Vill du verkligen att det ska bli som förr?

“Varför ska du råna din nuvarande stund med en önskan om att allt ska bli “normalt” eller “som förr”? när din nuvarande stund kan vara din sista.”

Du har troligtvis tänk, hört eller själv sagt  “jag längtar tills det blir normalt igen” eller “som förr”. Jag har själv tänkt orden och drömt mig bort till ett varmt land, där jag kan surfa i shorts och dricka kokosmjölk direkt ur en nöt.

Att önska sig bort från den nuvarande stunden kan ibland vara härligt. Man kan romantisera delar av tidigare liv och flyta iväg på ett rosa moln en stund. Tillbaka in i ditt förflutna som är en del av den mänskliga i historien.

***

Den mänskliga historien

Historien är en anteckning av livet. Livet är likt en flod som ringlar sig fram. En flod som är svår att se igenom även om den är kristallklar.

Du ser inte allt, precis som livet. Vissa ställen flödar vattnet snabbt och våldsamt. Andra stillsamt och försiktigt.

Vattnet som är fullt av strömmar, som kan dra saker i alla olika riktningar.

Floden är vacker samtidigt som den kan vara livsfarligt och dödligt. 

Så vad är “normalt?” i den mänskliga historien?

***

Det normala i den mänskliga historien

Något som är “normalt” är att historien återupprepar sig och den bryr sig inte om människorna som var tvungna att genomleva den. 

Pandemi

Pandemier tillhör det som är normalt eftersom det återkommer genom historien, pesten (Justinianska pesten nådde bysantinska riket 541–542 e.Kr.), Digerdöden i mitten av 1300-talet, Spanska sjukan, 1918–1921, Hongkonginfluensan, 1968–1970, Asiaten, 1957-1958.

Covid är med andra ord  inte är den första pandemin vi har haft och med största sannolikhet inte den sista. Aids har kategoriserats som en pandemi förut men nu är det drabbade på en jämn nivå. Därför gör det inte längre. 

Några andra saker som man skulle kunna kalla “pandemier” som dödar miljontals varje år är:

*Fetma som skördar 2.8 miljoner människors liv varje år

*Blod och kärlsjukdomar dödar nästan 18 miljoner människor varje år, *Alkohol tar död på 3 miljoner

*Tobak har ihjäl över 7 miljoner varje år (1.2 miljoner dör av passiv användning och tobak är en av de ledande orsakerna till blod och kärlsjukdomar.)*Självmord – nästan en miljon.

***

Ekonomiska krascher

Historien återupprepar även ekonomiska krascher. Prisrevolutionen var den första som Europa känner till. Den var som starkast under 1500-talet.

USA har upplevt finanskris vart 20e år sedan 1819. Israel’s bank system kollapsade 1983.

I Sverige hade vi finanskris 1990–1994 och sedan hade vi 2008-2009. Något som är intressant är att innan 1970-talet var bankkriser ovanliga, men efter dess har nästan hela världen drabbats.

***

Diktatorer och massmord

Djingis Khans, Hitler, Stalin, Lenin, Hideki Tojo Mao, Kung Leopold II av Belgien är bara några namn som tillsammans dödat hundratals miljoner människor genom den mänskliga historien.

Hur hur många människor har blivit mördade på grund av “fel tro”?
Hur många har dött i krig? Första världskriget (runt 40 miljoner) ? Andra?
Tänk hur många indianerna som blev smittade av sjukdomar och mördades av spanjorerna när de “upptäckte” Amerika?
Hur mycket folk har dött av fattigdom och svält?
Hur mycket miljökatastrofer och massa annat hemskt har hänt?! 

Betyder det att du historien enbart är fylld av elände och misär? Att du inte kan hitta kärlek, lycka och sinnesro i detta kaos? Att du ska vara deprimerad och fyllde med ångest för att allt är egentligen “normalt”?

Självklart inte..

***


Det händer även fantastiska saker

*Idag går 60% av alla flickor ut grundskolan

*Majoriteten av världens befolkning bor i Medelinkomstländer

*Under de senaste 20 åren har folk som lever i extrem fattigdom nästan halverats

*Medellivslängden är 70 år

*80%  av människorna i hela världen har viss tillgång till el

*1996 var tigrar, jättepandor och svarta noshörningar listade som utrotningshotade. Idag? Ingen av dem

*Över hela världen har 30-åriga män i genomsnitt tillbringat 10 år i skolan. Kvinnor i samma ålder har gått 9 år.

*Länder har även förbjudit slaveri, sälja och köpa sex, jobbar för jämställdhet, sätter hårdare miljölagar och behandlar djur bättre.

Forskningen, vetenskap och utveckling går framåt hela tiden. Allt du använder idag utan att tänka på det, fanns inte en gång i tiden! 

***

Så vad kan du göra förutom att “önska” att allt ska bli normalt?

Hitta din mening

Viktor Frankl var en av dem som överlevde Hitlers koncentrationsläger. Han var neurolog, psykolog, filosof och författare.

Viktor skrev mer än 39 böcker och hans kändaste verk är  “A man’s searching for meaning” som handlar om hans upplevelse i koncentrationslägret där han“hittade sin mening”.

En mening som enligt han själv fick honom att överleva koncentrationsläger.

Eller inte bara överleva utan även göra mycket fantastiskt! Viktor Frankl skapade även  “Logoterapi” inom psykologin, vilket handlar om att en människas största drivkraft är att hitta mening i sitt liv. 

Hur hittar du mening? Och vad är mening? 

***

Fokusera på tacksamhet

Det är enkelt att skriva fokusera på tacksamhet. Att göra det är svårare eftersom människan börjar ta saker för givet, vill oftast har mer, bättre och större.

Sanningen är att du hade lyxen av att vakna idag. Tänk dig det. Du hade lyxen av att vakna.

Alla hade inte det.

Att vara tacksam att du vaknade, att du kan andas, att du kan röra på dig, att du kan se, att du kan känna, att du kan tänka? Att du såg solen gå upp fast det är december? Alla hade inte den lyxen.

Har du tak över huvudet? Råd att äta? Tid att spendera med dina barn? Vänner att prata med? Kan du gå ut i skogen på en promenad? Kan du dela med dig av dig själv till världen? Var tacksam.

***

Ifrågasätt ditt perspektiv

Någonstans måste du förstå att allt som händer är normalt. Det är enbart ditt perspektiv av vad som händer, som gör det “onormalt” eller “normalt” “bra” eller “dåligt” “fint” eller “fult” “snällt” eller “elakt”.

Vad skulle hända om du istället ifrågasatte dina perspektiv?
Vad skulle hända om du fokusera på det som var bra istället för det dåliga?
Vad skulle hända om du slutade titta på nyheterna?
Vad skulle hända om du tog hand om din hälsa? Skulle du behöva vara lika rädd?
Vad skulle hända om du skulle börja fokusera på vad du kan göra istället för vad du inte får göra?
Vad skulle hända om du skulle använda den nuvarande situationen till att börja måla?
Starta den där iden du hade?
Vad skulle hända om du insåg att världen aldrig varit säkrare eller bättre? (Enligt Hans Rosling och hans bok factfulness som är baserad på fakta, inte känslor och rosa moln är det sanningen. Vi lever i en bättre värld än någonsin, men det sagt finns det saker att förbättra.

***

Låt inte framtiden råna nuet 

Om du säger “jag längtar tills det blir normalt” “eller som förut” väntar du.. Du väntar på något som aldrig kommer att hända. Det kommer inte att hända eftersom du inte har någon tidsmaskin. Precis som du inte kan gå tillbaka till din barndom kommer du inte kunna åka tillbaka till “förr”. Och inget kommer bli som “förr” eftersom världen och du har ändras.

Om du väntar förlorar du det enda du har som är nuet. Nuet är allt du har. Om du väntar på att det “ska gå över” väntar du på livet. Och livet väntar inte på dig. Tiden går vare sig du vill det eller inte.

Ska du vänta med att älska?
Att vara tacksam?
Att vara en bra förälder?
Att sprida en positiv energi i världen?
Att sträva efter att göra ditt bästa?
Att fokusera på vad som är bra?
Att uppleva dina drömmar?
Att vara en bra rollfigur för dina barn? Ditt samhälle?
Att ta hand om dig själv och din hälsa?

Varför ska du råna stunden av din potentiella lycka, glädje, tacksamhet, kärlek, tillfredsställelse, sinnesro med “jag längtar tills det blir som förr” “Jag längtar till det blir normalt igen”?

***

Hitta ditt “normala” i allt kaotiskt som händer

Livet kommer alltid att hända. Din uppgift är att hitta ditt egna “normala” i allt kaotiskt som händer. Du måste göra det för att fortsätta leva, skapa, lära, utvecklas, älska och skapa en bättre framtid för dig själv och världen.

***

Förstå att acceptans är vägen till sinnesro

Vilket innebär att du måste våga gå in i dig själv. Studera dig själv under ett mikroskop.
Sluta skylla ifrån dig, sluta lägga ifrån dig ansvaret, sluta hitta på ursäkter, sluta vara mindre än vad du kan vara.

Du bär ansvaret av att skapa din egen styrka. Din väg. Din potential. Ditt absolut bästa “jag”. 

Inte bara för din egen skull utan för alla människor skulle i hela världen.

Sluta försök att ändra på saker du inte kan (människor, världen och ditt förflutna). Speciellt om du blir ledsen, får ångest, blir arg eller känner att det stör din sinnesro.

Fokusera på vad du kan ändra och kontrollera, dvs dig själv.

Lär dig acceptera allt annat för att få mer sinnesro. Eftersom om du accepterar en negativ tanke, känsla, erfarenhet eller händelse blir det en positiv upplevelse. Om du försöker ändra den, blir det en negativ.

***

Förändring sker hela tiden

Världen ändras hela tiden, har alltid gjort och kommer alltid att göra. Det är inget nytt utan det har de skrivits om i tusentals år. Acceptera det eller fortsätta att streta emot.

Det är ditt egna val. Ett val som kommer att påverka ditt liv till mer positivt eller negativt.

***

Inse att du har fått en konstgjord ”paus”

Situationen har gett många en möjlighet att “andas” och få en “paus”. En kort stund för reflektion, som gjort att folk blivit medvetna om vad de ska göra mer av och mindre.

Det har fått många att ifrågasätta hur de levt. De har fått folk att inse vad som är viktigt, inte vad de trott varit viktigt. Det har fått folk att förstå sig själva bättre.

***

Bli mer hälsosam

Om du är mer hälsosam, både fysiskt och psykiskt men även själsligt “tacklar” du virusinfektioner och tex covid bättre. Du har en större % chans att överleva. Så varför ska du inte börja träna? Rör på dig mer? Ät bättre?

***

Spara pengar

Att spendera pengar är inte svårt men att spara är svårt, speciellt om du är en spenderare. Läget i världen kanske har fått dig att inse allvaret i att ha ett sparkonto.

Ett konto som är en buffert, som gör så att du/ni skulle klara er tre månader eller ett halvår utan jobb?

Om du har ett vanligt jobb har du en “säkerhet” på en månad eller någon månad.

Det kallas uppsägningstid och det är vad vi kallar “säkert jobb”.

***

Skaffa flera inkomster

Att vara beroende av en inkomst är ganska vanligt. De flesta jobbar på vanliga jobb med en månadslön.

Men vad händer om du förlorar din inkomst? Om du inte får en ny direkt? Skulle du kunna förebygga det? Eller skaffa dig en till inkomst? Hur skulle de gå till rent praktiskt?

Med internet och den nya eran tjänar folk pengar på alla möjliga sätt.

Vissa spelar datorspel, andra kodar, vissa skriver, andra är assistenter, säljer sin konst, importerar, exporterar och andra säljer digitala produkter.

Listan av saker som är möjligt att tjäna pengar på via internet är oändligt.

Men det behöver inte bara vara internet, det kan vara att du är bra på att måla, snickra eller har ett intresse som du kan ta betalt för att lära andra. Som rita, surfa eller skjuta pilbåge.

Vart börjar jag och hur skapar jag flera inkomster? Vart börjar du? Börja med något! Allt du lär dig längs vägen kommer du ha nytta av!

Inse att du aldrig kommer att få “tid” för att starta. Utan tiden måste tas. Den måste tas ifrån något annat. Tiden du latar dig idag.

***

“Din kropp, är ditt tempel, ditt försvar så sluta behandla den som skit!” 

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Christianity_and_violence

https://sv.wikipedia.org/wiki/Prisrevolutionen

https://www.un.org/sustainabledevelopment/blog/2015/12/2-billion-move-out-of-extreme-poverty-over-25-years-says-un-report/

https://sv.wikipedia.org/wiki/Pandemi#:~:text=4%20Externa%20l%C3%A4nkar-,St%C3%B6rre%20pandemier,541%E2%80%93542%20e.Kr.&text=Hongkong%2Dinfluensan%2C%201968%E2%80%931970.

https://en.wikipedia.org/wiki/Logotherapy

https://dailystoic.com/everything-is-changing-and-thats-wonderful/

https://forge.medium.com/stop-waiting-for-things-to-go-back-to-normal-53080043c148

https://metro.co.uk/2017/11/22/a-look-at-some-of-the-worlds-most-notorious-dictators-7097875/

Rulla till toppen