konsten av att inte bry dig

konsten av att inte bry dig

Så här enkelt slutar du bry dig

Tänk dig själv att du är på väg till jobbet och fastnar i trafiken (som inte är första gången). Du var avkopplad och glad tills trafiken stannade helt och din puls höjs samtidigt som dina tankar och känslor attackerar dig.

NEJ NEJ NEJ! Det här är inte sant!? Varför idag?! Vart kommer alla bilar ifrån? Kan de inte åka någon annan väg?!  

Pulsen slår i taket och du förvandlas till ett vulkanutbrott när en idiot tränger sig före. Illröd i ansiktet skriker du skällsord som skulle få din mor att tappa öronen.

En präst skulle behöva skrubba din mun med tvål i flera dagar men den skulle ändå inte bli ren. Skällsorden flyger ut blandat med spott som regnar ned på instrumentbrädan likt magma som faller från skyn vid ett riktigt vulkanutbrott.

Eller vänta nu, är vägen din? Om inte, hur kan du då förvänta dig att något ska sära på alla bilar, rulla ut röda mattan, ge dig fri passage hela vägen till city under tiden du badar i ett badkar av guld, äter hummer och dricker champagne? Det vore häftigt och om du skulle uppleva det, mejla gärna och berätta.

Med största sannolikhet kommer det inte ske men ändå sitter du där med liknande förväntningar. Du förbannar personen som trängde sig före, hela trafiksystemet, och till slut alla människor på jorden, vädret, djuren för att avsluta med hela universum.

Du åkte i god tid för att slippa trafiken men ändå fastnade du vilket är komiskt om du frågar mig. Som tur är kan du inte svart magi eftersom du då hade kastat förbannelser till höger och vänster.

Dessa förbannelser skulle du kastat för att försöka lindra det lidande som skapats inom dig. Lidandet som skapats utav att dina förväntingar.

Morgonen som började så fantastiskt hemma rasade samman som ett sandslott blir tagen utav en våg och alla dina planer spolas bort med vattnet. När du väl har duellerat dig igenom trafiken och hittat en parkering efter tio varvs körande kliver du in på jobbet.

–Varför är du sen? frågar chefen.

– Det var inte mitt fel utan trafikens, svarar du.

– Det är inte trafiken det är fel på utan det är ditt val att åka sent som gör det, svarade chefen tillbaka.

Du knyter näven i fickan och behåller lugnet på utsidan även om du egentligen helst velat slita honom i stycken. Han skakar på huvudet och går iväg, eftersom i hans värld har han rätt och du fel. Han är ju helt .. tänker du medan du går och sätter dig ned för att starta dagen. 

När du öppnar mejlen ser du att du har fått allt skitjobb. Bitterheten du känt tidigare skjuter genom kroppen. Dagen fortsätter med att arbetskollega A börjar snacka skit om person B. I bästa fall bryr du dig inte och säger det, i värsta fall kastar även du skit på person B fast du är långt från perfekt själv.

Du är självklart för naiv för att förstå att kollegan A som kastar en tunna skit på person B,  trycker ned dig med person C. Självklart skulle A aldrig erkänna det här eftersom kollegan är ryggradslös och patetisk.

Efter det meningslösa samtalet med kollega A som förhoppningsvis inte varade mer än en sekund tar du en paus för att hämta kaffe. När du ska ta muggen råkar du spilla på dig själv och du skäms eftersom en kvinna du velat bjuda ut över tio gånger står bredvid och ser allt.

Istället för att se det som en konversationsöppning tänker du: nu är det kört! Så du vågar inte prata med henne den här gången heller. Hon kan ju börja prata med mig? tänker du för att lindra ditt patetiska beteende.

Du ångrar dig självklart efter hon gått iväg och ångesten går hand i hand med dig resten av dagen. Inte nog med det, utan på väg till lunchen kliver du i en vattenpöl och när du väl kommer fram och sätter dig vid bordet får du inte rätt mat.

Ett möte är försenat, en kund fattar inte när du förklarar och istället för att träna efter jobbet väljer du att sitta i bilkö på väg hem.

”Hemligheten till ett bättre liv är inte att bry sig om fler saker, utan om färre ”

Vad är det som förhindrar dig från konsten av att inte bry dig?

Förstå att du begär det omöjliga, ett problemfritt liv

Jag har själv haft förluster, blivit bedragen, sviken, misslyckats, fått mitt hjärta krossat, skadat mig, känt mycket känslosam smärta och det är helt naturligt. Ursäkta, det var underdrivet, det är oundvikligt.

Allt du har och haft i form av vänner, minnen, hälsan, saker, drömmar och hela du är egentligen bara ett lån. Ett lån av livet och en dag kommer livet vilja ha tillbaka ”det”. Vissa saker händer bara, inte för att du har otur, att det var menat eller att det var en olycka.

Tidigare när jag förlorat saker har jag ibland blivit väldigt ledsen, frustrerad, arg eller till och med känt mycket hat, eftersom jag har tyckt att det varit orättvist. I framtiden hoppas jag kunna se det mindre som en förlust och mer som om att jag betalar tillbaka lånet till livet.

Vi är flockdjur

Flocken har varit en vital del av vår överlevnad. En del av att leva i  en flock handlar om att passa in. Om du ska passa in i en flock betyder det att du bör anpassa dig till vad andra tycker, tror och förväntar sig av dig, vilket gör att du biologiskt bryr dig om andras åsikter eftersom de har fått dig att överleva.

Du känner dig värd X

På något sätt känner du dig värd mer och borde få mer av allt. Högre lön, vackrare partner, smartare barn, finare bil och mer pengar på kontot.

Dessa känslor att du är värd mer och tycker att du borde få mer kommer kanske från det faktum att både du och jag har legat nio månader i en mage och fått alla våra behov tillfredsställda utan att göra ett skit.

Är det konstigt att du känner, tycker och tänker att du är värd allt? När du inte har eller får alla dina behov tillfredställda känns det kanske orättvist

”Du borde inte få något och du är inte värd något extra bara för att du är “du” om du inte gör något mer.”

Du skyller ifrån dig

Det är inte kul att bli medveten om att det mesta utav dina problem i ditt liv är ditt eget fel, eftersom det är ditt fel kan du göra något åt dem.

Likt en kapten på en båt som seglat fel kurs länge, kan du styra om, sätt en ny kurs och med tiden börja se andra resultat. Även om du har ett värdelöst liv i dina ögon kan du skapa ett nytt resultat. Det gör du genom att du håller dig till den nya kursen, vilket kommer vara bland de svåraste du gjort i ditt liv, eftersom vi människor älskar att upprepa vårt beteende för att det är enkelt och bekvämt.

Om du vill ändra något i ditt liv krävs det att du blir obekväm, medveten och tar ansvar över dina handlingar. Det är enkelt att säga ”det är inte mitt fel” och inte göra något åt sin situation. Det är  svårt att säga ”det är mitt fel, men jag ska göra det bättre”.

Vilken attityd tror du är bättre även om det mot all förmodan inte var ditt fel? Vilken tror du skapar minst lidande och mest mening? Varför fortsätter vi skylla ifrån oss då? För att vi hatar psykologisk smärta, är extremt lata och bekväma och avskyr osäkerhet.

Du har ett jävligt tråkigt liv

Om du bryr dig mycket om andra är chansen stor att du har ett jävligt tråkigt liv. Du gör inget, har inga problem att lösa, inga nya äventyr, inget att utforska eller saker att fantisera om eller lära dig.

Det enda du gör är att fly din meningslösa och fega existens genom att bry dig om saker du egentligen inte ens borde bry dig om.

”Det är enkelt att säga ”det är inte mitt fel”,  inte göra något åt sin situation och fortsätta leva som ett offer och klaga”

Du vet inte vad som är värdefullt för dig

Ett blankt papper, en tom canvas, eller en oskriven att-göra-lista är inte stressande i sig, det är dina egna tankar om det som stressar dig. Därför måste du minimera tiden och den energi du lägger på saker som inte betyder ett skit.

Dina förväntningar är helt orimliga

Du måste förstå att det inte är utomstående krafter som gör att du känner något, utan vad du intalar dig själv om eventet som skapar dina känslor.

Om du placerat förväntningar på saker du inte kan styra över till 100% till exempel på personer, vädret eller trafiken är det egentligen bara önskningar. Det vore toppen om de uppfylls men oftast gör de inte det och då skapas ett lidande. Lidandet sveper in dig i en offerkofta och känslor som blir närvarande är ångest, irritation, frustration, svartsjuka, avundsjuka, sorg tillsammans med en målande historia utav hur du är offret och det är synd om ”lilla” dig.

I många fall skadar vi oss själva genom att försöka kontrollera saker vi inte kan, vilket är definitionen på lidande. Sanningen är att alla konflikter startar inuti oss, i våra tankar och hur vi tänker om våra tankar och känslor.

”Du flyr din meningslösa och fega existens genom att bry dig om saker som du egentligen inte ens borde bry dig om.”

Du har för små problem

Jag tror generellt att många människor har för små problem, de bryr sig om skitsaker, saker som att det regnar, att en person tittadedem på ett “speciellt sätt”, att personen sa det här, att någon spillde mjölk på golvet, sov dåligt en natt, att någon hade två olika strumpor på sig, att någon klädde sig på ett speciellt sätt, att de inte kunde hitta fokus, att de inte hade tid eller energi, att de inte

Fyll i vad fan som helst. Om du hade problem att lösa som var större än “vad någon sade om dig” “vilka strumpor någon hade på sig” ”varför personen inte kunde göra x” skulle du inte bry dig.

Du skulle inte ha tid att sitta och titta på tv och bry dig om hur folk är, gör eller inte gör. Du skulle ha fullt upp med att besegra större problem som drakar (problem) och rädda världen! 

Du lever i en offerroll

Jag ska berätta en hemlighet, alla mår dåligt i perioder. Ingen har privilegiet att slippa må dåligt eller jo, psykopater men de är väldigt få och många av dem har andra problem.

Att må dåligt är en del av livet. Vad är att må dåligt för dig? Betyder det att du inte “må bra”? Vad är att må bra? Är det detsamma som att känslorna sprudlar i kroppen? Jag har stickat på min offerkofta periodvis i mitt liv.

Dessa stunder har jag levt i min egen tragedi och misär. “Ingen förstår mig” “Det är orättvist” ”Varför skulle jag?” “Varför jag?” “Det är inte mitt fel” “Gud har förbannat mig” “Jag kan inte göra något åt det” När jag intalar mig själv den här dyngan är sann blir jag passiv och blir till ett offer och isolerar mig själv.

Att du, jag och alla andra människor på jorden kan se oss själva som offer är inget nytt. När vi lever i  en offerroll är det så synd om oss. Ingen förstår oss och ingen kan heller förstå allt som händer oss för vi är så speciella i vår egen misär och i vårt eget lidande. Att vara ett offer är inte sött som socker utan patetiskt eftersom du då säger: “Jag kan inte göra något åt mitt liv, det är inte mitt fel”. Du kanske har rätt att det inte är ditt fel samtidigt som det är ditt eget val att leva kvar i det.

Fråga dig själv: Vad skulle hända om du försöker förbättra ditt liv istället för att sticka på din offerkofta? Om du skulle börja röra på dig mer? Äta bättre? Sova mer regelbundet? Gå ut och träffa människor? Att ha ett mål med ditt liv? Ett mål som att skapa vanor som gör så att du mår bättre?  

”Det vore toppen om de uppfylls men oftast gör de inte det och då skapas ett lidande.”

Hur lär du dig konsten av att inte bry dig?

Att inte bry sig handlar inte om att vara nonchalant

Vissa säger att de inte bryr sig och bara de orden får mig att tro något helt annat. Om någon säger att “jag bryr mig inte om något” blir allt lika oviktigt eller med andra ord mycket viktigt.

Om allt är viktigt bryr du dig också om allt; hur en person tittade på dig, hur hon rörde dig, vad han sa, vad hon inte sa, hur ditt hår ser ut, dina kläder, bil, vad det står på nyheterna, vad dina arbetskamrater säger om dig, att det är kö idag igen etc.

Om du säger att allt blir oviktigt går du inte bara emot din biologi utan även chansen att leva det liv du vill leva. Så varför skulle du inte bry dig om något? Det är enbart idiotiskt och destruktivt eftersom du troligtvis kommer bli ensam och leva i en personlig tragedi.

Om du väljer att bry dig om viktiga saker istället för småsaker kommer många runt dig inte förstå att du faktiskt inte bryr dig när det regnar, att det är trafikstopp, att du står på jobbet och visslar, att du åker på två månaders semester, att du säger upp dig, att du startar ditt eget företag, att du inte har en tv hemma, att du inte vill leva som de flesta gör, att du går med olika strumpor på dig, att du lever i ett rum och kök, att du inte vill skaffa barn och så vidare.

”Det handlar inte om om att bli nonchalant utan att förstå vad som är viktigt för dig och bry dig om det istället.”

För att du inte ska bry dig om motgångar måste du först bry dig om något som är viktigare

Det här är något jag tror småbarnsföräldrar som aldrig haft något viktigt innan de fick barn förstår ganska fort. Du sitter inte själv på plats nummer ett längre.

Det finns något annat som är viktigare vilket kommer förändra mycket av ditt liv. Barnet i sig är något som har ett större värde och är viktigare än att du måste gå ut och supa varje helg som du gjort innan. Om du har som mål att starta ett bolag måste du ändra om i ditt liv.

Skulle du bry dig om alla misslyckanden och potentiella negativa uttalanden av människor runt dig mer än du bryr dig om att skapa ett framgångsrikt bolag kommer du ge upp.

Om jag inte hade haft något jag brydde mig om ännu mer än alla motgångar jag mött längs min egna företagarresa hade jag gett upp för fem år sedan eller nej, jag hade aldrig börjat.

Om jag inte brytt mig så mycket om min hälsa hade jag slutat att träna och röra på mig varje gång jag skadade mig.

Om jag inte hade brytt mig om att vinna över min rädsla hade jag inte gjort mycket av det jag gör idag. Jag hade aldrig skrivit det här, det är jag helt säker på.

Om jag inte brytt mig om att bli bättre på att prata med tjejer mer än att bli “dissad” hade jag aldrig vågat gå fram till den första tjejen för att prata.

“Det du bryr dig om måste vara värdefullare för dig än alla motgångar du möter.”

Bli mer mån om tiden 

Kapten Krok i Peter pan är livrädd för krokodilen eftersom den påminner honom om sin dödlighet. Att just en klocka ligger i krokodilens mage är klockrent.

Det gör budskapet väldigt tydligt, om att tiden alltid går och döden är inget som kan stoppas. Ändå slösar de flesta med  som om vi skulle leva för evigt. Jag tror inte människor frågat sig själva: Varför jobbar vi åtta till nio timmar om dagen så vi kan få ”fritid” när vi ändå kastar bort all vår fritid på meningslöst skit?

Samtidigt som vi har mage att klaga på att livet känns tomt, meningslöst, orättvist och att vi är uttråkade. Jag brukar höra att folk känner att de sitter ”fast” i karriären, relationer, självförverkligande eller finansiellt och de vet inte varför.

Det är precis som om de inte kan se eller rättare sagt inte vill se att de slösar med tiden på meningslöst skit. Människor spenderar oerhört mycket tid på sociala medier och tittar på andra människors liv, som de egentligen fullständigt skiter i.

Timmarna de sitter framför tv:n och ser på serier gör snart så att deras ögon kommer att falla ur eller in i deras huvudet. Snart kan de varken umgås eller göra en aktivitet utan att ha en liten skärm bredvid sig. Och folk undrar varför vi inte är produktiva? Varför vi känner meningslöshet och tomhet?

Produktivitet är inget nytt som många tror att, “vi” dagens samhälle enbart är mån om vår tid. Det är inte heller något som kom med industrialismen utan har varit med oss länge, ända sen västra och östra filosofin startade.

Det sträcker sig över världen och genom historien och jag tror att det har med vår biologi att göra, att vi försöker använda vår tid bättre. Och vad är produktivitet om inte just det. Vi vet att vi har en begränsad tid, att varken du eller jag blir yngre. Vi är alla jagade av krokodilen eller av tiden.

 Jag tror det handlar om att människor inte vill ge upp ”roliga saker”. Och ”roliga saker” är sånt som ger dig kortsiktig tillfredsställelse och släcker lusten i nuet.

Saker som horor, kokain, alkohol och andra stimulanser kan ge dig. Det är helt omöjligt att supa och knarka hela tiden, samtidigt som du bygger ett företag, eller ja, det gick inte för mig. Jag fick välja eftersom jag var tvungen att fokusera på vad jag ville.

Det är lite det här jag kom att tänka på att, om jag någonsin ska få en hälsosam relation med en kvinna kan det vara bra att ta bort hororna.

“Alla vill ha ett bra liv, men ingen vill offra något för att få det.”

Gör ditt liv mer intressant och meningsfullt

Om du tycker ditt liv saknar mening, tillfredsställelse och/eller färg, gör något åt det.

Om ditt liv var intressantare och mer meningsfullt skulle du med all säkerhet inte ha tid att bry dig om allt du gör idag. Istället för att spendera tid på att bry dig om vad grannen sa gör något nytt!

Börja måla, rita, skriva, spara pengar till en resa, lek med dina barn, barnbarn eller umgås med folk som gillar dig och som du värderar.

“Om du är missnöjd över livets kaka i stunden ändra ditt recept och ingredienserna annars kommer kakan smaka lika dåligt imorgon.” 

Vi har begränsat med energi, ta reda på var du lägger din energi och sluta kasta iväg den på skit!  

När vi var unga brydde du, jag och alla andra människor oss om allt. Vad han eller hon sa, varför läraren tittade på mig så, varför killen inte svarade, varför personen hade en vit tröja med ett rött tryck, varför, varför, varför! Jag vet inte något om dig men jag blir inte yngre utan äldre. Med åldern har jag blivit mindre brydd och det är skönt. En del människor blir mindre brydda med åldern och andra inte.

Rannsaka dig själv
Ta reda på var du lägger din energi, var den sipprar ut och fundera över om det är ett värdefullt ställe. Är det värt att bli arg för att det regnar? Är det värt att bry dig om vad något okänd människa säger om dig? Är det värt att kommentera att någon går med olikfärgade strumpor och säga att det är idiotiskt? Är det värt att bry dig om hur någon tittar på dig? Är det värt att kommentera hur du tycker någon är? Är det värt att spendera tid framför en stor skärm? Är det värt att sitta och pendla 90 minuter varje dag? Är det värt att ha en svindyr bil som du är känslomässigt beroende av? Är det värt att gå ut och supa två gånger i veckan när du egentligen vill göra något annat?

Bryr du dig för att du är avundsjuk? Är det inte bättre att du använder den avundsjukan till något vettigt? Bryr du dig för att ditt liv är tråkigt? 

Övning

De gamla grekerna pratade om tre typer av kontroll i livet: ingen kontroll, liten kontroll, full kontroll och hur mycket av din ångest, ilska, frustration som kan försvinna om du förstår och anammar dessa.

Det här ger dig en möjlighet att inte behöva oroa dig över saker som du inte kan kontrollera och spendera energi på  att göra det som är viktigt på riktigt.

Fokusera på det du kan påverka i din vardag idag. Förstå ditt ansvar och vad du kan kontrollera och gör ditt bästa för att uppnå det. Det här ger dig en möjlighet att inte behöva oroa dig över saker som du inte kan kontrollera.

Full kontroll
Du har full kontroll över din attityd, dina val och dina handlingar.

Mer eller mindre kontroll
Yttre målsättningar. Du kan göra ditt bästa för att förbereda dig på till exempelvis en match: träna, vila, äta och gå dit med den attityden men inget mer.

Ingen kontroll
Är en idiotisk målsättning då du inte har någon kontroll alls (vädret, trafiken och att andra människor ska bete sig på ett sätt som du tror eller känner).

”Jag borde vara mest tacksam om något jag upplevt under tiden tillsammans med personen, och hur min hälsa varit under en viss tid i livet. Jag önskar alltså att kunna se det som att jag aldrig ägt dessa saker.”

One comment

  1. I dag när vi upplever ett Negativ-Corona-Informationsflöde untan stopp och där var omvärld befinner sig i
    ständig förändringar, är det ofta svart att ha full kontroll och vetskap om hur sakar och ting kommer att utveckla sig! Men jag i övrigt ortoa mig över det jag inte kan paverka ochj ta en stund i taget.

    Mycket tack för den livsviktigt text!

    Manga hälsningar fran den magiska Alsterfloden in Hamburg
    fran Rolf Burmester och son Björn även pa www. hansebusiness-hamburg.eu

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *