Tolv hårda sanningar om livet

Tolv hårda sanningar om livet
Tolv hårda sanningar om livet

”Det är svårt att blunda för livet och dess sanningar.”

Jag var pank, låg efter med räkningar, hade inte råd med mat, åt havregryn och vatten till frukost, lunch och middag fem dagar i rad. 

Sjätte dagen stod jag och stirrade på en skål med torra havregryn. Jag kände hur det växte i munnen innan jag ens tagit en tugga.

Torrt, smaklöst och… det gick inte. Ångesten över att att äta grynen blev fördubblad av att jag hade 0 kronor på kontot, låg efter med räkningar, hade varit sjuk och hade en riktig skitlön.

En skitlön som aldrig skulle täcka allt som behövde betalas. Denna ångest spred sig inom mig som en hög feber, en feber som jag inte kunde ignorera även om jag blundade.

Jag ville gråta men höll tillbaka tårarna inom mig och ifrågasatt varför och hur.

Du har kanske varit i en snarlik situation eller att livet lärt dig eller försökt att lära dig en liknande sanning?

***

Här får du tolv hårda sanningar om livet

Genom livet hamnar du, jag och alla människor i olika situationer.

Situationer som kan avslöja livets sanningar. Livets sanningar som ger dig möjligheten att förstå dig själv, världen och andra människor bättre.

De ger dig en möjlighet till klarhet, att skapa förändring och styra om till en bättre framtid. Du kan även få en chans till att göra ditt yttersta för att inte hamna där igen.

I mitt fall innebar det att slippa vara luspank, ligga efter med räkningar och att slippa äta torra havregryn.

Du kan också stoppa ner huvudet i sanden som en struts och låtsas som om inget hänt för att återupprepa samma misstag om och om igen.

***

Du bär ansvaret över din situation, ingen annan

När jag knarkade skyllde jag på att människor inte förstod mig och att jag var ensam, ingen ville hjälpa mig, samhället var emot mig,  jag inte fick någon chans, allt var orättvist och det var…. (fyll i vad du vill).

Sanningen var att jag alltid hade en ursäkt eller en undanflykt. Ursäkter eller undanflykter som alltid var bortom mig själv.

Vad dessa ursäkter eller undanflykter gjorde var att de tillät mig själv att leva kvar i självömkan, förnekelse och ansvarslöshet. 

Säger jag att allt som händer dig är ditt fel? Nej, dock tror jag att mycket av vad som händer mig/dig är vårt eget fel.

Vi ser det inte så utan oftast lägger vi över ansvaret på någon/något annat, precis som jag gjorde.

Om du känner igen dig i ursäkter och undanflykter samtidigt som du fortsätter välja destruktiva val måste du inse att det är dina val som måste ändras. När du börjar göra nya val börjar du som person att förändras.

Om du vet att du lider av trauman måste ta ett personligt ansvar och söka hjälp.

Tar du inte ditt ansvar att söka hjälp måste du själv göra en egen förändring eller göra nya val.

***

Ta inget personligt 

“Ta inget personligt” är något som vi borde tapetsera i hela tunnelbanan, sätta som notiser på våra mobiler, lyssna på som ljudfil till frukost, lunch och middag.

Att inte ta saker personligt borde bankas in i våra huvuden men varför?

Tänk dig själv all energi, tid och känslor som blir uppbundna av att du tar saker personlig.

Denna tid, energi och känslor som du skulle kunna använda till att plantera blommor, ha intressanta, spännande och givande samtal, prova på nya hobbys, skriva, starta ett företag, måla, umgås med dina barn, resa eller bara sitta med fötterna på soffbordet och ha det bra.

Tapetsera dessa ord inom dig. Sluta ta saker personligt och använd din tid, energi och känslor till något mycket bättre. 

***

Ingen vet egentligen vad som händer eller vad de gör i livet

När jag var liten trodde jag de äldre hade koll på allt.

Sanningen är att ju mer jag upplever av livet så inser jag att ingen har någon koll utan alla är mer eller mindre förvirrade och försöker själva ”komma på” livspusslet.

Visst, det finns vetenskap och fakta som gravitation, att jorden är rund, att vi inte vet speciellt mycket om människan eller hjärnan överhuvudtaget.

Vi vet att det mesta av jordens yta är täckt av vatten, vatten som vi inte ens utforskat ordentligt.

Vi har koll på grundämnen, olika hormoner och kemikalier men mycket av vad folk tro sig veta är, ”hokus pokus” Hokus pokus lever ut sina egna ideologier som kanske inte alls funkar för alla eftersom vi alla är olika. 

***

Om du avskyr en egenskap hos en individ är sannolikheten stor att du själv har den

Nästa gång du tänker ”han/hon är så dryg, tittar bara i sin mobil, snackar bara skit, är girig, hjälper aldrig mig och tänker bara på sig själv” inse då att den egenskapen du ser har du med största sannolikhet själv.

Det är därför du känner igen den och blir irriterad. Egenskapen påminner dig om din egen bristande personlighet.

***

Om du vill vara lycklig tillsammans med andra människor måste du först bli lycklig själv

Jag är långt ifrån en relationsexpert men jag tycker Will Smith sa något vettigt: “Hon är lycklig på sitt håll, jag på mitt sedan är vi lyckligare tillsammans.”

Detta betyder att båda är ansvariga för sin egen lycka på var sin sida av relationen. En egen lycka som blir förstärkt genom relationen och tvåsamheten. 

***

Ju mer du lär dig desto mer inser du att du inte kan

Något som är vackert med ungdomen är naiviteten av att ”jag vet allt” och vad tror du att du kan gubbe/kärring? 

Ett litet ”men” finns även i meningen ovanför. Jag tror det kan vara fullt möjligt att någon som är tjugofem år kan ha större livserfarenhet än någon som är sextio år.

Därför att jag anser att antal år man levat inte har med livet självt att göra men jag kan jag inte bortse från normen. Normen är att de som levt länge har en större erfarenhet.

Jag vet och kan typ INGET… Att kunna erkänna det och leva efter detta är en befrielse. Då kan du släppa ditt ego, ta ut tummen ur röven och prova något något nytt.

***

När du misslyckas ökar du chansen för att lyckas på sikt

Alla vill lyckas men ingen vill försöka om man kommer misslyckas. Vad hade hänt om vi hade haft den attityden när vi skulle lära oss att gå?

Alla hade för fan krupit fram på knäna i dagens samhälle. Faktum är att vi aldrig skulle nått den utvecklingen vi gjort utan vi hade blivit utrotade av de andra rovdjuren.

Något motsägelsefullt är att ju oftare och snabbare du misslyckas desto bättre är det eftersom att vid varje ”fel” kan du justera.

När du justerar kommer du ha lite mindre fel d.v.s. mer rätt. Vid varje fel får du även en chans att ifrågasätta din vision av vad du vill eller tror dig vilja uppnå men du får även lära dig mer om dig själv.

***

Att veta något är enklare än att ”leva” det

Bara för att du vet någon intellektuellt betyder det inte att du bemästra det känslomässigt, det är två skilda saker. Du vet att du inte borde… men du gör det ändå. 

***

Varje gång du tror att livet är slut är det inte det, så fortsätt

Det har känts som om mitt liv varit slut flera gånger. Några av dessa gånger var när mitt hjärta gick i tusen bitar av kärlekssorg.

Alla de gånger jag har trott att mitt liv inte har varit värt att leva… I efterhand kan jag säga att jag är glad att jag inte gav upp.

***

Om du försöker hålla fast i en person är det troligt att du förlorar den

Har du någonsin ”jagat” en person som du varit intresserad av? Jag har gjort det genom att höra av mig till personen igen, igen och igen. Vad hände då? Hon sprang ifrån mig istället.

Samspelet mellan universum och människan är märkligt. Många gånger fungerar universum tvärtom mot vad man tror. 

Ju mer du försöker ”hålla fast” någon” desto troligare är det att du förlorar personen. Det är detsamma som när man försöker bli ”gillad”.

***

Ju mer du försöker få människor att gilla dig desto mindre kommer de att göra det

Om du försöker bli ”omtyckt” gör du det svårare för folk att tycka om dig. Du kommer då att tolkas som oäkta, oskön och att det ”ligger en hund begraven” eftersom du ”försöker” för mycket. 

***

Bara för att du älskar något eller någon betyder det inte att det är bra för dig

Många människor har levt i en destruktiv relation eller sett en närstående göra det, en relation som inte gör något gott utan bara ont. Även om personen älskar den andra betyder det inte att de är bra för varandra eller borde ”vara” tillsammans.

Det är inte bara relationer till människor utan det kan även vara saker du gör. 

Bara för att du älskar att…

… äta onyttigt betyder det inte att det är bra för dig. 

…personen betyder det inte att ni är bra för varandra

… festa betyder det inte att det är bra för dig.

… knulla betyder det inte att det är bra för dig. 

Ja du fattar galoppen…

Stoppade du huvudet i sanden eller läste du allt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.