Hur "när jag dör-brevet" kan skapa större lycka och tacksamhet i ditt liv

Hur ”när jag dör-brevet” kan skapa större lycka och tacksamhet i ditt liv

https://feed.podbean.com/tomasoberg/feed.xml

Hur du kan dö och återuppstå varje år för att skapa större lycka och tacksamhet i ditt liv

Hur du precis som Jesus kan dö och återuppstå. Inte bara en gång utan varje år för att skapa ett lyckligare och mer tillfredsställande liv.

Innan jag åkte till Costa Rica hade jag en mindre revolution inom mig. En revolution som startade av frågan och tanken: Vad händer om jag dör? En fråga som satt igång en virvelvind inom mig med nya funderingar, tankar och frågor.

Vad ska hända med mina ägodelar då jag dör?
Vilka steg måste tas innan jag dör?
Hur vill jag bli begravd?
Vad ska hända med mitt bolag?
Vad är viktigt för mig?
Vilka människor är viktiga för mig och varför är de det?
Varför ser vi negativt på döden när den kan få oss att förstå vad som är viktigt i livet?
Varför väntar många med att leva tills någon i deras närhet dör?
Är inte döden ett mirakel på samma sätt som det är att födas?

Frågorna fortsatte att virvla i mitt huvud tills jag var tillbaka på frågan: “Vad händer om jag dör?” 

Det var den fråga som jag var var tvungen att få besvarad eftersom jag var nyfiken. En nyfikenhet som fick mig att ta fram en penna och ett anteckningsblock. Jag skrev högst upp på sidan “När jag dör” som sedan till slut blev “När jag dör-brevet”.

“Att fundera på döden kan få dig att inse vad som är viktigt. Det kan även få dig att våga göra det du verkligen vill.”

När jag dör-brevet


“När jag dör-brevet” började med några ord som blev till rader, en paragraf, en sida och fortsatte sedan sida efter sida. Brevet innehöll de praktiska steg som skulle ske efter min egen död; hur jag ville bli begravd, vad jag ville ha på mig, vad som skulle hända med mina ägodelar, vem som skulle utföra dessa ”steg” och vad jag insåg senare något ännu viktigare!

Vad det stod på kuvertet

Till “X” 

Inledning på brevet

Hej “X”!

Som du sa, vi är oskiljbara så var inte ledsen, det är det sista jag vill. Lev vidare med tacksamhet, glädje, acceptans och ett lätt hjärta fullt av kärlek eftersom det är något jag kommer att göra. Tack för allt! Du har varit allt jag kunde önska mig.

Jag har några saker som jag vill att du hjälper mig med. Varför jag valde dig är för att du är stark nog att genomföra dem. Brevet innehåller praktiska steg som jag önskar att du gör för mig. Du hittar även ett annat brev som ska läggas “på lådan”.

Hur jag vill begravas

Bränn mig på bål tillsammans med min surfbräda, en penna och ett anteckningsblock. Ta ut 10 000 kr i kontanter och lägg i min bakficka. Man vet aldrig! 

Askan ska en vän som jag redan informerat sprida över vattnet på …

Mobilnummer: 070**********

Brevet fortsatte med de praktiska steg som behövde utföras vad det gällde företaget, mina kontakter och mina ägodelar. Efter att allt detta var “klart” började jag tänka tillbaka på mitt liv. Det fick mig att känna en massa känslor på en och samma gång! Dessa känslor var kopplade till minnen av andra människor. Vad vi gjort men även hur de hade fått mig att känna, vad de betytt för mig och betyder än idag. Det var något som jag ville att de skulle veta. Då kom jag på idén att skriva brev till dem och när jag dog skulle dessa brev skickas ut.


Brevet till person A

Goddag “X!”

Vi hade en oväntad vänskap. Två olika människor som formade ett band och som hade varat längre än jag hade trott. Jag är otroligt tacksam för alla stunder vi haft, alla skratt och äventyr vi delat. Tack för att du hjälpte mig bli mer rationell och eftertänksam, att du orkade stå ut med mig i vissa perioder då jag knappt stod ut med mig själv.

Då jag satt och skrev första brevet kom en ny tanke upp. En tanke som borde funnits där tidigare men av någon anledning fanns den inte. Varför i helvete säger jag inte bara allt det här när jag lever? Jag tittade på vad jag skrivit och hörde ekot av: Varför säger jag inte bara vad jag känner lite oftare? Om jag faktiskt dör så vet personerna redan vad jag känner. Då finns det inget som är osagt.

För att du är rädd Tomas!

Jag såg rädslan, erkände den för mig själv och agerade

Jag tog upp mobilen och ringde person “A”. När person “A” svarade kände jag ett motstånd att berätta. Låt rädslan visa vägen, tänkte jag och berättade. Personen blev förvånad, förvirrad och lite orolig, trodde kanske att jag fått en psykos vilket var helt förståeligt då vi inte brukade prata om “sånt”. Jag försäkrade personen att jag mådde bra, att jag bara fått en insikt och att jag ville att personen skulle veta vad den betydde för mig och att jag var tacksam.

”Att fundera på döden ger dig mer klarhet”

Varför jag tycker alla borde skriva brevet “När jag dör”

Du förstår vad som är viktigt

I vardagen hamnar man lätt i spår som“rullar” på av sig själv. När man rullar i dessa spår finns det inte så många reflektioner i vardagen. De gör att vi tar saker, oss själva och människor för givet. Om du funderar över döden och vad som är viktigt inser du kanske att:

* du levt med huvudet för högt upp i ditt egna rövhål.
* du borde dela med dig mer av livet.
* du borde berätta sanningen.
* du borde umgås mer med dina nära och kära.
* du borde spendera mindre tid med din mobil.
* du borde bli mer omtänksam och tacksam.
* du borde bli bättre på att acceptera.
* du borde bli bättre på att lyssna.
* du borde försöka uppnå din dröm.

***

Du inser att livet inte är för evigt

Livet är långt med dagarna är korta. Börja göra och skapa saker som du verkligen vill.

***

Du kanske slutar att vara rädd för döden

Döden är skrämmande för många. Varför döden är skrämmande är för att du slutar existera. Om vi tittar närmare på frågan så tror jag det handlar mer om att människor inte gjort vad de egentligen velat göra i sitt liv.

Om du gjort vad du velat varför skulle du vara rädd för döden?
Varför skulle du ha ångest inför döden?
Om du berättat vad du känt?
Om du åkt på de resor du velat göra?
Om du fått lyckan att skaffa en egen familj?
Om du fått spendera tid med underbara människor?
Om du hoppat fallskärm?
Om du gjort allt du trodde du ville?
Varför skulle du vara rädd för döden när det är en del av livet?

***

Att skriva kan få dig att släppa känslor som du omedvetet bär på


Att skriva ger dig en möjlighet att förstå dig själv, världen och andra människor bättre och det har visat sig vara positivt enligt forskning. Skrivandet får dig att “släppa” känslor och få en välbehövlig distans till dem. Det fungerar precis på samma sätt som att lätta sitt hjärta inför en terapeut. Skriv för att lätta ditt hjärta! 

***

Det kan få dig att inse vad som är mindre viktigt


Att fundera på döden ger dig klarhet. Du får en klarhet som hjälper dig att se vad som är viktigt men även vad som är mindre viktigt i livet eller vad som är helt jävla oviktigt.

***

Det kan få dig att utvecklas


Att inse vad som är viktigt och börja agera på det kommer få dig att utvecklas. Du är troligtvis rädd för att agera och rädslan håller dig som en potentiell fånge. Din potential är vad du kan bli och vad du kanske var menad till att bli?

***

Det kan få dig att leva

Att leva och att överleva är två skilda saker. Döden är oundviklig för alla men alla lever inte livet fullt ut efter sin fulla potential.

Att leva
Utforska din potential och gör vad du tror du vill göra.

Att överleva
Om du återupprepat samma dag i 30 år och varit missnöjd över detta har du inte levt ditt liv fullt ut utan du har bara överlevt.

”Göra ny val redan idag”

Gillade du artikeln? Överväg att stötta mig

Om du någonsin läst eller delat mina ord, tänk “waow! det här är helt fantastiskt!”, känt att något jag skrivit räddat dig från huvudvärk, en trasig relation, skilsmässa, en helt onödigt argumentation eller kanske till och med döden?

Eller bara underhållit dig överväg att stötta mig och sidan genom att bli medlem eller Swisha valfri summa till 123 014 40 30

Det kanske inte betyder något för dig, men för mig gör det. Det gör det möjligt för mig att fokusera mer på att skriva, utforska och dela med mig utan någon “mellan hand”, annonsering på hemsidan som stör eller någon som säger åt mig vad jag får och inte får skriva.

Det är allt. Ingen mellan hand. Ingen jobbig annonsering. Ingen skitsnack. Utan enbart jag som fortsätter dela med mig.

Stötta mig genom att Swisha valfri summa till 123 014 40 30

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *