Fem pandemier som dödar över 30 miljoner människor varje år

Fem “pandemier” som dödar över 30 miljoner människor varje år

Fem pandemier som dödar över 30 miljoner människor varje år

Tänk dig att du ser på nyheterna att en buss hade störtat nerför en klippa någonstans i världen och alla passagerarna dog? Vad tror du skulle hända då?

Det hade skrivits om olyckan i alla tidningar, visats på nyheterna, Youtube, Facebook, Instagram med en rubrik som exempelvis “Turister dog på dödens väg”.

Denna nyhet hade troligtvis delats hur många gånger som helst på sociala medier, människor hade skrivit hatbrev till bussföretaget och ifrågasatt hur fan de kunde få köra just den turen från första början.

Bussbolaget hade troligtvis blivit stämda. Kanske gått i konkurs eller blivit tvingade till att stänga ner? Ägarna till bussbolaget hade kanske till och med blivit hotade?
Detta hade inte bara drabbat detta bolag utan turismen i alla andra länder.

Vad hade hänt om en liknande olycka hade hänt igen med samma bussbolag och på samma tur?

Vad hade hänt om alla ryckte på axlarna åt detta, att det ändå var okej att bussbolaget fortsatte sin verksamhet, att ingen stoppade dem? Om det hände varje dag? varje år? Och dödade flera miljoner människor?

Det läskiga är att det verkligen händer…

2019 dog 55,4 miljoner människor över hela världen. 50 % av dessa dog av fem ”pandemiersom pågår och har pågått länge. 

Det står inte i tidningarna och det skrivs inte om dessa ”pandemier”. Det tapetseras inte på nyheterna och det är något som inte delas speciellt mycket på social medier. 

När och var kan du läsa att : 

…rökning dödar 8 miljoner människor varje år? .
..1,2 miljoner av dessa människor dör av passiv rökning?
…alkohol dödar 3 miljoner människor varje år?
…alkoholförtäring är orsak till 5 % smittspridningar av olika slag i världen?
…38 miljoner barn som är under fem år är överviktiga eller feta?
…8 000 000 människor tar livet av sig varje år?
…2,8 miljoner människor dör av fetma varje år?
…17,9 miljoner människor dör av hjärt- och kärlsjukdomar? (Tolkat som en av de ledande orsakerna till dödsfall)
…staten säljer och tjänar pengar på “något” (alkohol och tobak) som dödar 11 miljoner människor varje år? 


Enligt World health Organization dödar alkohol och tobak över 11 miljoner människor årligen och det är “bara” de som dör, de som skadas är inte medräknade.“

Fem pandemier som dödar miljoner människor

Alkohol

Mer än tre miljoner människor dog av alkoholmissbruk 2016. Tre miljoner! Att det bara drabbar “den” som dör eller missbrukar är inte sant då alkohol bidrar till våldtäkter, mord, misshandel, olyckor, mentala sjukdomar, psykisk ohälsa, cancer, stroke, hjärt- och kärlsjukdomar.

Alkohol medverkar till mer än 5 % av all smittspridning i världen. Europa har det högsta alkoholintag per invånare i hela världen fastän drickandet har minskat med mer än 10 % sedan 2010, vilket är en positivt trend.

Något som jag tycker är väldigt märkligt är att under Covidpandemin fick/får butiker, restauranger, krogar och företagare mycket hårda restriktioner. Många har gått under eller blivit skuldsatta upp över öronen medan Systembolaget? Det har öppet precis som vanlig.

“För många människor, familjer och deras samhällen lider av konsekvenserna av alkoholmissbruk genom våld, skador, mental ohälsa, smittor, sjukdomar som cancer och stroke. Det är dags att ta tag i det här seriösa hotet för att utveckla hälsosamma samhällen.” – Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO

Tobaks ”pandemin”

Tobaksepidemin är en av det största hälsofarorna världen har mött. Tobak dödar mer än 8 miljoner människor varje år.

1,2 miljoner av dem som dör är ett resultat av “passiv rökning” dessutom. De har inte valt själva. Fattar du hur sjukt det är?

8 miljoner människor som dör av rökning och dessutom 1,2 miljoner människor som dör av passiv rökning. Rökning som är en av de grundläggande orsakerna till hjärt- och kärlsjukdomar som i sin tur dödar över 17,9 miljoner människor varje år.

* Tobakt dödar upp till hälften av dess användare!
* Tobak dödar över 8 miljoner människor/årligen (1,2 miljoner dör p.g.a. passiv användning)
* Tobaksindustrin har en försäljning som är värd ungefär 814 miljarder dollar/år.

“Att döda 11 miljoner människor varje år borde vara olagligt, men det är helt lagligt! “

Självmord

Nära 800 000 människor tar livet av sig varje år. Det är en person var 40e sekund. För varje människa som dör av självmord finns det tecken på att det varit 20 andra som försökt innan. Självmord är den näst vanligaste dödsorsaken bland 15-29 åringar.

Vilken är den största anledningen till att folk tar livet av sig?

Det är mental sjukdom och psykisk ohälsa som vi kan koppla till bla alkohol och fetma.

Fetma

Fetma är också en epidemi som dödar 2,8 miljoner människor varje år. Fetma är definierat som onormalt d.v.s. för mycket fett som kan försämra hälsan. Varför folk blir feta beror oftast på en obalans i kaloriintaget. Man äter antagligen för mycket eller rör på sig för lite, eventuellt både och. I grund och botten handlar det om plus och minus så det är ganska enkelt.

Övervikt och fetma är relaterat till t.ex. diabetes. (Dödsfall på grund av diabetes har ökat till 70 % globalt under perioden 2000-2019) och är idag på topp 10 av orsaker som dödar flest människor per år)

Det är inte bara diabetes utan fetma och övervikt höjer risken för hjärt- och kärlsjukdomar som 17,9 miljoner människor dör av varje år.

Fetma, diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar kan göra att människor dör i förtid och lever ett begränsat liv.

Barn och fetma

38 miljoner barn under fem år var överviktiga eller feta år 2019. Övervikt eller fetma hos barn är ett stort hälsoproblem eftersom de ofta även blir feta/överviktiga som vuxna.

Barns kost och fysiska aktiviteter blir influerade av omgivningen vilket betyder att barn i stort sett kan födas in i fetma.

Om föräldrarna är feta och lär sina barn samma värdelösa vanor leder det till att barnet/barnen “föds” in i fetma.

Dessa barn har ingen chans till ett hälsosamt liv vilket är helt jävla sjukt och borde vara olagligt eftersom barnet inte kan göra något åt detta själv.  

Sverige och fetma

Jag har alltid tänk “Amerika, fan vilken fet nation”. Sanningen är att 51 % av Sveriges befolkning 16–84 år uppgavs vara överviktiga eller feta 2018.

51 %! En uppskattad kostnad enligt Folkhälsomyndigheten som är baserat på drygt 1 miljon svenskar som innehar en vikt som klassas som fetma är 70 miljarder kronor varje år.

70 miljarder baserat på 1 miljon svenskar! Det är inte bara en miljon svenskar som är feta eller överviktiga utan hela 51 % av Sveriges befolkning.

”Vi har körtkort eftersom man vill säkerhetsställa att människor har kunskap och kan ta ”ansvar” i trafiken men vem som helst kan skaffa barn”

Hjärt- och kärlsjukdomar

Hjärt- och kärlsjukdomar är den ledande dödsorsaken globalt. Det uppskattas dö 17,9 miljoner människor varje år. Hjärt- och kärlsjukdomar är ett samlingsbegrepp för sådana sjukdomar som drabbar cirkulationsorganen, hjärta eller blodkärl. 85 % av alla dödsfall inom hjärt- och kärlsjukdomar beror på hjärtattack eller stroke.

Riskfaktorer för hjärt- och kärlsjukdomar är tobaksanvändning, ohälsosam diet, missbruk av alkohol, ingen motion, psykologiska faktorer, högt blodtryck, höga kolesterolvärden, högt blodsocker och glukos. Vilket kan ha med ålder att göra men även dåliga val och beteenden.

Om över 30 miljoner människor dör världen över, årligen av dessa pandemier…. Är det inte dags att vakna och göra något?

Ska vi verkligen fortsätta köra samma turistbuss och samma katastrofala sträcka varje dag?
Ska vi inte prova något annat? Ska vi inte prova att köra en annan sträcka? Börja göra lite små förändringar förändringar som till slut kan rädda liv? Var ska vi börja? 

Dessa fem pandemier beror på bl.a. på dåliga val som leder till skitusla vanor

Skitusla vanor som under en längre tid leder till fysisk och psykisk ohälsa som fetma, övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar beroende av tobak eller/och alkohol.

Dina skitusla vanor påverkar inte bara dig utan även din omgivning så som dina barn, vilket leder till att de kanske gör samma värdelösa val som du.

Vad är då lösningen till dessa pandemier?

Gör bättre val som leder till bättre vanor. Om du inte kan göra det för din egen skull gör det för dina barns skull, dina framtida barns skull, din mors, din fars eller din vänner skull.

Källor

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/#:~:text=Mer%20%C3%A4n%20h%C3%A4lften%20(51%20procent,%C3%A4n%20bland%20kvinnor%2C%2045%20procent.

https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/tolkad-rapportering/folkhalsans-utveckling/resultat/halsa/overvikt-och-fetma/#:~:text=F%C3%B6rekomsten%20var%20h%C3%B6gre%20bland%20m%C3%A4n,och%2015%20procent%20bland%20kvinnor.

https://www.who.int/news/item/21-09-2018-harmful-use-of-alcohol-kills-more-than-3-million-people-each-year–most-of-them-men

https://www.who.int/teams/mental-health-and-substance-use/suicide-data

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/tobacco

https://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/6-facts-on-obesity#:~:text=Obesity%20has%20reached%20epidemic%20proportions,of%20being%20overweight%20or%20obese.

https://www.who.int/news-room/facts-in-pictures/detail/6-facts-on-obesity

https://www.who.int/health-topics/cardiovascular-diseases/#tab=tab_1

https://www.bat.com/group/sites/UK__9D9KCY.nsf/vwPagesWebLive/DO9DCKFM#:~:text=The%20most%20recent%20estimates%20for,worth%20approximately%20US%24814%20billion.

https://www.sec.gov/Archives/edgar/data/1303523/000119312520086441/d852737d20f.htm

https://www.economist.com/gulliver/2015/01/29/a-crash-course-in-probability

http://www.batsa.co.za/group/sites/BAT_A2ELAD.nsf/vwPagesWebLive/DOALBJUB

https://www.who.int/news/item/09-12-2020-who-reveals-leading-causes-of-death-and-disability-worldwide-2000-2019

https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/the-top-10-causes-of-death
Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.