Hur du vinner i livet genom strategi och taktik

 

Hur du vinner i livet genom strategi och taktiker

“Strategi och taktik kan ge dig exakt vad du behöver för att skapa förändringen du drömmer om”

Står och stampar? Kommer du inte någonstans med dina drömmar? Dina mål? Ditt liv? Känns det som om att ditt liv rinner som sand mellan fingrarna utan att det sker någon förändring? Vill du lära dig att skapa förändringar som är mer långvariga än ett nyårslöfte, en jojjo diet eller en 20 dagars utmaning? 

“Varför är vi här?” Frågade jag och tittade på den yngre mannen som gick bredvid mig.

En yngre man som inte var vad jag skulle kategorisera som en “vanlig” ung man.

Större delen av honom var en våldsbenägen buse. En buse som var med i ett typ av gäng. Vad för typ av gäng, vilket, mannens namn och vart han kom ifrån är orelevant.

“Vem är du?” Frågade han som ett gensvar medans han mötte min blick. Hans blick tolkade jag som skeptisk och misstänksam. 

Och jag fick känslan av att han letade efter något i mina ögon. Något som kunde vara en anledning att be mig att dra åt helvete och/eller gå dit själv. 

Eller ville han bekräfta någon av hans egna tankar? Som “den har karln vet inte pratar om” och/eller “hur ska han någonsin förstå?”

Han och stunden påminde mig om ett tidigare möte. Ett möte jag haft med en grovt kriminell, som också varit med i ett typ av gäng. 

En grovt kriminell som haft snarlik blick och liknande hårda yta. En som efter en stund öppnat sitt hjärta, sin själ och hjärna….Efter att jag öppnat mitt. 

Vem är jag fortsatte eka inom mig och jag visste nu vilket “jag” som jag skulle dela. 

Oavsett om du är en våldsbenägen buse, gangster, företagare, en “vanlig” människa eller en atlet skapas förändring genom taktik och/eller strategi.

Denna buse fick mitt hjärta, själ och hjärna

Han fick ta del av mitt mörker där det inte fanns något ljus. Där det inte fanns någon plan. 

Någon framtid. Någon vilja att leva. Där mina val och beteende var impulsivt, destruktivt och självcentrerat. Val och beteenden som gjorde min själ morbid, vriden och sjuk. Själen och personen som jag var fylld av smärta, sorg, skuld, skam, ångest och frustrationen.

Han fick veta hur jag levde i en flykt. En flykt med droger. Droger som tog mig till ett ställe där jag slapp känna..tänka och vara med mig själv. Där jag inte behövde vara mig själv. Där jag inte behövde höra hur värdelös jag var.

Hur misslyckad jag var. Hur oälskad jag var. Att ingen eller inget hade någon betydelse. Att jag inte såg ett liv efter 30 och om jag fortsatt hade det troligtvis inte blivit.

Jag berättade om hur “tuff” jag varit, varför jag slog, hur jävla dåliga val jag gjort, att min kuk inte funkade då jag knapprade för mycket piller, att nära vänner hade dött, att många bekanta hade dött.

Han fick veta hur jag sett mig själv tagit mitt eget liv hundratals gånger. Att jag bott i en bil och agerat på att ta livet av mig. Dessa berättelserna var inte vackra, fyllda av hopp, vackra solnedgångar eller regnbågar.

Vändningen som alltid kommer, kom inte. Utan det gick bara nedför. Och dom hade inte ett bra slut eller något positivt. Utan dom var fyllda av elände, misär, tragedi och hopplöshet som ledde till blottenlössorg, hat, skuld, skam, ångest och kapade viljan av att leva.

Busen började att fråga mer om mitt liv och sedan

Busen började att berätta om sitt liv. 

Han berättade om hur han pratat med psykologer som inte förstod, att dom inte kunde förstå, för hur ska någonsin en person förstå som inte varit där själv? 

Busen berättade varför han slog, varför han tog droger, varför han drack, hur han såg på människor, sig själv, sin relation med sin familj, livet och mycket som hänt. 

Denna “krigare” la undan skölden och svärdet

Det kändes som om att han la undan svärdet och skölden. Och mer än så, han la ifrån sig sin rustning. Under den hårda ytan som jag kände igen fanns något annat. 

Något annat som var en förstående, medveten, omtänksam, öppen, ärlig, humoristisk, kännande och reflekterade man. En man som vågade tänka, fundera och ifrågasätta vad han trott, känt och tyckt. En man som brydde sig om sin familj.

Varför han la bort svärdet, skölden och tog av sig sin rustning

Anledningen till varför han började att dela tror jag var för att han kände igen sig. Han kunde se sig själv i mig, genom mina berättelser, min smärta, min kamp, mitt liv, mina misslyckanden, mina fuck ups, mina val och min flykt. 

Genom att jag berättade visade jag även att det var okej att lägga ifrån sig svärdet, skölden och plocka av sig rustningen. Det var okej att visa ärren man bar under den. Ärren som inte syns. Alla har ärr som inte syns på utsidan, men finns på insidan. 

Vare sig du vill det eller inte är dessa ärr en del av dig. Dessa ärr och hur du överkommit eller låtit dom besegra dig. Ärren är bevis på saker du tagit dig igenom eller som håller dig kvar. Ärren är bevis på hur stark du egentligen är eller kan vara. 

Ärren är vad som formar dig och din framtid. Ärren är vittnesbörd på din potential och undergång. Ärren kan vara din lärdomar eller din mästare. Om du överkommit ärren har du blivit välsignad med en inre styrka. En styrka som ingen kan ta ifrån dig.

“Tomas…Jag är bara så jävla trött.”

“Trött på det här… All drama… ALLT skit.”

“Jag förstår” svarade jag

Jag förstod så väl att det gav mig gåshud. Allt jag sökte var ro. Ro eftersom jag haft tillräckligt med drama och hade fortfarande på insidan.

“Vart börjar jag för att göra en förändring?”

“Vanligast är bara kasta sig in i det. Men om man ska göra en större förändring, är det klokare att börja med att förstå strategi och taktik”

“Strategi och taktik, som i krig?”

“Nästan.” 

"Strategi och taktik kan ge dig exakt vad du behöver för att skapa förändringen du drömmer om"

Hur du använder strategi och taktik för att skapa förändring

Oavsett om du är en våldsbenägen buse, gangster, företagare, en “vanlig” människa eller en atlet skapas förändring genom taktik och/eller strategi. 

Att lära dig om strategi och taktik underlättar för att skapa en långsiktigt förändring. Annars är det lätt att du hamnar i en kortsiktig förändring som en jojo bantning, ett nyårslöfte eller en 20 dagars utmaning. 

Om du däremot lär dig att applicera strategi och taktik kan du skapa en långsiktig förändring. 

Skillnaden på strategi och taktik 

Oavsett om du är en våldsbenägen buse, gangster, företagare, en “vanlig” människa eller en atlet skapas förändring genom taktik eller strategi. 

Att lära dig om strategi och taktik underlättar för att skapa en långsiktigt förändring. Annars är det lätt att du hamnar i en kortsiktig förändring som en jojo bantning, ett nyårslöfte eller en 20 dagars utmaning. 

Om du däremot lär dig att applicera strategi och taktik kan du skapa en långsiktig förändring. 

Strategi 

Strategi är vad som sker innan du börjar att agera (innan du börjar med taktik/taktiker). Du sätter upp ett nytt mål som att gå ned i vikt, bli en bättre partner, spara pengar, starta ett företag, börja spela ett instrument, lära dig ett språk eller spara pengar. För att nyttja dig av strategi på bästa sätt behöver du alltså ta ett steg tillbaka.

Strategi hjälper dig att;

*Identifiera ditt mål
*Fundera över vilka resurser du redan har (tid, erfarenheter, expertise, lärdomar, människor och exempelvis pengar)
*Hur du kan använda dina resurs på bästa sätt
*Vad för potentiella problem och hinder du kan stöta på
*Hur du kan överkomma dom
*Vad du måste lära dig
*Vad du ska fokusera på och vad du kan skippa
*Att börja med en strategi gör det även enklare att välja olika taktiker, som inte bara är baserade på “luft” eller tro. Utan dom har förhoppningsvis någon förankring i det du kommit fram till
*Nyttja styrkor och undvika svagheter

Att börja med strategi kan spara tid, energi, pengar och undvika misstag. Det kan även få dig att avstå att börja skapa en förändring, som du vet att du ändå skulle ge upp. För att du möjligtvis inte hade ett rimligt mål, såg för kortsiktigt, inte var medveten om dina utmaningar och hinder, möjligheter eller vilken taktik som var bäst lämpad.  

“Strategi utan taktik är den långsammaste vägen till seger. Taktik utan strategi är bruset före nederlag”

Taktik

Taktik är mycket mer konkret. Det är ofta orienterad mot mindre steg och en kortare tidsram längs vägen mot målet. 

Taktik är exempelvis att välja en diet om ditt mål är att gå ned i vikt. En taktik för att sälja produkter eller skapa leads till ditt företag kan vara Facebook annonser. 

En taktik för att skriva en bok kan vara att skriva 200 ord varje dag. Taktik är det kortsiktiga metoderna du använder för att uppnå ditt mål. 

Ska du leda med strategi eller taktik?

Att säga att du alltid ska leda med strategi är naivt. Att skapa en strategi för att laga en middag är enligt mig overkill. Om du däremot har dåliga vanor som du vill bryta kan en strategi underlätta. 

Eftersom strategin ger dig en realistisk bild av förändringen. Det kan hjälpa dig att inse hur mycket förändringar och friktion som kommer med viktnedgång. Första tanken är, ja men jag börjar bara träna! Vilket då är en taktik, en bra taktik absolut. 

Men om du skulle ta ett steg tillbaka först, skulle du troligtvis förstå att du behöver förändra stora delar av ditt liv, om inte hela. Eftersom fysisk hälsa inte bara är träning. Utan hela ditt liv påverkas. Fysisk hälsa handlar om kost, sömn, socialt umgänge och många små val i vardagen.

 

 • Som att gå ut och dricka öl med dina vänner två gånger i veckan. 
 • Att sitta med din sambo i soffan och dela en box vin. 
 • Att “ta det lugnt” efter jobbet. 
 • Att inte behöva lägga ned extra tankeverksamhet när du ska handla. 
 • Att inte behöva diskutera med din sambo att du ska gå och lägga dig, för
 • Att du är trött och ska träna innan jobbet. 
 • Att du ska svettas. Att du ska kippa efter andan. 
 • Att du ska ha smärta i dina muskler. 
 • Att du troligtvis kommer att vilja ge upp hela tiden. 
 • Att resultaten inte kommer komma lika snabbt som du tror. 
 • Och om du vill behålla resultaten kan du inte sluta…

I andra ord stora delar av det “jaget” som du levt ur kommer att behöva förändras. Vilket du kan få en förståelse för om du tar ett steg tillbaka.

“Taktik är konsten att medvetet välja mellan och samordna medel och metoder i en given situation för att uppnå uppsatta mål.”

Att leda med taktik

Om din taktik inte fungerar och du inte har någon strategi, kommer du troligtvis ge upp. “Jaha LCHF fungerande inte. Då skiter jag i att gå ned i vikt.” säger du istället för att prova 16 timmar fasta som taktik nummer två. 

Som kanske skulle funkat. Och när du leder med taktik gör du det svårare att “svänga” om din taktik inte fungerar. Och de flesta isolerade taktiker har samma chans att fungera: nästan ingen. 

Så du kommer att behöva “svänga” längs vägen. Eller så kanske du redan vet vad som funkar eller inte funkar. 

Men om du inte gör en strategi innan kanske du kliver in i samma misstag igen. Vilket betyder att du spenderar energi, tid och pengar på något som aldrig kommer att funka. 

När du leder med taktik kan du missa att nyttjar styrkor, resurser, erfarenhet och expertis. Du gör det svårare för dig själv än vad det behöver vara. 

Ditt perspektiv blir även mer stängt när du leder med taktik, vilket gör att du kan missa andra sätt, som skulle kunna varit ännu bättre. 

Att leda med strategi

Skapandet av strategier handlar om att identifierar ditt huvudmål, funderar över möjliga resurser, hur dom kan användas på bästa sätt, problemet/problem, potentiella hinder och utveckla ett strategiskt förhållningssätt för att nå målet. 

När du vet mer, kan du skapa en strategi som inkluderar flera mindre taktiker som är baserade på informationen du samlat. I andra ord så agerar du inte bara i blindo varje dag och hoppas. 

Och om du leder med strategi kan du även ha ett öppnare perspektiv. Ett öppet perspektiv som kan få dig att se andra möjligheter, lösningar, vägar och taktiker. Att leda med strategi kan få dig att spara mängder tid, energi, pengar och känslor. Och det kan få dig att slippa att stå och slå huvudet i en vägg i tre år utan att se något framsteg.  

För om du inte har en strategi hur ska du veta vart du ska? När du uppnått det?
Och vad händer om taktiken som du använder inte funkar?

Två modeller som hjälper dig med strategi och taktik i ditt liv

Modell 1: NÖHRA som strategi

NÖHRA strategi

Steg 1: Nöhra strategi sektion

Utvärdera din egen NÖHRA

Nuläge

 • Hur ser din nuvarande situation ut?
 • Hur påverkas du av din nuvarande situation?
 • Vad kan bli bättre?
 • Vad är bra i den nuvarande situationen?
 • Finns det något som bekymrar dig? 
 • Vad är problemet, mer specifikt?
 • Hur vet du att det är ett problem?
 • Vad har du provat hittills för att förändra din situation?

Önskat läge

 • Vad vill du uppnå?
 • Var och när vill du uppnå det?
 • Hur vet du att du har uppnått ditt resultat? Vad ser, hör och känner du då?
 • När du uppnår ditt resultat, vad kommer det att leda till? 
 • Hur påverkar ditt resultat andra?
 • Behöver du omdefiniera dina långsiktiga mål? I så fall hur?

Hinder

 • Vad hindrar dig?
 • Hur hindrar andra dig?
 • Känner du igen det här hindret från någon annan del av livet?
 • Är det möjligt att nå ditt önskade läge?

Resurser

 • Vad behöver du?
 • Vad gör du redan som hjälper dig att nå ditt önskade läge?
 • Vilka resurser har du redan: tid, närstående etc? Vilka andra resurser behöver du?
 • Vad förväntar du dig av varandra/andra?
 • På en 1-10 skala, hur stor är din motivation att genomföra vad som krävs för att nå målet?

Agera:

 • Vad behöver du göra?
 • Vilka steg har du redan tagit för att nå målet?
 • Vad börjar/fortsätter/slutar du göra för att nå ditt önskade läge?
 • Vad är det första du behöver göra för att nå ditt mål? Hur? När?
 • Vad förväntar du dig att andra ska göra för att hjälpa dig att nå dina mål?

Modell 2: Vill ha / vill inte ha som strategi

Vill ha / vill inte ha som strategi

Vill ha:

Behåll:_____________________________________
Skaffa:_____________________________________

Vill inte ha:

Jobbab bort:________________
Undvika:___________________

Rulla till toppen