Varför jag tycker att du ska skriva

“När jag slutade skriva och tittade igenom vad jag skrivit började jag gråta, det var som om att tio ton sten försvann från mina axlar.” Jag började skriva när slutade deltidsknarka och fick rådet “Att skriva ner saker är bra, då säger du åt hjärnan att det finns någonstans och då slipper du tänka på det” från en podcast för länge sedan. Första gången jag skrev ned mina tankar skrev jag utan att tänka men jag kände, herregud vad jag kände. Bokstäverna blev ord, orden bildade meningar som i sin tur blev till textstycken färgade av hat, sorg, skuld och ångest. Dessa känslor sköt genom kroppen som en rymdraket som stiger mot stratosfären. ag satt i flera timmar och skrev den kvällen utan att tänka. Och när jag skulle gå och sova hände något magiskt. Det var första gången på flera år som jag lade mig i sängen utan att höra eller känna att jag var värdelös, att jag inte förtjänade något, att jag inte dög till något, att jag inte var kapabel, att jag var rädd och mesig, det var som om  den striden jag haft på insidan var över i den stunden och jag kände ett lugn sprida sig i kroppen “Det var första gången på flera år som jag lade mig i sängen utan att höra eller känna att jag var värdelös”

Varför jag tycker alla borde skriva

Skriva ger dig möjligheten att fokusera på en sak

Att försöka göra flera saker samtidigt, så kallat multitasking är vi (människor) totalt värdelösa på. Det har vetenskapen bevisat. Du bevisar även det för dig själv varje gång du försöker köra bil samtidigt som du pratar i eller skriver på mobilen, när du sitter vid datorn och pratar med din sambo eller ditt barn samtidigt eller när du svarar på mejl och pratar med en kund i samma veva. Vi är bättre på att fokusera på en sak i taget. Om du skriver har du en möjlighet att träna upp din förmåga att fokusera på att enbart göra en sak, att skriva.

Skriv och reflektera

Om du skriver har du en möjlighet att reflektera över dig själv, världen och människor på ett annat sätt. Du kan se på allt ur ett annat större perspektiv som om du zomar ut och ser allt ur ett “fågelperspektiv”. Genom att du ser en större bild kan du se saker du missat, saker du kanske inser att du såg men valde att ignorera, eller saker du kanske kan se i framtiden. Det som har hänt i det förflutna lämnar ledtrådar. När du skriver blir du indirekt tvingad att tänka då du kanske vill försöka förklara en komplex idé eller lösa en plott i en berättelse du skriver. Vare sig du vill det eller inte kommer du bli bättre på att reflektera över dig själv, andra och världen. “Jag bytte ut mitt deltidsknarkande mot skrivande, istället för att vara destruktiv blev jag konstruktiv.”

Lär dig nya saker genom att skriva

När du börjar göra något är du tvingad att lära dig nya saker. Du har en möjlighet att lära dig massor om världen och människorna i den. Att skriva är att berätta om din syn på världen.

Självinsikt

Du har en möjlighet att skriva och reflektera över hur du är, vem du är, vad du gjort och vad du vill. När du reflekterar får du mer förståelse för dig själv genom att utforska ditt sinne och vad som finns där inne. Självinsikt blir som en bonus.

Att skriva skänker klarhet

Under vissa stunder i livet känns det som om allt är en evig dimma och förut kände jag det väldigt ofta. Mitt skrivande hjälper mig att få klarhet. Jag vet vad jag vill och vart jag vill komma. Det har jag uppnått genom reflektion, skrivande, agerande och misslyckanden. “När du har ett smutsigt glas med vatten ska du inte röra om, låt smutsen lägga sig så att vattnet får klarna.”

Säg åt hjärnan: “det finns där!”

Om du kände som mig skulle jag definitivt ge rådet att börja skriva. När du skriver ner något säger du åt hjärnan att “det finns där” och du behöver inte oroa dig eller bära på “det” längre. Det kanske fungerar lika bra för dig som de gjorde för mig, prova!

Skrivande har en läkande effekt

Skrivandet kan fungera som en ventil. Du behöver inte skriva för att dela “det”med världen utan du kan skriva för dig själv. I stunden du väljer att skriva och få ett större perspektiv har du en möjlighet att bli sams med ditt förflutna. Du bär inte längre på allt utan du kan uttrycka “det” i ord. När du släpper lös det som finns inom dig blir du fri och kan acceptera ditt förflutna och dina känslor på ett annat sätt än om du håller inne med allt inom dig. Allt du inte vill dela med dig av, det som du tänker och känner och som tynger ner dig ger kan ge dig frihet. Du får friheten genom att du kan stå för det som är gjort och inte gömma dig bakom det. Vissa saker som jag delar med mig av är jag väldigt rädd för att dela med andra och därför gör jag det, för att vinna över rädslan och bli starkare men även för att andra ska våga göra samma sak.

Kommunicera

När du skriver har du en möjlighet att träna på hur du ska formulerar dig, bli bättre på att berätta historier, strukturera upp fakta, bredda ditt ordförråd och blir mer direkt eller indirekt i din kommunikation. 

Perspektiv

Du får en ny förståelse för människor och världen omkring dig genom att du inser att alla inte är som du. Alla tänker inte som du och det är helt okej. “Du förstår att världen inte är svart eller vit. Du har en möjlighet att förstå att en berättelse har flera versioner.” 

Att skriva kan leda till disciplin

Vi har en förmåga att falla otroligt lätt för allt annat, allt annat förutom det vi ska göra eller borde såsom att; träna, äta bättre, sova mer, ljuga mindre, sluta argumentera, anta mindre, sluta falla för snabba tillfredsställelser, vara mindre lat, vara mindre rädd för psykisk och fysisk smärta. Behöver jag fortsätta? Jag kan fortsätta skriva på listan. Disciplin ser jag som en av grundstenarna i en hälsosam relation med dig själv. Att skriva ger mig en möjlighet att utveckla min disciplin som för mig är väldigt viktig i dagens samhälle. Skrivandet var inte något naturligt för mig, tvärtom, jag kände att det alltid fanns och finns något annat att göra såsom att diska, träna, städa, kolla mejlen eller uppdatera hemsidan. Jag har alltid en anledning till att inte skriva. Precis som många människor inte har tid till att träna. “Disciplin ger dig kontrollen över att göra det du vet att du ska eller måste, inte bara en gång utan flera gånger.”

Lämna en kommentar

Rulla till toppen