Anledningen varför du aldrig kommer få det du vill ha

Vad du saknar

Om du visste hur du fungerade, hade du varit, haft och gjort mer!

Du kanske hade bott i ett slott som en greve, haft lika mycket pengar som Joakim von Anka, ett jobb du avgudat varje sekund, åkt Ferrari, varit gift med någon du älskade och som älskade dig, haft drömkroppen som Brad Pitt hade i Fight club.

Du kanske hade bott på en strand och tjänat pengar genom att jobba via datorn, ägt massor av fastigheter, kanske hade du vågat provat mer, nått framgång, och uppfyllt dina drömmar. Vem vet?

Människans biologi och utveckling har gjort att vi överlevt och blivit den ledande rasen på jorden.

Vår nyfikenhet och driv efter utveckling drar vissa individer framåt och vår bekvämhet håller många tillbaka. I dagens samhälle har vi inte samma levandsvillkor som i äldre dagar.

Du behöver inte vara oroliga för att bli dödad av en sabeltandad tiger under ditt första steg utanför din grotta på morgonen.

Grotta? Just ja, någon grotta lär du inte bo i, du bor troligtvis i ett hushåll med värme och en sak till: Det finns inga sabeltandade tigrar. Innan vi fångade blixten och upfann eld satt vi i grottorna och skakade för att vi frös. Tro det eller ej, men varmt vatten kom inte ur kranen och wi-fi var inget vi hade där och då.

Från att göra allt som står i vår makt för att överleva har vi slagit över på skalan ”att vara bekväma”.

Vår hälsa blir bara värre, eftersom vi rör mindre på oss och fyller våra kroppar med skit. Om vi ens orkar ta oss ut till matbutiker, köper vi ofta någon färdigrätt som innehåller …

Dagarna spenderas med Netflix, Onlinepizza och meningslösa aktiviteter som ger snabb bekräftelse, som porr och spel. Om internet skulle läggas ned i tre minuter skulle hela Sverige förlora förstånde.

Tekniken går så fort framåt att vi snart kan sitta hemma i soffan och upptäcka hela världen med VR utan att vara där.

Vår natur har hjälpt oss bygga upp ett säkert och bekvämt samhälle som nu blockerar dig för att bli, vara och göra mer nyttiga saker.

Visst händer det hemska saker i världen och i Sverige, men om vi jämför med första och andra världskriget, hur det var att leva i Sovjet eller mongolerna härjade är numera vårt samhälle bebisanpassat.

Jag tror att våra förfäder skulle vara stolta över vad vi åstadkommit med utvecklingen men inte med vad vi blivit.

(Om det var tvärt om hade de nog också suttit och kollat Netflix, beställt pizza hem till dörren, kollat på porr samtidigt scrollat efter meningen med livet på Facebook).

Anledningen varför du aldrig kommer få det du vill ha
Anledningen varför du aldrig kommer få det du vill ha

Så vad är anledningarna som stoppar dig från att bli och få allt du någonsin velat ha?

Nå, det finns en hel del, och jag ska gå igenom några här.

Du har ett ego som inte vill bli sönderslaget

Du vågar inte prova eftersom du är rädd. Rädd för att bli utskrattad, utfryst och för det okända som i äldre dagar kunde döda oss.

Du kanske blev utskrattad när du räckte upp handen i tvåan, någon retade dig på jobbet, du kanske har ett gigantiskt ego, eller är en narcissist utan dess like.

Det handlar om att du undviker saker du vet att du vill eller borde göra, eftersom du tror eller vet att det kommer bli smärtsamt.

Vi är väldigt bra på att låtsas som att vi inte har några problem tills de exploderar i ansiktet och vi står där som ett frågetecken och tänker: Varför, när vi egentligen vet varför.

Det jag kommit fram till är att jag måste få erfarenheten av att göra vissa saker för att kunna avgöra vad jag egentligen vill. Vet du inte vad du vill göra, så är mitt tips att prova dig fram.

Du kanske blir utskrattad, folk hånar dig, tycker att du borde vara si eller så. Men det handlar inte om dem, det handlar om dig.

När du inser att det är ditt liv det handlar om, och att det är du som bestämmer, spelar det ingen roll om de skrattar, eller snackar skit eftersom du blir ”fri”.

Slå ditt ego i tusen bitar gärna flera gånger om, eftersom det gör dig mer ödmjuk.

***

Du tror att alla lyckas direkt utan att misslyckas

Min första kärlek trodde jag skulle vara för evigt, men vad hände?

Jag hade fel om vår framtid, jag trodde aldrig att relationen mellan min far och mig skulle bli bra. Idag har vi en fungerade relation, som är bättre än någonsin.

Jag trodde surfinginstruktör skulle vara drömjobbet, men det var inte det. Jag trodde drömkropppen skulle lösa alla problem, det gjorde den inte.

Jag trodde jag skulle sälja mycket böcker på min första release, det gjorde jag inte. Listan kan göras oändligt lång. Felen jag haft har gett mig mycket lärdom, erfarenhet och insikt.

Det handlar inte om att ha rätt utan om att ha lite mindre fel för varje gång. Om jag skulle räkna de gånger jag haft ”rätt” och utfallet blivit som jag trott från början skulle det inte vara många, inte ens handfull.

Egentligen har inget blivit exakt som jag tänkt, och det är inte bara i ett område i livet jag har haft fel i, det är i alla. Om du anammar den här attityden kommer ditt liv bli lättare att leva.

Se inte d et som ett misslyckande när livet slår dig i ansiktet med en tegelsten, se det som om du bara har lite mindre fel.

Du kan spendera månader, till och med år på ett projekt bara för att sedan få det kritiserat eller ännu värre, ignorerat. Att återhämta sig efter ett sådant misslyckande handlar om attityd.

Erfarenheterna av det misslyckandet kommer hjälpa dig att göra ett bättre jobb i framtiden. Om du aldrig misslyckas, har du ingen chans att lära dig.

Att läsa eller lyssna på andra förbereder ditt intellekt och hjälper dig till och med att undvika onödiga misstag, men i slutändan måste det finnas resultat; ett misstag, kanske framgång, eller lärdom. Två meningar du kan bära med dig: Den här stunden är inte ditt liv, det är bara en stund i livet. Gör mer!

***

Du tror att folk bara får saker utav livet utan att kämpat för det

Du önskar nog att någon skulle knacka på din dörr och ge dig allt du vill ha, jag klandrar dig inte, det vore jävligt skönt.

Tänk att få en drömpartner, oändligt med pengar, bra relationer med familj och vänner, plus bra hälsa utan att behöva göra något.

Jag är glad över att kasta en kall hink med vatten över dig och säga: Den gyllene dvärgen med guldkistan och fyrklövern kommer inte komma, utan du får gå ut och leta efter honom.

Om du mot all förmodan skulle få något av livet skulle du ändå inte uppskatta det på samma sätt som när du kämpat för det. Så ställ dig frågan:

Hur skulle ditt drömliv se ut? Hur skulle en dag spenderas? För det är ingen idé att simma ned och bosätta dig i Atlantis om du hatar vatten.

Tricket är att du får fråga dig själv och sedan utforma ditt liv så du har störst chans att uppnå ditt drömliv. (Det kommer betyda att du får lära dig många nya saker, men det kommer längre ned i listan)!

***

Din omgivning drar ned dig

När jag knarkade umgicks jag med knarkare, kulturen, det sociala och beteendet var allt baserad på droger och om droger.

När jag surfade umgicks jag mest med surferdudes och allt handlade om surf, fest och brudar. Vad du än tror påverkar din omgivning dig extremt mycket.

Vår svenska kultur skriker ”lagom” och de flesta blir ”programmerade” med det från dag ett utav vår omgvining (föräldrar, vänner, skola, arbetskamrater).

Du köper ”skiten” eftersom det enda du vill är att känna gemenskap, kärlek, närhet, acceptans och samhörighet.

Jag säger inte att det är fel, utan att du bör vara medveten om det. Medveten om vad? Att vi människor gör allt för att passa in och bli accepterade (läs mer om människans inre motiv här).

Du tillåter dig själv bli så påverkad utav alla andra att du inte vågar se större, satsa mer eller försöka med något annorlunda, eftersom risken att du misslyckas och blir utfryst finns (vilket i äldre dagar kunde leda till döden om du blev utfryst från din grupp).

Många gånger är det alltså dina käraste som håller tillbaka dig, mest för deras egen skull så att inte deras verkligenhet blir ifrågasatt och er relation blir mer komplicerad.

Din nuvarande omgivning (föräldrar, sambo, kompisar, arbetskollegor) tillåter dig inte att ”göra” eftersom du tvingar in dem i osäkerheten där vi människor hatar att vara tack vare vår biologi.

Lösningen är att vara medveten om det och inse att det fungerar även andra vägen runt. Om du får inflytande från drivna individer vill du varken göra dig eller dem besvikna.

Många gånger håller du dig till och med till en högre standard än din egen.

Du jobbar lite hårdare, du anstränger dig lite till, du försöker bli lite bättre eftersom du jämför dig med folk som kommit längre.

Du kan börja nyttja din omgivning för att ”pusha” dig själv.

***

Du är förälskade i resultatet och inte processen

Du är förälskade i resultatet och inte processen
Du är förälskade i resultatet och inte processen

Låt oss säga att du vill förvandla sexpacket i kylen till ett på magen.

Du har satt upp ett nytt mål efter du sett Fight Club och tänker: Det där vill jag ha. För att få någon grund att utgå från har ditt liv kretsat kring soffliggande, supande på helger, äta skit och inte ha någon prio på hälsan alls. Du ska nu gå ifrån det livet för att:

* Svettas på gymmet.
* Tänka på vad du äter.
* Dra ned på ditt supande.
* Sluta umgås med de flesta av dina vänner, eftersom supandet håller ihop er.
* Gå och lägga dig tidigare.
* Spendera mycket tid att röra på dig, istället för att ligga i soffan och kolla på Netflix.
* Vad ska du göra istället för att supa på helgerna?
* När ska du umgås med dina kompisar? Vad gör ni om ni inte super?
* Du hör ju själv hur det låter och allt du ville ha var ett ”sexpack” på magen.

Du kommer alltså öppna en helt ny burk med maskar som du inte har en aning om vad det är. Du ville ju bara ha ett ”sexpack” inte ändra hela ditt liv.

När du börjar inse hur mycket du måste offra för att uppnå det kanske du säger till dig själv: Jag har hellre ett sexpack öl i kylen och fortsätter som soffpotatis.

Om du ger upp eller inte ens börjar agera är du förälskad i resultatet inte resan.

Då borde drömmen om ett ”sexpack” på magen enbart förbli en dröm, eftersom du inte orkar göra något åt det.

En sak som kan hända om du inser det här, är att istället för att du känner dig bitter för att du inte har det, inser du att du ändå inte orkar, det kan ge dig mer tacksamhet i stunden.

Om du är galen nog att fortsätta med jakten på ”sexpacket” som jag rekommenderar kommer du uppleva mycket olika känslor och få många insikter.

En utav de största för mig var att drömkoppen inte löste mina problem, den fick mig att inse att jag hade mer.

Du vill ha första platsen direkt och jag klandrar dig inte eftersom det är vår natur. Men allt som händer innan- och under tävlingen vill du inte gå igenom.

Vilket skapar ett enormt problem, eftersom du aldrig kommer uppnå det du tror dig vilja ha.

Observera ordet ”tro” eftersom du med största sannolikhet inte har en jävla aningen, speciellt inte om du aldrig försökt uppnå något utav dina mål.

Så innan du är bitter att du inte har eller är X, fråga dig själv om det bara är en dröm, eller om du agerar utifrån den.

Om det bara är en dröm utan att du agerar, är du nu medveten och kan sluta vara bitter för att du inte har/är X. Om du agerar eller ska börja agera nu, var beredd på att det kan bli en krock.

Ditt beteende och din omgivning kommer göra allt i sin makt för att hålla kvar dig i ”suparen/soffpotatisen/slackern”.

Vad är då lösningen? Lär dig hur du fungerar och försök skapa en vardag som tar dig närmare din dröm, även om det är ett mikrosteg.

***

Ditt fokus är helt fel

Många säger att allt är möjligt och om jag kan, kan du. Vilket är dagens skitsnack, eftersom vi är helt olika människor (annat DNA). Om allt var möjligt skulle det vara omöjligt för dig att bestämma dig för något.

Om allt var möjligt skulle jag kunna börja träna basket nu för att spela i NBA inom en snar framtid.

Men det är helt omöjligt eftersom jag gillar inte basket, jag är bara 174 centimeter lång, jag hoppar inte högt, jag har bara rört en basketboll tio gånger i mitt liv, och jag är 28 år gammal. Det finns tre val du kan göra i ett sånt här läge:

1.Oj nej, vad synd det är om mig, ingen förstår mig, jag är bara 174 centimeter ”lång” dvärg utan spänst, har små händer, det regnar ute, jag kan inte springa för jag har astma – offret.

2.Om jag vill spela i NBA så kommer jag lyckas fast jag är en talanglös dvärg på 28 år som inte gillar basket – överoptimistisk narcissist som har en sjukt skev självbild och skulle behöva sitt ego krossat.

3. Jag väljer att se mina begränsningar samtidigt som jag vet att jag har större chans att köpa ett NBA-lag i framtiden om jag skulle vilja – överoptimistisk människa med en släng av narcissism men en mer realistisk självbild.

Köpa ett NBA-lag? Det är ju omöjligt! Nej, att jag ska spela i NBA-lag ett omöjligt. Om jag istället var jätten Bryan, sex år som bodde brevid en basketplan, älskade basket och spelade varje dag skulle de vara mer rimligt. Då mina intressen, värderingar, fysiska förmåga samspelar bättre för att jag ska ”sätta” mig i en bättre position att lyckas bli basketproffs. Min rekommendation är:

*Överoptimistisk människa med en släng av narcissism, men en ännu mer realistisk självbild. Fokusera på det du kan och vill, samtidigt försöker du göra det bättre.

***

Du vill helt enkelt inte ”ha mer”

– Du: ”Jag skulle vilja ha/vara …”
– Jag: ”Vad gör du nu för att uppnå det?”
– Du: ”Nu, vadå vad menar du? Jag måste ju få, ha eller vara X innan jag kan börja.”

Här är du redan rökt i mina ögon för att någonsin uppnå eller bli X. För om du redan börjar hitta på ursäkter och problem innan du ens har börjat din resa, vad ska då hända när det dyker ursäkter och problem upp under resans gång? Du kommer ge upp direkt.

Attityden du måste ha är att du bara måste göra det. Det finns ingen ursäkt som är god nog för att du ska hålla dig ifrån det.

Du praktiserar dagligen eftersom du bara måste göra det precis som en knarkare måste ha droger. Mitt tips är om du har en sån sida att du dras till ”det” undvik droger, det slutar aldrig bra.

Du tar med dig datorn, bollen, kortleken, ljudboken, läxan eller vad det nu än må vara överallt, om inte fysiskt så är det psykiskt. Huvudpoängen är att du inte kan hålla dig ifrån det och det är en enorm skillnad mot det jag vill.

Det jag vill är en gullig idé, och om du ifrågasätter den kanske du inser att ”shit” jag vill inte alls, eller jag vill inte tillräckligt mycket.

Om du inte har drivet som gör så att du inte kan låta bli, har jag svårt att se att du kommer fortsätta när det blir jävligt drygt och jobbigt i processen.

Vilken process? Jo, processen av att inte ge upp och fortsätta försöka. I mitt fall kanske det handlar om dumdristighet, naivitet, att jag är för dum för mitt eget bästa, eller så bottnar det i att jag har varit extremt missnöjd med mycket i mitt liv.

Smärta från att inte vilja uppleva liknande seminarium som tidigare i livet kan vara en stor driftkraft. En del psykologer säger att vi är två gånger mer motiverade att röra oss ifrån saker som vi inte vill ha än mot saker vi vill ha.

Om så är fallet varför inte använda det och sporra dig emot smärtan?
*Jag vill absolut inte känna att jag hatar min kropp igen.
*Jag vill absolut inte hamna i en situation där jag inte har råd.
*Jag vill inte behöva komma tillbaka och bygga upp allt igen.
*Om jag får barn vill jag kunna spendera mycket tid med dem.

***

Din dröm matchar inte dina handlingar

Du vill bli eller ha X, men ändå är du ute och super tre gånger i veckan, du slösar all din tid på Netflix, du sitter i soffan och äter chips varje dag, du har aldrig en krona över.

Så det du vill uppnå matchar inte dina värderingar eller handlingar just nu. En lösning på problemet är att du antingen får byta din målbild eller börja hålla dig själv till en högre standard.

***

Din målbild är fucked

Här har du två problem: Ett definitionsproblem, det andra är att du troligtvis aldrig ställt dig frågan. Om det är för att du inte ställt dig frågan eller om du inte definierat den är det dags.

Är ditt mål att vara lycklig? Vad skulle göra dig lycklig? Vad innebär det för dig att vara lycklig? Har du tänkt över svaret? Bra, för då ska jag ge dig en tankebomerang.

Om du börjar fundera över vad som skulle göra dig lycklig har du låst fast dig i en mental tortyr eftersom lycka är något du upplever i nuet. Sorg och ångest är oftast i dåtid, medan rädsla och ångest är mer i framtid.

Om du intalar dig själv att när jag når, får eller blir X, kommer jag bli lycklig, så har du redan berövat nuet från att känna lycka. När du lägger lyckan i framtiden kommer du uppleva ångest i nuet eftersom du inte har eller är ”det”. Ser du vad du gör mot dig själv?

Du har blockerat dig själv från att känna lycka just nu, som är den enda gången vi kan känna lycka. En lösning är att definiera din egen lycka och struktuera upp ditt liv så att du med största sannolikhet lever som du vill.

***

Du vill inte lära dig något nytt

Det här tror jag är en utav det största punkterna som håller dig tillbaka. Ibland när jag pratar med människor som jag ser upp till får jag höra att folk har sagt: Vilken tur du haft som fått X.

Innan ”Ture” som är ”turen” kom på besök kan jag garantera att det var många misslyckanden, känslor så som ångest och frustration som var närvarande.

Sen kom ”Ture” och då hände allt över en natt, eftersom det är sant enligt media, en så kallad: Overnight sucess.

Jag kan förstå att man inte vill lära sig mer, men samtidigt vill ha mer utav livet eftersom vår biologi gör det omedvetet.

Enligt mig är det ett helt orimligt krav att begära mer utan att lära sig mer. Det spelar ingen roll vad jobb, relationer, pengar, förståelse för sig själv, kunnat bidra med.

Om du vill att ”Ture” ska komma förbi så får du börja själv. Varför vill du inte lära dig något nytt då? Jo, det beror på egot som jag nämnde tidigare.

En sak till är att du måste bli mer lösningsfokuserad och använda dina resurser så som internet bättre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *