David och Goliat

David och Goliat – Konsten att slåss mot jättar

I berättelsen om David och Goliat kommer lära dig hur du får mod, tron och överkomma vad som verkar vara helt omöjligt.

Filistéerna stod på ena sidan av Efes-Damindalen och israeliterna stod på den andra. De gjorde sig redo för att strida mot varandra. Under den tidseran kunde de två bästa soldaterna från vardera armé mötas i en duell för att minska blodspillan.

En krigare vid namn Goliat blev ledd till slagfältet av en betjänt som även bar hans stora sköld. Goliat tillhörde den filistéiska armen. Han var stor som ett hus, nästan tre meter lång och muskulös. Goliat bar en kopparhjälm på huvudet, en tung rustning av fjällpansar, benskydd gjorda av koppar, ett spjut och svärd.

Jätten var en tung närstridskrigare även kallad infanteri som alla verkade vara livrädda för. Jätten var inte bara stor och fruktad utan hånade även israeliterna och deras tro.

“Vi har alla våra egna jättar att strida emot. Din jätte kanske är stolthet, modlöshet, irritation, avundsjuka, begär eller agera på din lust?”

Goliat var filistéernas val och ingen av israeliterna vågade strida mot honom, inte ens kungen utan alla vägrade ända tills David av en slump kom eftersom han skulle ge mat till sina bröder som var soldater i armén. David såg jätten, hörde hur han hånade israeliterna, deras tro och sa då till kungen:

“Jag kan strida mot honom.”

“Du kan inte slåss mot honom, du är en bara en ung fåraherde utan erfarenhet, han är en stor jätte och du kan inte besegra honom”, svarade kungen och tittade på David som varken hade heltäckande rustning, svärd, sköld eller spjut utan enbart en vandringsstav och en stenslunga.

“Jag har försvarat mina får från lejon, björnar och vargar”, sa David och lyckades till slut övertala kungen.

“Okej, men du måste bära dessa”, sa kungen och gav honom en rustning och ett svärd.

“Nej, jag kan inte bära de här, jag har aldrig burit sådan rustning och svärd förut”, sa David och plockade upp fem stenar från marken och lade i sin läderväska. Han gick sedan ut på slagfältet för att möta Goliat.

När jätten såg första glimten av David skrek han:

“Menar du att jag är en hund eftersom du kommer mot mig med pinnar?” samtidigt som han förbannade David, israeliterna och deras tro på sina gudar. Kort efter skrek han även:

“Kom hit till mig så skall jag ge ditt kött åt himlens fåglar och markens djur.”

“David såg sin fördel och hur han kunde nyttja den”

David skrek tillbaka: ”Du kommer mot mig med svärd, spjut och en lans, jag kommer mot dig i Herren Sebaots namn, Israels Gud och som du har hånat. Herren skall på denna dag överlämna dig i min hand och jag skall slå ner dig och ta huvudet av dig.

Jag skall denna dag ge din kropp till himlens fåglar och åt jordens vilda djur. Hela världen skall förstå att Israel har en Gud. Hela denna skara skall förstå att det inte är genom svärd och spjut som Herren räddar. Striden är Herrens, och han skall lägga er i vår hand.”

När Goliat närmade sig David tog David fram en sten ur väskan och lade den i sin läder slunga. David gick emot jätten och slungade iväg stenen som träffade Goliat rakt i pannan. Jätten föll omkull med ansiktet mot marken. Då sprang David fram och ställde sig över Goliat, tog tag i hans svärd och högg huvudet av honom.

Och när filistéerna såg det här flydde de. Att detta skulle hända var det nog ingen som trodde. Om vi undersöker berättelsen noga kan vi förstå att det inte var David som var underlägsen.

“David ser problemet, som är detsamma som jätten, namnger problemet och väljer att agera till sin fördel fast alla såg det som omöjligt. Tron på dig själv byggs enklast genom att agera.””

Vad är det vi missar i berättelsen om David och Goliat?

Vad är det vi missar i berättelsen om David och Goliat?”

Det finns en möjlighet att Goliat hade akromegali

Den vanligaste orsaken till att människor blir “jättar” är en sjukdom som kallar akromegali. Sjukdomen orsakas av överproduktion av ett tillväxthormon som oftast beror på en tumör i hypofysen.

Tillståndet är förenat med en mångfald andra sjukdomssymtom, som t.ex. nedsatt syn, huvudvärk, ledsmärtor och högt blodtryck. Det kan förklara Goliats uttalande som  “kom till mig” och “är jag en hund eftersom du kommer mot mig med pinnar?” David hade bara en pinne!

Var det på grund av nedsatt syn som Goliat blev ledd ner på slagfältet av mannen som bar hans sköld, för att han var hans “ögon”? Var det på grund av sin syn som Goliat inte såg eller reagerade på att David inte hade något svärd, rustning eller sköld?

Goliat antog att han skulle möta ett infanteri

Goliat antog precis som alla andra att duellen skulle ske på hans villkor dvs. i närstrid.  

Goliat var inte anpassad till att möta ett artilleri

Goliat var inte anpassad till att möta ett skickligt artilleri på avstånd. På den tiden hade inte en infanterisoldat en så stor chans att klara sig mot ett artilleri om striden bedrevs på avstånd.

Goliat kunde inte att röra sig tillräckligt snabbt framåt då hans rörlighet var begränsad av sin utrustning och på grund av sin potentiella sjukdom.

Om Goliat hade haft ett långdistansvapen

Om Goliat skulle ha haft ett långdistansvapen hade han ändå inte träffat eftersom han knappt såg något.

Goliat var förblindad av sin egen storhet och stolthet

Hans storhet begränsade Goliat och alla runt honom. När han föll, föll deras tro och de flydde.

“Goliat var en halvblind jätte som hade ont i lederna och bar ett närstridsvapen och hade en 30 kilos rustning på sig. Striden skulle bli en dödsduell på avstånd mot en prickskyttsexpert med en 44-kalibers Magnum i händerna, omöjlig för Goliat att vinna.”

David

David var en fåraherde som hade vandrat genom skog och mark med sina får den största delen av sitt liv. Som herde var han tvungen att försvara sina får mot vargar, björnar och lejon. Han var dessutom tvungen att jaga sin egen mat.  Eftersom en närstrid med en varg, björn eller lejon är en dålig idé hade han ett distansvapen. 

Slungan var ett förödande vapen

Davids vapen var en slunga och det sägs att erfarna slungare kunde pricka, skada eller till och med döda på 50-70 meters avstånd. De erfarna slungarna kunde pricka en fågel i luften. De var alltså extremt pricksäkra. 

När stenen släppte från slungan flög den genom luften snabbare än en baseball.

De snabbaste baseballkastarna i världen kan kasta en baseball med en hastighet av 150-160 km/timme. Tänk dig då att istället för en baseball är det en sten som träffar dig, en björn, ett lejon, en varg eller en jätte rakt i pannan i hundra sexio “blås”. Det blir en förödande effekt.

Det fanns speciella stenar i dalen

Det var inte bara att stenen träffade Goliat rakt i pannan i 160 “blås”. Stenarna i Efes-Damindalen sades ha två gånger densiteten av en vanlig sten. Några har kalkylerat att stenen och kraften av svingen hade samma stoppkraft som ett skott från en 44-millimeters pistol. 

David stod ganska nära

David  var en erfaren slungare och stod ganska nära vilket gjorde att han ganska enkelt kunde sikta och träffa Goliats svaga punkt, huvudet.

David såg sin fördel och kunde utnyttja den

Han visste att han skulle strida mot Goliat på samma sätt som när han dödade lejon, vargar och björnar. David tänkte aldrig gå i närstrid, varför skulle han det om han kunde hålla Goliat på avstånd ändå? 

David hade Gud med sig, inte en skev självbild som gjorde honom blind

David trodde på sig själv och sin förmåga men även på något som var större än honom själv.  Hans tro på Gud hjälpte honom att inte lyssna på alla som sa “nej”. Han litade på sig själv och fann mod att agera.

”Några har kalkylerat att stenen och kraften av svingen hade samma stoppkraft som ett skott från en 44-millimeters pistol. ”

Vad är det som gör att vi ser våra problem som jätten Goliat?

Människan är otroligt bra på att vrida på verkligenheten och bygga luftslott. Vår hjärna gör det genom att den omedvetet väljer, sorterar, skapar illusioner och fokuserar på hur vi upplever världen genom våra sinnen och även tolkningen av den. Du har nog själv upplevt att hjärnan spelat dig minst ett spratt.

Du trodde att något var på ett visst sätt men det visade sig att det inte vara som du trodde, kanske till och med tvärtom. Om vi ser saker på ett sätt får vi ett perspektiv och om det perspektivet är fokuserat på nackdelar vilket det med största sannolikhet är på grund av vår biologi missar vi att nackdelar kan vara fördelar och fördelar kan vara nackdelar.

Vår biologiska sida gör så att vi omedvetet vill undvika fysisk och psykisk smärta.

Undvika fysisk och psykisk smärta

Den biologiska sidan får oss omedvetet att t.ex. anta “saker” när du pratar med någon, dra slutsatser, gör problem större än vad de är och se det negativa i en möjlighet och undvika saker som är jobbiga i stunden, som ett samtal som du vet att du måste ha. Den kan även få oss att minnas händelser till vår egen fördel.

Vara otroligt lata

Vårt biologiska arv gör så att vi helst sitter kvar i soffan istället för att gå till gymmet. Vi tittar på tv istället för att tvätta kläder. Vi tar bilen till jobbet fast det enbart är tio minuter att gå.

Vi tar rulltrappan utan att tänka på det. Vår hjärna är väldigt skicklig på att skapa vanor som gör att vi undviker fysisk och psykisk smärta. Samtidigt sparar den energi eftersom detta beteende gynnar vår biologiska överlevnad.

Därför tar vi rulltrappan nästa dag samtidigt som vi tänker ”imorgon ska jag börja träna” men vi gör det aldrig. Det är inte enbart lathet att undvika smärta. Hjärnan vill vara effektiv och belöna överlevnad i stunden.

“Om det är en potentiell fysisk eller psykisk smärta involverad undviker vi helst aktiviteten även om det finns en belöning att hämta.“

Vi är livrädda för det okända

Det okända får vår biologiska kropp att bli totalt paranoid. Du upplever det okända när du hamnar i en ny situation eller i en situation du inte upplever ofta. Det kan vara att du ska tala inför en grupp, prova något nytt på jobbet, du har kanske fått sparken, starta ett nytt projekt, söka tjänstledigt, gå fram och prata med en attraktiv person eller försöka dig på en ny hobby.

Känslan greppar tag i dig och skriker “NEJ! ABSOLUT INTE” “VAD GÖR DU?” och fyller dig med tvivel. En del av vår biologiska kropp älskar att göra allt svart eller vitt, rätt eller fel och säga “vi och dem” eftersom det skapar en säkerhet.

Det här är bara några av pusselbitarna som gör så att vi inte upplever vad som egentligen “är” utan vad hjärnan vill se för att överleva.
 

“På samma sätt som kungen och arméerna tyckte sig se att David inte hade en chans mot Goliat missar du troligtvis saker genom att du tittar på verkligheten utifrån ett enda perspektiv.”

Vad kan vi lära oss från berättelsen om David och Goliat?

Du kanske kan vända dina “nackdelar” till fördelar

Alla förväntade sig att David skulle förlora eftersom alla såg en duell i närstrid. Om även David hade gjort det kanske det skulle blivit ett helt annat resultat. Varför skulle han göra det när hans styrka innebar att strida på avstånd och att han hade en möjligheten att göra just detta?

Allt är inte vad vi tror

Vi har alla våra jättar och vi väljer ofta att se dem större än vad de är. Du kanske känner igen dig? Har du “jättar” som utmanar dig? Det kanske är din lust? Ilska? Att du ska söka ett nytt jobb? Att du ska ta det “jobbiga samtalet” med din partner? Chefen? Du kanske har en skuld du ska betala av? Du kanske är livrädd för höjder? Att prata med människor?

Dessa “jättar” kan resa sig hotfullt över dig och verka helt oövervinnerliga men precis som David har du en möjlighet att se din jätte som något annat. Precis som i berättelsen om David och Goliat kan dina nackdelar bli till fördelar och fördelar nackdelar. Det beror helt på hur du väljer att se situationen. 

Du väljer vad du ser

Du väljer vad du ser, om du vill se något annat så fokusera på något annat. Istället för att du ser ditt jobb som “oooh, fan vad värdelöst med måndagar och att jobba”  kan du se det som en inkomst som kan ge dig möjligheten att prova t.ex. olika affärsidéer, en ny hobby, spara pengar, resa och eller investera för framtiden. 

Ta inte för givet

Om du utgår från hur du alltid sett situationen kanske du enbart ser nackdelar där det faktiskt finns möjligheter och fördelar. 

“Oftast är vi mer rädda för att vi är rädda. Rädsla botar du med agerande.”

Namnge din jätte, du måste se din “jätte” som kan vara ett problem

Rannsaka dig själv och namnge din “jätte”. Du kanske är olycklig i din nuvarande relation. Du kanske agerar för mycket på snabb tillfredsställelse och använder droger och alkohol i överflöd.

Du kanske undviker ett samtal du vet att du borde ha. Du vet inte vad du ska göra eller om du vill göra något annat i ditt liv.

Du kanske vill resa, byta jobb, byta partner eller flytta? Du måste våga se problemet och utmaningen, namnge din jätte och gör dig beredd på att möta honom precis som David mötte Goliat.

Sluta lyssna på alla som säger nej

Jag säger inte att du ska få hybris och slänga dig från ett tak för att du intalar dig själv att du kan flyga eller att du ska säga upp dig från jobbet eftersom du vill göra din “grej” fast du har noll erfarenhet.

Det jag säger är att om du lyssnar på alla som talar om för dig hur du ska göra, vad du ska göra, vem du ska vara, vad du inte ska göra kommer du snart inte ha kvar dig själv. Du kommer inte veta vad som är upp eller ner. Du kommer inte känna någon tillit till dig själv eftersom du inte bygger ditt eget liv.

Vem om inte du vet vad du vill göra? Lyssna på känslan/rösten/tankarna/visionen inom dig. De försöker tala om för dig att du ska… Kanske ska du äntligen resa till Australien som du tänkt göra sedan du var 15 år. Den inre rösten kanske säger till dig att du ska prova på att flytta utomlands, att du kanske ska byta jobb, sambo eller sälja din bil.

“Nackdelar kan vara fördelar och fördelar kan vara nackdelar.”

Tro

David trodde på sin religion. Du behöver inte tro på Gud, Jesus, tomten eller påskharen men din tro på dig själv är A och O. Att tro på sig själv och sin förmåga är galet viktigt om du ska besegra dina jättar. David trodde inte bara på sig själv utan han visste med sin erfarenhet att han hade en chans, en chans om han fick kämpa i striden som han ville. Tron på dig själv byggs enklast genom att du agerar.

Min tro kommer från: 

Jag är inte rädd att misslyckas eftersom det känns som jag levt med misslyckanden hela mitt liv, att jag alltid varit lite sämre, långsammare, trögare, mindre kapabel, mindre charmig eller lite mindre bra helt enkelt mot alla andra.

Jag har lärt mig längs vägen att jag inte är gjord av glas, att jag inte går sönder och att jag överlever samtidigt som det gör mig starkare.

Jag har utvecklat min potential genom att prova på, misslyckats och lyckats. När jag provar nya saker får jag veta att det är helt okej att misslyckas, att jag överlever och får veta att jag är starkare än jag tror fast jag misslyckas. Att prova på gör så att jag vågar prova ännu mer.
Det är okej att känna rädsla, ångest och att streta emot även att jag inte vill känna så eftersom min exaltering till att besegra rädslan är större än rädslan för att misslyckas.

Våga agera

Om du börjar agera kommer du förstå att du inte går sönder, att du inte är gjord av glas, att folk inte bryr sig så mycket som du tror och att du har mer potential inom dig än du trodde från början.

“Jättar är inte lika stora och kraftfulla som vi tror och ibland har pojken en slunga.“

Källor

David and Goliath: Underdogs, Misfits, and the Art of Battling Giants
https://sv.wikipedia.org/wiki/Akromegali
https://www.jw.org/sv/bibliotek/b%C3%B6cker/undervisa-dina-barn/david-var-inte-r%C3%A4dd/
https://aktivkristendom.se/hur-man-besegrar-en-jatte-davids-exempel
https://www.youtube.com/watch?v=ziGD7vQOwl8
https://en.wikipedia.org/wiki/.44_Magnum

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *