Vad kan du göra åt inlärd hjälplöshet?

Inlärd hjälplöshet – När din hjälp blir stjälp

Vad är inlärd hjälplöshet och hur hanterar man/du det?

Inlärd hjälplöshet – När din hjälp blir stjälp

”Inlärd hjälplöshet kapar förmågan att agera.”

– Välkommen in, sa han och log

– Tack, svarade jag 

Jag satte mig ned i en av två läderfåtöljer. En vas med en ros i stod på bordet framför mig. Rosen och vasen var båda gjorda av glas och bordet var av marmor.

En stor tavla hängde på den vita väggen framför mig. Tavlan var över två meter hög och tre meter bred.

Tavlan var över två meter hög och tre meter bred. En tavla som skapade någon form av oreda i allt som annars var stilrent och ordningsfullt.

Det var så kallat abstrakt konst och tavlan skulle kunna vara värd hur mycket som helst eller ingenting.

Även om jag inte gillade abstrakt konst, var det något med tavlan eller inte med tavlan i sig utan helheten. Tavlan och rummet påminde om mig. Rummet kändes som min utsida och tavlan min insida.

När jag satte mig ned insåg jag att det bästa med dessa samtal var att jag inte kände mig dömd.

I stunden kände jag ångest som velat avboka dagens möte och aldrig komma tillbaka. Ångest som sa åt mig att ställa mig upp och gå ut därifrån.

Ångest som kom från att jag skulle berätta något. Det är något som jag velat berätta sedan första samtalet, men jag hade inte haft kraft att göra det. Det var som allt vi pratat om innan varit allt hö i en höstack.

Höet var nu borta och nålen låg där på golvet i dagsljus. Jag var på ett ställe mentalt där jag inte kunde förneka, fly eller distrahera mig själv längre.

Han tittade tyst på mig, och av en anledning kändes det som om han visste att jag undvikit det i två år. Att han låtit mig komma ”hit”. ”Hit”, där det inte längre fanns någon återvändo.

 En del av mig ville enbart välta bordet och slå honom. En annan del ville skrika och gå ut därifrån. En tredje visste att jag var tvungen att berätta. Jag var tvungen då jag var livrädd.

– Jag …, sa jag och avbröt mig själv. Jag kände hur jag blev överväldigad av sorg och hjälplöshet.

Sorg och hjälplösheten sköljde igenom mig som vågor. Vågor som jag inte kunde ignorera eller trycka undan längre.

De var för starka och jag var för svag. Jag var för svag … Känslorna fick mig att börja gråta.

Tårarna rullade nedför mina kinder och jag hatade mig själv för att jag grät. 

Om du tror att vad du än gör, inte gör någon skillnad slutar du att agera
Om du tror att vad du än gör, inte gör någon skillnad slutar du att agera

Han tog fram några pappersservetter och iakttog mig.

– Varför ska det vara så svårt, att få ut orden?! sa jag irriterat och argt.

– Försök igen, sa han.

Hans mening gav mig ett hopp. Ett hopp som gav mig styrka.

Jag kände hur meningen som jag ville säga satt djupt. Det var som om att den satt långt in i själen med hullingar och jag visste inte om jag kunde få ur mig den.

För om jag sa det högt erkände jag för mig själv. När jag erkände för mig själv var det sant och jag kunde inte längre ljuga för mig själv.

Jag torkade tårarna och använde allt mod och kraft jag hade.

– Hur kunde min dotter bli så här? sa jag.

– Hur då? frågade han och tittade på mig.

Han visste att jag fortfarande försökt undvika det. Det var som om han stod kvar på loftet och tittade på nålen som låg på golvet.

Medan jag var och letade i en annan höstack, inte för att hitta något utan för att fly.

–Bortskämd, otacksam, arrogant, ignorant och totalt inkapabel att överleva själv, sa jag högre än jag velat.

Jag kände hur orden flödade ur mig, som en spya, medan känslorna målade orden.

Känslor som varit instängda kändes bra att få ut. Det var som om att något lyftes bort från mina axlar.

– Jag har försökt varit en ”bra mor”. Om hon trillade på träningar har jag gått ut på plan, jag har skjutsade henne överallt, sa aldrig nej, gav henne allt hon pekade på och löste alla hennes ekonomiska bekymmer. Jag har gjort ALLT!?

”Det kanske är det som är felet?” hörde jag honom säga.

Jag tittade på honom i chock. Han kunde lika gärna gett mig en lavett, det hade känts bättre.

Hans fråga var som sista biten av ett pussel. Nu såg jag hela bilden, och jag kände hur en del av mig ville skylla på henne. Jag kunde inte längre eftersom jag nu visste sanningen.

– Herregud. Det är ju mitt fel, sa jag och såg allt framför mina ögon.

Du gick just ned i grottan du undvikit och hittade skatten, som i det här fallet var svaret du sökte, tänkte han och log.

–Det är ju mitt fel. Hur kunde jag ens skylla på henne?

– Är du orolig för henne?

– Ja. Hennes kapacitet för att överleva är något som jagar i mina drömmar. Det jagar mig eftersom jag vet att jag kommer att dö en dag.

– Den dagen slutar pengarna att ticka in. Vad ska min odåga till dotter göra då?

– Vem skulle någonsin anställa en person som inte åstadkommit ett skit? Jag skulle aldrig nyttja mina kontakter till henne eftersom hon är lat och inte vill göra något.

Hon måste sluta vara så jävla bortskämd, inte spendera mina pengar, börja lära sig saker och skapa riktiga relationer. Framför allt måste hon bli lite tuffare eftersom hon är en jävla mes.

– Hur ska du göra det?

– Jag sparkade ut henne på gatan, avaktiverade alla hennes kort och sålde ”hennes” bil som egentligen var min.

– Var det inte lite extremt? 

– Hur ska hon annars lära sig? Det är det enda sättet.– Var var den här sidan när hon växte upp?

– Jag vet inte … Jag ville bara hennes bästa och ge henne något annat än vad jag fick när jag växte upp.

Min syn på vad en bra mor under hennes uppväxt verkar enbart skadat henne mer.

– Personligen tror jag en stor del av föräldraskapet är att få barnet att bli självständigt så snabbt som möjligt. Inte lära dem hjälplöshet.

* * *

Inlärd hjälplöshet

inlärd hjälplöshet och exempel
inlärd hjälplöshet och exempel

Begreppet inlärd hjälplöshet myntades 1968 av Martin Sellman i anslutning till psykologiska experiment på hundar och råttor (som inte hade varit populärt idag).

Experiment

Gav forskarna djuren två knappar att trycka på, en gav dem mat, den andra gav dem en elektrisk stöt

När djuren listade ut vilken som var vad, bytte forskarna knapp. Det visade sig att djuren till slut blev apatiska eftersom det inte kunde avgöra om de skulle få mat eller en elektrisk stöt.

Det gjorde att de hellre svälte sig själva till döds än att agera. I grund och botten handlar ”Inlärd hjälplöshet” om att oavsett hur du än beter dig så blir det alltid fel, och du känner att du alltid kommer att göra fel.

Inlärd hjälplöshet är inom psykologin ett tillstånd av hjälplöshet och likgiltighet. Upplevelsen av inlärd hjälplöshet är individuell.

Tillståndet beror på att djuret, eller då en person blivit utsatt för oförutsägbara eller okontrollerbara konsekvenser, som personen inte kan eller tro sig kunna lösa.

Experiment

Två grupper råttor, femton dagar och femton femtiominuters försök med tre en minut signaler, som i sin tur avslutas med elektroniska chocker.

Ena gruppen råttor lärde sig till slut att om de tryckte ned spaken under en minuts signal, för att få mat fick de en elchock. Så de slutade att trycka ned spaken när signalen kom.

Andra gruppen råttor, hade även en signal och elchock. Dock var signalen inte kopplad till elchocken, den var istället oförutsägbar.

Vilket resulterade i att råttorna slutade att trycka ned spaken och la sig i ett hörn, och visade tecken på fruktan eller ångest. Med andra ord, de lärde sig hjälplöshet. 

Inlärd hjälplöshet och råttor
Inlärd hjälplöshet och råttor
”En händelse är okontrollerbar när vi inte kan göra något åt den, när den inte påverkas av någonting vi gör.”

Några saker som kan skapa inlärd hjälplöshet är:

 • Ditt barn har en obotlig sjukdom
 • Du känner att du saknar begåvning
 • Din omgivning reagerar likgiltigt när du försöker glädja dem
 • Du känner att du inte har kontroll över din situation
 • Du är med i en tävling men reglerna är oklara
 • Din omgivning (föräldrar, chef, lärare eller/och kompisar) hjälper dig med alla dina problem

Depression och inlärd hjälplöshet

Inlärd hjälplöshet kan vara kronisk och tillfällig. Det kan bero på flera saker och anses ligga till grund för flera psykiska tillstånd.

Om du tror att vad du än gör, inte gör någon skillnad slutar du att agera precis som djuren i experimentet.

Du slutar äta mer hälsosamt, träna, du söker inte skolan, drar inte upp persiennen. Till slut spelar det ingen roll om du går upp ur sängen eller inte.

Du känner att du ändå inte kan påverka ditt liv. Vilket leder till att inget spelar någon roll eftersom det inte gör någon skillnad. När du slutar att försöka hamnar du snabbt i en mörk spiral.

I spiralen förtvinar din själ med dina tankar och känslor om dig själv. När du faller i spiralen och är passiv som djuren i experimentet ser du inte möjligheten att agera, även om du får en möjlighet.

Vilket leder till att du inte har någon möjlighet att ändra på något eftersom du inte agerar. Det kan eskalera till att du blir slukad av depression som enkelt krossar din tro och hopp.

”Detta psykologiska fenomen, inlärd hjälplöshet kapar förmågan att agera.”

Inlärd hjälplöshet, förutsägbarhet och ångest

Som du säker vet, så föredrar människor och djur säkerhet före osäkerhet. Den enkla anledningen är att säkerhet får oss att överleva. Osäkerhet kan i värsta fall döda oss. Därför skapar osäkerhet stress och ångest.

Denna stress och ångest kan även skapa en inlärd hjälplöshet. Speciellt om du blandar in ett straff som en elchock, lite mat, en minuts signal, en spak och några forskare som inte bryr sig om råttor

”Lidande skapas när vi försöker kontrollera det okontrollerbara.

Inlärd hjälplöshet och personer i din närhet

Att se någon av sina nära, gå ned i sig fördärvet är hemskt. Och att du kan förändra på en person, som inte vill är bara en vacker dröm. En dröm som är just det, en dröm.

Verkligheten är att om en person inte vill ändra på sig, kommer du inte kunna ändra på den. Hur mycket du än vill och försöker kan du inte.

Något du istället kan göra är:

 • Istället för att ge ”goda” råd, ställ bättre frågor. Sluta berätta vad personen ska göra och ställ bättre frågor, så personen i fråga får tänka själv och hitta sina egna svar.
 • Du kan även berätta något personligt, så personen i fråga förstår att även du gått igenom saker.
 • Vara ett exempel. Du kan sluta dricka, börja träna, äta bättre, börja jobba på din affärsidé, vara en bättre pappa eller lyssna mer.

Men kom ihåg att personen inte kommer att ändra på sig förrän dess definition av sig själv förändrats.

Vad personen känner om sig själv förändras först när personens beteende förändrats. Då först kan dens liv ändras.

* * *

Vad kan du göra åt inlärd hjälplöshet?

När din hjälp blir stjälp
När din hjälp blir stjälp

Förstå vad som är inom din kontroll och inte

Inlärd hjälplöshet kan lätt spåra ur om du försöker kontrollera allt utom din kontroll. Då är det inget konstigt alls om du lägger dig platt på marken och ”ger upp”.

Men varför försöker vi kontrollera allt? Kontroll har med säkerhet att göra.

Säkerhet som är kopplat till överlevnad. Därför vill du, jag och alla människor ha kontroll.

Det är bara ett problem. Vi försöker oftast kontrollera saker vi inte har kontroll över/och eller väldigt lite kontroll över.

Vad är det oftast vi försöker kontrollera? Andra människor, situationer, bilköer, andra människors beslut och vädret.

När vi inte kan eller misslyckas skapas ett mentalt lidande i form av frustration ångest, irritation, ilska och sorg.

Om du försöker göra det tillräckligt mycket, kan du till slut fastna i inlärd hjälplöshet.

En sak du måste försöka anamma och acceptera är att det enda du egentligen har full kontroll över är dig själv, dina handlingar, tankar, känslor och beteende.

* * *

Inlärd hjälplöshet och acceptans

Att acceptera din situation för vad den är, och sedan göra något åt den, även om det är att enbart tänka annorlunda, är inte samma sak som att ”ge upp”.

Att ”ge upp” är att lägga sig i ett hörn, som råttorna och svälta till döds. Acceptans ger dig sinnesro.

”Ge upp” river sönder dig i bitar.” Lögnerna vi berättar för oss själva är källan till det mesta av vårt lidande.”

* * *

Självförtroende och inlärd hjälplöshet 

Om du tror att du är okapabel tror du inte på dig själv och din förmåga. Du har inget förtroende i dig själv, det vill säga självförtroende.

Vilket leder till att du inte litar på din egen förmåga att lösa problem.

För att skaffa ett förtroende i din förmåga att agera, måste du börja agera.

Eftersom agerande och självförtroende sitter ihop. Börja utmana dig själv, prova nya saker och lär dig själv lösa saker.

Det kommer ge dig ett bättre självförtroende och göra dig mer handlingskraftig.

Vilket ger dig möjligheter istället för inlärd hjälplöshet.

* * *

Förstå vad det betyder att leva

Livet är som en lång resa, som innehåller regn, åska, sol, moln, fantastiska platser, människor och stunder. Men även mindre fantastiskt stunder, platser och människor.

Du måste förstå att livet inte bara är rosa moln, enhörningar och luftslott. På samma sätt som livet inte bara är elände och misär.

* * *

Luta dig in i rädsla för att avväpna inlärd hjälplöshet

Bästa sättet att bota rädsla är … Luta dig in i den! Vissa hoppar ned i den djupa änden direkt medan andra börjar 500 meter bort från poolen.

Poängen är att personen i fråga möter sin rädsla till nivån den klarar av och inser att den överlevde.

I den stunden förstår personen att den är mer kraftfull än vad den trott, och gången efter står personen närmare poolen.

”Din roll är inte att inbilla dig att lidande inte finns utan acceptera det och göra det bästa utav det.”

Förstå att du har ”tänder

Det är inte en slump att vi (homosapien) är det ledande rovdjuret på planeten.

Vilket betyder att även om du känner dig som en liten söt, hjälplös kanin som är ofarlig är det inte sant.

Du kan göra något åt din situation, du kan ta tag i ditt liv, du kan utvecklas och övervinna motgångar.

Det är något du gjort förut och något människan gjort i all tid.

* * *

Trauma och inlärd hjälplöshet

Trauma är hemskt. Att någon ska behöva bli färgad av det är tragiskt.

Dock kan jag inte bortse från att om något har hänt i ditt förflutna, kan det ha skapat ett beteende av inlärd hjälplöshet.

Om du misstänker trauma, uppsök professionell hjälp.

* * *

Straff och belöning

Straff och belöning funkar otroligt bra på djur. Det inkluderar även människor.

Om du vill göra en förändring, varför inte använda straff och belöning till din fördel?

”Känslor följer rörelsen.”

Rörelse först och känslor följer efter

Om du inte har kronisk svår depression är jag säker på att det här tricket kan hjälpa dig.

Tänk dig beteende först och sedan de känslor som följer.

Tänk dig hur du känner när du gjort något som du vet att du borde, men kanske inte ville eller var motiverad att göra.

Det känns alltid bättre efteråt. Även om du inte ville från början, började du.

Du ”gjorde” det, vilket i sin tur ledde till att du kände känslan av tillfredsställelse efter att du gjort det.

Sluta vänta på att ”känna” för det och ”gör” det. När du gör ”det” kommer du känna en tillfredsställelse både under tiden och efteråt.

* * *

Du är något mer än dina känslor och tankar

Tänk dig att du är himlen, dina tankar och känslor är som vädret.

Prova att blunda några sekunder och iaktta vad du känner och tänker. Förstår du? Du har förmågan att iaktta.

Vilket betyder att du är något ”mer” än enbart dina känslor och tankar.

Om du är något mer, varför skulle du definiera dig efter dem slaviskt? Skulle du kunna iaktta dem och agera fast du inte ”känner” för det?

Jag tror det, då jag gör det väldigt ofta, men det är inte bara jag utan många människor gör det.

”Vart gav du upp din livskraft av att känna dig i kontroll över ditt liv?

källa: :https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6344140/

One comment

 1. Lasse Stoltze

  Bra skrivit! Jag gilla hela artikeln.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *