av saker som har med språket att göra, kan få vem som helst att vilja kräkas, framförallt för mig.

När jag skrev berättelser var jag fast. Fast i min berättelse. Längs vägen av min skrivresa har jag lärt mig mycket. Jag tänkte dela med mig av några oväntade tips på hur du kan bli bättre på att skriva. 

”Om du som varit totalt ordblind med över trehundra grammatiska fel på tjugo sidor, kan skriva, kan du väl dela med dig av dina ord.”

Sexton oväntade tips på hur du blir bättre på att skriva

Sexton oväntade tips på hur du blir bättre på att skriva
Sexton oväntade tips på hur du blir bättre på att skriva

Inse att du inte behöver vara en akademiker för att skriva

Första kapitlet på boken En man, flera liv var på tjugo A4:or. Stunden jag fick tillbaka dessa tjugo sidor av en vän, som hade sagt: ”jag hjälper dig” såg jag 300 röda markering i dokumentet.

Trehundra grammatiska fel på tjugo A4:or. Där och då tänkte jag, att jag skiter i det här, det är för mycket, jag gräver ned boken, idén och pratar aldrig igen om det. Men jag gjorde det inte, jag fortsatte skriva. 

***

Framhäv din oslipade förmåga

Jag har skrivit och släppt sex böcker och som sålt över tio tusen exemplar. På min blogg har jag skrivit över hundra artiklar som i snitt är på 2 000 ord. Det här är inget jag skriver för att skryta, utan för att ge dig en bakgrund på mitt kommande uttalande.

Det är inte bara mitt skrivande utan även att jag pratar med mina läsare. Vilket ger mig en förståelse. De har berättat att de gillar mitt opolerade, råa, nakna, hårda och enkla språk.

Med blandningen av att jag bjuder på mig själv, visar känslor och ger dem några tankebumeranger. Oftast lämnar jag dem upplyfta. Sluta tänk på att du måste vara si eller så för att skriva. Istället tycker jag du ska framhäv din oslipade skrivförmåga.

***

Du behöver inte hitta din berättarröst

Att hitta sin berättarröst är något som många verkar har problem med. Som jag ser det är det inte ett problem utan en ursäkt och/eller en undanflykt. En undanflykt för att du är rädd.

Men jag ska inte lämna dig i mörkret med en anledning att hata mig för att jag avslöjar dina hemligheter. Jag ska ge dig några tips på hur du ”hittar din berättarröst”. 

Hur du ”hittar din berättarröst”

  • Enklaste sättet är att du skriver, varje dag eller vecka!
  • Läs olika författare för att få inspiration och om du hittar någon du gillar, se hur de lägger upp sina ord.
  • Sluta krångla till det och börja skriv som du talar.
  • Sluta tänk på att ”lägga fram det” på ett speciellt sätt, lägg bara fram det.
  • Använd dina känslor när du skriver.
  • Skriv om saker du är rädd för!

***

Använd ditt liv som inspiration för att skriva

Om du har lyxen och varit med om mycket, kan du använda det i ditt skrivande. Jag går ofta tillbaka i minnet där jag återupplever saker. Mycket av dessa minnen är kopplat till starka känslor.

Dessa känslor gräver jag fram som juveler och polerar. Det gör att mycket av vad jag skriver får mig att skratta, gråta, bli kåt, nyfiken, exalterad, rädd, förväntansfull och känna massor.

Är det lätt varje gång? Nej, ibland känns det som om att ett spjut är inkört i bröstkorgen, ett spjut som någon vrider om och orden förstärker allt. Känns det bättre efter? Absolut!

Tips: Tänk tillbaka på stark känslomässiga minnen, skriva ned dem, framhäv vad du lärt och låt andra lära sig av ditt liv. 

***

Bli bättre på att lyssna för att förbättra ditt skrivande

Jag älskar att prata, men något jag lärt mig med åren är att lyssna. Inte bara lyssna på vad som sägs, eller för att svara. Utan lyssna för att lyssna, för att ta del av en annan person värld. En värld du kan lära dig något av.

Ett annat sätt att lyssna är att lyssna på vad som inte sägs. Vad som lämnas i tystnaden. Det är mer att iaktta med en nyfikenhet och öppenhet. Du kan se saker som du kanske har helt fel om, men som kan vara spännande att skriva ned.

Som till exempel hur du tror personen ser på sig själv, hur personen känner när den berättar x eller när du säger y.

Hur den använder sin kropp för att förstärka eller gömma. Hur tystnad kan vara ett svar.

Tips: Det här gör ditt skrivande mer levande eftersom människor kommer känna igen sig. 

***

Framhäv våra motsägelsefulla känslor 

Att en förälder känner kärlek till sitt barn är självklart. Vi ser det hela tiden. Det pratas om hela tiden, men att en förälder känner hat mot sitt eget barn i vissa stunder är något vi absolut inte vågar erkänna, vi pratar inte om det. Faktum är att vi låtsas som om att det inte finns.

Sen om vi mot all förmodan skulle våga yttra det är när vi druckit fyra öl eller tre glas vin. Om någon sitter i samma båt börjar personen troligtvis att skratta, eftersom det är sant.

Det är lika sant som att de känner kärlek. Förhoppningsvis känner de mer kärlek än hat, men hatet finns där, även om det bara är för en kort stund.

Tips: Använda dina egna motsägelsefulla känslor, som ibland säger åt dig att göra x när du egentligen borde göra y. Andra känner igen sig i ditt skrivande då. Använd det! Måla fram det! Förstärkt det! 

***

Öva upp din förmåga att ställa frågor

Öppna upp samtalet för möjligheter, och fråga inte bara: Vad jobbar du med? eller ”Vad du gör? Det kan vara en bra väg ”in” men sen då? Ställ frågor som gör att folk börjar tänka.

Fråga istället:
Vad drömmer du om?
Vad ville du bli när du växte upp?
Varför gör du, som du gör?
Om du fick jobba med vad som helst, vad skulle det vara?
Om du inte behövde pengar, vad skulle du göra då?
Tror du att universum är oändligt?

Om de sen blir ”någon” som går runt och ställer obekväma frågor till folk, kan jag inte ta ansvar över. Du får lära dig kalibrera vad du säger, till vem.

Tips: Våga fråga varför? Hur? Vad känner du om det? Hur skulle det vara? Hur funkar det?

Våga prata eller skriv om ämnen som är tabu
Våga prata eller skriv om ämnen som är tabu

Våga prata eller/och skriva om ämnen som är tabu

Att prata om droger med folk som är emot det är en klassisk partypooper. Ett sådant samtal behöver du inte starta runt ett bord på en fest. Det kan du ha med din mor, bror, far, din vän eller en grupp där du vet att det är mer ”okej”.

Att kalibrera vad du säger och när, lär du dig med tiden. Hur du gör det är att du försöker. I nio fall av tio är det aldrig ett problem om du har lite känsla. Du får läsa av omgivningen för att undvika vara den fulla elefanten i porslinsbutiken.

***

Bli bättre på att skriva genom att lära dig av andra människor

Alla du möter, har något de kan lära dig. Det behöver inte vara något revolutionerande, som förändrar dig för alltid.

Det kan bara vara en liten pusselbit till ditt pussel för att förstå dig själv, människorna och världen bättre. När du får denna pusselbit, kan du skriva bättre.

Tips: Tänk på att alla du möter, kan du lära dig något från.

”Idag är jag inte som en full elefant i en porslinsbutik, men fortfarande en elefant i en porslinsbutik när det kommer till grammatik. ”

Anlita en korrekturläsare

För några år sedan fick jag en kommentar. En som gav mig en ny idé. Idén var att istället för att publicera nya blogginlägg varje dag, som var färgade av min usla grammatik, kunde jag börja att publicera ett eller två i månaden som jag la ned mer krut på.

Inte bara mer krut, utan som jag även betalade för att få korrekturlästa. Mina senaste 90 ish inlägg på bloggen har följt samma recept. Fast mitt skrivande blir bättre, betalar jag någon för att ”slipa” bort grammatiska fel.

Vilket du kanske tycker är motsägelsefull då jag tidigare skrev att folk gillar mitt ospliande skrivande. Folk gillar mitt skrivande men inte grammatiska fel. Det är en skillnad. 

Tips: Om du är helt ordblind som jag var, ta hjälp av någon som inte är det, men inte av vem som helst utan hitta någon som förstår dig.

***

Skaffa ett skrivschema 

Jag har aldrig varit en följare till tron att ”gör det när du får inspiration eller motivation”. Jag är egentligen en lat jävel som inte vill göra något. Längs resan började jag förstå ”pannben” som är att göra något oavsett om du ”känner” för det eller inte.

Mitt pannben blev förstärkt av träning. Detta pannben har jag applicerat på andra delar av mitt liv. Jag säger inte att pannben är en bra egenskap hela tiden.

Pannben kan även precis som många andra egenskaper vara fruktansvärt destruktiva. I det här fallet är mitt pannben positivt. Du kanske tycker att skriva på rutin, låter som att jobba i fabrik.

Samtidigt om du aldrig börjat skriva, kanske det är exakt vad du behöver? Vissa har antal ord det ska skriva per/gång andra tid. Jag använder mig av tid.

Tips: Prova boka in en/två eller tre dagar i veckan/månaden där du ska skriva. Inget annat. 

***


Läs för att lära dig skriva bättre

När jag slutade skolan, tänkte och kände jag ”fan va skönt, nu ska jag inte läsa en bok till”. Det mantrat sprack två år senare.

Något som jag är oerhört glad över. Jag kan inte ens fantisera om hur många böcker jag läst och lyssnat på. Det är hundratals inom olika genre.

Tips: Läs inom olika genre för att förbättra ditt skrivande. 

***

Skriv en dag, redigera en annan

Att bara ”spotta” eller ”spy ur dig” ord är underbart, skönt och givande. Men det är inte lika underbart eller skönt om du ska kritisera allt du skriver.

Att skriva anser vissa vara två faser: att du bara ”spottar ur dig” först, sedan redigerar du en annan dag eller vid ett senare tillfälle.

Det är ett bra tips då du kan göra skrivande roligt, givande och skönt men även använda din kritiker.

Du får det bästa av två världar. När jag redigerar mina texter, är det då mycket av magin sker, enligt mig.

***

Skriv om saker som skrämmer skiten ur dig

I början var jag livrädd för att skriva och dela med mig. Den rädslan, triggade mig att göra det, rädslan som är återkommande. Den avslöjar ibland vad jag ska skriva och dela med mig av.

Tips: Skriv om saker som väcker fladdermössen i ditt klocktorn. Saker som du inte vill dela med dig av. Saker du är livrädd att prata om, och sen om du vill, dela det med världen.

***

Prova att lyssna på musik när du skriver

Ibland lyssnar jag på musik när jag skriver. Personligen gillar jag att lyssna på lugn musik, som lofi hip hop/chill beats utan sång.

Anledningen till att jag väljer lugn musik är för att i åtta fall av tio behöver jag inte mer eld inom mig. Jag behöver bara vatten.

Tips:
Musik kan förstärka känslorna.
Musiken kan hjälpa dig att måla orden på ett annat sätt.
Musiken kan även hjälpa dig att fokusera på att skriva.

Lämna en kommentar

Rulla till toppen