Hur saker äger och förgör dig

Hur saker kan äga och förgöra dig 

Jag har känt starka känslor för objekt som i vissa stunder förgiftat mitt sinne.

Det har funnits en så stark koppling att jag blivit frustrerad, irriterad och arg på andra människor.  

Det kanske har hänt dig eller någon annan du varit i kontakt med? Att personen blivit frustrerad, irriterad eller till och med arg och argumenterat över ett objekt som tex en bil.

Varför har vi en så stark koppling till något som är dött?

Hur saker äger och förgör dig
Hur saker äger och förgör dig

Ibland vet vi inte ens själva varför och oftast gör vi felet att inte reflektera över det. Det kan finnas en miljon anledningar om varför du/personen agerar och känner som du/den gör över objektet som i det här fallet är en bil.

*Det kan vara att en stimulans i din omgivning tex: människor och deras beteende, eller en händelse som framkallar en känslomässig reaktion från ditt förflutna.  Du lever helt plötsligt i dåtid fast du är i nuet.

Nuet färgas av ditt tanke/känslomönster från förr, där du möjligtvis blivit sviken, lurad, slagen,  mobbad, fått ett brustet hjärta, känt kärlek eller omtanke. Din reaktion och agerande i nuet styras då utav ditt förflutna omedvetet.

*Du försöker täcka upp dina känslor utav att du inte är bra nog som du är.

Ett sätt är att handla dyra saker.

Sakerna som ska bevisa för alla andra att du är bra nog vilket är rätt komiskt då du egentligen måste bevisa det för dig själv.  

Om du hela tiden ska visa för alla andra hur “bra du är” springer du ett destruktivt lopp som aldrig kommer ta slut. Att tävla om andras bekräftelse är alltid kopplat med ett lidande eftersom du inte kan kontrollera andra människor till 100%.

*Det kan vara så enkelt som att du egentligen inte råd med objektet (bilen) och den skapar ekonomisk kris i ditt liv.  Du ska betala skatt, försäkringar, bensin och när den går sönder så blir du bli totalt barskrapad utav att reparera den, om du ens har råd att göra det. Det är inte konstigt alls att du reagerar och agerar som du gör.


***

När äger objektet dig?

Låt oss säga att du är medelklass i Sverige och köper en bil för 300000.Du kommer med största sannolikhet få ett känslomässigt band till den.

Det bra är hur den får dig att känna när du kör och möjligtvis pratar om den? Men hur länge håller den? 3 månader? 6? 12? 24? Sen då? 

Det som är mindre bra är all ångest, frustration, irritation och kanske även ilska bilen skapar.

Du är orolig att någon ska repa den, köra in i dig, att måsar bajsar på den och lacken fräts bort. Inte bara det utan bilen får dig att göra saker du aldrig skulle gjort innan.

*Som att gå extra långt för att du är livrädd att någon ska slå upp dörren på din bil när du är inne och handlar. Eftersom helt plötsligt (när du har en ny bil) kan ingen annan människa köra eller hantera sin bil. Därför ställer du dig längst bort på parkeringen.
*Det kanske är första gången du pratar med ett objekt som en bebis eventuellt älskare/älskarinna?
*Du går runt med ont i magen om någon lånar den, om du ens vågar låna ut den.
*Du tänker på hur fin den ska bli när den blir tvättat och vaxad, vänta pratar vi om en bil nu? ja.

Ett objekt äger dig är när det tyngder ned dig och alla andra som är delaktiga i ditt liv.

***

Men vad händer om pengarna inte är ett problem?

Om pengar inte är ett problem?
Vad händer med objektet om pengar inte är ett problem?

Om du kunde köpa en bil för 300000kr som du köper en för 5000kr idag hade det varit ett problem?

Jag tror inte att den känslomässiga kopplingen hade varit lika starkt eftersom det är mindre pengar. Beteenden utav att söka bekräftelse genom objektet utav andra kommer inte finnas då du köpt en mojäng som tar dig från A till B, inte en fin bil. Du kommer troligtvis inte sitta med dina vänner och berättar om din nya bil, lägga ut den på Instagram eller visa bild på den till alla på jobbet.

Något som är väldigt bra med den nya mojängen är att det gör det inget om någon råkar repar den, att du backar in i en sten,  måsar bajsar på den, att vännen repar upp fälgarna på en trottoarkant eftersom den kostade så lite. Jag säger inte att du inte ska vara rädd om bilen men den ska inte äga dig. En annan sak som kan hända också är att du inser att saken inte löste de problemet du trodde.

Jag har ett objekt som äger mig, vad gör jag?

Det här är något du måste svara på. Ingen annan kan hjälpa dig med svaret. Jag tänker inte lämna dig i mörkret utan att ge dig några ideer. En ledande fråga att besvara kan vara: Varför köper du den där förbannade bilen?

*Det kan vara att du har ett gigantisk EGO ( vad har objektet för meningen?)
*Du kanske tror att en fin bil kommer lösa alla dina problem
*Du ska visa grannen att jag/vi inte är “sämre”
*Du fallit för grupptrycket utav ”Svennekoden”, att man ska ha en finare bil fast man egentligen inte har råd

Skulle det inte vara bättre om du hade råd med försäkringen, skatt, bensin,  lagning och allt där till utan att behöva krypa på knäna? Du sitter troligtvis med ett lån du måste betala av varje månad på något som sjunker i värde.

Nästa gång du brusar upp över ett objekt (bilen), fråga dig själv:

*Vad betyder den här bilen för mig? Är den viktigare än min sambo/fru/man/barn?
*Tror jag x gjorde det med flit?
*Tycker jag att x  ska vara försiktigare om mina saker?
*Känner jag att det här kommer kosta mycket pengar att reparera? (HINT, du äger en för dyr bil)
*Är bilen värd all känslomässig kaos den skapar eller ska jag köpa en billig bil?
*Behöver jag en bil?
*Skulle det inte vara bättre att spara 3000-5000kr varje månad? (5000kr i månaden är 60000kr på ett år)

Rulla till toppen