2

Varför det mesta du tror om världen är helt fel

Varför det mesta du tror om världen är helt fel

Varför det mesta du tror om världen är helt fel


Det är väldigt enkelt att tro att det är på väg att bli ett tredje världskrig, en zombieapocalypse eller att hela världen ska gå under. Det verkar finnas oändligt många flygplanskrascher, rån, mord, naturkatastrofer, skjutningar, kidnappningar och hemska saker som händer. Det är som om att en Pandoras ask blivit öppnad och frigjort allt hat, skräck, avund, bitterhet, ilska, sorg och rädsla för att förgöra mänskligheten. Vi antar och intalar oss själva att världen är i värre skick än någonsin. När vi gör det skapas känslor som ångest, rädsla, ilska och oro inom oss. Dessa negativa känslor dränerar dig och gör så att du mår sämre. De skadar också ditt kritiska tänkande och din beslutsfattande förmåga som i slutändan påverkar dig, ditt liv, folk runt dig och världen. Därför tänkte jag med hjälp av Hans Rosling och hans bok Factfulness bevisa att världen har blivit otroligt mycket bättre på väldigt många sätt. Hans Rosling var läkare och professor i internationell hälsa vid Karolinska Institutet. Hans bok Factfulness ger dig en bild av hur världen faktiskt är och inte vad du tror eller lärt dig att den är. Factfulness handlar om världen och hur man förstår den. Factfulness ger en faktamässig bedömning av välbefinnandet på jorden. Hans Roslings undersökning är global och han ville se hur människor uppfattade världen runt dem och vilken kunskap de hade om sin omvärld. Resultatet var alltid detsamma, människor hade många felaktiga eller föråldrade idéer om det moderna livet. Besvara gärna dessa tretton frågor nedan för att få se hur din världsbild ser ut.

“Dessa testresultat är sämre än slumpmässiga. De är sämre än resultaten jag skulle få om folket som svarade på mina frågor inte hade någon kännedom alls.”

Hur ser världen ut?


1.Hur många flickor går ut grundskolan i låginkomstländer i världen idag?

A. 20 procent
B. 40 procent
C. 60 procent

2. Var bor majoriteten av världens befolkning?

A. Låginkomstländer
B. Medelinkomstländer
C. Höginkomstländer

3. Under de senaste 20 åren har andelen av världens befolkning som lever i extrem fattigdom…

A. Nästan dubblats
B. Mer eller mindre densamma
C. Nästan halverats

4. Vad är snittet på människan livslängd idag?

A. 50 år
B. 60 år
C. 70 år

5. Det finns 2 miljarder barn i världen idag i åldrarna 0-15 år. Hur många barn kommer det att finnas år 2100, enligt FN?

A. 4 miljarder
B. 3 miljarder
C. 2 miljarder

6. FN förutspår att världens befolkning 2100 kommer att ha ökat med ytterligare 4 miljarder människor. Vad är huvudorsaken?

A. Det kommer att finnas fler barn (ålder under 15 år)
B. Det kommer att finnas fler vuxna (ålder 15 till 74)
C. Det kommer att finnas mycket gamla människor (75 år och äldre)

7. Hur har antalet dödsfall förändrats per år från naturkatastrofer under de senaste hundra åren?

A. Mer än fördubblats
B. Ungefär desamma
C. Minskats till mindre än hälften

8. Det finns ungefär 7 miljarder människor i världen. Vilken karta visar bäst var de bor? (Varje figur representerar 1 miljard människor)

9. Hur många av världens 1-åringar har idag vaccinerats mot någon sjukdom?

A. 20 procent
B. 50 procent
C. 80 procent

10. Över hela världen har 30-åriga män i genomsnitt tillbringat 10 år i skolan. Hur många år har kvinnor i samma ålder spenderat i skolan?

A. 9 år
B. 6 år
C. 3 år

11. År 1996 var tigrar, jättepandor och svarta noshörningar listade som utrotningshotade. Hur många av dem är mer hotade idag?

A. Två av dem
B. En av dem
C. Ingen av dem

12. Hur många människor i världen har viss tillgång till el?

A. 20 procent
B. 50 procent
C. 80 procent

13. Globala klimatexperter tror att den genomsnittliga temperaturen under de närmaste 100 åren kommer att bli…

A. Varmare
B. Densamma
C. Kallare

Här är de rätta svaren:

1: C, 2: B, 3: C, 4: C, 5: C, 6: B, 7: C, 8: A, 9: C, 10: A, 11: C, 12: C, 13: A

Hur kan vi veta så lite om den värld vi lever i?


Hade du många fel? Du behöver inte känna dig ensam eller skämmas. Genom åren har Hans Rosling testat människor från hela världen och på alla utbildningsnivåer, bland annat lärare, framstående forskare, chefer i multinationella företag, universitetslärare, journalister, medicinstuderande, aktivister och till och med politiska beslutsfattare. Några av de mest skrämmande resultaten kom från en grupp nobelpristagare och forskare inom medicin. Dessa är högutbildade personer som är intresserade av världen. De flesta av dem svarade ändå fel. Det handlar inte om intelligens utan alla verkar ha fått bilden av världen helt fel. Det finns många anledningar till varför vi har så mycket fel vad det gäller vår syn på världen. De mesta sker omedvetet genom snedvridna insikter och kognitiva fördomar. Jag säger absolut inte att världen är perfekt, att vi inte har problem eller mycket att jobba på men det finns ändå hopp!

Varför tror människor att vi är på väg mot en zombieapocalypse, ett tredje världskrig eller jordens undergång?

Människor styrs sällan av logik även om vi vill tro det. Du likväl som jag styrs oftast av känslor och våra kognitiva fördomar. Det kan vara starka känslor såsom rädsla, ilska och ångest som påverkar ditt perspektiv och som påverkar hur du ser på dig själv, händelser, världen och andra människor. Dessa känslor kan “ta över” dig och få dig att agera på ett sätt du aldrig skulle gjort i “normalt” tillstånd. Starka känslor influerar oss till att t.ex. bli partiska och ta riktigt dumma beslut. Det är något jag är helt säker på att du kan relatera till och att du själv har gjort.  Vi är inkörda i vårt tankemönster som hjärnan loopar för att t.ex. fatta snabba beslut, få oss att överleva dvs. undvika fysisk, psykisk smärta och osäkerhet. Det här vet du och har med största sannolikhet upplevt själv. Gångerna då du har varit helt säker på en sak för att sedan inse att du hade helt fel. Du fick veta att du hade fel eftersom du fick se vad som egentligen hände eller vad som var faktamässigt korrekt. Genom att du hade fel kanske du fick en insikt eller en förändring av ditt perspektiv. Ditt perspektiv styrs utifrån dina kognitiva fördomar och dina instinkter. Dina instinkter förvränger även ditt perspektiv och om ditt perspektiv är förvrängt, vilket det med största sannolikhet är, är det som om att du tittar på världen med bara ett öga.

Mänskliga instinkter förvränger ditt perspektiv omedvetet


Instinkten att upptäcka saker som skrämmer oss
Människor har en instinkt som lär oss att se och upptäcka det negativa, den har fått oss att överleva som människor och det är inget vi kan stänga av eller sluta med. Vi har det inbyggt i oss, att uppmärksamma det dåliga mer än det goda. Är det då konstigt att du då tror att världen är på väg mot sin undergång?

Instinkten att ha ett enda perspektiv
Vi har en tendens att fokusera på en enda orsak eller ett enda perspektiv när det gäller att förstå helheten även om det finns flera olika perspektiv.

Instinkten att generalisera
Instinkten kan göra att vi felaktigt grupperar saker, människor eller länder som faktiskt är väldigt olika. Det kan få oss att anta att allt eller alla i en kategori är lika varandra vilket kan leda till att vi drar slutsatser att en hel kategori baseras på några, eller till och med bara en person eller ett exempel.


Instinkten av att vilja lägga skulden på någon/något
Vi vill finna en tydlig och enkel anledning till varför något dåligt har hänt. När saker går fel är det lätt att anta att det beror på onda människor med dåliga avsikter. Denna vilja att finna en skyldig kan få oss att förvränga vår förmåga att utveckla en sann, faktabaserad förståelse av världen. Denna instinkt stjäl vårt fokus eftersom vi är besatta av att skylla på någon/något. Genom detta blockerar vi vår förmåga till inlärning eftersom vi då slutar leta efter förklaringar någon annanstans. Detta stoppar vår förmåga att lösa problemet eller förhindra att det händer igen eftersom vi fastnar i ett förenklat fingerpekande. Det styr oss bort från den mer komplexa sanningen och hindrar oss från att fokusera vår energi på rätt ställe.

Vi vill tro att saker händer eftersom någon ville att de ska ske, att individer har makt, annars känns världen oförutsägbar, förvirrande och skrämmande.”

Instinkten av att dela upp tillvaron i t.ex.: “vi” mot “dem”
Att dela saker i två är ett väldigt bra sätt att skapa fiender och ett extremt dåligt sätt att organisera världen. De som faller i kategorin “dem” betraktas vara på en annan nivå, som utbölingar, främlingar eller några som inte är välkomna. Att tänka “vi” och “dem” gör det svårare att förstå och känna empati. När det är så enkelt att alla människor faktiskt tillhör samma familj. Familjen heter energi även kallad atomer och när vi förstår det kan vi sluta dela upp människor och på så sätt känna mer empati och få mer förståelse för varandra.

Instinkten av att göra en höna av en enda fjäder

Du liksom jag har gjort många hönor i våra liv av väldigt små fjädrar. Vi förstorar händelser mycket snabbt som när din partner stod och pratade med en främling, när personen inte ringde tillbaka, kompisen som inte svarade, när du hörde fel, när du hörde ena sidan av storyn. För att undvika att göra en höna av en fjäder behöver du en  möjlighet till att kunna jämföra och fördela. En siffra i en undersökning säger inte så mycket men om du får flera kan du jämföra.

Instinkten att vidta omedelbara åtgärder
Vi har en benägenhet att vidta omedelbara åtgärder inför vad som vi tolkar som fara och därmed förstärka våra andra instinkter.

“Medierna i världen hjälper till att forma allmänhetens uppfattning om den globala hälsan.”

Medierna är mycket starka influencers som påverkar oss till hur vi ser världen.

En sak människor verkar missa är att journalister tenderar att täcka mer negativa händelser än positiva. Genom en analys av nästan 6 miljoner New York Times artiklar (1945 till 2005) har det visat sig att tonen i skrivandet blivit märkbart mer negativ med tiden. Därför kan ofta äldre människor ha kvar uppfattningen att “det var bättre förr” när så inte alls är fallet.

Det publiceras negativa händelser från HELA VÄRLDEN!
Via medier och internet får vi nyheter från hela världen. “Klart som fan” att det finns något negativt att gräva fram varje dag. Flygplan “trillar inte bara ner” från himlen som tidningen kan få det att se ut som. Enligt en intervju CNN gjorde angående flygplanskrascher 2018 så var statistiken en dödlig krasch på tre miljoner flygningar. Händelser som t.ex. smittsamma sjukdomar, flygplanskrascher, spädbarnsdödlighet och dödsfall i krig är generellt mindre sannolikt idag än de en gång var och allmänt sett borde rädslan, oron, ångesten och hatet vara mindre.

En negativ händelse sker snabbt medan en positiv händelse tar tid i media.
En negativ nyhet såsom en flygplanskrasch, smittsamma sjukdomar, mord eller krig händer snabbt. En positiv nyhet som att extrem fattigdom nästan har halverats de senaste 20 åren händer långsamt, mycket långsamt.

Här är några tankar som kanske kan förhindra en Zombieapocalypse, världskrig, jordens undergång och bidra till att du mår bättre!


Förstå att du inte är den mest logiska
Hur mycket du än vill så styrs du oftast av dina känslor. Känslor som i mitt fall sa att kokain, skitmat, festa, sluta träna och göra dumheter är bra! I ditt fall kanske känslorna säger att du inte ska… när du i själva verket vet att du borde. Känslor är inte allt och borde mer uppfattas som tankar, låt dem passera utan att du alltid agerar på dem. Om du inte ifrågasätter dina tankar och känslor går du troligtvis runt med Windows 98 i huvudet vilket är rätt komiskt eftersom du troligtvis har de senaste apparna i mobilen som ligger i fickan.

Att medvetet välja aktivt, att inte bara tro på det första du ser och göra en generalisering av exempelvis en hel kategori som exempelvis:
Världen är på väg att gå under eftersom medierna visar den bilden.Banan heter guleböj på norska, fransmän är otrevliga, ryssar dricker enbart vodka,greker har siesta, svenskar är som kokosnötter, hon kommer aldrig ändra på sig, han är en idiot…

Sluta dela upp världen i “vi och dem”
Att dela upp världen skapar endast fientlighet och är helt absurt eftersom alla tillhör samma familj, familjen är elektricitet även kallad atomer. Så fort vi börjar dela upp tillvaron förlorar vi egenskapen att vilja försöka förstå och känna empati.

Förstå att medierna fokuserar på negativitet eftersom det leder till uppmärksamhet.
Medierna visar bilder av jordens katastrofer, krig och hemskheter kontinuerligt eftersom våra instinkter påverkar vår uppmärksamhet som medierna kräver för att överleva. Om ingen läser Aftonbladet skulle de behöva lägga ner. Du kommer ihåg det jag skrev tidigare, negativa nyheter skapar känslor så som stress, oro, ångest vilket påverkar oss och våra beslut i vardagen. De skriver inte om att den extrema fattigdomen nästan har halverats under de senaste 20 åren. De skriver istället om att ett flygplan kraschat eftersom det händer direkt eller ganska sällan medan positiva nyheter tar längre tid i anspråk.

Förstå att du älskar att göra en höna av en fjäder, men sluta med det!
Inte bara när det kommer till nyheter och händelser utan i ditt vanliga liv. Försök att stoppa dig själv från att göra hönor av fjädrar så mår du mycket bättre!

Var inte så snabb med att peka finger och hitta “offret” innan du vet sanningen med hjälp av fakta. Viljan att finna en syndabock kan få oss att förvränga vår förmåga att utveckla en sann faktabaserad förståelse av världen. Denna instinkt stjäl vårt fokus eftersom vi är besatta av att skylla på någon/något. Vi blockerar vårt kreativa lärande då vi slutar leta efter en förklaringar någon annanstans. Vi blockeras i vår förmåga att lösa problemet eller förhindra att det händer igen eftersom vi fastnar i ett förenklat fingerpekande. Det styr oss ifrån den mer komplexa sanningen och förhindrar oss från att fokusera vår energi på rätt ställe. Rätt ställe som kanske är DU.

Ett mynt har två lika stora sidor, en händelse har oftast flera.
Förblinda dig inte med enbart ett perspektiv utan försök se allt från flera olika synvinklar. Du kommer få flera sanningar och en bättre förståelse för händelser i världen och bland  människor.


Källor
Facetfulness av Hans Rosling
https://edition.cnn.com/2019/01/02/health/plane-crash-deaths-intl/index.html

Spread the love

Comments 2

  1. Dina artiklar är oerhört givande Tomas utöver dina böcker som är i mitt tycke bara så djäkla briliant skrivna som ger åtminstone mig rysningar och att tänka efter på ett positivt sätt
    utan att ge råd skulle jag mer än gärna sett och läst och deltagit i slutna diskussionsgrupper kanske här via nätet.
    Min Dagens reflektion gick till generallisera vilket jag ofta har gjort kring ex pengar, företagande makt skall arbeta aktivt från nu att hitta mig i varför utan att ha fakta. Blir saker fel. Funderingar kring media drevet
    Verkligen värt o fundera på vänlig häsning Eva

  2. Post
    Author

    Hej Eva! tack för dina fina ord. Jag uppskattar dem enormt. Kul idea med diskussionsgrupp. Jag ska fundera på något koncept. Mejla mig gärna om du har mer ideer om hur det ska gå till tomas@tomas-oberg.se

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte.